Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c8f93b329111cd80f8b4589/80

Predstavljen SPLIT UNITED – projekt ubrane revitalizacije Istočne obale i Kopilice

Izrada masterplan studije za ova dva područja financirana je bespovratnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj
U Splitu je danas predstavljen projekt Split United - masterplan studija urbane revitalizacije Istočne obale i Kopilice kojem su, uz državnog tajnika za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislava Mihotića, splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu te direktoricu Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj Victoriu Zinchuk, prisustvovali i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije te susjednih gradova i općina, splitski gradski vijećnici, predstavnici Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta, Hrvatskih željeznica i Lučke uprave koji su partneri u provedbi projekta te predstavnici brojnih drugih institucija.

Izrada nacrta masterplan studije financirana je bespovratnom darovnicom Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 589.930,00 eura, a s njom se pristupilo sustavnom i strateškom urbanističkom planiranju grada za narednih 50 godina, kroz revitalizaciju trenutno dva najvrjednija područja koja grad ima, a to su Istočna obala i Kopilica.

Prilikom predstavljanja studije, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo:

- Projekt SPLIT UNITED ima ambiciju pokrenuti grad prema smislenom i planskom razvoju, aktivirajući ono najvrijednije što grad – uz ljude – ima, a to je prostor. Ovo je brend koji će nas pratiti u narednim godinama, puno je veći od saziva jednog gradskog vijeća i jednog gradonačelnika. Ovo je generacijski iskorak koji smo odgađali 100 godina - da pozicioniramo Kopilicu i Istočnu obalu na pravi način. Primjenom cjelokupnog raspoloživog znanja krenuli smo u realizaciju projekta koji će definirati okvir razvoja Splita sljedećih 50 godina te, nadamo se, postati model urbanističkog planiranja za cijelu Hrvatsku. Upravo u narednim tjednima, koliko će trajati javna rasprava o ovom planu, želim ujedinjenost, otvorenost i spremnost na suradnju svih nas. Znamo da smo najjači kad smo ujedinjeni!

Gradonačelnik Krstulović Opara dodao je kako je jedna od blagodati članstva u EU i korištenje sredstava Europske banke za obnovu i razvoj. Rekao je i kako je jedan od glavnih ciljeva ovog plana ostvarivanje Splita kao mediteranskog grada budućnosti, koji je usmjeren na kvalitetan život mladih obitelji i stvaranja novih radnih mjesta, ali i mijenjanje strukture našega grada, kao centra aglomeracija i centra za odvijanje biznisa, pri tome koristeći najbolje primjere i rješenja razvoja iz europskim metropola i drugih europskih gradova.

Projektom SPLIT UNITED, koji se odnosi na gotovo 1.200.000 m2 dragocjenog prostora, promijenit će se vizura grada, ali i omogućiti brži dolazak do gradske i zračne luke, okolnih područja i obližnjih otoka za gotovo 9 milijuna putnika. Istovremeno će se utjecati na smanjenje broja teretnih, osobnih i ostalih vozila u samom centru, aktivirajući pri tom najmodernija rješenja urbane mobilnosti kakva već postoje u vodećim europskim gradovima kao što su Beč, Barcelona i London.

Nakon predstavljanja nacrta studije otvoren je showroom projekta u kojem su izloženi vizualni prikazi nacrta masterplana te vremenske crte razvoja Istočne obale i Kopilice. Showroom će za javnost biti otvoren svaki radni dan od 21. ožujka do 19. travnja od 16 do 20 sati, kako bi se svi zainteresirani mogli detaljnije informirati o masterplan studiji te aktivno i informirano uključiti u javnu raspravu.

Upravo su transparentnost procesa izrade te uključivost svih dionika ono što ovaj projekt izdvaja od ostalih, a što je prepoznala i Europska banka za obnovu i razvoj kada je odlučila financirati izradu studije.

- Iz naše perspektive, ključni elementi uspjeha ovog projekta su partnerstvo i suradnja između grada i drugih vlasnika zemljišta te transparentan proces. Drago nam je što Grad Split, koji je pionir u načinu razmišljanja razvoja grada za buduće generacije, provodi tako temeljit proces javne rasprave. To je presudno kako bi se u konačnici donio plan koji će dugoročno zadovoljiti potrebe grada, njegovih građana i njihovih gostiju“, istaknula je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

U projekt se aktivno uključilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kroz javna poduzeća, a Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu istaknuo je kako je željezničko povezivanje zračne luke i gradske luke prioritet te da će danas predstavljeni masterplan biti temelj za izmjene svih prostornih planova.

Nacrt masterplan studije predstavili su konzultanti James Mathews iz austrijske tvrtke iC Consulenten, Christof Schremmer s Austrijskog instituta za prostorno planiranje (ÖIR), Gunter Stocker iz tvrtke Snizek + Partner Verkehrsplanungs GmbH te Filip Vučagić iz Colliersa koji su, uz Gunthera Lehnera iz tvrtke Real Consulting Austria te Ericha Dallhammera iz ÖIR-a, na njemu radili posljednjih godinu dana.

Nacrtom je predviđeno preseljenje željezničkog i autobusnog kolodvora s Istočne obale u Kopilicu, čime će Kopilica postati glavno prometno središte koje će povezati Split i okolna područja sa svijetom, dok će se na Istočnoj obali osloboditi prostor za izgradnju hotelsko-kongresnog centra s podzemnim garažama te mrežom biciklističkih staza i šetnica.

S druge strane, Kopilica će postati komercijalno održivo područje mješovite namjene temeljeno na studiji potražnje provedenoj u sklopu izrade masterplana. Tako je u njoj planirana poticajna stanogradnja, starački dom, proširenje sveučilišnog kampusa uz osiguranje studentskog smještaja te poslovni centar, čime će Kopilica postati kvart koji živi cijelu godinu, u kojem studenti, umirovljenici, stanari, poslovni ljudi i ugostitelji žive održiv i ugodan život.

Na masterplan se osvrnuo i Dragan Žuvela koji je izjavio: - Kao arhitekt i predsjednik DAS-a, ali prije svega kao stanovnik Splita apsolutno podržavam ovakav pristup planiranju. Predstavljeni nacrt masterplana je otvorena platforma koju moramo iskoristiti, jer koliko će finalno rješenje biti kvalitetno i koliko ćemo od njega imati koristi ovisi samo o nama“.

Javna rasprava o predstavljenom nacrtu masterplan studije trajat će gotovo pet tjedana, a osim stručnih radionica za sve dioničke skupine uključivat će i niz predavanja i radionica za širu javnost. Svi zainteresirani svoja pitanja i komentare mogu poslati zaključno s 19. travnjem 2019. godine, a detaljne upute o samom postupku sudjelovanja u javnoj raspravi dostupne su na stranicama Grada Splita. 
hr Mon Mar 18 2019 13:49:12 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d300f5a29111c38128b459f/80
Foto: Dubrovački dnevnik

Pucnjava na taksista u Dubrovniku: Policija još uvijek traga za napadačima

Iako policija čini sve u svojoj moći da se počinitelje locira i uhiti, ostaje otvoreno pitanje sigurnosti u jednoj od najtraženijih turističkih destinacija u Hrvatskoj
Na ulazu u povijesnu jezgru Dubrovnika, u noći na četvrtak dogodila se pucnjava u kojoj je ozlijeđen 28-godišnji mladić. Za napad su odgovorna dvojica muškaraca, koja su se prvo verbalno, a onda i fizički potukli s navedenim mladićem, a policija za istima još uvijek intenzivno traga. Iako policija čini sve u svojoj moći da se počinitelje locira i uhiti, ostaje otvoreno pitanje sigurnosti u jednoj od najtraženijih turističkih destinacija u Hrvatskoj. - piše Dnevnik Nove TV

Policija je nakon pucnjave na ulazu u staru dubrovačku jezgru izvijestila kako su počinitelji napada u bijegu i da se za njima intenzivno traga. Za jednog su rekli, da je otprije poznat policiji, no i dva dana nakon tog incidenta, niti jedan od dvojice muškaraca nije lociran ili uhićen.

U samoj pucnjavi napadači su ispalili više hitaca, a žrtva napada bio je zapravo 28-godišnji taksist, iako motiv za napad nije bio posao kojim se bavi.

Dnevnik Nove TV je razgovarao s građanima, ali i turistima o sigurnosti u jednoj od najvažnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

Pucnjava u kojoj je ranjen 28. godišnji taksist dogodila se Srđanu ispod prozora: ''Pošto se sve dogodilo poslije ponoći, a ja hvala Bogu spavam iza ponoći nisam to čuo, ali bio sam probuđen i bio sam svjedok događaja kasnije''.

Nije zabrinut za sigurnost, ali kaže kako policije na ulicama itekako nedostaje. 

- Ovo je jedan od dva glavna ulaza u Stari grad, tu je veliki klub, veliki promet ljudi, ima pijanih, ima drogiranih, ludih, svakakvih - a policije nema. Do prije dvije godine policija je tu stalno bila i bilo je puno manje problema. Prošle godine i ove godine policije nema, jednostavno nema dovoljno policajaca, nema dosta policajaca jer nema novaca, zatvoreni krug. - kaže Srđan.

Policija i dalje traga za dvojicom počinitelja. Jedan je već od prije poznat policiji. Iz Grada na ovu temu nisu htjeli davati izjave, priopćenjem poručuju kako je Dubrovnik i siguran grad: ''Nedavni incident je izolirani slučaj i nemamo potrebu na ovu temu ništa dodatno komentirati, osim dodati da je i za građane i za turiste Dubrovnik potpuno siguran, što već godinama pokazuju i statistike.''

Na dan se u Dubrovniku nalazi gotovo 25 tisuća turista, a mjesto gdje se pucnjava dogodila jedno je od najfrekventnijih.

- Vrlo se dobro osjećamo u Dubrovniku, i sigurno. - kaže Agnješka iz Poljske. '

- Rekla bih da se ovdje osjećam sigurnije nego kod kuće. Dolazim iz Baltimora, mi nažalost imamo puno slučajeva pucnjave, često to vidimo na vijestima. - rekla je Sara iz SAD-a.

Na tri milijuna turista u Dubrovniku se dogodi svega nekoliko desetaka slučajeva kad su turisti ugroženi, a najčešće su u pitanju krađe novčanika. Posljednji događaj uznemirio je grad. Svi se nadaju kako će napadači biti uhićeni čim prije.

Za napadačima se je još uvijek traga

Načelnik policije Ivan Pavličević kaže da se traga za počiniteljima: 

- Prvenstveno nam je bio cilj identificirati osobe, pronaći sredstvo izvršenja, u čemu smo za sada uspjeli. Čekamo još da se pronađu osobe osumnjičene za počinjenje djela.

Izvidi su tajni pa poznate detalje nije mogao iznijeti.

O problemu nedostatka određenog policajaca, kaže da je točno da policajaca nedostaje, ali da je gradska jezgra prioritet zbog protoka velikog broja ljudi na tom mjestu, međutim da policijske patrole ne mogu biti baš na svakom mjestu cijelo vrijeme. - piše Dnevnik

hr Sat Jul 20 2019 19:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d33533229111c2d188b457c/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Prosvjed turističkih brodara: "Trpimo golemu štetu"

Zbog manjka vezova, kažu, trpe golemu štetu...
U ponovljenom prosvjedu, uključivanjem sirena na pet minuta, turistički brodari u Splitu, Krilu, Trogiru i Dubrovniku upozorili su na nepovoljan položaj u odnosu na velike strane brodove na kružnim putovanjima i luksuzne jahte. - piše HRT

Zbog manjka vezova, kažu, trpe golemu štetu, premda njihovi brodovi na godinu ostvare prihod veći od pola milijarde kuna. 

- Kada dođete u Dubrovnik u subotu i morate napraviti smjenu, nabaviti sve potrepštine, ako sve morate obaviti čamcem i ukrcati se i iskrcati par puta, to je katastrofa, ističe zapovjednik i vlasnik broda Denis Grubiša.

- Jednostavno, infrastruktura nas ne prati, nas ima oko 180, a svake godine gradimo 15 do 20 brodova novih, kaže Ante Rakuljić, predsjednik Udruženja malih brodara pri HGK.
hr Sat Jul 20 2019 19:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d332dc129111cef158b45f6/80

Požar u skladištu Slobodne Dalmacije lokaliziran!

Vatrogasci su izašli na teren...
18,15 - Požar u skladištu Slobodne Dalmacije je lokaliziran. Srećom, nema ozlijeđenih! 

17,28 - 
Na terenu je najmanje desetak vozila JPV i DVD Split. Vatrogasci su ušli u zgradu te provaljuju u zaključane prostorije kako bi spriječili širenje vatre. 

Oko 17,20 sati na mjesto požara stigla je u policija. 

Kako Slobodna Dalmacija piše, njeni djelatnici su hitno evakuirani iz susjedne zgrade u kojoj se nalazi redakcija te medijske kuće.


Ranije objavljeno:

Danas popodne, oko 16,30 sati, izbio je požar u skladištu Slobodne Dalmacija u Splitu. 

Splitski vatrogasci izašli su na teren te je u tijeku gašenje vatre. 


hr Sat Jul 20 2019 17:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/534fa2f5179942f94ce9aafd/80
Foto: Screenshot YouTube

Nova droga osvaja tržište: Obična trava više nije u ponudi, dileri sad prodaju drastično opasniji hibrid

Zahvaljujući genetičkom inženjeringu, posljednjih su godina nastale hibridne biljke kanabisa s vrlo visokom razinom THC-a, psihoaktivnog sastojka koji mijenja ljudsko ponašanje

 Količina THC-a u uzorcima kanabisa koje prikupi policija rapidno raste od prosječno 4 posto THC-a 80-ih godina prošlog stoljeća, danas imamo uzorke s 25 do 30 posto THC-a.

 Veća koncentracija THC-a dovodi do snažnijeg osjećaja euforije ili opuštenosti, ali i anksioznosti, izmijenjene percepcije osjeta i vremena, poremećene koordinacije, paničnih napada, pa čak i halucinacija. 

Tvrdi to za Globus dr. Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče, HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik Povjerenstva za prevenciju i suzbijanje zloporabe droga i drugih oblika ovisnosti Grada Zagreba koji je upravo postao član Europske mreže gradova bez droge te se obvezao odbaciti sve zahtjeve za njezinom legalizacijom. - piše Jutranji list

Da je marihuana sve jača, potvrđuju i dobri poznavatelji stanja na tržištu bliski aktivističkim krugovima. Oni kažu da se križanjem sorti postiglo da se razina THC-a u marihuani koja se danas kod nas ilegalno prodaje kreće od 8 do 25 posto, što je dva do tri puta više nego prije 20-ak godina. Nekada se, dodaju, indijska konoplja uzgajala na otvorenom, a danas sve više u zatvorenom prostoru pod lampama, što također podiže koncentraciju THC-a. 

Kad je čovjek puši, ističu, veće su šanse da ga uhvati osjećaj paranoje, osobito ako boluje od shizofrenije. Većina marihuane, doznajemo se, u Hrvatsku stiže iz Albanije, koju često zbog toga nazivaju i europskom Kolumbijom, a njezina je kvaliteta vrlo upitna.

Potrošnja amfetamina povećana čak devet puta

Grad Zagreb je u suradnji s Institutom Ruđera Boškovića proveo analizu otpadnih voda 2009. i 2014. godine kojom je utvrđeno da je u tih pet godina potrošnja amfetamina povećana čak devet puta, ecstasyja osam, a kanabisa tri puta. Prosječna dob prvog uzimanja droge u Hrvatskoj je oko 16 godina, prosječna dob prvog javljanja na liječenje je 26,7 godina, što znači da se konzumenti za pomoć obrate tek nakon deset godina. 

Prema podacima Europskog centra za nadzor droga (EMCDDA), 20 posto mladih u dobi od 15 do 24 godine i podjednako toliko starijih do 64 godine je u proteklih godinu barem jednom pušilo marihuanu. Hrvatska je policija u posljednje vrijeme zaplijenila značajne količine, a premda se stječe dojam da je na tržištu ima više nego ikada, Globusovi policijski izvori tvrde da baš i nije tako.

- Marihuana je, nažalost, sve prisutnija, kao i nove sintetske droge, tzv. osvježivači zraka, jeftina kemija koja se kod nas legalno prodavala do prošle godine, kad je stavljena na popis ilegalnih tvari, no proizvođači stalno smišljaju nova sredstva kako bi izbjegli zakon. Djeca su sve više pod utjecajem informacija da marihuana nije štetna nego da je ljekovita i da je to sredstvo za opuštanje. Lako im je dostupna, jako dobro znaju kako je nabaviti i mnogi je konzumiraju već u 7. ili 8. razredu. - govori pročelnica Zavoda za dječju i adolescentsku psihijatrija KBC-a Osijek prof. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković

Tvrdi kako su kliničke slike kod mladih konzumenata – stravične. Na liječenje, dodaje, obično dolaze nakon što roditelji primijete promjene u ponašanje – ne spavaju noću, nego danju, uzimaju novac, mršave, popuste u školi, imaju agresivne ispade, otuđuju se, haluciniraju… Roditelji te simptome u početku nerijetko pripisuju pubertetu. Cijeli članak pogledajte ovdje.

hr Sat Jul 20 2019 16:55:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .