Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59047fcab47398a4628b456e/80

Plenković: Ključno do kraja godine pripremiti protupožarni plan za 2018.

Ovogodišnja požarna sezona u Hrvatskoj bila je jedna od najgorih, ocijenio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak u Divuljama, naglasivši kako je ključno do kraja ove godine pripremiti protupožarni plan za 2018. godinu.

Prepoznali smo specifičnu 2017. godinu, postoje određeni problemi koje trebamo riješiti, a ključno je da  sada, nakon što su ljetni mjeseci iza nas, iskoristimo sljedeća dva ili tri mjeseca i na temelju iskustava koja imaju mnogi akteri u ovoj temi, izađemo s planovima i većom operativnošću za sezonu 2018. godine, izjavio je Plenković u Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju, nakon sastanka na kojem je su predstavnici svih institucija i tijela uključenih u protupožarne aktivnosti, od vatrogasaca, MUP-a, MORH-a i DUZS-a analizirali ovogodišnju požarnu sezonu.

Predsjednik Vlade izrazio je očekivanje da se svi protupožarni akteri maksimalno angažiraju u procesu donošenja kvalitetnih protupožarnih rješenja za sljedeću godinu.

Na upit koji su problemi i propusti koje bi se moglo ukloniti, Plenković je naglasio da je ključna kvalitetna koordinacija, odnosno kraći, brži i precizniji način zapovijedanja i ujednačenog javnog komuniciranja u kriznim situacijama, upozorivši da se percepcija ponekad čini važnijom od istine.

Odbacimo je novinarsku tvrdnju da 'još nema konkretnih mjera nakon ovoljetnih požara', naglasivši kako su sudionici današnjeg sastanka iscrpno govorili o svemu, cjelokupnoj požarnoj sezoni te da je i Vlada poduzimala mjere.

"Govorili smo i o toj percepciji; da ste vi gledali ovu sezonu preko portala iz Australije onda bi vjerojatno mislili da ovdje (u Hrvatskoj) uopće nije bila najuspješnija turistička sezona s više od 100 milijuna noćenja, više od 15 milijuna gostiju i oko 11 milijardi eura prihoda. Pokušajmo u katastrofičnoj percepciji malo razlučiti bitno od nebitnog", rekao je Plenković odgovarajući na novinarsku primjedbu.

 Dodao je da je samo tijekom ljetnih mjeseci u požarima izgorjelo, primjerice,  "površina otoka Hvara i Paga zajedno", no, naglasio je, nije izgorio nijedan ključni infrastrukturni objekt, niti škola ili javna ustanova, Bio je jedan smrtni slučaj koji je "povezan vremenski, ali ne nužno s požarom", napomenuo je

Premijer je pri tom podsjetio kako je, primjerice, u požarima u Portugalu poginulo više od 60 soba a požari su harali i u drugim mediteranskim zemljama.

"Mislim da smo se u ovoj kriznoj situaciji vrlo kvalitetno nosili uz veliku požrtvovnost onih koji su radili na gašenju požara," ocijenio je premijer Plenković.

Govoreći o financijski izdvajanjima za vatrogastvo, Plenković je rekao kako su ta izdvajanja "značajna i idu iz različitih izvora."
"Po mojem sudu najvažnije je korištenje europskih fondova gdje postoje proračunske linije gdje se mogu kupiti nova vozila, ali da ih kupimo tako da to budu vozila koja su potrebna pojedinim vatrogasnim postrojbama," kazao je.

 Živimo u vrijeme klimatskih promjena, ali veliki broj požara je i podmetnut 

Osvrćući se na današnji sastanak u Divuljama na kojem je analizirana ovogodišnja požarna sezona,  Plenković je rekao kako živimo u vrijeme klimatskih promjena i trenda vremenskih prilika koje izazivaju dugoročne suše zbog kojih nastaju požari.

"Nažalost veliki broj požara je podmetnut, tu je odgovornost policije da otkrije počinitelje te će se tako odvraćati one koji takjve namjere imaju u budućnosti," kazao je. Također je rekao kako je cilj današnjih analiza vidjeti što se u kvalitetnijoj pripremi protupožarne sezone može popraviti u pravnom, odnosno zakonskom okviru, te kakvi se iskoraci mogu napraviti u financiranju iz državnog proračuna.

Dodao je kako se i dalje prikupljaju podaci o ovogodišnjim požarima nakon čega će se vidjeti na koji se način može reagirati da bi se "što više pretrpljene štete nadoknadilo."Facebook komentari

hr Mon Oct 09 2017 16:54:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59f711d8b9e03ecd968b45a1/80
Foto: Screenshot / YouTube / Cro Drone

Sutra ćemo saznati tko je dobio posao za rješenje Žnjanskog platoa

Održat će se javno otvaranje omotnica s imenima nagrađenih autora za Projektni natječaj za izradu stručnih rješenja za područje Žnjanskog platoa te za kontaktne zone Trstenička uvala i Duilovo u Splitu.

Povodom završetka rada Ocjenjivačkog suda sutra, 20. veljače 2018. u velikoj vijećnici zgrade Gradske uprave ( Obala kneza Branimira 17/2) s početkom  u 12.00 sati održat će se će se javno otvaranje omotnica s imenima nagrađenih autora za Projektni natječaj  za izradu stručnih rješenja za područje Žnjanskog platoa te za kontaktne zone Trstenička uvala i Duilovo u Splitu.

Javnom otvaranju omotnica s imenima nagrađenih nazočit će Ocjenjivački sud kojemu je predsjednik ovl. arhitekt Vjekoslav Ivanišević, a članovi gradonačelnik Andro Krstulović Opara,  dipl. ing. arh. Gojko Berlengi, ovl. arhitekt Dragan Žuvela i dipl. oec. Mario Šerić, te ostali sudionici Natječaja koji je otvoren 27. studenog 2017. godine.

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 18:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8b06562af47f98068b4580/80
Foto: Grad Split

Zamjenica gradonačelnika primila zapovjednika francuskog broda „Taape“

Francuski zapovjednik je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Split, radujući se i sam što će moći razgledati njegovu kulturno povijesnu baštinu

Zamjenica  gradonačelnika Jelena Hrgović primila je danas u Banovini zapovjednika broda francuske ratne mornarice  FS „Taape“,  poručnika bojnog broda Thomasa Chabouda. 

- Drago mi je da vas možemo pozdraviti na vašem putu kući. Želimo vam ugodan boravak u Splitu i dobar odmor nakon duge plovidbe. Inače, Grad Split ima uspostavljenu suradnju s francuskim gradom Marseilleom na području kulture i sporta, te smo se zajedno kandidirali za više projekata iz domene sporta. Također, Marseille smo podržali kao grad domaćin za natjecanje u jedrenju zajedno s Parizom za Ljetne olimpijske igre 2024. godine. - kazala je zamjenica Hrgović, zaželjevši zapovjedniku Chaboudu da se što veći dio njegove posade u grad pod Marjanom vrate kao turisti. 

Francuski zapovjednik je izrazio zadovoljstvo dolaskom u Split, radujući se i sam što će moći razgledati njegovu kulturno povijesnu baštinu. Govoreći o svrsi putovanja istakao je kako je riječ povratku iz misije u Crvenom moru gdje je brod „Taape“ proveo više od mjesec dana, te se sada vraća u svoju matičnu luku.  

- Ploveći do Splita doista smo uživali u ljepotama hrvatskog arhipelaga i otočja. - kazao je, među ostalim, Chaboud. U pratnji zapovjednika  Chabouda bio je vojni izaslanik oružanih snaga Francuske Republike, brigadir Duda Fabrice koji je naveo dobru suradnju dviju mornarica. Na logističkom brodu „Taape“ je 18 članova posade, a za vrijeme boravka u Splitu, do 21. veljače, bit će na vezu u luci Lora.

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 18:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8b03332af47fff038b4640/80
Foto: Facebook

Ministar Ćorić o sanaciji Karepovca: ''Odgovornost je na onome tko je investitor, na onome tko odrađuje taj posao''

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić boravio je u Dubrovniku gdje je, između ostalog, odgovarao na pitanja o Karepovcu

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić boravio je u Dubrovniku gdje je s čelnicima lokalne samouprave razgovarao o mogućnosti sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom iz europskih fondova. - piše Dnevnik.hr

Na pitanje ministru Tomislavu Ćoriću o Karepovcu, kaže da sanacija nema alternativu i treba biti obavljena što prije da se neugodni mirisi eliminiraju. Komentirao je i objašnjenje gradske uprave kako tijekom sanacije zakon nije prekršen, ali nije ni u potpunosti ispoštovan.

- Što se tiče izjave gospodina Vele ili bilo kojeg drugog dužnosnika mi svi trebamo preuzeti odgovornost za svoj dio posla. Činjenica da neka mjerenja kako sam shvatio iz vašeg pitanja nisu rađena treba prije svega uroditi time da se čim prije krene sa svim mogućim mjerenjima i sa svim onim što je potrebno. Odgovornost u ovom konkretnom slučaju je na onome tko je investitor, na onome tko odrađuje taj posao. - rekao je Ćorić. - piše Dnevnik.hr

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 18:02:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8af4672af47fa4058b45ba/80
Foto: HGSS

Spašavanje planinara na Risnjaku: Akciju HGSS-a usporavaju nanosi snijega veći od tri metra

Spašavatelji će zarobljene planinare evakuirati u smjeru Platka

Nakon poziva dvoje planinara koji su u nedjelju zbog sniježnog nevremena ostali u zimskom skloništu podno vrha Risnjaka, HGSS je u ponedjeljak ujutro krenuo u akciju spašavanja i, iako su nadomak skloništa, kako su izvijestili, napreduju vrlo sporo zbog dubokog snijega i opasnih strmina.

Radio vezom javili su bazi u Delnicama da su u 20 minuta prošli samo 30 metara. Spašavatelji će zarobljene planinare evakuirati u smjeru Platka. 

Spašavatelji su se javili kad su došli do predjela Cajtige odakle je završnih 200 metara visinskog  uspona do skloništa, a moraju se dobro osiguravati zbog opasnosti od lavina u vršnim dijelovima.

Istovremeno je druga grupa spašavatelja krenula motornim sanjkama od Jelenja prema Cajtigama ne bi li bila bliže evakuacijskom timu ako zatreba.

Snijeg na mjestima u zapusima doseže više od tri metra, navodi među ostalim HGSS.

Dolazak na Platak očekuju u kasnim večernjim satima. U pripravnosti su spašavatelji Stanice Rijeka i ostali članovi Stanice Delnice.

Facebook komentari

hr Mon Feb 19 2018 16:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .