Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59aff253b9e03e78608b473c/80

Usluge u sustavu e-Građani smanjit će gužve na šalterima

Uvođenjem nove usluge kojom građani u redovitom postupku od ponedjeljka mogu od kuće zatražiti izdavanje vozačke dozvole trebale bi se barem u tom dijelu smanjiti gužve ispred šaltera, rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, dodavši da već rade na elektroničkoj prometnoj dozvoli, a u planu im je i putovnica.

"Tu nema zastoja, stvar je krenula, živimo u 21. stoljeću i Hrvatska će sigurno pratiti trendove“, rekao je Božinović na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije, gdje je s ministrom uprave Lovrom Kuščevićem predstavio novu uslugu u sustavu e-Građani.

Ustvrdio je da se prvim projektom, podnošenjem elektroničkog zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole koji je u dva dana podnijelo 13 građana, postiže zajednički cilj policije MUP-a i građana da se riješe gužve ispred šaltera u policijskim postajama i upravama. Osim toga, dodao je ministar, novim koracima u procesu modernizacije generalno se transformira odnos između institucija i građana.

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da je jedna od temeljnih politika Vlade, kad se priča o službeničkom sustavu, digitalizacija javne uprave.

„Svjedoci smo da sugrađani, poduzetnici, obrtnici svakodnevno obilaze brojne šaltere ne bi li dobili dokument ili potvrdu potrebnu za svakodnevni život ili poslovanje“, rekao je Kuščević. Dodao je da radi smanjenja opterećenje na šalterima Vlada intenzivno provodi projekt digitalizacije javne uprave kroz sustav e-građanin koji danas nudi 41 vrstu dokumenata koje građani mogu dobiti na računalu.

Cilj je, najavio je Kuščević, iz godine u godinu povećavati te funkcionalnosti kako bi došli na troznamenkastu brojku i omogućili građanima dobivanje tih dokumenata "od kuće" , dok je konačni cilj uvesti cijelu državnu upravu i sustave javne uprave u "cloud" kako građani ne bi ni kod kuće trebali printati te dokumente, već bi ih sami službenici povlačili iz sustava.

Kušćević je najavio da će do kraja godine pustiti u sustav e-Novorođenče, gdje će se za dijete moći obaviti prijava u maticu rođenih i knjigu državljana te prijava prebivališta i zdravstvenog osiguranja, dok će iduće godine predstaviti projekt e-Poslovanje namijenjen poduzetnicima i obrtnicima.

Planira se također i uvođenje sustava e-pristojbe kojim će se sva davanja moći plaćati elektronskim putem, umjesto skeniranja i slanja uplatnica.

Ministar uprave kaže kako nastoje animirati što više državnih tijela i jedinica lokalne samouprave da se uključe u taj projekt. Danas imaju nešto manje od 500 tisuća korisnika sustava e-Građani, a cilj im je da blagodati tog sustava građani koriste u što većoj mjeri.

Ministar unutarnjih poslova Božinović kazao je da će se korištenjem sustava e-Građanin riješiti gužvi i oslobodit brojne sate koje građani troše na čekanje izdavanje dokumenata. Samo za izdavanje vozačke u prosjeku se čeka u policijskim postajama do 30 minuta, a u policijskim upravama do jednog sata, a godišnje se podnosi 250 tisuća zahtjeva godišnje. Božinović kaže da zbog toga neće posao izgubiti djelatnice na šalterima već će one dobiti posao koji je za njih primjereniji.  

Zahtjev za izdavanje dozvole podnosi se u 12 koraka, a početna stranica je središnji državni portal. Da bi koristili uslugu e-Građani, korisnici se trebaju registrirati u taj sustav i moraju imati elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatima.

Facebook komentari

hr Wed Sep 06 2017 15:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59c38bb4b9e03e986d8b4576/80

Dogovoreno formiranje stručne radne skupine za Žnjan

Cilj radne skupine je zakonsko-plansko upravljanje prostorom Žnjana

Današnjim sastankom potpredsjednika Vlade RH i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana i gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare dogovoreno je formiranje stručne radne skupine za Žnjan koja će osigurati jasnu i punu suradnju svih sudionika: državne, županijske i gradske vlasti u cilju zakonitog upravljanja Žnjanom, a s jasnim ciljem da već 2018.godine imamo privremeno rješenje koje će omogućiti kvalitetnu turističku ponudu na prostoru Žnjana.

Krajnji cilj ove radne skupine je konačno i zakonsko-plansko upravljanje prostorom Žnjana do 2019.godine na korist svih građana Splita.

Ovo je prvi korak usklađivanja aktivnosti svih razina vlasti. Sve odluke moraju biti usuglašene i temeljene na zakonu, ali i provedene u interesu građana.

Prvi sastanak stručne radne skupine za Žnjan održat će se početkom idućeg tjedna. Na sastanku će se precizno utvrditi dinamika postupanja na području Žnjana kojom će se osigurati zakonitost i uvođenje reda.

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 11:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/536b74541799425514868d45/80
Foto: Ilustracija CROPIX

Pronađena droga u Kaštel Štafiliću i Ogroju Gornjem

Protiv 40-godišnjaka i 35-godišnjaka podignute su kaznene prijave

Jučer je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom u sklopu kojeg je obavljena pretraga vozila  i stana na području Kaštel Štafilića. Pronađeno 5 PVC vrećica sa drogom amfetamin, ukupne težine 482g, dok je u vozilu pronađeno 4,6g amfetamina. Danas će se privesti pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu.  

Nadalje, provedeno je kriminalističko istraživanje i nad 35-godišnjakom kod kojeg je u Ogorju Gornjem, pronađeno 5 stabljika marihuane,  visine od  20 do 100 cm. Podnijeta je kaznena prijava za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Facebook komentari

hr Thu Sep 21 2017 11:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58849fbe1eea8f761b8b4575/80
Foto: D.N.

Uhićen osumnjičeni za ubojstvo Ivana Blaževića!

Osumnjičeni Nikola Gusić Janjić uhićen je danas na području Splita

Danas, 20. rujna 2017. policijski službenici PU splitsko-dalmatinske uhitili su 24-godišnjeg hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči za počinjene kaznenog djela ubojstva 23-godišnjeg Ivana Blaževića. Ubojstvo je počinjeno 11. kolovoza 2017. u Stobreču.

Od počinjenja kaznenog djela osumnjičeni se nalazio u bijegu, a danas, oko 15.25 sati je uhićen na području Splita i priveden u II. Policijsku postaju Split. Oko 17 sati 24-godišnjak je predan u Zatvor u Splitu.

Facebook komentari

hr Wed Sep 20 2017 19:07:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/586aa6861eea8febb68b4602/80
Foto: D.N.

Odbijen optužni prijedlog protiv Ubera

Prekršajni sud u Zagrebu nepravomoćno je odbio optužni prijedlog kojim je prometna inspekcija Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture tražila zabranu aplikacije Uber u Hrvatskoj, potvrdio je Hini glasnogovornik zagrebačkog Prekršajnog suda Gabrijel Jurina.

Po primitku navedene presude Ministarstvo kao ovlašteni tužitelj imat će pravo žalbe u roku od osam dana, a o eventualnoj žalbi odlučiti će Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske, navodi Jurlina.

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture zasad se nije moglo doznati hoće li se žaliti na odluku Prekršajnog suda uz objašnjenje da nisu dobili presudu.

Zagrebački prekršajni sud je 15. rujna odbio optužbu protiv prvookrivljene pravne osobe Uber Croatia d.o.o. i drugookrivljene pravne osobe Uber International Holding BV, Nizozemska upisan u registar Gospodarske komore Nizozemske.

Hina je pokušala doznati obrazloženje nepravomoćne odluke, no Jurlina u odgovoru kaže da nije u mogućnosti komentirati takvu odluku niti razloge koje je sutkinja navela u obrazloženju jer se radi o nepravomoćnoj prvostupanjskoj odluci.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture podnijelo je 21. srpnja optužni prijedlog kojim je tražilo sudsku zabranu sporne aplikacije.

Uber je tada izrazio žaljenje što prometna inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture želi zatražiti sudsku zabranu korištenja njihove aplikacije u Hrvatskoj.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Vlada ranije su navodili da partneri-vozači Ubera u Hrvatskoj posluju nelegalno, budući da ne posjeduju propisanu licencu za obavljanje javnog prijevoza putnika u cestovnom prometu, sukladno odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Protiv Ubera su se pobunili taksisti koji su ljetos prosvjedovali u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

Od listopada 2015. kada je Uber stigao u Hrvatsku zabilježeno je i nekoliko fizičkih obračuna između taksista i vozača Ubera.

Facebook komentari

hr Wed Sep 20 2017 18:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .