Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e67ffba29111cdd738b456a/80
Foto: D.N.

20 godina zjapile prazne i devastirane: Krenuli radovi na braniteljskim zgradama u Imotskom!

Trenutno je na području Imotskog stambeno nezbrinut 41 hrvatski branitelj te su ova 24 stana veliki iskorak za neke od njih

Davne 1996. godine hrvatski branitelji iz Domovinskog rata iz Imotske krajine s obitelji su počeli useljavati u, tada, novoizgrađeno naselje Bage u gradu Imotskom, ali u samo jedan dio zgrada sa 60 stanova. 

Naime, drugi dio, odnosno dvije zgrade s četiri ulaza i 24 stana te djelomično sagrađene, do dana današnjega zjape prazne, što je dovelo do gubitka 8 milijuna kuna uloženih od strane Ministarstva obrane. 2000. godine radovi su došli do 80 posto te dolaskom SDP-a na vlast prestali, bez ikakvog objašnjenja. 

Nakon toga su slijedila obećanja kako će se stanovi privesti kraju i staviti u funkciju, no godinama se ovaj problem prebacivao iz ruke u ruku, nudeći opravdanja da radovi stoje i zbog izvođača radova.

"Ruglo" naselja

Vremenom su, logično, zgrade propadale te su postale "ruglo" Baga. Razrušeni otvori, uništena i pokradena bravarija, vrata, prozori te saniterija, uništena instalacija i odvodne cijevi, dugi niz godina je slika tog "novog" naselja.

Polako, ali sigurno, došlo je do toga da se o tim zgradama više nije govorilo, a niti razmišljalo, no 2017. godine u vrijeme lokalnih izbora, ministar obrane Damir Krstičević stigao je u Imotski dati podršku tadašnjem kandidatu, a sada gradonačelniku Imotskog Ivanu Budaliću te u posjetu naselju Bage, ponovno aktualizirao ovu temu i javno obećao kako će se te zgrade dovršiti. 

Godinu dana kasnije, ministar branitelja Tomo Medved, čije je ministarstvo 2007. godine preuzelo upravljanje nad tom nekretninom, dolazi u Imotski i s gradonačelnikom Budalićem potpisuje sporazum o nastavku izgradnje, kojim se grad Imotski obvezao riješiti komunalne aktivnosti, a Ministarstvo branitelja da će raspisati javni poziv za izvođača radova te osigurati sredstva za ovaj projekt.

Nakon 20 godina počeli radovi 

Iako se to trebalo dogoditi davnih dana, ove devastirane zgrade će, ipak, biti dovršene. "Samo" 20 godina je trebalo da se krene s radovima, ali da, dogodilo se - radovi u naselju Bage su konačno počeli! 

Valja naglasiti kako je trenutno na području Imotskog stambeno nezbrinut 41 hrvatski branitelj te su ova 24 stana veliki iskorak za neke od njih. 

Prva faza je u tijeku, a mi smo se prošetali kroz njih kako bi vam pokazali kako stanovi trenutno izgledaju...


hr Wed Mar 11 2020 07:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e858e3929111c2fc68b4568/80
Foto: Twitter Vlade RH

Ministar Beroš: 'Ne sviđa mi se razgovor o popuštanju mjera! O tome ćemo nakon pada broja zaraženih!'

Suzdržite se od dolaska kućama za Uskrs, poručio je Beroš.
Ministar zdravstva Vili Beroš proteklih mjesec dana najtraženija je osoba za razgovore. Tako je bilo i jutros kada je Beroš gostovao na N1 televiziji te odgovarao na pitanja novinarke, ali i gledatelja.

Zabrinjava li jučerašnji porast broja zaraženih?

- Mi iz dana u dan evaluriamo situaciju, bitno je da se svi držimo mjera Stožera.

Krivulja je i dalje linearna?

- Krivulja je linearna i to nam daje snagu i optimizam, no opuštanja nema".

Popuštanje mjera za Uskrs?

- Ne sviđa mi se razgovor o popuštanju mjera. Nakon pada broja zaraženih od 5 do 7 dana, tad možemo razgovarati o tome. Moramo sad biti fokusirani na mjere samozaštite, higijenske mjere.

Kako bi bile, kad za to budu stvoreni uvjeti, popuštene mjere?

- Jedno je boravak vani, a drugo su ekonomske mjere. Razmatrat ćemo kako bi tržnice mogle adekvatnoi raditi, na strogo propisan epidemiološki način. No zadas nije vrijeme za to. Naše odluke temeljit ćemo na realnom stanju i stavovima struke.

Biste li preporučili povratak građana za Uskrs?

- Preporučio bih da se suzdrže od toga, putovanja u ovom trenutku nisu opcija, kako je to i Capak rekao. Preporučio bih putovanja samo u krajnjoj potrebi.

Od gripe je umrlo ove godine 25 ljudi. Čak i dijete. Zašto onda restrikcije zbog korone?

- Teza nije utemeljena. Činjenica je da je gripa bolest koja je prisutna desetljećima, na nju određeni dio pučanstva ima imunitet, postoji cjepivo. Ako to kompariramo s novom bolešću gdje pučanstvo nema imunitet i nema cjepiva, to je razlog mjera, ta nepoznanica, i ta smrtnost. Zato mislim da su mjere u redu. Najbolji primjer su Italija i Amerika.
hr Thu Apr 02 2020 09:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5339310c1799426c46312e64/80

Na današnji dan na sinjskom hipodromu život je tragično izgubio legendarni Žan Ojdanić

Bio je jedan od reformatora najstarije navijačke skupine u Europi koja je pod njegovim vodstvom dobila jednu sasvim novu dimenziju.

Legendarni torcidaš Žan Ojdanić izgubio je život prije četiri godine prilikom padobranskog skoka u Sinju. Vijest je, u najmanju ruku, šokirala navijače Hajduka jer Žan je bio ikona splitskog navijačkog pokreta, jedan od najcjenjenijih pripadnika Torcide. 

U posljednjoj fazi prilaza Žan je naglo 'propao' te udario u zemlju. 

Iako je sve išlo u njegovu korist - idealno vrijeme, uvjeti za padobrance i godine iskustva nakon stravičnog pada nije mu bilo spasa. Reanimacija je trajala više od pola sata, ali mogla se samo konstantirati smrt.

Nesreća se dogodila oko podneva.

Ostao je upamćen kao predsjednik Kluba navijača Torcida i udruge Naš Hajduk, ali i kao jedan od reformatora najstarije navijačke skupine u Europi koja je pod njegovim vodstvom dobila jednu sasvim novu dimenziju.

hr Thu Apr 02 2020 08:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8582b629111ce8c58b4571/80

HRANA I KORONAVIRUS Nije potrebno proizvode prati sapunom, ni dezinficirati vrećice iz trgovine!

U većini slučajeva predlaže se tek pranje ruku prije početka jela ili konzumacije hrane izvađene iz vrećica ili kutija.

I dalje nije potvrđeno da se koronavirus prenosi hranom, a rizik od zaraze postaje prevelik kad se sjetimo svih dodira nepoznatih ljudi u trgovini.

O probemu prehrambenih proizvoda i koronavirusa govorio je Donald Schaffner, mikrobiolog i stručnjak za sigurnost prehrambenih namirnica s američkog Sveučilišta Rutgers.

Držanje kupljenih namirnica u garaži ili trijemu 3 dana?

- Hoćete li uistinu mlijeko, sladoled i svježe meso držati izvan doma tri dana? Takav bi postupak mogao utjecati na sigurnost namirnica, kaže Schaffner.

Zna se jedino da virus za oko osam sati nestaje sa sobne temperature, ali činjenica je ta da su namirnice već zaražene u trgovini i da ćete se, ako i postoji mogućnost zaraze, zaraziti već u prvom dodiru. 

Dezinfekcija kutija i vrećica iz trgovine?

Ni ovaj savjet nema zdravstvenu podlogu. Predlaže se tek pranje ruku prije početka jela ili konzumacije hrane izvađene iz vrećica ili kutija.

- I pogodite što još -  pranje ruku prije jela najbolja je praksa i kad ne vlada pandemija!, kazao je Schaffner.

Pranje svježih proizvoda sapunom?

Sapun se apsolutno ne smije koristiti za pranje hrane jer nije namijenjen pranju prehrambenih namirnica. Ako se proguta, sapun može izazvati mučninu, povraćanje i proljev.

Opasnost u vrećicama za višekratnu upotrebu?

I kad ne vlada pandemija treba ih redovito prati, ali ponovno je problem osoba koja u trgovini već ima koronavirus. Mogućnost da se pokupe mikrobi na vrećicu višekratne upotrebe je malčice veća.

Pošto sve namirnice pospremite u hladnjak ili u kuhinjske ormariće, operite ruke. 

hr Thu Apr 02 2020 08:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904b63ab473984c638b456f/80

KOMENTAR Silo je sve na svoje, sve šta smo tili! Priko noći je nestalo sve na šta smo ronjali!

Katriga neće na neplaćenu javnu površinu, ma ni susid susida priko oka neće gledat...
Mjere opreza Nacionalnog stožera mnoge su Hrvate stavile u okrilje stanova i kuća, a rodile su se i brojne ideje putem društvenih mreža. Mnogi pak stavljaju i posve zanimljive komentare situacije u Splitu.

Jednog od njih pronašli smo u jednoj splitskoj grupi.

U cijelosti ga prenosimo bez ikakvih autorskih uređivanja i izmjene prvotnog teksta.

- Evo, silo je sve na svoje. Sve šta smo tili. Priko noći nestalo sve na šta smo ronjali. Stalo im se na kraj. Nema više traženja dozvole. Nestali su restorani i konobe. Nema čak ni jedan fast food. Ni katriga, ni stolova. Ne vonja ni užeglo ulje. Sad će se noću moć mirno ubit oko. Nestat će i bis. Široka ramena nam neće tribat za proć nekon kalom. A rišili smo se i onih kareta, ka i riški.

Ni grozne konobare ni pohlepne gazde nećemo gledat. Katriga neće na neplaćenu javnu površinu, ma ni susid susida priko oka neće gledat. Nema ni onih velikih suncobrana koji su nam branili vidit nebo plavo, a i naše starine.

Komunalni redari ne tribaju sinjat da štekat prilazi plaćenu površinu. A tek onaj grozni zvuk ambalaža što se više neće čuti. Sad će i fiskalne kase štimat. Ni manjka ni viška više neće bit. Šteta. Nema ni njih, al bome ni nas, piše u objavi jednog Splićanina.
hr Thu Apr 02 2020 07:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .