Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ababf772af47f7f528b45af/80
Foto: PIXABAY

'Bolesni mogu moliti kod kuće, a pisanice imaju smisao samo ako zadovoljimo svoju duhovnu dimenziju'

Vjernici, naročito oni spriječeni biti redovni u Božjoj kući često si u vrijeme vrhunca liturgijske godine postavljaju mnoga pitanja. Mnogi se odriču i iskupljuju za vrijeme Korizme, međutim malo poznaju običaje Crkve ili običaje provode malo ih propitujući. Redovnica D.J. pojašnjava kako nas Krist vidi i kako mi trebamo gledati njega.

Za vrijeme Uskrsa katolici pripremaju pisanice, slažu gnijezda, pripremaju košare koje će nositi na blagoslov, gotovo svi, redovni i manje redovni u vjeri odlaze u Crkvu i jedva nalaze mjesto... No ipak, možete li spriječeni bolešću bdjeti kod kuće i kako se vratiti Kristu onda kada ste prestali propitivati vlastitu žrtvu za Njega - o svemu tome, redovnica D.J. pristala je s osmijehom odgovoriti.

Riječi kojima započinje razgovor duboke su i za one sigurne u vjeri. Temu o događajima Velikog četvrtka, Velikog petka i Velike subote objašnjava; 

"Bez nutarnjeg poniranja u sebe i sjedinjenja s Kristom kao patnikom, nema Uskrsa. Svi izvanjski čini postaju samo šarenilo, izostaje duhovna radost i snaga koja vjernika nosi kroz život." 

Tvrdi, kako katolici u vremenu oko Uskrsa trebaju što više provesti u molitvi, ali i prisustvovati liturgijskim činima jer samo molitvom može se otkriti do koje mjere seže bezuvjetna Kristova ljubav.

"On je za nas prvi darivao svoj život. Neprekidno se saginje nad nas kako bi nas nahranio Riječima i Kruhom svoga Tijela, sve, da nam bude potpora i snaga."

Vjernici koji nisu česti u molitvi i nisu česti u Crkvi često puno propituju svoju predanost Bogu, što možete poručiti navedenim nesigurnim božjim slugama u ovo najsnažnije vrijeme, vrijeme Božjeg otkupljenja i milosti?

-Vjernici koji nisu česti u molitvi i nisu česti u Crkvi, nadam se da često i puno propituju svoju predanost Bogu. U tom svom propitivanju i traženju želim da ih dotakne Božja ljubav, Božje milosrđe. Tko jednom doživi takvu Kristovu otkupiteljsku ljubav više ne može biti isti, jer Božja ljubav je besplatna, ona ništa ne traži, ona je strpljiva, dobrostiva.

-Krist kuca na vrata svakoga srca na svakome je hoćemo li mu i koliko ih otvoriti.

Mogu li vjernici koji su spriječeni moliti i bdjeti u Crkvi postići kompromis i molitvu i bdjenje provoditi u tišini vlastitih (kućnih ili drugih) prostora?

-Naravno da mogu svoju sobu ili koji drugi prikladan prostor koristiti za molitvu. Iz iskustva znam mnoge koji su u nemogućnosti otići posjetiti crkvu i moliti se. Oni u svojim domovima mole Križni Put, Žalosno otajstvo krunice, Gospin plač... i mnoge druge molitve, a obrede gledaju na TV i u svome srcu nastoje biti jedno s Kristom. 

-No svaki vjernik koji može i ima vremena treba prisustvovati obredima Velikoga četvrtka, petka, subote i na Uskrs, jer je na to pozvan.


Je li blagoslov hrane na uskrsno jutro samo običaj koji vjernike odgaja u poniznosti i njima je na izbor ili je to sveti obred kojeg bi se svi vjernici trebali pridržavati?

-Blagoslov jela stara je crkvena i pučka tradicija našega naroda. Na Veliku subotu ili rano jutro na sam Uskrs iz svake obitelji netko kreće prema crkvi s košarama punim jela. Za uskrsni blagoslov nose se: jaja, kruh, pecivo, šunka, luk... Kako rekoh, to je lijepa stara crkvena i pučka tradicija no žalosno je ako je to jedino vjersko što će neka obitelj za Uskrs doživjeti.

-Neki propuste uskrsnu ispovijed, obrede velikoga četvrtka, petka i subote, a potrude se donijeti bogatu košaricu na blagoslov jela, u tom slučaju uskrsna košarica gubi svoju svrhu, ona ima smisao samo ako vjernik tih dana nastoji biti u crkvi.

Koliko su bitne pisanice i drugi običaji koji se tradicionalno obavljaju prije dana Uskrsa?

-Pisanice su dio tradicije i običaja, svaki kraj ima svoj način šaranja i bojanja jaja. Često to budu prava umjetnička djela. To je lijep običaj i treba se njegovati, no on ima svoj smisao samo ako kroz te dane zadovoljimo svoju duhovnu dimenziju.


Što je za Vas Uskrs i kako ćete ga Vi provesti?

-Za mene je Uskrs, najveći katolički blagdan u kojem slavimo vrhunac naše vjere. Na Uskrs u jutro u našoj samostanskoj kapelici imat ćemo svetu misu, poslije mise bit će blagoslov jela i međusobno čestitanje, tom prigodom mi sestre izradimo za svakoga vjernika simbolični dar. Pred podne u kapelici imamo molitvu i razmatranje, a potom svečani ručak. 

-Nakon ručka mi, sestre, sad već tradicionalno idemo u zatvor animirati pjevanje na svetoj misi koju naš fratar ima za zatvorenike. Ovim činom nastojimo biti blizu onima koji su u svojoj slabosti počinili zlodjelo te su odvojeni od svojih najmiliji. 

Popodne iskoristimo vrijeme za čestitanje, dolaze nam sestre iz drugih zajednica i stvara se veselo sestrinsko zajedništvo.

hr Wed Mar 28 2018 09:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb27042af47f78888b46c7/80
Foto: Instagram/Anasplate

Kako je to biti vegan: "Veganizam podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane"

Ana je veganka već tri godine, a svakodnevno sprema različitu hranu koju dijeli sa svojim pratiteljima na Instagramu
Ljeto se polako bliži, a velika većina krenula je vježbati i hvataju "zadnju slamku spasa" prije nego dođu na plažu. Na putu do teretane često odustanemo pa tražimo alterativnu zamjenu, a to ponekad može biti i prehrana. Što se tiče zdrave prehrane nije ju lako održavati, a par savjeta odlučili smo potražiti od Ane Jagarinec, koja je već tri godine veganka i sama priprema užinu i ručak. Posjetite profil na Instagramu, Anasplategdje možete pronaći različite recepte. 

Prvo smo Anu pitali da nam objasni što to znači biti vegan

Definiciju ''veganizma'' vrlo je lako pronaći i ona se danas koristi češće nego ikada, a podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane, kao što mnogi danas misle. Veganizam je, stoga, životni stil kojim se teži isključiti i smanjiti eksploataciju i iskorištavanje životinja u svrhe ishrane, odijevanja, testiranja ili zabave. Vegani ne jedu meso niti ostale proizvode životinjskog podrijetla poput mlijeka i mliječnih proizvoda, ribe, jaja i slično.

Koliko je teško raditi užinu, ručak svaki dan i je li skupo biti vegan? 

- Već tri godine svako jelo većinom pripremam sama. To je bio potpuno moj izbor i stvorio je kod mene jednu dobru naviku i pripremu za život. Isprobala sam brojne recepte, koristila i pokušala dijete i na kraju došla do spoznaje o namirnicama koje mi najviše odgovaraju, a njih je stvarno puno!

Biti vegan nije teško, ali u početku je izazov, posebice ako se prije toga vaša prehrana temeljila isključivo na bjelančevinama iz namirnica životinjskog podrijetla.


- Mislim da je sve stvar navike pa tako i ovo. Veganska prehrana je skupa ako ju želite učiniti skupom, to jest ako odabirete proizvode koji nisu neophodni za uravnotežen i zdrav život. Ako odlučite kupovati organsko ili ako kupujete dodatke prehrani bez kojih zaista možete – platit ćete više. Također, bitno je istaknuti da su ustrajnost i priprema ključ - dok ta promjena ne postane navika. Ne uspjeti se pripremiti znači pripremiti se za neuspjeh - upravo to me vraća na put kada se osjećam demotivirano u bilo kojoj situaciji, a ne samo u prehrambenim i životnim navikama. Priznajem da biti vegan, iako ne volim nikakva etiketiranja, zahtjeva trud i ustrajnost, ali svaki dan sam zahvalna što činim to za sebe i za one oko sebe.

I za kraju, možete li s nama podijeliti dva recepta koja bi se svima mogla svidjeti..

Ljubičasta superfood smoothie zdjelica

U blender stavimo:

1/2 banane
1 žlicu chia sjemenki
1 žlicu praha sjemenki konoplje
2 žlice zobenih pahuljica
1 šalicu sojinog mlijeka
2 velike jagode
1/2 šalice zamrznutih borovnica

Na kraju ukrasimo s drugom polovinom banane, još jagoda, orašastim plodovima (orasima, indijskim oraščićima, lješnjacima i bademima), malo sjemenki suncokreta i chia sjemenkama i, na kraju, goji bobicama! 

Tahini dressing

1 žlica tahinija
1 žličica jabučnog octa
1 žličica soka od limuna
1 žličica maslinovog ulja
1 žličica prehrambenog kvasca
Prstohvat češnjaka u prahu
Prstohvat soli i papra (dodajte ako želite)
Po želji: možete dodati i druge začine kao što su kumin, origano itd.

Kako napraviti:
U maloj zdjeli kombinirati tahini s toplom vodom da ga razrijedi (smjesa će se zgušnjavati s vremenom) i dobro promiješati. Dodajte sve ostale sastojke i začine i kombinirajte dok se ne formira glatka smjesa. Moja je bila gusta u ovom trenutku pa sam dodala još tople vode dok nisam dobila pravi dressing. Savršen za preliti po hrani ili kombinirati u salatama. Uživajte! 

hr Sat Apr 21 2018 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaef602af47fb68d8b4569/80
Foto: PIXABAY

Predstavljen priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’

U Gradskoj knjižnici Sinj splitski pravnik Marlon Macanović jučer, 20. travnja predstavio je svoj motivacijsko – pravni priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’.

Autor knjige i sam je prošao kroz dugotrajni period nezaposlenosti, nešto više od dvije godine, pa je koristeći vlastita iskustva i znanja prikazao brojne načine za pronalazak zaposlenja te pojasnio metode za osiguranje nužne egzistencije tijekom perioda nezaposlenosti, piše ferata.hr

"U knjizi sam objavio koje su metode nužne za osiguranje egzistencije tijekom tog perioda nezaposlenosti. Ja sam pokazao opseg prava obveza radnika za vrijeme trajanja nezaposlenosti i sve one stvari na koje treba paziti (otkazni rok, javne natječaje, molbe, životopise…). Pojasnio sam kako osnovati vlastitu firmu ili obrt, ako osoba ide putem samozaposlenja te ukazao na neke mjere koje daje Hrvatski zavod za zapošljvanje", kazao nam je Marlon Macanović.

Ovaj priručnik je, kaže, pisao oko 3 mjeseca.

"Svjesno sam išao na jedan mali format. Knjiga ima 50 stranica jer sam htio da bude brza, protočna i da ljudi imaju informacije na jednom mjestu."

hr Sat Apr 21 2018 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5603bc833bb0d94f0c8b45be/80

Veliki spektakl: Joksimović u Splitu proslavio rođendan s osam tisuća obožavatelja

U Spaladium Areni, 46-godišnji Željko Joksimović izveo je svoje hitove, koje je publika otpjevala s njim.
Svoj 46. rođendan koji je proslavio 20. travnja, Joksimović je proveo zajedno sa svojim fanovima u Spaladium Areni. Jedan od najpopularnijih glazbenika u regiji rođendan je proslavio velikim koncertom okružen s osam tisuća ljudi, a u dvoranu mu je stigla i rođendanska torta.

Joksimović je pjevao pred tisuće obožavatelja, a oni su zajedno s njim pjevali njegove najveće hitove.

Ovo je drugi put da nastupa u najvećoj splitskoj dvorani, prvi put to je bilo 2014. godine na Dan žena.
hr Sat Apr 21 2018 09:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8fd3b92af47f640b8b4580/80
Foto: Pixabay

Đir po gradu: Gdje izaći ovaj vikend?

U nastavku vam donosimo pregršt različitih mjesta, a na vama je da odaberete ono koje je po vašem ukusu.
SUBOTA

NEXT Day & Night Club - ROYAL PARTY

Vanilla Club Split - Saturday night fever

Central the Club - Music Therapy

Velvet Club - DOUBLE TROUBLE

Judino Drvo Club - SIT DOWN RECORDINGS PRES. SASCHA DIVE

Klub Quasimodo - LOLLIPOP (OPROŠTAJNA)

Labirint Club (ex. Kameleon) - Solin - Best of balkan music

Moon bar - MOONDANCE

Jazzbina - MALO WHISKEY MALO COCA COLA

Kavana-Disco Kauri - SHOWTIME BY GALLARDO

Zenta Club - UBIJMO DOSADU - RADIONICA FACE PAINTING

Kocka - METAL QWIZ + SLUŠAONA

Split Circus - BEZDAN I GOSTI: 20 GODINA POSTOJANJA

Pivarij Burger&Beer - SUBOTA u #PIVARIJ-u

Adriatic Social Club - PROLJEĆE

Michel - SMILE BEND

Wine & Cheese Bar Paradox - BRUNO MIČETIĆ TRIO
 

NEDJELJA
 

NEXT Day & Night Club - Tombola

Kavana ProCaffe - Acoustic večer
hr Sat Apr 21 2018 09:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .