Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5f613ededaf72d60998b456a/80
Foto: DalmacijaNews

Dr. Ivić: Nastavi li se ovako, za desetak dana KBC Split bit će pun covid pacijenata

Smatra i kako su građani neodgovorni te da ne treba lagati jedni drugima jer svi vide što se događa u autobusima, trajektima, restoranima i drugim mjestima.

Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ivo Ivić izjavio je kako su u tu kliniku u zadnja dva dana primljena 32 covid pozitivna pacijenta te je popunjeno pola bolničkih kapaciteta, a poručio je i da će, nastavi li se takav trend, bolnica za desetak dana biti popunjena.

Pojasnio je i kako trenutno u toj klinici leži 75 covid pozitivnih pacijenata, a posljednja dva dana primaju znatno više takvih pacijenata odnosno po 16 bolesnika dnevno. Prošli su tjedan, kaže, imali 32 do 35 bolesnika, a sada je to dvostruko više. "Ako se takav trend nastavi mi ćemo jako brzo popuniti kapaciteti jer imamo 150 mjesta za takve bolesnike", rekao je Ivić u izjavi za novinare.  

"Na respiratoru je trenutno šest bolesnika. Vjerujem da nam nikada neće trebati veliki broj respiratora, ali ako se ovako nastavi mi smo u roku od desetak dana popunjeni. U tom se slučaju moramo vratiti na onaj režim koji je bio na snazi na proljeće ove godine kada je bolnica na Križinama prenamijenjena u covid bolnicu", kazao je.

Rekao je i kako se nada da do te prenamjene bolnice neće doći, ali i dodao da ga do sada baš ništa nije demantiralo. "Za sada su svi pacijenti u toj klinici sa srednje teškim i teškim upalama pluća među kojima su i mlađi ljudi, no uglavnom je to populacija od 50 godina i više", pojasnio je ustvrdivši kako je epidemija postala puno proširenija i ekstenzivnija zbog čega je sve više pacijenata koji trebaju bolničko liječenje.

Na Klinici nema zaraze među osobljem

Na Klinici trenutno nema zaraženih među osobljem, rekao je Ivić kazavši kako je zdravstveno osoblje dio populacije,te je gotovo nevjerojatno da se ne zaraze i to u prvom redu izvan bolnice jer u bolnici koriste zaštitu, a izvan nje žive sa svojom obitelji.

Upitan da komentira najave mogućnosti novog lockdowna ili policijskog sata odgovorio je da mu je o tome teško govoriti jer je totalno zatvaranje ekonomska katastrofa i nešto što nitko ne želi.

"Mogli smo u prvom valu pokušati i nadati se da će se bolest ugasiti, ali kada nam je jasno da se bolest neće ugasiti onda nam preostaje jedino da je kontroliramo. Kontrolirati je možemo samo onim metodama koje jesu iz 19. stoljeća, ali su vrlo učinkovite, dok ove iz 21. stoljeća o njima samo pričamo, ali nemamo na raspolaganju. Cjepivima, efikasnim lijekovima, to je još uvijek priča", poručio je Ivić.

Smatra i kako su građani neodgovorni te da ne treba lagati jedni drugima jer svi vide što se događa u autobusima, trajektima, restoranima i drugim mjestima.

Novinare je zanimalo i ima li splitska bolnica lijeka Remdesivir koji se daje oboljelima od covida na što su dobili odgovor kako ga trenutno nemaju jer čekaju nabavu, no kada će doći još se ne zna. 

Objasnio je da taj lijek poboljšava ishod bolesti, ali i napomenuo da on od Svjetske zdravstvene organizacije nije preporučen kao lijek koji liječi covid. "No, liječnici se hvataju svake terapije koja po nekim studijima ipak daje određeni boljitak za bolesnika. U ukupnom preživljavanju je još uvijek upitno koliko je on radikalno dobar lijek, no na pojedinačnim slučajevima imaju iskustvo da ga se isplati dati pacijentima", rekao je.

hr Wed Oct 28 2020 11:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5721bd4c0890d28e008b4729/80

Objavljena dugoročna prognoza za zime, evo kakvo nas vrijeme očekuje

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike

Oblačno, tmurno i maglovito vrijeme proteklih dana te moguć snijeg u dane vikenda (ali i sljedeći tjedan) u unutrašnjosti su nas već na neki način uveli u zimski ugođaj i novo godišnje doba. I dok su nam i vremenske, ali i druge prilike veći dio ove godine bile neobične, ponekad i teško podnošljive, možemo se nadati da nam zima donosi bolje dane. - navodi Državni hidrometeorološki zavod u svojoj dugoročnoj vremenskoj prognozi za ovu zimu.

- Prema dostupnom prognostičkom materijalu koji se koristi u Službi za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a dugoročna prognoza za zimu (klimatološki početak zime je 1. 12., a astronomski 21. 12. 2020. u 11:02 SEV), gledajući sezonu u cjelini, ukazuje na veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja temperature od višegodišnjeg srednjaka, dakle na još jednu iznadprosječno toplu zimu. Međutim, to ne znači da tijekom zime neće biti razdoblja s temperaturom oko prosjeka, a uz prodore hladnog zraka, temperatura u kraćem vremenskom razdoblju može biti i osjetno niža od uobičajene. Već će prvi dani prosinca donijeti hladnije vrijeme od prosjeka. - najavljuju iz DHMZ-a.

- Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje vremensko razdoblje manja. Što se ove zime tiče, nema izraženog signala za veće odstupanje količine oborine od višegodišnjeg prosjeka pa uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze možemo reći da je izgledna količina oborine oko uobičajene ili manja od toga. Međutim, gledajući na mjesečnoj skali, prema prognoziranoj prevladavajućoj sinoptičkoj situaciji, postoji vjerojatnost za količinu oborine veću od uobičajene u prosincu. Pritom treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica, kiša koja se smrzava na tlu...). Isto tako valja imati na umu da se u nastavku sezone mogu izmjenjivati razdoblja s manjkom oborine s kraćim razdobljima kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg. - navode.

- Na kraju treba naglasiti da uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće razdoblje, osobito kada su u pitanju vremenski ekstremi, kao što su obilne količine oborine te nagla zahladnjenja.

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu (SEECOF) te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike.

hr Sat Nov 28 2020 17:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e79e54329111c12a98b4588/80
Foto: Pixabay

U Šibensko-kninskoj županiji 107 novih slučajeva, četiri osobe na respiratoru

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe.
U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 107 novih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. 

Trenutno je 328 aktivnih slučajeva oboljenja. U šibenskoj bolnici liječi se 30 pacijenata, od kojih je četiri na respiratoru. 

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije su 743 osobe. 

U protekla 24 sata uzorkovano je 320 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.
hr Sat Nov 28 2020 14:36:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533fbe32179942fc1d7303ae/80

Splitska policija utvrdila čak 30 kršenja strožih mjera: 'U nekoliko objekata bilo je više od dvadeset osoba!'

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.
Pooštravanje mjera koje je krenulo u ponoć donijelo je i mnogo posla za splitsku policiju koja je sinoć bila u obilascima objekata. Napravljene su 242 provjere, a u njih trideset utvrđeno je kršenje radnog vremena, točnije objekti su radili van propisanog roka.

- U objektima je zatečeno nekoliko osoba, a u tek njih par bilo je više od dvadeset osoba o čemu ćemo izvijestiti lokalni Stožer - kazali su iz splitske policije.

Ipak, tijekom postupanja nije bilo značajnih negativnih sigurnosnih događaja.hr Sat Nov 28 2020 14:07:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f995ae66f52df1a288b4568/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovno više od petsto novozaraženih, testiran je rekordan broj uzoraka!

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1309 obrađenih testova danas je 528 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 223, Hvara 5, Imotskog 9, Kaštela 51, Makarske 9, Omiša 38, Sinja 34, Solina 30, Starog Grada 6, Trilja 15, Trogira 11, Visa 1, Vrgorca 2, Vrlike 2, Bola 1, Baške Vode 1, Brela 1, Dicma 3, Dugog Rata 14, Dugopolja 3, Hrvaca 7, Jelse 5, Klisa 10, Lovreća 2, Marine 2, Milne 2, Muća 9, Nerežišća 2, Okruga 2, Otoka 4, Podgore 3, Podstrane 10, Postira 1, Prološca 1, Pučišća 1, Segeta 2, Šestanovca 2 i Šolte 1 osoba. 

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 301 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 3017 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 151 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 19 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju. 

hr Sat Nov 28 2020 13:52:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .