Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f92dfc46f52df041f8b4633/80
Foto: Grad Split

Potpisi na 115 milijuna kuna za Karepovac: Ekološka bomba na splitskom poluotoku je prošlost!

Podsjetimo, projekt sanacije se provodi kroz sedam faza od kojih je prva, najveća, najvažnija i najneugodnija dovršena, a obuhvaćala je djelomični iskop, premještanje i konačno oblikovanje postojećeg otpada na odlagalištu Karepovac
Kada smo krenuli sa sanacijom u jesen 2017. godine, rekao sam kako slika tadašnjeg Karepovca ne da nije dostojna Splita ili Europe, nego nije dostojna ni zemljama trećeg svijeta. To je bila apsolutna sramota koja je danas - prošlost. Neki su tražili da zbog neugodnih mirisa obustavimo sanaciju, ali upravo taj miris osvijestio je Splićane što moramo napraviti. I to smo napravili, uz odlučnost, znanje, hrabrost i petlju.

Današnji potpisi na ovom ugovoru jesu kruna naših trogodišnjih napora da ekološku bombu na splitskom poluotoku dovedemo do točke uređenog i saniranog odlagališta pred kojim je još svega koja godina sanacije – poručio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa današnjeg potpisivanja Ugovora o financiranju sanacije odlagališta Karepovac.

 Odluku o financiranju projekta „Sanacija odlagališta komunalnog otpada Karepovac“ kojom se projektu dodjeljuje 114.867.436,75 kuna bespovratnih sredstava EU fondova, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. donijelo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a na temelju prijave Grada Splita na Poziv na dostavu projektnih prijedlog za dodjelu bespovratnih sredstava koji je objavljen u srpnju.

 Uz gradonačelnika, Ugovor o financiranju danas su stoga potpisali  ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te direktor fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić.  Kako je podsjetio gradonačelnik obraćajući se novinarima, ukupna vrijednost sanacije Karepovca iznosi 289 milijuna kuna. Radovi na prvoj fazi sanacije završili su mjesecima prije ugovorenog roka, a uporabna dozvolu izdana je mjesec dana prije ugovorenog roka.

- Čist zrak i čista voda imperativ su ugodnog življenja u gradu pod Marjanom, naglasio je Krstulović Opara.

- Nedavno smo potpisali ugovor o sufinanciranju izgradnje pročistača pitke vode u Splitu. Početkom ove godine potpisan je i vrlo važan ugovor o poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin težak čak 1,8 milijarda kuna. Krenuli smo i u spajanje vodovoda Srinjine i Sitno Donje. Split tako postaje najveće gradilište ove strane Jadrana - kazao je Krstulović Opara najavivši i nove korake u gospodarenju otpadom pri čemu građani moraju biti - važan partner.

S dodijeljenih, bespovratnih 114,8 milijuna kuna, na raspolaganju je dovoljno sredstava da se, nastavio je gradonačelnik, završi aktualna faza sanacije, uz prekrivanje zelenilom te izgradnju plinskih bunara. Nakon toga slijedi faza koja se trenutno projektira, izgradnja podzemnih plinskih cijevi do moguće plinske elektrane.

- Sve to vodi do 2023. godine kada bi se otvorenjem Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici,  Karepovac, kao sanirano odlagalište, konačno i zatvorio - kazao je gradonačelnik.
Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić čestitao je gradonačelniku na svim dosadašnjim naporima:

- Te 2017. nije bilo lako krenuti u ovu priču, ali ustrajnošću splitske gradske uprave došli smo do današnjeg dana u kojem je Karepovac gotovo pa saniran. Taj proces ide hrabro dalje do svog finala - poručio je, među ostalim, resorni ministar.

Direktor fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić naveo je kako je sanacija splitskog odlagališta obavljena  u rekordnom roku.

- Odluka o financiranju projekta „Sanacija odlagališta komunalnog otpada Karepovac“ kojom se dodjeljuje 114.867.436,75 kuna bespovratnih sredstava, rezultat je, naveo je direktor Kukić, sjajne suradnje svih sudionika ovog složenog procesa.

Podsjetimo, projekt sanacije se provodi kroz sedam faza od kojih je prva, najveća, najvažnija i najneugodnija dovršena, a obuhvaćala je djelomični iskop, premještanje i konačno oblikovanje postojećeg otpada na odlagalištu Karepovac.

Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava dodatni je poticaj za realizaciju ostalih faza projekta koje će se provoditi u narednom periodu, a namjera Grada Splita je sve završiti i prije službenog roka provedbe projekta, 31. prosinca 2023. godine.
hr Fri Oct 23 2020 15:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Objavljena dugoročna prognoza za zime, evo kakvo nas vrijeme očekuje

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike

Oblačno, tmurno i maglovito vrijeme proteklih dana te moguć snijeg u dane vikenda (ali i sljedeći tjedan) u unutrašnjosti su nas već na neki način uveli u zimski ugođaj i novo godišnje doba. I dok su nam i vremenske, ali i druge prilike veći dio ove godine bile neobične, ponekad i teško podnošljive, možemo se nadati da nam zima donosi bolje dane. - navodi Državni hidrometeorološki zavod u svojoj dugoročnoj vremenskoj prognozi za ovu zimu.

- Prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi u Službi za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a dugoročna prognoza za zimu (klimatološki početak zime je 1. 12., a astronomski 21. 12. 2020. u 11:02 SEV), gledajući sezonu u cjelini, ukazuje na veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od višegodišnjeg srednjaka, dakle na još jednu iznadprosječno toplu zimu. Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s temperaturom oko prosjeka, a uz prodore hladnog zraka, temperatura u kraćem vremenskom razdoblju može biti i osjetno niža od uobičajene. Već će prvi dani prosinca donijeti hladnije vrijeme od prosjeka. - najavljuju iz DHMZ-a.

- Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Što se ove zime tiče, nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka pa uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina oborine oko uobičajene ili manja od toga. Međutim, gledajući na mjesečnoj skali, prema prognoziranoj prevladavajućoj sinoptičkoj situaciji, postoji vjerojatnost za količinu oborine veću od uobičajene u prosincu. Pritom treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu...). Isto tako valja imati na umu da se u nastavku sezone mogu izmjenjivati razdoblja s manjkom oborine s kraćim razdobljima kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg. - navode.

- Na kraju treba naglasiti da uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće razdoblje, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što su obilne količine oborine te nagla zahladnjenja.

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike.

hr Sat Nov 28 2020 17:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79e54329111c12a98b4588/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji 107 novih slučajeva, četiri osobe na respiratoru

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe.
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 107 novih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. 

Trenutno je 328 aktivnih slučajeva oboljenja. U šibenskoj bolnici liječi se 30 pacijenata, od kojih je četiri na respiratoru. 

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe. 

U protekla 24 sata uzorkovano je 320 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
hr Sat Nov 28 2020 14:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533fbe32179942fc1d7303ae/80

Splitska policija utvrdila čak 30 kršenja strožih mjera: 'U nekoliko objekata bilo je više od dvadeset osoba!'

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.
Pooštravanje mjera koje je krenulo u ponoć donijelo je i mnogo posla za splitsku policiju koja je sinoć bila u obilascima objekata. Napravljene su 242 provjere, a u njih trideset utvrđeno je kršenje radnog vremena, točnije objekti su radili van propisanog roka.

- U objektima je zatečeno nekoliko osoba, a u tek njih par bilo je više od dvadeset osoba o čemu ćemo izvijestiti lokalni Stožer - kazali su iz splitske policije.

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.hr Sat Nov 28 2020 14:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f995ae66f52df1a288b4568/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovno više od petsto novozaraženih, testiran je rekordan broj uzoraka!

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1309 obrađenih testova danas je 528 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 223, Hvara 5, Imotskog 9, Kaštela 51, Makarske 9, Omiša 38, Sinja 34, Solina 30, Starog Grada 6, Trilja 15, Trogira 11, Visa 1, Vrgorca 2, Vrlike 2, Bola 1, Baške Vode 1, Brela 1, Dicma 3, Dugog Rata 14, Dugopolja 3, Hrvaca 7, Jelse 5, Klisa 10, Lovreća 2, Marine 2, Milne 2, Muća 9, Nerežišća 2, Okruga 2, Otoka 4, Podgore 3, Podstrane 10, Postira 1, Prološca 1, Pučišća 1, Segeta 2, Šestanovca 2 i Šolte 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 301 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3017 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 151 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 19 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju. 

hr Sat Nov 28 2020 13:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .