Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/56f8ea6a0890d2c0268b6188/80
Foto: Ilustracija

HUMP: Je li izgradnja sveučilišnih bolnica u Splitu, Zagrebu i Osijeku važnija od zdravstvenih radnika

Hrvatska udruga za medicinsko pravo uputila je priopćenje vezano za pitanje “Je li izgradnja sveučilišnih bolnica u Splitu, Zagrebu i Osijeku važnija od zdravstvenih radnika“. Priopćenje prenosimo u cijelosti:
U nizu dramatičnih procesa koji se već određeno vrijeme eksponirano događaju u sustavu zdravstva, a u jeku neuspjelih kolektivnih pregovora i najavljivanih štrajkova zdravstvenih radnika, jedna izrečena rečenica ocrtava najbolje ovu inficiranu situaciju u zdravstvu i odnos ključnih čimbenika prema zdravstvenom radniku.

U situaciji kroničnog nedostatka zdravstvenih radnika, masovnih odlazaka liječnika i medicinskih sestara, nedefiniranih statusnih i materijalnih pitanja zdravstvenih radnika koji su svakim danom sve više izloženi bespoštednom nasilju, a sustav obavljanja zdravstvene djelatnosti sve više birokratizira uvođenjem daljnjih brojnih administrativnih obveza, pod prijetnjom obustave lijekova i medicinskih pomagala zdravstvenim ustanovama, nelogičnih i nedostatnih zakonskih odredbi, poglavito Zakona o zdravstvenoj zaštiti i neprovedivih podzakonskih akata, anemičnih strukovnih udruženja koji se bave samim sobom i za sebe umjesto onima zbog kojih postoje, te besciljnog lutanja zdravstvene vlasti, svi nagomilani problemi riješit će se čini se najvažnijim događajem u 2019.g. ali i uopće, a to je izgradnjom sveučilišnih bolnica u najvećim hrvatskim gradovima.

Hrvatska udruga za medicinsko pravo u tom slučaju postavlja samo dva pitanja: za koga i za što? Odgovor je više nego jasan. Liječnicima i zdravstvenim radnicima novi bijeli, ali i sveučilišni zidovi i nove zgrade ne trebaju jer ih i ovako ne samo nedostaje nego ih NEMA, a zdravstveni sustav jedva diše i egzistira na beskompromisnom i požrtvovnom prekovremenom, ali NEZAKONITOM radu ostataka istih, pa se onda kao zahvalu redovno kažnjavaju poput liječnik iz Ogulina.

Pitamo se također je li nove sveučilišne bolnice možda trebaju samo odabranoj nekolicini, vladajućoj garnituri, kako bi se pokazali još menadžerski nesposobnijim, pa onda za opće upravljačke neuspjehe (ali vlastite uspjehe i pozicije) prozivati ni manje ni više nego turističku sezonu i turiste ili ine druge vremenske ili dnevno tematske pogode ili nepogode.

Treba li u konačnici možda pacijentima da uđu u nove prostorije velebnog zdanja koje se naziva „sveučilišnim“ da bi se osjećali sigurnije u svojoj bolesti i svim potrebama za zdravstvenom skrbi koju im više nema tko dati ni ponuditi jer npr. kao u Metkoviću i u cijeloj Hrvatskoj nema laboranata, ili ondje gdje ih ima ne smiju zbog administrativnih lobističkih barijera obavljati laboratorijsku dijagnostiku.

Hoće li „sveučilišna“ bolnica pomoći da liječnik primarne praksene obradi u svojih 8 sati rada 80-tak i više pacijenata, već maksimalno 20 koliko bi trebao po svim svjetskim standardima pružanja ADEKVATNE I SVEOBUHVATNE zdravstvene zaštite... itd.

Smatramo i čvrsto držimo kako je zaista 5 do 12 za cjelovite i sustavne promjene. Zasigurno bi najbolji početak bilo konačno rješavanje materijalnih pitanja zdravstvenih radnika, kao i njihovih statusnih problema poput organizacije rada i radnog vremena.

Svi ostali zahvati u zdravstvu mogli bi u tom slučaju biti učinkoviti i polučiti uspjehom, pa onda na kraju neka se naprave i sveučilišne bolnice, ali s pravim temeljima, a to su zasigurno i jedino zadovoljni i zbrinuti zdravstveni radnici koji i ovog časa bdiju uz svaki bolesnički krevet i svakog pacijenta.“, navodi se u priopćenju kojeg potpisuje dr. med. Miran Cvitković, predsjednik Hrvatske udruge za medicinsko pravo.
hr Thu Sep 05 2019 12:13:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dbfc23c29111c6ed88b459f/80

Učitelje podržala i gradska vijećnica Vidan; ministrica Divjak sazvala hitnu konferenciju i poručila da ne želi sudjelovati u “igri moći“

Nakon najave sindikata da kreću u frontalni štrajk u cijeloj Hrvatskoj sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, hitnu konferenciju sazvala je i ministrica Blaženka Divjak.
Učitelji i nastavnici u osnovnim i srednjim školama od danas su u frontalnom štrajku koji će trajati do ispunjenja zahtjeva. To znači da od danas nastave neće biti u cijeloj zemlji, svakoga dana.

Podršku im je pružila i gradska vijećnica i 
fizioterapeutkinja u splitskoj bolnici, Kristina Vidan.

Unatoč svakakvim iskustvima s nastavnicima tijekom odrastanja svoje djece danas nemam nikakvih dvojbi, učitelji su gradivno tkivo svakog društva i oni u životima naše djece mogu napraviti ogromnu razliku. Njihova borba za dostojanstveni položaj u društvu, borba je za budućnost i zato danas imaju moju punu podršku kao roditelja i građanina ove zemlje. - poručila je Vidan.

Na kocki je budućnost naše djece

Ministrica Blaženka Divjak poručila je da se “sustav nalazi u potpunoj blokadi, a rezultat je igre moći i nadmetanja između sindikata i premijera“ te da ona u takvim scenarijima ne može i neće sudjelovati.

Na kocki je budućnost naših učenika koja itekako ovisi o motivaciji učitelja, a roditelji sigurno žele najbolje obrazovanje za svoju djecu i žele da njihova djeca ostanu u Hrvatskoj i dobro žive i oni su s pravom ljuti jer nijedna strana nije bila spremna za kompromis i izlazak iz ukopanih pozicija.

Pozivam sindikate i premijera da dijalog i da se izdignu iz svojih sadašnjih pozicija i nađu kvalitetan kompromis i stave djecu na prvo mjesto jer smo u protivnom svi gubitnici", apelira Divjak.

Udruga Roda: Podrška učiteljima do ispunjenja zahtjeva!

Podršku učiteljima pružila je i Udruga Roda ističući kako žele živjeti u zemlji gdje je obrazovanje prioritet. Na štrajk ne gledaju kao na uskraćivanje prava djece na obrazovanje, nego kao još jedna prilika za učenje - kako se organizirati i izboriti za pravedniju plaću i položaj u društvu.

Smatraju kako podržavanjem ovog štrajka, podržavaju i boljitak djece te da odgovornost koju učitelji imaju u životima djece treba održavati i plaćom i društvenim statusom.

hr Tue Nov 19 2019 20:01:42 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd401e629111ceef78b456a/80

Afera zataškavanja u Zadru: U subotu se organizira prosvjed podrške suspendiranom policajcu

Nakon što je policajac u javnost dao snimku prebrze vožnje bivši zamjenik ravnatelja policije podnio je ostavku na svoju dužnost

Novopokrenuta Facebook grupa 'Pravda za zadarskog policajaca' najavila je održavanje prosvjeda u subotu 23. studenoga u 12 sati ispred Druge policijske postaje u Zadru.

Grupa je formirana u cilju podrške zadarskom policajcu koji je nedavno suspendiran zbog sumnje da je medijima dostavio snimku prebrze vožnje bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića. Nakon objave snimke, Ćelić je podnio ostavku na svoju dužnost.

Zadarski policajac sumnjiči se da je počinio težu povredu službene dužnosti jer je dostavio snimku neovlaštenoj osobi i 8. studenoga je udaljen iz službe. Protiv njega će biti podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka. Zbog sumnje da je počinio i kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, u tijeku je kriminalističko istraživanje koje se provodi u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti, piše Zadarski.hr.

hr Tue Nov 19 2019 15:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c4375ea0e493835828b45c1/80

Krka se uslijed velikih kiša potpuno razdivljala: Pogledajte moćne prizore vode

Video sa Skradinskog buka i okolnih lokacija oduzima dah
Uslijed obilnih kiša porastao je vodostaj Krke i rijeka je počastila prizorima izvanredne ljepote i snage prirode. hr Tue Nov 19 2019 15:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dd3ff1c29111c54f28b46aa/80

Jesu ovo zbilja uzori?: Splitskog 'Mad Maxa' djevojka odvela na nokte pa nagovarala na suludu vožnju

Od dječje dobi mladima su prvi uzori roditelji, ali u tinejdžerskom razdoblju, kad 'članovi' obitelji postaju internet, televizija i društvene mreže, krug se širi

Kad već misliš kako te ništa, u slučaju splitskog 'Mad Maxa', ne može iznenaditi mišljenje vrlo brzo promijeniš nakon još jedne serije oca koji je, do prije nekoliko dana, govorio jedno, a sada tvrdi sasvim suprotne stvari.

- Mora sam u svojoj glavi sve skužiti. Ne može sad doći doma i misliti da je sve OK. Tek je ušao, neka ga tamo i neka leži te razmišlja bez telefona, cure, roditelja… Neka razmišlja kako će se ponašati kad izađe. Kao odrasla osoba ili kao dijete - kazao je prije dva dana otac ne opravdavajući postupke svog sina, 19-godišnjeg Adriana Petričevića kojeg je šira javnost upoznala kroz video na Youtube kanalu u kojem je u samo 24 minute uspio napraviti više od 80 prometnih prekršaja.

Za svoje postupke pred Zakonom je odgovarao jučer, a sudac na Prekršajnom sudu u Splitu kaznio ga je s ukupno 80 dana zatvora i novčanom kaznom od 14 tisuća kuna.

Možda je to bio povod da otac, koji se ranije žalio na sina govoreći da ga je trebao vezati lancima, skrivati vozilo u garaži na drugom kraju grada ili pak više puta prodavati motor kako bi zaustavili Adriana, u potpunosti promijeni priču:

- To nije ništa istinito. To je zafrkancija. Adrian i njegovi prijatelji imaju tu opremu za videomontaže, to su sve montirani videi, da ljudi više obraćaju pozornost. Ništa to nije realno, sve je montirano.
Onoj jurnjavi su dodani brzina i specijalni efekti. Kažem vam, oni rade videospotove, bave se produkcijom i imaju specijalnu američku opremu za efekte. Recimo, ja sam sinoć gledao film u kojem su izvanzemaljci okupirali Zemlju. Zašto to niste objavili, da su nas okupirali izvanzemaljci? To je sve nerealno, ne možemo to uzeti kao dokazni materijal. Osim toga, ne možemo dokazati da je on vozio. Je li ga policija vidjela? Nije. Je li ga zaustavila? Nije - kazao je otac koji je, ni više ni manje, nego bijesan zbog tretmana medija prema njegovom sinu.

Adrian je, inače, u vezi sa mladom splitskom inluencericom Elom Jerković koja je postala Instagram zvijezda jer je na ovoj društvenoj mreži prati gotovo 300 tisuća 'followera'. 
Medijsko eksponiranje, kod redom mlađih ljudi, istodobno je i prava katastrofa uzme li se u obzir kako mjesta, na kojima se takve poznate osobe predstavljaju, kriju razna neugodna saznanja koja se ne mogu svrstati u kategorizaciju 'Uzor mladima'.

Baš jedna takva neugodna scena našla se u novom Youtube videu pod nazivom 'Odvela sam dečka na nokte' u kojem, među ostalim, Adrian vozi svoju curu.

- Nema kiše, jebenti - rekao je u videu Adrian koji je vozio s umjetnim noktima.

- Što ne znači da ne možeš bacit bok - ustvrdila je Ela.

- Bolje da je kiša, moga' bi lipo klizat' okolo.

- Daj ne seri.

- Treba mi špera, nemam šperu.

- Ne triba tebi špera, ti si se razmazio od ove 'šestice'. Nema veze šta ima '500 konja', ja bi šperu - rugala se Ela Adrianu koji je potom krenuo u svoju ludu avanturu ulicama Splita.

- Skoro si se zabio u klicu - komentirala je u jednom trenutku Ela nakon što je suluda vožnja skoro završila kobno. Vidi se to i po reakcijama vozača iz suprotnog smjera koji negodovanje ludoj vožnji izražavaju svjetlosnim bljeskovima i trubljenjem.

Od dječje dobi mladima su prvi uzori roditelji, ali u tinejdžerskom razdoblju, kad 'članovi' obitelji postaju internet, televizija i društvene mreže, krug se širi. 

I onda svi stanu pred zid i zapitaju se: 'Jesu ovo zbilja uzori današnjoj mladosti?'

hr Tue Nov 19 2019 15:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .