Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ababf772af47f7f528b45af/80
Foto: PIXABAY

'Bolesni mogu moliti kod kuće, a pisanice imaju smisao samo ako zadovoljimo svoju duhovnu dimenziju'

Vjernici, naročito oni spriječeni biti redovni u Božjoj kući često si u vrijeme vrhunca liturgijske godine postavljaju mnoga pitanja. Mnogi se odriču i iskupljuju za vrijeme Korizme, međutim malo poznaju običaje Crkve ili običaje provode malo ih propitujući. Redovnica D.J. pojašnjava kako nas Krist vidi i kako mi trebamo gledati njega.

Za vrijeme Uskrsa katolici pripremaju pisanice, slažu gnijezda, pripremaju košare koje će nositi na blagoslov, gotovo svi, redovni i manje redovni u vjeri odlaze u Crkvu i jedva nalaze mjesto... No ipak, možete li spriječeni bolešću bdjeti kod kuće i kako se vratiti Kristu onda kada ste prestali propitivati vlastitu žrtvu za Njega - o svemu tome, redovnica D.J. pristala je s osmijehom odgovoriti.

Riječi kojima započinje razgovor duboke su i za one sigurne u vjeri. Temu o događajima Velikog četvrtka, Velikog petka i Velike subote objašnjava; 

"Bez nutarnjeg poniranja u sebe i sjedinjenja s Kristom kao patnikom, nema Uskrsa. Svi izvanjski čini postaju samo šarenilo, izostaje duhovna radost i snaga koja vjernika nosi kroz život." 

Tvrdi, kako katolici u vremenu oko Uskrsa trebaju što više provesti u molitvi, ali i prisustvovati liturgijskim činima jer samo molitvom može se otkriti do koje mjere seže bezuvjetna Kristova ljubav.

"On je za nas prvi darivao svoj život. Neprekidno se saginje nad nas kako bi nas nahranio Riječima i Kruhom svoga Tijela, sve, da nam bude potpora i snaga."

Vjernici koji nisu česti u molitvi i nisu česti u Crkvi često puno propituju svoju predanost Bogu, što možete poručiti navedenim nesigurnim božjim slugama u ovo najsnažnije vrijeme, vrijeme Božjeg otkupljenja i milosti?

-Vjernici koji nisu česti u molitvi i nisu česti u Crkvi, nadam se da često i puno propituju svoju predanost Bogu. U tom svom propitivanju i traženju želim da ih dotakne Božja ljubav, Božje milosrđe. Tko jednom doživi takvu Kristovu otkupiteljsku ljubav više ne može biti isti, jer Božja ljubav je besplatna, ona ništa ne traži, ona je strpljiva, dobrostiva.

-Krist kuca na vrata svakoga srca na svakome je hoćemo li mu i koliko ih otvoriti.

Mogu li vjernici koji su spriječeni moliti i bdjeti u Crkvi postići kompromis i molitvu i bdjenje provoditi u tišini vlastitih (kućnih ili drugih) prostora?

-Naravno da mogu svoju sobu ili koji drugi prikladan prostor koristiti za molitvu. Iz iskustva znam mnoge koji su u nemogućnosti otići posjetiti crkvu i moliti se. Oni u svojim domovima mole Križni Put, Žalosno otajstvo krunice, Gospin plač... i mnoge druge molitve, a obrede gledaju na TV i u svome srcu nastoje biti jedno s Kristom. 

-No svaki vjernik koji može i ima vremena treba prisustvovati obredima Velikoga četvrtka, petka, subote i na Uskrs, jer je na to pozvan.


Je li blagoslov hrane na uskrsno jutro samo običaj koji vjernike odgaja u poniznosti i njima je na izbor ili je to sveti obred kojeg bi se svi vjernici trebali pridržavati?

-Blagoslov jela stara je crkvena i pučka tradicija našega naroda. Na Veliku subotu ili rano jutro na sam Uskrs iz svake obitelji netko kreće prema crkvi s košarama punim jela. Za uskrsni blagoslov nose se: jaja, kruh, pecivo, šunka, luk... Kako rekoh, to je lijepa stara crkvena i pučka tradicija no žalosno je ako je to jedino vjersko što će neka obitelj za Uskrs doživjeti.

-Neki propuste uskrsnu ispovijed, obrede velikoga četvrtka, petka i subote, a potrude se donijeti bogatu košaricu na blagoslov jela, u tom slučaju uskrsna košarica gubi svoju svrhu, ona ima smisao samo ako vjernik tih dana nastoji biti u crkvi.

Koliko su bitne pisanice i drugi običaji koji se tradicionalno obavljaju prije dana Uskrsa?

-Pisanice su dio tradicije i običaja, svaki kraj ima svoj način šaranja i bojanja jaja. Često to budu prava umjetnička djela. To je lijep običaj i treba se njegovati, no on ima svoj smisao samo ako kroz te dane zadovoljimo svoju duhovnu dimenziju.


Što je za Vas Uskrs i kako ćete ga Vi provesti?

-Za mene je Uskrs, najveći katolički blagdan u kojem slavimo vrhunac naše vjere. Na Uskrs u jutro u našoj samostanskoj kapelici imat ćemo svetu misu, poslije mise bit će blagoslov jela i međusobno čestitanje, tom prigodom mi sestre izradimo za svakoga vjernika simbolični dar. Pred podne u kapelici imamo molitvu i razmatranje, a potom svečani ručak. 

-Nakon ručka mi, sestre, sad već tradicionalno idemo u zatvor animirati pjevanje na svetoj misi koju naš fratar ima za zatvorenike. Ovim činom nastojimo biti blizu onima koji su u svojoj slabosti počinili zlodjelo te su odvojeni od svojih najmiliji. 

Popodne iskoristimo vrijeme za čestitanje, dolaze nam sestre iz drugih zajednica i stvara se veselo sestrinsko zajedništvo.

hr Wed Mar 28 2018 09:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56b86baef864d109008b4ba1/80

Milijuni korisnika više neće moći koristiti WhatsApp

Najnovija verzija ažuriranja uklanja podršku nekim uređajima.

Iako je WhatsApp trenutno najpopularniji servis za dopisivanje kojeg koristi više od milijardu ljudi, moglo bi se dogoditi da postane nedostupan za milijune korisnika, piše News24, prenosi N1.

Najnovija verzija ažuriranja, naime, uklanja podršku nekim starijim uređajima, a time će najviše biti pogođeni vlasnici iPhonea 4 (i ranijih modela) koji koriste operativni sustav iOS 7.

Ova promjena bit će uvedena u veljači 2020. godine.


hr Fri Sep 21 2018 10:27:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba4a246cb557a0fa98b4941/80

Program 23. izdanja Splitskog filmskog festivala

Splitski filmski festival najstarija međunarodna filmska / medijska manifestacija u Hrvatskoj ide dalje, samo u listopadu, umjesto kao dosad u rujnu. Festival u svom 23. izdanju, tempiranom od 4. do 12. listopada, nastavlja u svom specifičnom film(ofil)skom stilu.

Ove godine program ima zajedničku crtu otpora prema kapitalizmu, populizmu, kontroli koju tehnološki razvoj samo povećava, u sustavu gdje zanemarivo mali broj ljudi postaje sve bogatijima, a ogromna većina žitelja na zemlji, sve siromašnija.

Tradicionalno, festival ne bira filmove (od blizu 2000 prijavljenih) prema imenima i nagradama na razvikanim festivalima, no ipak se poslovično događa da se u njegovu programu, osim mladih autora i debitanata, nađu i naslovi nagrađeni na Cannesu ili Rotterdamu, kao i neko priznato redateljsko ime.

To vrijedi za neke od filmova iz međunarodne konkurencije. “Donbass” je novi film kultnog ukrajinskog filmaša Sergeja Loznitse, a “Ljubav 1. pas” rumunjskog “novovalovca” Florina Serbana (“Ako mi se fućka, fućkam”) u kojem glavnu mušku ulogu igra Valeriu Andriuta, kućni glumac Cristiana Mungiua. Njima treba pripojiti slovensko-norveško-talijansku koprodukciju “History Of Love” Sonje Prosenc, ove godine nagrađenu u Karlovim Varima, te “The Widowed Witch” Caija Chengjieja, ovjenčan nagradom Tigar na festivalu u Rotterdamu. S Karlovih Vari dolazi još jedan film iz konkurencije, “Volcano” Ukrajinca Romana Bondarčuka, a s Rotterdama švicarski “Those Who Are Fine” Cyrila Schäublina, treba spomunti i ORDER, trodijelni operetski film kolektiva Democracia koji oštro kritizira konvencije i nepravde kapitalizma i njegove globalne hegemonije. U konkurenciji dugometražnih filmova nalazi se i jedan domaći naslov - “Do kraja smrti” Anđela Jurkasa.

U međunarodnoj konkurenciji kratkometražnih filmova, od 33 naslova sa svih kontinenata, čak je pet hrvatskih kratkiša: “FilmFlam” Marka Belića, “Završni krug” Vladislava Kneževića, “Trip” Marka Meštrovića, “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” Ranka Paukovića i “Nigdina” Neli Ružić.

U programu hrvatskih filmova je “Lada Kamenski” Sare Hribar i Marka Šantića, trostruko nagrađena na Puli (scenarij, sporedna ženska uloga, priznanje međunarodnog žirija FEDEORA), te film Anđela Jurkasa “Happy End” koji će na STFF-u imati službenu hrvatsku premijeru pred početak kino distribucije u studenome. U istom programu je osam, manje eksponiranih, hrvatskih kratkih filmova.

Svi hrvatski filmovi prikazani na festivalu konkuriraju za filmsku nagradu Ivan Martinac, koju je u čast velikog Martinca STFF uveo prošle godine, a bit će dodijeljena hrvatskim autorima za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika u čijem izričaju dominira upotreba specifičnih, filmsko-izražajnih sredstava ostvarivih samo u mediju pokretnih slika.


Zanimljivih dugometražnih filmova ne nedostaje ni u programu “Forum/Next Door/Frame Extended” , spomenut ćemo indijski film autora
Aditya Kripalanija ''Tikli and Laxmi Bomb'', u kojem seksualne radnice uzmu stvar u svoje ruke da bi ostvarile autonomiju u profesiji, vodeći mali dio trgovine seksom, '' by women and for women''.

Peruanski redatelj Renzo Alva Hurtado u filmu ''Profundidad de Campo'' kroz pronađene vrpce rekreira prosvjede protiv projekta rudnika Southern Copper. Njemačka redateljica Rosa Hannah Ziegle u filmu ''Family Life'' prikazuje kompleksne odnose dviju mladih djevojaka, koje pokušavaju naći svoj put u život, uz. odrasle, koji se bore s vlastitim demonima na oronuloj farmi u Saxony-Anhalt Aleksandro Tesei dokumentarcu ''The Zone – Post Atomic Journey'' prati mladiće, Stalkere, nazvane po poznatom filmu Tarkovskog, koji ilegalno borave u zabranjenoj zonu Černobila, u čijem je centru famozni Reaktor 4, koji je eksplodirao 1986. Francuski debitant Camille Vidal-Naquet u filmu ''Sauvage'' prikazuje mladića koji prodaje svoje tijelo na ulici, muškarci dolaze i odlaze…dok on traži ljubav. U iranskom igranom filmu ''Redhead'' redatelj Karim Lakzadeh na zanimljiv način vodi priču o dvojici braće koji nastoje povratiti otetu zemlju.

U istom programu vidjet ćemo “Roi Soleil”, novi film još jednog starog festivalskog znanca Alberta Serre (''Čast viteštva'', “Pijev ptica”, “Smrt Luja XVI“). Film je bez dijaloga isto kao i uradak španjolskog redatelja Jorge Lópeza Navarretea ''Ronco Rumor Remoto''.

Na festivalu će se prikazati sedam VR filmova i movomedijski digitalni uradak ''Plazaville'' GH Hovagimyana, HD remake Godardovog filma Alphaville snimljen u New Yorku. Scene se pojedinačno prikazuju slučajnim redoslijedom. Računalni program preslaguje scene kako bi stvorio dekonstruirani narativ. Gledatelj sam slaže redoslijed u svojoj glavi. Rad se neprekidno izvodi, ali nije riječ o petlji.

Posebna zanimljivost 23. festivala je i “mini retrospektiva” Jana Soldata “Moć, sigurnost i dominacija”, autora dokumentaraca, kojega ne zanima seksualnost ili slamanje tabua, već odnos osobe prema vlastitu tijelu. ''Dokumentiram njihovu strast i dajem njihovim potrebama prostor bez osuđivanja; gledatelj na ovaj način može osjetiti protagoniste''. 

Sve informacije možete pronaći na www.splitfilmfestival.hr

hr Fri Sep 21 2018 09:50:31 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba49223cb557a35a88b4971/80
Foto: Marko Lopac

Open Air Cinema powered by Cinestar otvorio 11. Weekend Media Festival

Mnogobrojni sudionici 11. Weekend Media Festivala uživali u idličnom kinu pod zvijezdama

Jučer je započeo 11. Weekend Media Festival, koji okuplja vodeće ljude i stručnjake u komunikacijskoj industriji i poslovnom svijetu, a kraj prvog dana začinjen je pravom filmskom poslasticom. Naime, sinoć je po prvi puta na Weekend Media Festivalu održan 'Open Air Cinema powered by CineStar'. U kinu pod zvijezdama okruženom borovinom, uz prigušeno svjetlo svijeća, zabavili su se mnogobrojni gosti uz hrvatsku premijeru filma 'Pepermint' s Jennifer Garner u glavnoj ulozi.

Weekend Media Festival predstavlja mjesto okupljanja poketača u poslovnoj industriji, ali i nove vizionare i pojedince usmjerene budućnosti što se podudara s filozofijom i poslovanjem CineStara, kao najvećeg kinoprikazivača u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe. CineStar kina već punih 15 godina 'stvaraju' emocije koje ostaju u sjećanju. Emocije koje vežemo uz dobru zabavu, prijateljstva i obiteljska druženja uz film. U to su se sinoć uvjerili i mnogobrojni sudionici ovogodišnjeg Weekend Media Festivala koji su uz slasne kokice uživali u ovom idiličnom kinu pod zvijezdama.

Sinoćnje kino pod zvijezdama, bila je najava prvog CineStar kina u Istri, koje će biti otvoreno u Puli u sklopu shopping centra Max City, čije se otvorenje planira do kraja ove godine. Simbolično  15. CineStar kino u Hrvatskoj otvara se u Puli, kao CineStarov poklon Istrijanima za 15. godina CineStara u Hrvatskoj.

Film 'Pepermint' u distribuciji Blitza, adrenalinom je nabijen triler koji će vas prikovati za kino sjedala i držati napetim do samoga kraja. Redatelj filma je publici već poznati, Pierre Morel koji je već oduševio s filmom '96 sati' ('Taken'). Film u svim CineStar kinima možete pogledati od 27. rujna.

hr Fri Sep 21 2018 08:40:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b9ca3cbcb557af5ab8b45f7/80

Nećete vjerovati što sve dobrostojeći, moderni roditelji traže od dadilja

Poželjno je da dadilja danas zna baratati pištoljem, masirati, šišati ili pak voziti specijalno vozilo za led.. naravno sve to dobro se plaća

Donedavna je među dobrostojećim Njujorčanima bilo poželjno da dadilja njihove djece zna dodatni strani jezik kojem bi ih naučila te da zna kuhati zdravu, egzotičnu hranu, piše Život i stil.

Danas je situacija puno drugačija i veliki izazovi su stavljeni pred dadilje. Žene koje čuvaju djecu moraju vladati brojnim drugim vještinama. Prema anketi New York Posta roditelji očekuju da dadilja zna masirati, frizirati ili pak biti instruktorica joge. 

"Jedan otac je rekao da njega dadilja dvaput tjedno po 90 minuta masira. Naravno za to joj dodatno plati. Jedna obitelj tražila je dadilju koja zna voziti zamboni kako bi im mogla biti od koristi na klizanju. Drugoj obitelji je bilo važno da dadilja zna rukovati vatrenim oružjem kako bi plašila medvjede. Jedna majka je tražila dadilju koja zna šišati i raditi frizure kako bi njezine djevojčice i ona uvijek bile dotjerane.

"Dobrostojeće obitelji imaju svoj pogled na ovaj posao. Kada intervjuiraju dadilje vode računa o tome da dobiju što više usluga od jedne osobe. Naravno to i plate. Dadilja s puno vještina može godišnje zaraditi 185.000 dolara", kaže David Youdovin, šef tvrtke koja zapošljava dadilje i domaćice.   

hr Thu Sep 20 2018 19:50:57 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .