Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c8f93b329111cd80f8b4589/80

Predstavljen SPLIT UNITED – projekt ubrane revitalizacije Istočne obale i Kopilice

Izrada masterplan studije za ova dva područja financirana je bespovratnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj
U Splitu je danas predstavljen projekt Split United - masterplan studija urbane revitalizacije Istočne obale i Kopilice kojem su, uz državnog tajnika za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislava Mihotića, splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu te direktoricu Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj Victoriu Zinchuk, prisustvovali i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije te susjednih gradova i općina, splitski gradski vijećnici, predstavnici Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta, Hrvatskih željeznica i Lučke uprave koji su partneri u provedbi projekta te predstavnici brojnih drugih institucija.

Izrada nacrta masterplan studije financirana je bespovratnom darovnicom Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 589.930,00 eura, a s njom se pristupilo sustavnom i strateškom urbanističkom planiranju grada za narednih 50 godina, kroz revitalizaciju trenutno dva najvrjednija područja koja grad ima, a to su Istočna obala i Kopilica.

Prilikom predstavljanja studije, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo:

- Projekt SPLIT UNITED ima ambiciju pokrenuti grad prema smislenom i planskom razvoju, aktivirajući ono najvrijednije što grad – uz ljude – ima, a to je prostor. Ovo je brend koji će nas pratiti u narednim godinama, puno je veći od saziva jednog gradskog vijeća i jednog gradonačelnika. Ovo je generacijski iskorak koji smo odgađali 100 godina - da pozicioniramo Kopilicu i Istočnu obalu na pravi način. Primjenom cjelokupnog raspoloživog znanja krenuli smo u realizaciju projekta koji će definirati okvir razvoja Splita sljedećih 50 godina te, nadamo se, postati model urbanističkog planiranja za cijelu Hrvatsku. Upravo u narednim tjednima, koliko će trajati javna rasprava o ovom planu, želim ujedinjenost, otvorenost i spremnost na suradnju svih nas. Znamo da smo najjači kad smo ujedinjeni!

Gradonačelnik Krstulović Opara dodao je kako je jedna od blagodati članstva u EU i korištenje sredstava Europske banke za obnovu i razvoj. Rekao je i kako je jedan od glavnih ciljeva ovog plana ostvarivanje Splita kao mediteranskog grada budućnosti, koji je usmjeren na kvalitetan život mladih obitelji i stvaranja novih radnih mjesta, ali i mijenjanje strukture našega grada, kao centra aglomeracija i centra za odvijanje biznisa, pri tome koristeći najbolje primjere i rješenja razvoja iz europskim metropola i drugih europskih gradova.

Projektom SPLIT UNITED, koji se odnosi na gotovo 1.200.000 m2 dragocjenog prostora, promijenit će se vizura grada, ali i omogućiti brži dolazak do gradske i zračne luke, okolnih područja i obližnjih otoka za gotovo 9 milijuna putnika. Istovremeno će se utjecati na smanjenje broja teretnih, osobnih i ostalih vozila u samom centru, aktivirajući pri tom najmodernija rješenja urbane mobilnosti kakva već postoje u vodećim europskim gradovima kao što su Beč, Barcelona i London.

Nakon predstavljanja nacrta studije otvoren je showroom projekta u kojem su izloženi vizualni prikazi nacrta masterplana te vremenske crte razvoja Istočne obale i Kopilice. Showroom će za javnost biti otvoren svaki radni dan od 21. ožujka do 19. travnja od 16 do 20 sati, kako bi se svi zainteresirani mogli detaljnije informirati o masterplan studiji te aktivno i informirano uključiti u javnu raspravu.

Upravo su transparentnost procesa izrade te uključivost svih dionika ono što ovaj projekt izdvaja od ostalih, a što je prepoznala i Europska banka za obnovu i razvoj kada je odlučila financirati izradu studije.

- Iz naše perspektive, ključni elementi uspjeha ovog projekta su partnerstvo i suradnja između grada i drugih vlasnika zemljišta te transparentan proces. Drago nam je što Grad Split, koji je pionir u načinu razmišljanja razvoja grada za buduće generacije, provodi tako temeljit proces javne rasprave. To je presudno kako bi se u konačnici donio plan koji će dugoročno zadovoljiti potrebe grada, njegovih građana i njihovih gostiju“, istaknula je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

U projekt se aktivno uključilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kroz javna poduzeća, a Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu istaknuo je kako je željezničko povezivanje zračne luke i gradske luke prioritet te da će danas predstavljeni masterplan biti temelj za izmjene svih prostornih planova.

Nacrt masterplan studije predstavili su konzultanti James Mathews iz austrijske tvrtke iC Consulenten, Christof Schremmer s Austrijskog instituta za prostorno planiranje (ÖIR), Gunter Stocker iz tvrtke Snizek + Partner Verkehrsplanungs GmbH te Filip Vučagić iz Colliersa koji su, uz Gunthera Lehnera iz tvrtke Real Consulting Austria te Ericha Dallhammera iz ÖIR-a, na njemu radili posljednjih godinu dana.

Nacrtom je predviđeno preseljenje željezničkog i autobusnog kolodvora s Istočne obale u Kopilicu, čime će Kopilica postati glavno prometno središte koje će povezati Split i okolna područja sa svijetom, dok će se na Istočnoj obali osloboditi prostor za izgradnju hotelsko-kongresnog centra s podzemnim garažama te mrežom biciklističkih staza i šetnica.

S druge strane, Kopilica će postati komercijalno održivo područje mješovite namjene temeljeno na studiji potražnje provedenoj u sklopu izrade masterplana. Tako je u njoj planirana poticajna stanogradnja, starački dom, proširenje sveučilišnog kampusa uz osiguranje studentskog smještaja te poslovni centar, čime će Kopilica postati kvart koji živi cijelu godinu, u kojem studenti, umirovljenici, stanari, poslovni ljudi i ugostitelji žive održiv i ugodan život.

Na masterplan se osvrnuo i Dragan Žuvela koji je izjavio: - Kao arhitekt i predsjednik DAS-a, ali prije svega kao stanovnik Splita apsolutno podržavam ovakav pristup planiranju. Predstavljeni nacrt masterplana je otvorena platforma koju moramo iskoristiti, jer koliko će finalno rješenje biti kvalitetno i koliko ćemo od njega imati koristi ovisi samo o nama“.

Javna rasprava o predstavljenom nacrtu masterplan studije trajat će gotovo pet tjedana, a osim stručnih radionica za sve dioničke skupine uključivat će i niz predavanja i radionica za širu javnost. Svi zainteresirani svoja pitanja i komentare mogu poslati zaključno s 19. travnjem 2019. godine, a detaljne upute o samom postupku sudjelovanja u javnoj raspravi dostupne su na stranicama Grada Splita. 
hr Mon Mar 18 2019 13:49:12 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c5eb0c50e4938c6a18b4618/80
Foto: D.N.

Tradicionalni koncert na Dan grada Splita ove godine ima humanitarnu notu

Organizator koncerta je Glazbena mladež, a cilj je prikupljanje sredstava za Dječju traumatologiju.
Za Dan grada Splita i njegovog zaštitnika održat će se prvi put humanitarna akcija na Rivi s ciljem prikupljanja sredstava za Dječju traumatologiju odjela fizikalne medicine.

Na Rivi će se održati koncert, a rado su se odazvala brojna velika imena naše estrade: Neno Belan, Gibonni, Tedi Spalato, Doris Dragović, Goran Karan, Jole, Giuliano & Diktatori, Grupa Buđenje, Tiho Orlić, Domenica, Dalmatino...

Akcija nosi simboličan naziv “Ključ života“, a za prikupljanje sredstava otvoren je i poseban telefonski broj 060 9002 putem kojeg se može donirati već od subote (27. travnja). Koncert je besplatan za sve građane, a prenosit će se izravno putem HRT-a.

Vjerujemo da će brojni Splićani uživati, a Hrvatska opet pokazati veliko srce!

hr Thu Apr 25 2019 21:13:52 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c72ff650e4938e3bc8b45b9/80
Foto: Pixabay

Hrvatski liječnik osmislio novu metodu operacije oka

Velik uspjeh mladog hrvatskog liječnika. 29-godišnji Benedict Rak u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh osmislio je novu metodu operacije oka. Prvi u svijetu izumio je širokokutnu 3D tehnologiju koja operaterima daje znatno veće mogućnosti prilikom zahvata. Ekipa HRT-a bila je u operacijskoj sali prije svjetske premijere.
- Od malih nogu ja sam bio veliki ljubitelj Ratova zvijezda tako da sam neko vrijeme studirao paralelno FER i medicinu, a onda sam se konačno odlučio za medicinu, priča dr. Benedict Rak, specijalizant oftalmologije KB Sveti Duh. 

Dr. Rak ima 29 godina i svjetski oftalmološki izum. 

- Nema neko službeno ime ali zapravo to se na engleskom zove "wide angle 3D", odnosno na hrvatskom - široki kut pogleda, doslovno i rotacijski i pozicjski kut, objašnjava.

Iako će svoj izum sutra predstaviti svjetskim stručnjacima, preskroman je.

- Je, je stručnjaci iz Amerike sa 4 vodeća sveučilišta i onda pored njih jedan mali specijalizant sa Klinike iz Zagreba, interesantno je to, kaže Benedict.

A taj mali specijalizant je, kažu njegovi kolege, genij koji je 3D tehnologiju operacije oka učinio ne samo širokokutnom nego i vidljivom cijelom operacijskom timu iz svih kuteva.

- Po prvi puta u svijetu imamo mogućnost istovremno gledat ovaj 3D prikaz i koristiti naš tradicionalni sustav okulara na mikroskopu, ističe prof. dr. sc. Damir Bosnar, pročelnik dnevne bolnice Klinike za očne bolesti KB Sveti Duh.

Brži su, precizniji, zadovoljniji ali i najponosniji.

- Ponosni smo da ovom inovacijom doprinosimo napretku tehnologije, a današnja oftalmologija u svijetu bez tehnologije nije zamisliva, kaže Mladen Bušić, ravnatelj Kliničke bolnice Sveti Duh.

Doktor Rak kaže ostaje u Hrvatskoj, i već radi na novim inovativnim projektima, piše HRT.
hr Thu Apr 25 2019 20:37:49 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1512fb0e4938dd4b8b45e8/80
Foto: Pametno

Stranka Pametno objavila svoj Program s kojim ide u EU Izbore 2019.

Program će predstavljati u druženju s građanima, ove subote 27. travnja u Osijeku, 1. svibnja u Dubrovniku te 4. svibnja u Rijeci. Priopćenje prenosimo u cijelosti.
Pametno u EU Izbore kreće s pozitivnim stavom jer ih vidi kao priliku za aktivno uključivanje u izgradnju jedne europske Hrvatske. Vidi svoju aktivnu ulogu i u gradnji Europe u kojoj svatko može uspjeti, a Hrvatska zauzeti svoje ravnopravno mjesto.

Europa je izvanredno mjesto za život i veliki broj ljudi u njoj želi realizirati svoje osobne i profesionalne ambicije i životne ciljeve. Problemi i izazovi pred kojima se Europa nalazi u ovom trenutku su rješivi, i to jedino i isključivo ako naša društva i dalje budemo gradili na temeljima modernih građanskih vrijednosti humanizma te i dalje koristili razum i znanje za donošenje svakodnevnih, opravdanih, ali i dugoročnih odluka za nas pojedinačno, kao i za naša društva u cjelini. Ovaj je Program nastavak politika iz 2016. godine, kad je Program stranke Pametno za parlamentarne izbore proglašen najboljim političkim i gospodarksim programom. Ovaj se Program za EU izbore 2019., osim na nacionalnom programu, temelji i na dokumentima Saveza liberala i demokrata Europe- ALDE, čiji je Pametno pridruženi član.

Stranka Pametno budućnost Hrvatske i Europe želi graditi na ovim temeljima:

VRIJEDNOSTI SLOBODNE, OTVORENE I NAPREDNE EUROPE
● Osobne, ekonomske, medijske, poduzetničke i tržišne slobode.
● Jednakost i ravnopravnost, bez obzira na vjersku, rodnu ili seksualnu orijentaciju.
● Vladavina prava, očuvanje prirode, antifašizam, sekularnost.
● Bez fizičkih i virtualnih granica - gdje ljudi, roba, usluge i kapital mogu slobodno teći.

UJEDINJENA EUROPA SPREMNA ZA BUDUĆNOST
Europa znanja, inovacija i poduzetništva
● Napredak za svakoga građanina i podrška za najranjivije skupine kroz prihvaćanje i poticanje tržišne ekonomije, kroz natjecanje, pravednu i otvorenu trgovinu.
● Izgradnja odgovornih EU institucija uz jednostavniju i učinkovitiju administraciju.
● Povećavanje investicija u inovacije, istraživanje i razvoj.
● Poticanje poduzetništva i uklanjanje regulatornih i administrativnih barijera.
● Obrazovanje za budućnost: usvajanje vještina za 21. stoljeće.
● Umjesto lažne dileme „javno“ ili „privatno“ koristiti „javno i privatno“ na dobrobit građana.
● Uključivanje mladih u javni život i stvaranje osjećaja zajedništva među mladim Europljanima.

Digitalna i pametna Europa
● Stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta uz digitalnu ekonomiju kao prioritet EU.
● Ukidanje virtualnih granica i geoblokiranja.
● Izgradnja Europe snažnih regija i pametnih gradova.

Održivi razvoj uz očuvanje prirode
● Poticanje komplementarnosti ekonomskog razvoja i ekološke održivosti.
● Razvoj zelenih tržišnih rješenja, novih tehnologija, zelenih programa istraživanja i razvoja, kao i zelenih privatnih inicijativa.
● Razvoj intermodalnog prometa i vozila s nultom emisijom ugljičnog dioksida.

Složnija politika za sigurnost i migracije
● Zajednička politika sigurnosti u suradnji s NATO.
● Jasna politika čuvanja granica uz humanitarni pristup migracijama/azilu.
● Schengen – pristupanje Hrvatske i daljnji razvoj sustava.

Inovativna, održiva i pametna poljoprivreda
● Globalni lider na fronti inovacija i tehnološkog razvoja u poljoprivredi.
● Inovativna i pristupačna edukacija kao temelj razvoja održive poljoprivrede.

Hrvatska u EU
● Korištenje EU fondova za razvoj Hrvatske, a ne kao socijalnu pomoć kao dosada.
● Izrada konkretnih projekata i uklanjanje barijera za prijavu ili realizaciju projekata.
● Aktivniji pristup EU institucijama i pokretanje važnih tema.
● Jačanje perspektive zemalja u okruženju za pridruživanje EU.

SUOČAVANJE S IZAZOVIMA I RJEŠAVANJE PROBLEMA
● Hrabro i odgovorno suočavanje i rješavanje problema i izazova, poput: klimatskih promjena, ugrožavanja vladavine prava, neovisnosti pravosuđa i slobode medija, 
upotrebe modernih tehnologija i osobnih podataka.
● Za njihovo rješavanje trebat ćemo nastaviti s: ujedinjavanjem, odgovornim ponašanjem, razumnim debatama, izradom i implementacijom kvalitetnih javnih politika, uvažavanjem dokaza i njegovanjem otvorenog društva.

Pametno želi otvorenu, demokratsku, progresivnu Europu, blisku svojim građanima. Pridružite nam se u ostvarenju vizije odgovornije Hrvatske u snažnijoj i ujedinjenijoj Europskoj Uniji te podržite listu stranke Pametno na izborima za Europski parlament 26. svibnja 2019. godine.
hr Thu Apr 25 2019 18:16:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc1d31c29111cb95a8b460e/80

Županijski vijećnici na tematskoj sjednici Skupštine raspravljali o zdravstvu na području SDŽ: Petric odlazi s funkcije ravnatelja Doma zdravlja

Na današnjoj sjednici županijske Skupštine došlo je do nove zamjene vijećnika. Mostov vijećnik Ivan Krželj, inače načelnik općine Zadvarje, je stavio mandat u mirovanje. Mijenja ga Jere Kovačić iz Mosta nezavisnih lista.

Tematska sjednica 'Stanje zdravstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji' je počela prigovorom Mostovih vijećnika i vijećnika stranke Pametno na nedostavljanje materijala na vrijeme.

Početku sjednice je nazočilo 35 vijećnika, predsjedava dopredsjednik Skupštine SDŽ, Živko Nenadić, predsjednik županijske Skupštine Petroslav Sapunar se ispričao zbog nedolaska.

- Ne mogu se oteti dojmu da je sjednica u stručnom smislu krnja sjednica, ali ugodno sam iznenađen da izuzev kraja, nije išlo u politiku. Predlagatelj ima dobre prijedloge zaključaka, koje bi možda implementirali amandmanima - iznio je župan. 

Složio se župan da je velika  razlika u radu liječnika Doma zdravlja i koncesionara. 

-To treba izravnati, da liječnici Doma zdravlja dođu na razinu koncesionara - drži župan. Dugogodišnji ravnatelj Doma zdravlja dr. Dragomir Petric uskoro odlazi s te funkcije. Naime, Dr. Petric se nije javio na natječaj za ravnatelja ove institucije, a ponude su zaključene u četvrtak, otkrio je župan Boban te se zahvalio dr. Petricu 'na svim aktivnostima u ni malo lakim uvjetima, u tako velikom sustavu'. 

Moram naglasiti da su jako prihvatljivi prijedlozi zaključaka dodao je župan, te iznio svoj prijedlog: - Možda bi prijedloge trebalo dopuniti tako da se implementira dogovoreno s gradonačelnicima i načelnicima da se u sustav specijalizacije uključi njih svih 55. Ove godine smo raspisali 15 specijalizacija. Na kraju se danas ovdje uplela politika. Pola izlagača su izbornom procesu. Da ironija bude još veća, jedan od izlagača je kandidat za ravnatelja Doma zdravlja. Kao župan, čovjek koji brine za teritorijalno najveću županiju u Hrvatskoj, moram reći dvije stvari. Jedna je od teza koja se danas mogla čuti je da bi svi liječnici trebali otići u privatne ordinacije. Nitko sretniji od mene. No pitam se, tko će onda liječiti u Sućurju, Visu, Komiži, Zagori… Sve vas skupa pozdravlja doktorica iz Makedonija koja radi u Sućurju. Rekla mi je da 11 njenih kolegica radi na nostrifikacija diploma da bi mogle doći raditi u Hrvatsku. Velika je razlika u ugovorima liječnika Doma zdravlja i onih u ugovornim ordinacijama. Tužno je čuti da ljudi nakon 20 godina imaju plaću od 8 i pol tisuća kuna. To treba izravnati, da se dignu plaće ljudima iz Doma zdravlja. O tome zaista treba raspraviti – zaključio je uvodnu riječ župan Boban. 

Uvodna izlaganja su iznijeli: dr. Katarina Radman iz HZZO, dr. Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja splitskog KBC-a u ime Liječničke Komore, dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, dr. Maja Bilić iz Doma zdravlja, dr. Ines Strenja Linić, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, te dr. Marija Divić kojoj su mnogi zamjerili pokušaj politiziranja ove stručne rasprave, budući da je i sama kandidat na jednoj listi za EU Parlament, ali i kandidatkinja za novu ravnateljicu Doma zdravlja.

Iz uvodnih izlaganja izdvajamo osvrte dr. Krešimira Dolića i dr. Ines Strenja Linić, Mostove zastupnice, predsjednice saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Strenja Linić je iznijela, između ostaloga, podatak da će 31 liječnik u sljedećih pet godina otići u mirovinu, što može ostaviti 60.000 ljudi bez skrbi.

- Na Zavodu je samo 11 liječnika, koji vjerojatno i ne žele raditi, 1700 doktora je predalo papire da odu vani, a 650 ih je otišlo - kazala je Strenja Linić. 

Ona također cijeni da Medicinski fakultet treba povećati upisne kvote, razmisliti o dodatnom razredu medicinskih sestara, a ne može vjerovati ni da Splitsko-dalmatinska županija nema turističkih ambulanti. 

- Ova županija zarađuje od turizma, a to znači da ćete turistu u letku reći da 24 sata može dobiti zdravstvenu zaštitu. Onda se mora reći TZ-ovim i JLS da uključe, a to nisu posebno velika sredstava. Tu se treba aktivnije postaviti prema tome. Kod nas postoje 20 turističkih ambulanti koje zarađuju, a to se ulaže da budu bolje opremljene. Problem nije od jučer, ali se kao županija morate bolje uključiti – kazala je Strenja.

Dr. Krešimir Dolić koji se vijećnicima obratio u ime Liječničke komore je kazao: -Raduje me činjenica što ovoj temi pristupate nadstranački jer je zdravlje uistinu  najvažnije pitanje svakog našeg sugrađanina i svakoga od nas – kazao je dr. Dolić te dodao kako kada govorimo o Splitsko-dalmatinskoj županiji treba uzeti obzir specifični položaj županije s brojnim otocima, priobaljem i Zagorom, velikim brojem stanovnika i velikom površinom. Zahvalio je županu Bobanu na skrbi i pomoći Županije splitskom KBC-u, iako nisu u nadležnosti županije, te je iskazao nadu da će nakon svih kvalitetnih rasprava, vijećnici konsenzusom usvojiti zaključke koji će biti na dobro svih liječnika, naših pacijenata i svih naših građana.

- Hrvatska liječnička komora više puta je upozoravala na status liječnika, upozoravali smo da treba omogućiti bolji standard i uvjete rada. Rješenje neće moći moguće bez konsenzusa. Podržat ćemo svako dobronamjerni prijedlog da se popravi “krvna slika” zdravstva u županiji. Nije lako riješiti ovaj problem jer liječnika na tržištu nema. Osobito nema liječnika specijalista, susrećemo se velikim kadrovskim deficitom, a za to je najviše zaslužna prijašnja zabrana specijalizacija. Ne smijemo se u budućnosti dovesti u današnju situaciju – istaknuo je u svom izlaganju dr. Dolić.

Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije Hrvatske obiteljske medicine je kazala: – Najbitnije je da dobro funkcionira obiteljska medicina jer se ona manje ljudi šalje u bolnice. Stalno govorimo o nedostatku liječnika. Od kada smo ušli u EU jako puno liječnika odlazi van granica Hrvatske. Kada bi liječnici koncesionari otišli u mirovinu nisu imali zamjenu. Za 5 godina će 30 posto takvih liječnika otići u mirovinu i nitko ih neće zamijeniti. Apeliram da razmislite kako zadržati liječnike u općoj medicini, ako ih prisiljavamo da ostanu u Domu zdravlja.

Ginekologinja dr. Maja Đirlić je s dosta emocija tražila veća prava i bolje uvjete za liječnike koji djeluju kroz sustav Doma zdravlja, navodeći kako joj je nakon 13 godina rada, fakulteta i specijalizacije plaća svega 8500 kuna, s tim da nema dodataka na dijagnostičko terapijske postupke koje provode. Na kraju je poručila: - Bili smo mirni, tihi, poslušni, kakvi doktori jesu, vjerovali smo, a vrijeme ide. Prošlo mi je 13 godina rada u ovim uvjetima. Bili smo spremni  na vrstu kolektivnog bunta,  za kolektivni otkaz, spremamo se na ostvarivanje prava i van Hrvatske, i tužbu prema EU. Tražimo da za jednak rad dobijemo barem približno istu plaću.

Mostov Miro Bulj je kazao da posljednjih 15 godina nemamo efikasan sustav zdravstvene zaštite, navodeći neke primjere: - U Sinju je jedan pedijatar, a potrebna su četiri. Imamo 3500 djece, tako je i u Vrgorcu. Nemamo u Sinju radiologa, u priobalju isto nemamo, kao ni laboratorij u Makarskoj- nabrajao je Bulj. Poručio je da su obavezni osigurati zdravstvene usluge, te da nema opravdanja zašto nema kvalitetne mreže usluga. On je izrijekom odbijao kritike da je u ime kluba Mosta zahtijevao sazivanje tematske sjednice upravo u vremenu predizborne kampanje, iako je i sam na listi Mosta za EU Parlament. - Draži mi je moj Suhač nego stotine Brisela – rekao je Bulj koji se na koncu složio sa županom Bobanom da je većina prijedloga današnjih zaključaka, uz nekoliko dodatnih amandmana, solidna i da ih treba prihvatiti konsenzusom.

U ime klubova vijećnicima su se obratili: Igor Batošić (SDP), Ante Renić (Pametno), Miro Bulj (Most) i Kruno Peronja (HDZ).

Pri kraju tematske sjednice vijećnicima se obratio i ravnatelj Doma zdravlja dr. Dragomir Petric: - Posljednji sam branik u Hrvatskoj mnogim nastojanjima privatizaciji koja se ovdje spominje kao jedino spasonosno rješenje. Vezano uz primanja, svi su plaćeni po nekim koeficijentima. Volio bih da svi liječnici imaju plaću 30 tisuća kuna. Neprihvatljivo je reći da Dom zdravlja ne želi dati veće plaće djelatnicima. Ne smijemo ugovoriti s koncesionarima jer tako zakon kaže. Zašto bi radili tuđi posao, mi to ne smijemo uraditi. Idemo sve privatizirati, počevši od Slivna, Aržana, Visa. Tko će platiti timove u Slivnu ili Visu kada ostane samo pojedinac? Bilo je u radnoj skupini pokušaja da se provuče nasljeđivanje ordinacija. Srećom, nije prošlo. Nakon 23 godine odgovorno tvrdim da nema dokaza da je privatna praksa napravila išta bolje u zdravstvu. Dapače, pacijenti navode da ne vide razliku. Ako mi nismo uredili ambulantu, stajat će sve tako dok se ne raspadne. Bilo je važno samo imati što više pacijenata. Priča je otišla krivo jer je nismo nikada doveli do kraja. Neman ništa protiv privatnika jer sam i sam bio privatnik. Nismo imali sustav upravljanja i kontrole privatnih ordinacija. Trebali bi znati da u cijeloj Cetinskoj krajini imate pola liječnika u Domu zdravlju. Ako imate individualizirane ambulante, a niste osmislili sustav kako njim upravljati, onda niste napravili ništa. Bulj me je napao da nisam osigurao pedijatra. Ja nemam ovlasti nad privatnom ambulantom. Trebali bi organizirati zdravstvenu zaštitu na otocima i po selima kada se netko razboli? Je li čudno da organiziramo zamjene za privatnike? Kako, na osnovu čega? Privatnik u svojoj osnovi ima želju da uz što manje ulaganja zarade što više. Djelatnici Doma zdravlja nemaju tu mogućnost – kazao je Petric.

Odgovorio je dr. Petric i na razne prijedloge za specijalizacije. – Priča se o specijalizacijama. Netko je rekao da nismo odradili dio odobrenog. Zašto se zaboravlja da je bitan podatak koliko se od toga dobilo novaca. U mom mandatu su poslane 104 specijalizacije. Sada ulažemo u radiologe jer ih nemamo. Uredit ćemo rendgene dok oni dođu. Nije sve u novcu. Dom zdravlja zaista alocira svoje djelatnike kada je to na dobrobit građana. Što se tiče palijative, tvrdim da je ona u vrhuncu u našoj županiji, nitko nema toliko kreveta. Podsjetio bih, da sam upravo ja bio u Zagrebu na sastanku gdje je Varga želio raskidati ugovor s HZZ-om. Pokušao sam mu objasniti ustavnu kategoriju dostupnosti. Itekako se vodilo računa o dostupnosti. Tada smo uspjeli isposlovati da nam Dom zdravlja financijski stoji. Ovaj dvojni sustav nigdje u svijetu ne postoji. Prije 5 godina prvi put smo napravili stimuliranje djelatnike, da dobije više onaj tko radi više. Bilo je uvrijeđenih jer nisu dobili nagradu – kazao je Petric.

hr Thu Apr 25 2019 17:33:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .