Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0bf2f30e49380d3f8b458a/80
Foto: Tino Jurić, Jakov Prkić

Nakon Arene Zagreb Tomislav Bralić i klapa Intrade dobili ovacije i u splitskoj Spaladium Areni!

Spaladium Arena je ovaj petak bila ispunjena dobrom energijom i pozitivnim komentarima! Tomislav Bralić i klapa Intrade oduševili su tamošnju publiku i još jednom potvrdili svoj status jedne od najpopularnijih klapa u povijesti klapske glazbe!

Nakon spektakularnog koncerta u Zagrebu koji se održao 1. prosinca u zagrebačkoj Areni, Tomislav Bralić i klapa Intrade ispunili su očekivanja i u Splitu. Puna dvorana i skoro tri sata dalmatinske pisme nikoga nisu ostavili ravnodušnim te je publika kraj dočekala na nogama.

Vrata dvorane otvorila su se u 19 sati, a klapa je koncert započela sa "Intrade san popi" a cappella izvedbi nakon čega su krenuli nizati svoje hitove poput "Ne mogu te prestat jubit", "Ne damo te pismo naša" , "Ti,samo si ti", "Zora bila" i brojne druge.

U početka koncerta klapa je pjevala svoje stare hitove, kao i one s novog albuma "Bilo je i vrime". Nakon pjesme "Stina pradidova" Tomislavu Braliću i klapi Intrade su se na pozornici, kao gosti, pridružili Tedi Spalato i grupa Forum.

Vrhunac večeri pripao je izvedbi pjesme "Cesarica" posvećene legendarnom Oliveru Dragojeviću. Za taj poseban trenutak na pozornici okupili su se Tomislav Bralić, klapa Intrade i svi gosti, te su zajedno s publikom otpjevali jedan od najvećih hitova u povijesti hrvatske glazbe.

Posebno emotivan trenutak je bio kada se razvukao transparent koji svi pamte s Oliverovog ispračaja, onaj koji se viorio sa Sv. Duje te je taj prizor razgalio sve prisutne.

Scardona kao organizator se pobrinula da sama produkcija bude na visokom nivou, i razglas i svjetlosni efekti bili dostojni pravog glazbenog spektakla.

Uzlazna priča ove klape započela je kada se revolucionarne 2006. godine 15.000 ljudi okupilo za klapsku pjesmu na nikad do tad viđenom klapskom spektaklu na Poljudu. Bio je to događaj koji je snažno promijenio kompletnu glazbenu scenu u Hrvatskoj i stvorio potpuno novi zvuk popularno nazvan "dalmatina".

Zadnji put kada su održali spektakl u Areni Spaladium bila je 2015. godina kada su slavili 30 godina rada, a koncert je bio rasprodan. Veličina spektakla potvrdila se i ove godine, a publika je uživala do samog kraja!

Split je za klapu posebna priča jer je klapa vrlo emotivno vezana za njega. Njihova karijera doživila ogroman uzlet nakon legendarnog koncerta “Ne damo te pismo naša” na stadionu Poljudu 2006., a osvojili su i Grand Prix  na Splitskom festivalu 2012. s pjesmom  "Zašto uvik pivan".

Tomislav Bralić je s publikom podijelio i sretnu vijest da je njihov novi album "Bilo je i vrime" upravo pušten u prodaju u izdanju Scardone. U međuvremenu od prošlog studijskog albuma "Cviće" objavili su "Best of – 30 godina" posvećenu trideset godina njihove karijere i album na kojem je zabilježena kruna njihove karijere – koncert u pulskoj Areni pod nazivom "Arena Pula".

Ova lijepo zaokružena dalmatinska priča nakon koncerata u Zagrebu i Splitu dobiva svoj nastavak u ljubljanskoj Areni Stožice 1.veljače 2019.

hr Sat Dec 08 2018 17:36:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5821aad51eea8f2ca08b4630/80
Foto: Wikipedija

Male tajne za pripremu neodoljivog jela iz djetinjstva

Jeste li kao mali voljeli špinat na mlijeku? Vjerujemo da jeste, iako mi poznajemo i one koji nisu, ali ga zato sada obožavaju...

Nema osobe koja, voljela ga ili ne, barem jednom nije probala špinat na mlijeku. Recepti za ovo „vrtićko“ jelo variraju i razlikuju se u detaljima, netko sitnije nasjecka špinat, netko grublje, netko doda češnjaka, netko ne, netko dodaje i kiselo vrhnje, no kako god ga napravili, špinat na mlijeku je jednostavno i zasitno jelo koje ćete sa zadovoljstvom počistiti s tanjura. Još ako uz njega ispečete koje jaje na oku i napravite kremasti pire krumpir (ma može i neki šnicl na naglo), imate ćete pravi, pravcati obrok!

Sastojci:

1 kg svježeg špinata
30 g maslaca ili 3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 režnja češnjaka
dva prstohvata soli
500 ml mlijeka

Priprema:

1. Špinat operite, odstranite tvrđe stabljike pa ga stavite u duboki lonac, prelijte hladnom vodom i stavite kuhati. Kad zakuha, prokuhajte ga jedno 5-6 minuta, potom ocijedite i ohladite. Špinat ustinite oštrim nožem.

2. U dubljoj tavi otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte brašno pa ga zažutite (pazite da vam ne zagori). Maknite tavu s vatre pa dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak, čim češnjak zamiriše, dodajte usitnjeni špinat i zalijte polovicom mlijeka te vratite na vatru. Kuhajte na srednje jakoj vatri, čim se zgusne dodajte ostatak mlijeka pa posolite i kuhajte dodatnih 10-tak minuta. Prema ukusu dodatno začinite solju i paprom po želji.

3. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire krumpir, piše punkufer.hr

hr Tue Dec 18 2018 20:27:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1942460e493896538b45ea/80
Foto: Pixabay

Zašto je zimi važno utopliti noge?

Dokazano je da hladna stopala povećavaju rizik od obolijevanja od gripe. Prema riječima dr. Rona Ecclesa, koji je ovaj slučaj proučavao više od 25 godina, loša cirkulacija može prouzročiti razne bolesti, jer ljudi imaju viruse i bakterije u sebi koje hladna stopala aktiviraju i tada dolazi do problema.

Prema riječima liječnika, u hladnim zimskim danima veoma je važno utopliti noge.

Kada se stopala ohlade, vene u nosu se suze, i taj proces usporava da temperatura tijela opadne, a bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija nalaze se upravo u krvi, pa tako imunitet opada, piše N1.


hr Tue Dec 18 2018 19:54:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1911b10e4938aa548b456a/80
Foto: Getty Images

Zamatate ostatke hrane u aluminijsku foliju? Nemojte!

Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.
Prosinac je vrijeme u kojem ćemo, najvjerojatnije, najčešće koristiti aluminijsku foliju. Osim za pečenja, mnogi će je upotrebljavati i za spremanje ostataka obroka u hladnjak. Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.  

Ostaci hrane mogu ostati svježi u hladnjaku i do četiri dana ako se pravilno skladište. Mnogima to znači staviti ostatke hrane na tanjur i prekriti aluminijskom folijom i pospremiti u hladnjak do iduće konzumacije. 

Ipak, ma koliko jednostavno to sve izgleda, ipak bismo to trebali izbjegavati. Neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a ostaci hrane koji ostaju na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, odlična su "hrana za bakterije" koje će se dalje brzo razmnožiti, upozorava američki Washington State Department of Health. 

Prekrivanje hrane aluminijskom folijom ostavlja dovoljno zraka bakterijama da se razmonažavaju na hrani koju pospremate u hladnjak stoga bismo trebali izbjegavati skladištiti na takav način. Puno bolja opcija je hranu spremati u posude u koju neće ulaziti zrak kako bi namirnice dulje ostale svježe, upozorava Lindsay Malone, nutricionistica i dijetetičarka iz Cleveland Clinic. 

Pojasnila je kako je zlatno pravilo pospremanja ostataka hrane u plitke posude kako bi se hrana brže i lakše ohladila u hladnjaku i spriječilo se širenje bakterija, piše vecernji.hr
hr Tue Dec 18 2018 16:26:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c18f8c70e493897538b45bc/80
Foto: Damira Kalajžić

'Gigantski' Mišo Kovač osvanuo u Splitu na Prokurativama

Brojni Splićani se fotografirali s 'gigantskim' Mišom Kovačem

Splićani su danas ostali ugodno iznenađeni kada su na Prokurativama ugledali 'gigantskog' Mišu Kovača od 2,5 metra koji u prepoznatljivoj pozi s raširenim rukama 'pozdravlja' sugrađane. Prokurative, pozornica mnogih kulturnih zbivanja u gradu pod Marjanom nije bez razloga izabrana za ovaj 'performance' jer se upravo tamo više od pedeset godina održava jedan od naših najstarijih glazbenih festivala – Splitski festival, gdje je Mišo 1971. godine  pobijedio s pjesmom 'Proplakat će zora', koja se prodala u više od 300 000 primjeraka. 1977. s klapom Maslina i pjesmom 'Noćas ćemo zemlji k'o materi reći' još jednom osvaja Grand prix na Splitskom festivalu, a nakon pobjede na istom festivalu 1980. godine donosi odluku da više neće nastupati na festivalima. Za koncertom vlada ogroman interes, a pitanje dana je kada će Spaladium Arena biti rasprodana.


Ulaznice za koncert koji ne smijete propustiti su u prodaji  putem sustava Eventim i Croatia Tickets i to po cijeni: 99 kuna za parter te 129 kuna za tribine.  Požurite i na vrijeme osigurajte svoje mjesto u dvorani i zajedno s prvim brkom estrade pjevajte pjesme uz koje smo svi odrasli.


Ulaznice za koncert možete kupiti i online na stranici Eventima te na Croatia Tickets.

hr Tue Dec 18 2018 14:41:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .