Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59aff253b9e03e78608b473c/80

Usluge u sustavu e-Građani smanjit će gužve na šalterima

Uvođenjem nove usluge kojom građani u redovitom postupku od ponedjeljka mogu od kuće zatražiti izdavanje vozačke dozvole trebale bi se barem u tom dijelu smanjiti gužve ispred šaltera, rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, dodavši da već rade na elektroničkoj prometnoj dozvoli, a u planu im je i putovnica.

"Tu nema zastoja, stvar je krenula, živimo u 21. stoljeću i Hrvatska će sigurno pratiti trendove“, rekao je Božinović na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije, gdje je s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem predstavio novu uslugu u sustavu e-Građani.

Ustvrdio je da se prvim projektom, podnošenjem elektroničkog zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole koji je u dva dana podnijelo 13 građana, postiže zajednički cilj policije MUP-a i građana da se riješe gužve ispred šaltera u policijskim postajama i upravama. Osim toga, dodao je ministar, novim koracima u procesu modernizacije generalno se transformira odnos između institucija i građana.

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da je jedna od temeljnih politika Vlade, kad se priča o službeničkom sustavu, digitalizacija javne uprave.

„Svjedoci smo da sugrađani, poduzetnici, obrtnici svakodnevno obilaze brojne šaltere ne bi li dobili dokument ili potvrdu potrebnu za svakodnevni život ili poslovanje“, rekao je Kuščević. Dodao je da radi smanjenja opterećenje na šalterima Vlada intenzivno provodi projekt digitalizacije javne uprave kroz sustav e-građanin koji danas nudi 41 vrstu dokumenata koje građani mogu dobiti na računalu.

Cilj je, najavio je Kuščević, iz godine u godinu povećavati te funkcionalnosti kako bi došli na troznamenkastu brojku i omogućili građanima dobivanje tih dokumenata "od kuće" , dok je konačni cilj uvesti cijelu državnu upravu i sustave javne uprave u "cloud" kako građani ne bi ni kod kuće trebali printati te dokumente, već bi ih sami službenici povlačili iz sustava.

Kušćević je najavio da će do kraja godine pustiti u sustav e-Novorođenče, gdje će se za dijete moći obaviti prijava u maticu rođenih i knjigu državljana te prijava prebivališta i zdravstvenog osiguranja, dok će iduće godine predstaviti projekt e-Poslovanje namijenjen poduzetnicima i obrtnicima.

Planira se također i uvođenje sustava e-pristojbe kojim će se sva davanja moći plaćati elektronskim putem, umjesto skeniranja i slanja uplatnica.

Ministar uprave kaže kako nastoje animirati što više državnih tijela i jedinica lokalne samouprave da se uključe u taj projekt. Danas imaju nešto manje od 500 tisuća korisnika sustava e-Građani, a cilj im je da blagodati tog sustava građani koriste u što većoj mjeri.

Ministar unutarnjih poslova Božinović kazao je da će se korištenjem sustava e-Građanin riješiti gužvi i oslobodit brojne sate koje građani troše na čekanje izdavanje dokumenata. Samo za izdavanje vozačke u prosjeku se čeka u policijskim postajama do 30 minuta, a u policijskim upravama do jednog sata, a godišnje se podnosi 250 tisuća zahtjeva godišnje. Božinović kaže da zbog toga neće posao izgubiti djelatnice na šalterima već će one dobiti posao koji je za njih primjereniji.  

Zahtjev za izdavanje dozvole podnosi se u 12 koraka, a početna stranica je središnji državni portal. Da bi koristili uslugu e-Građani, korisnici se trebaju registrirati u taj sustav i moraju imati elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatima.

hr Wed Sep 06 2017 15:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2a95592af47f153d8b4747/80

Zelena katedrala u Prološcu dobiva novo prometno okružje

Započeli su radovi na rekonstrukciji dijela županijske prometnice Proložac – Glavina na području Imotske krajine

Radi se o svojevrsnom prometnom “uskom grlu“ na području oko “Zelene katedrale“ koja je prometno vrlo frekventno područje. Taj dio prometnice će biti proširen, kao i postojeći most koji je na mjestima nagrižen patinom vremena. 

Ujedno, čitavo područje bit će omeđeno nogostupima. Ugovoren rok završetka radova je šest mjeseci, a investitor cijelog projekta je Županijska uprava za ceste. Vozači se pozivaju na oprez i poštivanje znakova prometne regulative.


hr Wed Jun 20 2018 19:57:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2a621e2af47f8a368b48bc/80

Splićani se pridružili prosvjedu protiv visine cijene goriva: Promet blokiran na sat vremena

Blokada je najavljena za vrijeme od 15.30 do 16.30 sati
U cijeloj Hrvatskoj krenula je blokada prometa zbog cijena goriva. Prosvjed je najavljen za vrijeme od 15.30 sati do 16.30 sati. Prosvjedu su se odazvali i Splićani. Tako je dio grada od bolnice do centra potpuno blokiran, a slična je situacija i na Poljičkoj cesti u suprotnom smjeru. 

Točno u 16.30 sati promet je dalje normalno krenuo...

Pogledajte u našoj fotogaleriji kako je to izgledalo. 
hr Wed Jun 20 2018 16:20:38 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0e87052af47f08058b475b/80

"Narod odlučuje" nada se da se provjeravanje potpisa neće koristiti za odugovlačenje raspisivanja referenduma

Predstavnici Građanske inicijative "Narod odlučuje" pozdravili su u srijedu zaključak saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav kojim je pozvana Vlada da provjeri broj potpisa za referendumsku inicijativu za promjenu izbornog zakonodavstva i jesu li potpisi skupljani u skladu sa zakonom, no nadaju se da se detaljna provjera neće koristiti kao opravdanje za odugovlačenje postupka raspisivanja referenduma.

Jedan od koordinatora inicijative "Narod odlučuje" Luka Mlinarić rekao je novinarima pred Hrvatskim saborom kako je zaključak da se potpisi provjere očekivan, ali pritom je Odbor po prvi puta pozvao Vladu da, uz provjeru broja potpisa provjeri i jesu li oni prikupljeni u skladu sa zakonom, na za to prijavljenim mjestima.

"Iako smatramo da se to čini samo kako bi se pokušala diskreditirati inicijativa i dodatno odužiti postupak raspisivanja referenduma, ipak pozdravljamo takav zaključak. Smatramo kako će takav detaljan rad uvjeriti institucije da smo u samo dva tjedna, uz velike napore i opstrukcije, prikupili više od 400.000 potpisa za oba referendumska pitanja, i to u skladu sa zakonom", kazao je Mlinarić.

Referendum u listopadu

Čelnici inicijative očekuju da će procedura provjere potpisa u Ministarstvu uprave bitiobavljena u roku dva tjedna, odnosno do saborske ljetne stanke koja počinje 15. srpnja, kako bi referendum mogao biti raspisan u rujnu, a održan u listopadu.

"Mi smo na volonterskoj osnovi prikupili i prebrojali potpise u roku 15 dana. Vjerujemo da i državne institucije sa svojim aparatom, s puno većim financijama i zaposlenim službenicima, to mogu napraviti u istom roku. Svako odugovlačenje vidimo kao jedan od načina da se demokratski proces uspori, ospori i slično", rekao je koordinator inicijative Dominik Knezović. 

Knezović se osvrnuo i na optužbe SDSS-ova zastupnika Milorada Pupovca o lažnom predstavljanju rezultata preferencijalnih glasova i manipuliranju stvarnim brojkama. 

"Pupovcu nikako ne odgovara da komparativno iznosimo koji broj glasova su dobili određeni zastupnici i to stavljamo u neke suodnose, kako bi se vidjeli tko u saboru ima koliki legitimitet. Zastupnici manjina su izabrani s oko 1000 glasova, a zastupniku na redovnim listama prosječno je potrebno oko 13.000 glasova. Vidimo se da se radi o velikom nesrazmjeru, a zastupnici imaju ista prava", rekao je Knezović.

hr Wed Jun 20 2018 15:49:23 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1bbae42af47f411c8b47a7/80

Dijete zaraženo ospicama ima upalu pluća

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije jučer je izvijestilo kako se broj oboljelih od ospica na krajnjem jugu Hrvatske popeo na 17.

Novi pacijenti su, kako je već objavljeno, troje djece; dvoje vrtićke dobi i jedna beba. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, riječ je o bebi u dobi od osam mjeseci i dvoje djece uzrasta do tri godine. 

Dubrovački dnevnik doznaje kako je dvoje djece pušteno na kućnu njegu dok je jedno hospitalizirano u Općoj bolnici Dubrovnik. Prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, kod djeteta se razvila upala pluća, no dijete je bolje i stabilno je. 

hr Wed Jun 20 2018 15:31:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .