Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ababf772af47f7f528b45af/80
Foto: PIXABAY

'Bolesni mogu moliti kod kuće, a pisanice imaju smisao samo ako zadovoljimo svoju duhovnu dimenziju'

Vjernici, naročito oni spriječeni biti redovni u Božjoj kući često si u vrijeme vrhunca liturgijske godine postavljaju mnoga pitanja. Mnogi se odriču i iskupljuju za vrijeme Korizme, međutim malo poznaju običaje Crkve ili običaje provode malo ih propitujući. Redovnica D.J. pojašnjava kako nas Krist vidi i kako mi trebamo gledati njega.

Za vrijeme Uskrsa katolici pripremaju pisanice, slažu gnijezda, pripremaju košare koje će nositi na blagoslov, gotovo svi, redovni i manje redovni u vjeri odlaze u Crkvu i jedva nalaze mjesto... No ipak, možete li spriječeni bolešću bdjeti kod kuće i kako se vratiti Kristu onda kada ste prestali propitivati vlastitu žrtvu za Njega - o svemu tome, redovnica D.J. pristala je s osmijehom odgovoriti.

Riječi kojima započinje razgovor duboke su i za one sigurne u vjeri. Temu o događajima Velikog četvrtka, Velikog petka i Velike subote objašnjava; 

"Bez nutarnjeg poniranja u sebe i sjedinjenja s Kristom kao patnikom, nema Uskrsa. Svi izvanjski čini postaju samo šarenilo, izostaje duhovna radost i snaga koja vjernika nosi kroz život." 

Tvrdi, kako katolici u vremenu oko Uskrsa trebaju što više provesti u molitvi, ali i prisustvovati liturgijskim činima jer samo molitvom može se otkriti do koje mjere seže bezuvjetna Kristova ljubav.

"On je za nas prvi darivao svoj život. Neprekidno se saginje nad nas kako bi nas nahranio Riječima i Kruhom svoga Tijela, sve, da nam bude potpora i snaga."

Vjernici koji nisu česti u molitvi i nisu česti u Crkvi često puno propituju svoju predanost Bogu, što možete poručiti navedenim nesigurnim božjim slugama u ovo najsnažnije vrijeme, vrijeme Božjeg otkupljenja i milosti?

-Vjernici koji nisu česti u molitvi i nisu česti u Crkvi, nadam se da često i puno propituju svoju predanost Bogu. U tom svom propitivanju i traženju želim da ih dotakne Božja ljubav, Božje milosrđe. Tko jednom doživi takvu Kristovu otkupiteljsku ljubav više ne može biti isti, jer Božja ljubav je besplatna, ona ništa ne traži, ona je strpljiva, dobrostiva.

-Krist kuca na vrata svakoga srca na svakome je hoćemo li mu i koliko ih otvoriti.

Mogu li vjernici koji su spriječeni moliti i bdjeti u Crkvi postići kompromis i molitvu i bdjenje provoditi u tišini vlastitih (kućnih ili drugih) prostora?

-Naravno da mogu svoju sobu ili koji drugi prikladan prostor koristiti za molitvu. Iz iskustva znam mnoge koji su u nemogućnosti otići posjetiti crkvu i moliti se. Oni u svojim domovima mole Križni Put, Žalosno otajstvo krunice, Gospin plač... i mnoge druge molitve, a obrede gledaju na TV i u svome srcu nastoje biti jedno s Kristom. 

-No svaki vjernik koji može i ima vremena treba prisustvovati obredima Velikoga četvrtka, petka, subote i na Uskrs, jer je na to pozvan.


Je li blagoslov hrane na uskrsno jutro samo običaj koji vjernike odgaja u poniznosti i njima je na izbor ili je to sveti obred kojeg bi se svi vjernici trebali pridržavati?

-Blagoslov jela stara je crkvena i pučka tradicija našega naroda. Na Veliku subotu ili rano jutro na sam Uskrs iz svake obitelji netko kreće prema crkvi s košarama punim jela. Za uskrsni blagoslov nose se: jaja, kruh, pecivo, šunka, luk... Kako rekoh, to je lijepa stara crkvena i pučka tradicija no žalosno je ako je to jedino vjersko što će neka obitelj za Uskrs doživjeti.

-Neki propuste uskrsnu ispovijed, obrede velikoga četvrtka, petka i subote, a potrude se donijeti bogatu košaricu na blagoslov jela, u tom slučaju uskrsna košarica gubi svoju svrhu, ona ima smisao samo ako vjernik tih dana nastoji biti u crkvi.

Koliko su bitne pisanice i drugi običaji koji se tradicionalno obavljaju prije dana Uskrsa?

-Pisanice su dio tradicije i običaja, svaki kraj ima svoj način šaranja i bojanja jaja. Često to budu prava umjetnička djela. To je lijep običaj i treba se njegovati, no on ima svoj smisao samo ako kroz te dane zadovoljimo svoju duhovnu dimenziju.


Što je za Vas Uskrs i kako ćete ga Vi provesti?

-Za mene je Uskrs, najveći katolički blagdan u kojem slavimo vrhunac naše vjere. Na Uskrs u jutro u našoj samostanskoj kapelici imat ćemo svetu misu, poslije mise bit će blagoslov jela i međusobno čestitanje, tom prigodom mi sestre izradimo za svakoga vjernika simbolični dar. Pred podne u kapelici imamo molitvu i razmatranje, a potom svečani ručak. 

-Nakon ručka mi, sestre, sad već tradicionalno idemo u zatvor animirati pjevanje na svetoj misi koju naš fratar ima za zatvorenike. Ovim činom nastojimo biti blizu onima koji su u svojoj slabosti počinili zlodjelo te su odvojeni od svojih najmiliji. 

Popodne iskoristimo vrijeme za čestitanje, dolaze nam sestre iz drugih zajednica i stvara se veselo sestrinsko zajedništvo.

hr Wed Mar 28 2018 09:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8e7cac2af47fcc068b46d4/80

Antibakterijska sredstva rade više štete nego koristi

Otkriveno je ispitivanjem...
U većini kućanstava moguće je pronaći antibakterijska sredstva za čišćenje ili maramice kojima se brzo mogu prebrisati i očistiti površine i ukloniti prljavština. Međutim, pokazalo se da takvi proizvodi nisu dobri kao što se reklamira, piše Index.

Daily Mail piše da su mikrobiologinja dr. Lynn Dover i televizijski liječnik Michael Mosley proveli istraživanje i pronašli bakterije na površinama samo nekoliko sati nakon što su očišćene antibakterijskim sredstvom ili maramicom.

Zabrinjavajuće je što su se bakterije 12 sati kasnije dramatično razmnožile na kuhinjskim površinama.Ispitivanje je provedeno na radnim površinama u domovima nekoliko obitelji kojima je rečeno da čiste kao i inače, ali koristeći antibakterijske proizvode.

Budući da su kuhinje idealne za rast i razmnožavanje bakterija, dr. Mosley savjetuje da se pridržavate strogih pravila i različite skupine hrane režete na zasebnim pločama. Da bi vam posuđe uvijek bilo čisto, predlaže se koristiti ocat za pranje, ali ga i ispravno sušiti između upotrebe.
hr Mon Dec 17 2018 20:13:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1539200e4938784a8b462f/80
Foto: Pixabay

Slabi ste na mirisne delicije? Moguće je zaobići blagdansko debljanje uz ove savjete

Blagdanski stol prepun kolača teško je odbiti, ali zašto uništiti liniju za nekoliko dana uživancije?

Blagdani su najljepši period, ali i najteži za one koji pokušavaju održati liniju za koju rade čitavu godinu. Možda se čini nemoguće odbiti mirisni kruh ili taj treći kolač, ali uz ove savjete bit će nešto lakše. 


Uštedite kalorije na hrani

Predjela i glavna jela

Izbjegnite zakuske prije prave večere koje se često nude na obiteljskim okupljanjima ili tulumima. Čipsevi i kanape sendviči prave su kalorijske bombe, iako se možda tako ne čini. Zamijenite čips i sendviče s maslinama i uštedjet i učinit ćete pametno za liniju, piše Život i stil.

Za glavno jelo uvijek pokušajte pronaći najmanje debljajuću opciju. Na meniju će se vrlo često naći prženo meso, ali vi se odlučite za piletinu i ribu s grilla. Smanjit ćete unos za barem 100 kalorija, ako izbjegnete prženje.

Kruh s češnjakom i maslacem posebno je ukusan i praktičan za ponuditi gostima. Međutim, samo tri šnite tako pripravljenog kruha nose 300 kalorija. Popularni grisini imaju puno manje masnoća i odlična su alternativa. Možemo ih poslužiti ili konzumirati sa svježom Mozzarellom i rajčicom. 
Krumpir je gotovo uvijek prilog na svakom božićnom slavlju. Negdje na stolu uvijek postoje i salate i one su puno zdravija opcija uz ribu ili meso. U vaš će organizam unijeti barem 400 kalorija manje na dva obroka.

Pića

Svako dobro slavlje ide uz kvalitetno piće. Međutim, alkohol je kraljevski neprijatelj našeg struka. Za vrijeme blagdana je često nezaobilazan, ali nemojte zaboraviti skrivene kalorije kojima obiluje. U širokom luku zaobiđite koktele i radije odaberite bijelo vino ili čašicu gina. 

Ništa bolji nisu ni gazirani sokovi. Jedna čaša može sadržati čak 150 kalorija. Najbolje je držati se vode koja će vas usput i najviše osvježiti. Ovakav režim ispijanja pića može vam uštedjeti čak nekoliko stotina kalorija u jednoj večeri. 
hr Mon Dec 17 2018 20:05:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c17a8670e49389f528b457d/80
Foto: Promo

Evo tko će gledati film "Sad ili nikad"

Čestitamo sretnim dobitnicima!

Najbržim čitateljima odlučili smo podijeliti četiri puta po dvije ulaznice za film Sad ili nikad, a sve što je trebalo napraviti je bilo poslati osobne podatke s naslovom maila Sad ili nikad na: info@dalmacijanews.hr.

Dobitnici su:

- Anđelika Vukas

- Paula Sikavica

- Ivana Marušić

- Ivana Kuna

Osvojene kinoulaznice dobitnici mogu iskoristiti isključivo od ponedjeljka do četvrtka, zaključno s datumom 02.01.2019. CineStaru Split, Joker centar.

Radnja filma prati Mayu (Lopez), trgovkinju, koja potpuno mijenja svoj način života i navike kako bi dokazala da titula i diploma nisu presudne ako želimo uspjeti u životu.

Maya živi u Queensu i već 15 godina radi isti posao u supermarketu. Nakon što očekivanu promociju dodijele nekom drugom, uz pomoć falsificiranog životopisa i najbolje prijateljice Joan dobije uredski posao iz snova. Jedini je problem što o tom poslu ne zna apsolutno ništa, a mora i ozbiljno poraditi na svom stilu.
hr Mon Dec 17 2018 18:00:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58947192b47398420c8b45a1/80
Foto: Pixabay

Potisnuta trauma iz djetinjstva kasnije u životu uzrokuje depresiju

Depresija nije isključivo posljedica disbalansa kemikalija u mozgu, već je i produkt načina na koji živimo te trauma iz djetinjstva
Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će do 2020. depresija biti drugi svjetski zdravstveni problem, a kod žena vodeći zdravstveni problem. Kako bi se ovaj vodeći mentalni poremećaj mogao liječiti treba što više znati o njemu i informirati javnost, kako o uzrocima tako i o simptomima, piše Život i stil

Johann Hari, britanski novinar i pisac objavio je knjigu  "Lost Connections: Uncovering the Real Causes of Depression and the Unexpected Solutions" u kojoj govori o  o uzrocima depresije, od koje i sam boluje. Naglašava kako depresija nije isključivo posljedica disbalansa kemikalija u mozgu, već je i produkt načina na koji živimo te trauma uzrokovanih u djetinjstvu. Hariju je depresija dijagnosticirana kada je bio tinejdžer, u njegovoj 13. godini."Kada sam bio tinejdžer otišao sam liječniku sav preplašen i pun srama, i rekao mu da se osjećam kao da iz mene curi bol i da to ne mogu kontrolirati. On mi je na čisto biološkoj razini objasnio što se događa u mom tijelu, odnosno da mi mozak ne luči dovoljno serotinina i da su rješenje tablete kojima ću nadoknaditi ovaj hormon.

Propisao mi je najveću dozu i poslao me kući. Iako sam u početku terapije osjećao olakšanje, nakon nekog vremena stanje mi je postalo još gore. Pao sam u duboku depresiju. 13 godina od toga shvatio sam da moram naučiti što više o svojo bolesti kako bih ju mogao liječiti pa sam krenuo na dugi put po svijetu i intervjuirao vodeđe stručnjake u ovom području", kaže Hari.   

Ovaj Britanac otkrio je da biologija igra ulogu u razvoju depresije i da lijekovi mogu pomoći do jedne razine, ali i da postoji puno šira slika koju trebamo sagledati. 

Uzrok depresije potražiti u djetinjstvu

Definirao je devet uzroka depresije i anksioznosti te ih potkrijepio znanstvenim dokazima. Dva su biološka, a sedam ih je vanjskih, ondnosno nalaze se u našoj svakodnevici.

Jedan od ključnih uzroka depresije jesu traume iz djetinjstva, koje su ljudi pokušali potisnuti, a zbog  kojih će mnogi od njih u odrasloj dobi dići ruku na sebe.  Johana je netko, kada je bio dijete, pokušao zadaviti električnim kablom. 

Ako osobi osigurate uvjete u kojima se osjeća sigurna i u kojima će moći pobijediti sram i izreći što je muči, to je pravi početak liječenja depresije. 

"Susreo sam se sa znanstvenicima iz cijelog svijeta, a ono što su mi otkrili promijenilo mi je život. Konačno sam shvatio da čovjek koji je depresivan ili anksiozan, nije lud. Nije 'pokvareni stroj', nego je ljudsko biće nezadovoljenih potreba. Njegova bol ima smisla", kaže autor.

"Osim razgovora sa stručnom osobom u koju imate povjerenja, liječenju depresije uvelike pridonosi boravak u prirodi, vrtlarenje i kontakt sa životinjama. Naravno, u drušvu bliskih vam ljudi. Priroda je najjači antidepresiv. Diljem svijeta, od Sao Paula do Berlina , otkrio sam da je svugdje najučinkovitija metoda liječenja depresije, suočavanje s njezinih devet dubokih uzroka", zaključuje Hari. 
hr Mon Dec 17 2018 15:59:35 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .