Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/589082f2d454d81b068b459c/80
Foto: ferata.hr

Vladin povjerenik preuzeo vlast u Sinju

Vlada RH na svojoj posljednjoj sjednici Igora Vidalinu imenovala je povjerenikom za Grad Sinj

Budući da nije donesen Proračun Grada Sinja za 2017. godinu niti Odluka o privremenom financiranju, Vlada RH na svojoj posljednjoj sjednici Igora Vidalinu imenovala je povjerenikom za Grad Sinj. Tako je u Uredu gradonačelnika jutros upriličena primopredaja vlasti između dosadašnje obnašateljice dužnosti gradonačelnika Kristine Križanac i Igora Vidaline. Primopredaji vlasti nazočili su dosadašnji zamjenik gradonačelnika Zlatko Ugrin te pročelnice gradskih odjela i njihovi zamjenici, piše Ferata.

Potom je u Gradskoj vijećnici uslijedila konferencija za novinare na kojoj je Kristina Križanac kazala kako splet nesretnih okolnosti, uzrokovan prvenstveno neodgovornim i politički sebičnim postupcima oporbe, za posljedicu ima povjereničko upravljanje. Istaknula je kako Grad ostavlja u dobrom stanju, sa stanjem računa od preko 2 milijuna kuna i predujmom za projekt ‘Sinj u sridu’ u iznosu od 10 milijuna i 548 tisuća kuna, bez zaduženja i nepodmirenih obaveza. Također je dodala kako privremenoj vlasti ostavlja na upravljanje niz programa i projekata, kao što su Odvodnja aglomeracije Sinj, ‘Sinj u sridu’, dovršetak dječjeg vrtića u Turjacima i drugi, koji su u različitim fazama provedbe.

- Gospodin Vidalina, kao dio stručnih službi našega Grada, i sam je sudjelovao u svim postupcima i svim aktivnostima u navedenim projektima i zaista vjerujem da će odgovorno upravljati, na dobrobit svih naših sugrađana - naglasila je Križanac.

Diplomirani pravnik Igor Vidalina istaknuo je kako je do sada obnašao dužnost predstojnika Ureda Grada Sinja pa poznaje sve aktivnosti i procese u Gradu, zakonske okvire u kojima djeluju Gradsko vijeće, gradonačelnik i mjesna samouprava, stanje gradskih ustanova i trgovačkih društava te rad i probleme s kojima se susreću udruge u sportu i kulturi, tako da već danas svi skupa nastavljaju s radom.

- Najvažnije je donijeti odluku o privremenom financiranju i iz nje će biti razvidan smjer u kojem će se grad razvijati u predstojećem razdoblju. U nju će biti uključeni i određeni projekti, tu je poznati zakonodavni okvir – financiraju se isti programi, projekti i aktivnosti iz proračuna prethodne godine, do razine najviše jedne četvrtine iz godine koja je završila. Što se tiče nekih drugih projekata, tu je omogućena fleksibilnost u izvršavanju sredstava od pomoći, donacija, sredstva posebne namjene i sredstva iz EU fondova, koji se mogu u suglasnosti s Ministarstvom financija izvršavati u većoj razini - istaknuo je Vidalina.

Dužnost povjerenika Grada Sinja Igor Vidalina obnašat će tijekom 6 mjeseci, odnosno do izbora novog gradonačelnika i konstituiranja novog Gradskog vijeća, piše Ferata.

hr Tue Jan 31 2017 13:45:14 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b27f8462af47f783c8b462e/80

Dječak Cesare uoči najavljene ovrhe pušten na kućnu njegu iz splitskog KBC-a

Devetogodišnji Cesare Avenati, nad kojim je u utorak zakazana ovrha, pušten je u ponedjeljak poslijepodne iz splitskog KBC na kućnu njegu, doznaje se od njegove tete Vanje Kuluz.

Cesareovi roditelji, majka Nina Kuluz i otac Allesandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom u Italiji, ali majka je s njim otišla iz Italije te se prvo skrivala u BiH, a zatim se vratila u Split. Nakon toga dječakov otac Alessandro pokušava ga ovrhom vratiti u Italiju.

"Cesare je hospitaliziran u KBC Split prošlog petka, a kod njega su ustanovljeni psihosomatski simptomi zbog stresa kojem je izvrgnut uoči zakazane ovrhe u utorak. Psihijatar nam je rekao kako dječak treba biti pošteđen daljnjeg stresa te da bi njegovo eventualno ovršno odvajanje od majke i dobjeljivanje ocu koji živi u Italiji bilo pogubno za Cesarea," rekla je Kuluz za Hinu.

Potvrdila je kako će se najavljeni prosvjed protiv ovrhe nad Cesareom održati u utorak u splitskom naselju Pujanke, blizu stana u kojem živi s majkom i u kojem je zakazan ovrha.
Kuluz je ranije u ponedjeljak u splitski Općinski sud u Dračevcu donijela peticiju s 10.600 potpisa građana kojom se traži obustava ovrhe nad dječakom, ali je predsjednica suda Marina Boko odbila primiti peticiju.

hr Mon Jun 18 2018 20:22:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533402f7179942b91c7b23f8/80

Sutkinja odbila primiti prijatelje i obitelj Cesarea, ovrha zakazana za sutra

Cesare je završio u bolnici, a sutkinji su htjeli predati i potrebnu medicinsku dokumentaciju kako bi se ovrha odgodila
Ispred zgrade Općinskog suda danas su se okupili prijatelji i rodbina devetogodišnjeg Cesarea Avenatija kako bi predali peticiju s 10.000 potpisa što bi značilo odgodu ovrhe koja je zakazana sutra u 9 sati na Pujankama. 

Predsjednica općinskog suda, Marina Boko odbila ih je primiti. 

Cesareova teta, Vanja Kuluz izjavila je kako je sutkinja poručila da dođu u srijedu zajedno s odvjetnikom. 

-Događa se ono na što psihijatar upćuje već dvije godine. Psihijatar koji prati dijete već je izjavio nebrojno puta da će ova ovrha dijetetu prouzročiti traume, kazala je Vanja Kuluz.  

Anđela Šuštić, obiteljska prijateljica kazala je kako su tražili razgovor sa sutkinjom kako bi joj predali dokumente koje imaju i koji su više nego dovoljni da se ovrha odgodi, no ona ih je odbila. 

Vanja Kuluz pozvala je sve da ljude da se pridruže na prosvjedu sutra u blizini njihove zgrade na Pujankama. 

Cesare bi trebao biti oduzet majci i odveden ocu u Italiju, no završio je u bolnici pa se još ne zna cjelokupni ishod ovrhe. 
hr Mon Jun 18 2018 12:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/532f69681799424f067b24bf/80

Izlaznost na kotarskim izborima 11,5 posto

Manja je za dva posto u odnosu na kotarske izbore prije četiri godine
U Split su jučer održani kotarski i mjesni izbori. Od ukupno 17,5 tisuća upisanih birača ove godine izašlo je 11,5 posto građana. Prije četiri godine izašlo je 13, 5 posto građana. 

Najviše mandata je osvojio HDZ, a na Pujankama će se ponoviti izbori 24. lipnja. 

Izborno povjerenstvo ustanovilo je  da je broj glasačkih listića na tom mjestu za 5 komada veći od broja birača koji su glasovali.

HDZ u gradskom vijeću za sada ima 120 vijećnika, SDP sa svojim koalicijskim partnerima ima 41 vijećnički mandat. Most je osvojio 14 vijećnika, Pametno 11 vijećnika, HNS 3 vijećnika, a po dva vijećnika imaju 
 HSP, HSLS, HSS i HSU. 
hr Mon Jun 18 2018 12:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad716282af47f217f8b477a/80
Foto: MUP

Akcija u prometu "Faktori rizika": Policija u lovu na neodgovorne vozače

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama

U utorak,19. lipnja 2018. od 16 do 20 sati na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se ciljna akcija u prometu „Faktori rizika“, u kojoj će se prvenstveno zahvaćati prekršaji prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja pojasa u vozilu i zaštitne kacige na motociklima i mopedima, te  korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu, te kako bi izbjegli moguće sankcije.

hr Mon Jun 18 2018 10:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .