Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad61d422af47fcb828b4637/80

Isprobali smo: Pet ideja za brz i zdrav doručak koji vam neće dosaditi

Proljetno vrijeme idealno je za promijene i najčešće sa sobom donosi drugačije prehrambene navike. Iako se ispočetka teško odlučujemo za nove varijante u svojoj kuhinjskoj košarici - napravite iznimku. Neće vam biti žao.
Živimo u ubrzanom vremenu kada se kava pije na poslu ili na putu do posla. Rijetki se odlučuju za spremanje prvog obroka u danu i baš često ga propuštaju. Činjenica da je on prijeko potrebna i zdrava navika pada u drugi plan kada na njega treba izdvojiti više od pet minuta pripreme.

Stoga smo isprobali pet recepata koji su brzi, zdravi, pristupačni i najbolje: ne mogu dosaditi!

1. Zeleni slanac

Sastojci:
Avokado
Grčki jogurt ili kefir
Sol
Limeta
Jaje
Raženi kruh

Priprema: Ogulite avokado, narežite ga na kocke. U posudi štapnim mikserom usitnite avokado, grčki jogurt, sol i limetu dok ne dobijete fini namaz. Poslužite uz raženi kruh i tvrdo kuhano jaje.

2. Eksperiment kaša

Sastojci:
Jogurt
Jagode (možete dodati i višnje i/ili datulje, goji bobice, šumsko voće, što god vam se nađe pod rukom)
Banana
Zobene pahuljice
(Voćni) Muesli
Chia sjemenke
Orasi
Indijski oraščići

Priprema: U zdjelicu najprije stavite chia sjemenke zatim ih prelijte jogurtom, zatim stavite zobene pahuljice, voćni muesli, orase, indijske oraščiće. Ponovno prelijte jogurtom i na vrh nasjeckajte komadiće banane i jagode (ili bilo kojeg drugog voća). Sve zajedno promiješajte. Ako volite slađe, možete dodati i agavin sirup, a možete i sami odabirati sastojke.

3. Kikiriki smoothie

Sastojci:
Banana
Maslac od kikirikija
Bademovo mlijeko (možete koristiti i kravlje, rižino, lješnjakovo, sojino...)
Zobene pahuljice
Kakao 

Priprema: Sve stavite u blender ili električnu sjeckalicu, kada dobijete homogenu smjesu prelijte u čašu.


OK... Za ova dva recepta morat ćete iskoristiti večer prije, ali vjerujte nam da se isplati!

4. Zdrave kakao bombice

Sastojci:
Datulje
Badem
Kokos
Žlica meda
Kakao

Priprema:
U blender ili električnu sjeckalicu stavite datulje, badem, kokos, žlicu meda i kakao pa miksajte na mahove dok ne dobijete glatku, ali ljepljivu smjesu.

Smjesu ostavite u hladnjaku oko 15-20 minuta da postane čvršća.

Oblikujte kuglice pa ih uvaljajte u kakao ili kokos ili oboje.

Možete ih ponijeti na posao ili fakultet i grickati cijeli dan!


5. Knedle sa šumskim voćem od batata i pirovog brašna

Sastojci: 
Batat
Pirovo brašno 
Rižin slad
Cimet
Šumsko voće

Priprema: Batat ogulite, narežite na ploške i skuhajte. Gotov je kroz 5-7 minuta. Zatim napravite pire i ostavite par minuta da se ohladi. U pire od batata dodajte pirovo brašno i dodajte ga toliko da smjesa ne bude pretvrda. 
Napravite okruglice i napunite ih mješavinom (koju ste prethodno napravili) cimeta, rižinog slada i šumskog voća.

Okruglice kuhajte u puno vode dok ne isplivaju na površinu.
Zatim ih uvaljajte u pržene krušne mrvice i poslužite sa žlicom meda i grčkim jogurtom.
Njamiiii!

Dobar tek!

hr Tue Apr 17 2018 18:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc73fa29111ca1558b4568/80
Foto: Pixabay

Mladi luk: Česti zdravstveni problemi koje zeleni dio rješava za tren

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka

Alternativna medicina mladi luk smatra nevjerojatno vrijednom i zdravom namirnicom koja djeluje na tijelo iznutra i izvana.

Osim što pomaže kod prehlade i snižavanja visokog krvnog tlaka, mladi luk ima protuupalna svojstva, te djeluje protiv gljivica, stresa i umora.

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka.

1. Upala grla

Izrežite stručak zelenog dijela na komadiće, dodajte mu malo naribanog đumbira i soli te sve zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu te zagrijte. Toplu kompresu umotajte u još jednu krpu ili ručnik te stavite na upaljeno područje.

2. Natečene noge

Stručak zelenog dijela mladog luka kuhajte nekoliko minuta. Blenderom ga izmiksajte (ako treba dodajte vrlo malo vode), dok se smjesa ne pretvori u pastu. Tom pastom namažite natečene dijelove nogu.

3. Odčepljivanje nosa

Zgnječite malo zelenog dijela mladog luka i njegovim sokom natopite komad vate ili dvije blazinice. Takvu mokru kompresu stavite na nos i područje sinusa. Luk će aktivirati sluznicu i odčepiti dišne kanale. - piše Zadovoljna

hr Sun Apr 21 2019 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc3f5929111c3b558b4572/80
Foto: PIXABAY

Instagram testira novu opciju koja bi mogla biti pogubna za karijere influencera

Instagram bi mogao uvesti promjenu koja će mnoge influencere dovesti do ludila. Postoji mogućnost da u budućnosti broj lajkova koje je pojedina fotka dobila bude nedostupan publici.
Jane Manchun Wong, koja se bavi istraživanjem društvenih mreža, otkrila je da Instagram već testira ovu opciju i screenshotove objavila na Twitteru. 

"Želimo da se vaši pratitelji fokusiraju na sadržaj koji dijelite, a ne na količinu lajkova koje dobivate. Za vrijeme ovog testiranja samo će osoba koja je podijelila objavu moći vidjeti koliko je lajkova dobila", stoji u obavijesti.

Glasnogovornik Instagrama za The Verge je izjavio da opciju "u ovom trenu" ne testiraju, no da "traže način na koji bi se smanjio pritisak s korisnika". 

Bitno je napomenuti da Instagram i Facebook neprestano testiraju nove opcije, no da mnoge od njih nikad ne zažive, piše Index.hr

hr Sun Apr 21 2019 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc2bb329111c1e558b456b/80

Tri umaka od hrena koja se savršeno slažu sa šunkom

Hren je nezaobilazni dodatak blagdanskih stolova. Najčešće se od njega rade umaci koji sjajno idu i uz tradicionalnu uskrsnu šunku. U nastavku pronađite recepte za tri varijante umaka od hrena.

1. KLASIČNI UMAK OD HRENA

- 8 dag hrena
- 2 dcl bistre mesne juhe (pileće, goveđe ili druge, a možete koristiti i bistru povrtnu juhu)
- malo soli

Ogulite hren i naribajte ga na sitno. Budite oprezni prilikom ribanja jer će hren uzrokovati suzenje očiju. Zagrijte juhu ili temeljac do vrenja pa s time prelijte hren. Posolite i pustite da se ohladi.

2. UMAK OD HRENA S VRHNJEM

- 5 dag ribanog hrena
- 2 dcl kiselog vrhnja
- malo soli i papra
- 2 velike žlice limunovog soka ili octa

Oguljeni i naribani hren pomiješajte s vrhnjem. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu te na kraju umiješajte limunov sok ili ocat, ovisno o tome koji okus više volite.

3. UMAK OD HRENA S JABUKOM

- 8 dag hrena
- 1.5 dcl bistre mesne juhe (ili povrtne)
- 1 srednja jabuka
- sol
- 1 mala žlica octa

Hren ogulite i naribajte pa ga prelijte vrelom juhom. Kada se ohladi, dodajte naribanu jabuku, sol i ocat pa promiješajte, piše zadovoljna.hr

hr Sun Apr 21 2019 10:37:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f31ab4b47398562c8b45be/80

Zašto se mijenja datum Uskrsa?

Na Uskrs se obilježava Kristovo uskrsnuće, kao i njegova pobjeda nad smrću i grijehom.
Nekada se u Crkvi Uskrs nije slavio u svim krajevima podjednako, ali uvijek je bio u svezi sa židovskom Pashom.

Isus je proslavio posljednju večeru, proživio svoju muku i smrt i uskrsnuće za vrijeme toga židovskoga blagdana koji se slavio 14. dana mjeseca Nisana. 

Nisan je sedmi mjesec židovskog kalendara, a odgovara našem početku proljeća, odnosno ožujku i travnju.

Prema pravilu Katoličke crkve datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja pa je zato Uskrs pomični blagdan.

hr Sun Apr 21 2019 08:44:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .