Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cadcb6a29111cc03d8b4595/80

Kako jednim tweet-om napuniti apartmane: U Londonu predstavljen „Cyberturist: Novi mediji u turizmu“, Domagoja Bebića

Dobar glas u turizmu daleko se čuje, a ovaj put, riječ je o onom hrvatskom. Tako je jučer u Londonu predstavljeno englesko izdanje knjige profesora Domagoja Bebića pod nazivom „Cyberturist: Novi mediji u turizmu“.

Promocija knjige u organizaciji Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije te Hrvatsko-britanskog društva održala se u prostorijama hrvatskog veleposlanstva u Londonu. Brojni predstavnici uglednih londonskih institucija okupili su se kako bi čuli izvještaj o hrvatskom turizmu, hrvatskim praksama te kako bi sudjelovali na promociji knjige hrvatskog autora, profesora Bebića.

Knjigu je uz izv. prof. Domagoja Bebića predstavljao i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Joško Stella. Izdanjem knjige na engleskom jeziku cilj je bio nove trendove i nove prakse približiti široj publici kroz ovaj jedinstveni i aktualni priručnik. 

Novi mediji zahtijevaju i nova pravila ponašanja tako da su primjeri i trendovi predstavljeni u knjizi aktualni ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. Hrvatska iz godine u godinu bilježi povećanje turističkih rezultata, a odavno smo pokazali da gostima nudimo puno više od sunca i mora. Ovaj priručnik je dokaz kako pratimo turističke i komunikacijske trendove te im se uspješno prilagođavamo. Englesko izdanje knjige Cyberturist, koja je u Hrvatskoj pobudila velik interes, odličan je temelj, ali i dokaz da hrvatski turistički djelatnici, iznajmljivači i menadžeri mogu uspješno postavljati i kreirati nove trendove i načine promocije u turizmu.

„Nakon jako dobre promocije knjige Cyberturist u Hrvatskoj, Joško Stella i ja pričali smo i o prilikama i mogućnostima prijevoda knjige na engleski jezik i na taj način otvaranja novih mogućnosti u promociji ovih znanja, teorijskih koncepata i studija slučaja sažetih u ovom priručniku. Kroz razgovor s ljudima iz prakse i turističkog sektora dobio sam povratnu informaciju i input o prijevodu knjige na engleski jezik i na taj način širenju perspektive u distribuciji novih znanja i iskustava koje knjiga nudi. Jako je malo teorije i knjiga koje se bave novim medija u turizmu te smo se tu htjeli pozicionirati šire u iskustvima i praksama promocije turističkih sadržaja i usluga putem digitalnih kanala. Prijevod knjige na engleski širi taj doseg, a ova promocija u Londonu je odlična platforma za predstavljanje znanja i iskustava i novih praksi u turističkoj promociji i komunikaciji.– naveo je autor Bebić prilikom predstavljanja knjige.

„Izuzetno sam ponosan da danas ovdje imam priliku predstavljati naša iskustva u turizmu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i da londonskoj publici imamo priliku predstaviti nov i aktualan priručnik koji se bavi upravo trendovima, primjenama ali i novim mogućnostima u turizmu. Uistinu je čast biti dio ove priče te vidim da je i londonska publika reagirala s velikim interesom i zanimanjem za ono što i kako radimo u Hrvatskoj“ - izjavio je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Joško Stella.

Donosi jedinstven obuhvat aktualnih trendova, mogućnosti i potreba na turističkome tržištu

Cyberturist na jedinstven način povezuje sve zastupljenije društvene medije i turizam, a na zanimljiv način bavi se novim komunikacijskim trendovima, njihovim utjecajem na turistički sektor te kreativnim rješenjima i preporukama za turističku promociju. 

Ova knjiga pruža puno više od pregleda komunikacijskih aktivnosti određenih destinacija. Ona donosi jedinstven obuhvat aktualnih trendova, mogućnosti i potreba na turističkome tržištu kroz objašnjenje ključnih komunikacijskih elemenata, populariziranih rastom i popularizacijom digitalnih platformi u kontekstu sveobuhvatnije i uspješnije promocije turističke destinacije, sadržaja ili usluge.  

hr Wed Apr 10 2019 12:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb89b0529111c5a508b459b/80
Foto: Pixabay

Frizeri otkrivaju: Koliko puta tjedno prati kosu?

Profesionalci savjetuju korištenje šampone koji ne sadrže sulfate jer oni isušuju kosu i vlasište pa se ono u konačnici brže masti jer folikuli počnu proizvoditi više masnoće

Iako se učestalost pranja kose ne može točno odrediti, obzirom da smo svi različiti, postoji pravilo koje vrijedi za sve - prati kosu manje pa će se manje i mastiti. Otkrio je to Julian Farel, renomirani frizer iz New Yorka. On tvrdi da će nam kosa biti manje masna ukoliko smanjimo učestalost korištenja omiljenih šampona. 

Naime, prečesto pranje kose može isušiti vlasište jer se s njega ispire sebum - masna supstanca koju proizvode žlijezde u koži, a čija uloga je čuvanje tjemena i kose od isušivanja.

"Šamponirate li kosu svaki dan, sa vašeg vlasišta će se ukloniti prirodna ulja, a to vodi suhoj i lomljivoj kosi. Preporučujem prati kosu jednom do dva puta tjedno, ne češće", rekao je ovaj frizer.

Njegov kolega Paul Cucinello dodao je da, ukoliko je kosa oštećena od pretjerane izloženosti visokim temperaturama (npr. od pegle za kosu i previše feniranja), tada je nikako ne bi trebalo prati češće od dva puta na tjedan.

Savjetuje ispiranje kose vodom ukoliko poželite češće prati kosu, recimo, ako ste se oznojili, ali da se šampon ne nanosi. U tom slučaju voda će biti sasvim dovoljna da kosa ponovno djeluje čisto i lepršavo.

"Šamponirate li kosu svaki dan, sa vašeg vlasišta će se ukloniti prirodna ulja, a to vodi suhoj i lomljivoj kosi. Preporučujem prati kosu jednom do dva puta tjedno, ne češće", rekao je ovaj frizer.

Njegov kolega Paul Cucinello dodao je da, ukoliko je kosa oštećena od pretjerane izloženosti visokim temperaturama (npr. od pegle za kosu i previše feniranja), tada je nikako ne bi trebalo prati češće od dva puta na tjedan.

Savjetuje ispiranje kose vodom ukoliko poželite češće prati kosu, recimo, ako ste se oznojili, ali da se šampon ne nanosi. U tom slučaju voda će biti sasvim dovoljna da kosa ponovno djeluje čisto i lepršavo, prenosi Mirror.

Pazite kod nanošenja regeneratora - stavljajte ga samo na vrhove kose, nikako blizu tjemena. Također, kosu ne tretirate uređajima za stiliziranje na previsokim temperaturama. Prevrući fen ili pegla za kosu isušuju vlasi pa će iz vlasišta pojačano lučiti masnoće kako bi se koža zaštitila od vrućine. Zato, ne koristite uređaje za stiliziranje na maksimalnoj temperaturi, već je smanjite.- prenosi 24 sata.

Osim svega toga, na kosu što rjeđe nanositi razne preparate za stiliziranje jer oni u konačnici brže prljaju kosu, odnosno nečistoće se pojačano nakupljaju pa ćete kosu morati češće prati.

hr Thu Apr 18 2019 17:43:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb855c229111ccc4e8b45f5/80
Foto: Screenshot: YouTube: @Allrecipes, @Eats Amazing, @Kids Cooking and Crafts, @Emily Norris, @Crafty Panda

Gotovo u par minuta: Kreativan uskršnji doručak koji će djeca obožavati

Bilo da želite s djecom pripremati ukusan doručak ili samo želite iznenaditi ukućane, ove brze i jednostavne ideje vašem će uskršnjem stolu podariti potpuno novi blagdanski doživljaj
Blagdan Uskrsa djeca posebno obožavaju, osim što cijeli dan pripremaju gnijezda i vesele se bojanju i crtanju pisanica, nerijetko najviše iščekuju nedjeljno jutro i okupljanje oko stola.

Mnogima je pripremanje jela uoči blagdana stresan, ali i užurban. Umjesto toga, unesite dašak kreativnosti i znatiželje u svoju kuhinju i iznenadite svoje najmanje. Možda vam se oduže pranjem suđa.

Možete se koristiti vlascem, lukom, jajima, jagodama, jajolikim čokoladnim bombonima, bananama, mrkvom, jabukama, rižinim keksima, jogurtom, namazima, pancetom, borovnicama... Samo nebo je granica!

Mi vam donosimo dva brza recepta, a u nastavku možete pogledati još nekoliko ideja.

Uskršnji pilić:

Sastojci:
Jaja
Majoneza
Kiseli krastavci
Hren
Papar
Mrkva
Crne masline

Tvrdo skuhajte jaja. Kada su gotova pustite ih neko vrijeme da se ohlade. Nakon što ste pažljivo skinuli ljusku, s nožem odrežite vrh jajeta, ali dovoljno nisko da doprijete do žumanjka. Žumanjke izvadite i stavite u posebnu zdjelu, a preostali dio jaja ostavite sa strane. Kada ste to učinili sa svima, izdvojenim žumanjcima u zdjeli dodajte majonezu, sitno nasjeckane kisele krastavce, žlicu hrena i malo papra. Sve izblendajte dok ne dobijete finu smjesu za punjenje. Donji dio jajeta napunite smjesom od žumanjaka zatim na vrh vratite preostali dio jajeta koji ste skinuli na početku. 
U konačnici od mrkve napravite nogice i kljun, a od crnih maslina oči.

Ukusan i zdrav uskršnji sladoled od jogurta s voćem:

Sastojci:
Grčki jogurt
Šumsko voće/ Bobičasto voće
Med
(Čokolada za kuhanje ili voćna marmelada)

Pomiješajte grčki jogurt s malinama, borovnicama i nasjeckanim jagodama. Po želji možete dodati i sladila poput meda ili rižinog sirupa. Sve izlijte u kalup za led ili kolače s jajolikim ispunjenjem, a na vrh postavite drvene štapiće. Ostavite u zamrzivaču najmanje dva sata ili cijelu noć. Servirajte s rastopljenom čokoladom ili voćnom marmeladom.

Dobar tek!













hr Thu Apr 18 2019 17:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb8743829111cce4f8b458e/80
Foto: TZ Vodice

Na 31. Uskrsnom doručku u Vodicama čeka vas i Vodička karitula

31. Uskrsni doručak održat će se na Uskrsni ponedjeljak 22.04.2019. godine. Ovu tradicionalnu manifestaciju organizira TZ grada Vodica za sve goste i domaćine koji u vrijeme Uskrsa borave u Vodicama.
I ove godine pripremili su bogat kulturni program u kojem će nastupiti KU Perlice iz Vodica, KUD Koledišće iz Jezera, Klapa Oršulice iz Vodica, a za dobru zabavu nakon degustacije će se pobrinuti Mile Perkov i Johnny Walkers band.  U programu sudjeluju i djeca dječjeg vrtića Tamaris odjevena u narodne nošnje i male Žudije, te Vodičke mažoretkinje.

Na svečanom stolu uz kroštule, fritule, bubice i ostale slastice, posebno za Uskrsni doručak Pekarna Klara priprema veliku originalnu Vodičku karitulu – tradicionalnu vodičku uskrsnu slasticu.

U suradnji s LAG More 249, lokalni proizvođači ponuditi će svoje proizvode na prigodnom sajmu domaćih proizvoda. 

Dođite i proslavite Uskrsne blagdane u Vodicama!
hr Thu Apr 18 2019 14:57:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5543d2b3568aa80f278b4577/80
Foto: azbookhouse

Celulit, kriva kralježnica, proširene vene: odjeća koju je opasno stalno nositi

Žene su zbog ljepote sposobne pretrpjeti bol i patnju, ali ponekad bi bilo dobro izbjegavati neke komade svaki dan

Biti uvijek moderan može naštetiti našem zdravlju pa bi bilo dobro pripaziti i ne nositi neke komade baš svaki dan. Iako je vrijeme korzeta iza nas još uvijek smo skloni trpjeti zbog mode i ljepote. Donosimo popis stvari o kojima možete razmisliti:

1. Uske traperice ili hlače

Dobar par traperica je komad koji svaka žena ima u svom ormaru. Mnoge žene i djevojke nose uvijek nose potpuno uske hlače kako bi istaknule noge i mišiće. Ali nažalost onezaustavljaju cirkulaciju u tijelu što dovodi do proširenih i celulita. Koža ne može "disati" jer je tkanina previše blizu tijela. Urasle dlačice također mogu biti jedan od problema na nogama i bikini zoni.

2. Visoke potpetice

Kad žena obuje cipele s visokom potpeticom, odmah postaje ženstvenija i elegantnija. Ali to ne znači da ih trebala nositi svaki dan. Također, može doći do bolova u leđima, nogama i oteklinama, ali i do krive kralježnice i hernije.

3. Ravne cipele

Možda vam se čini da su ravne cipele potpuno bezopasne. No, liječnici tvrde da ove cipele mogu jako naštetiti vašem zdravlju jer će opterećenje na stopalima biti neujednačeno. To može dovesti do bolova u nogama i leđima. Još jedna neugodna posljedica je kada se stopalo okrene prema unutra što dovodi do deformacije koljena i kukova.

4. Push-up grudnjaci

Ovi grudnjaci su iznimno popularni. Međutim, čak i ako vam se čini da su s njim vaše grudi okruglije i na pravoj visini, u stvarnosti dijelovi ovog grudnjaka deformiraju grudi i čine ih ovisnima o umjetnoj potpori. Povrh toga, push-up grudnjaci blokiraju krvne žile i rade stalni pritisak na grudi.

5. Sunčane naočale

Sunčane naočale nisu samo trendovski dodatak, nego i apsolutna nužnost kada sunčeva svjetlost postane jaka. Međutim, sunčane naočale ne možete nositi u večernjim satima ili kada nema dovoljno svjetla. To će dodatno opteretiti oči, što povećava rizik od razvoja očne mrene. Osim toga, sunčane naočale trebaju uvijek biti čiste i koristite sunčane naočale koje osiguravaju stopostotnu zaštitu. 

6. Hulahupke

Ovo je nužan komad odjeće za svaku ženu. Čarape čine ženski izgled potpunijim i elegantnijim, ali i noge izgledaju vizualno ljepše. Nažalost, ako ih nosite često, mogu biti i štetne. Sintetički sastojci u čarapama zadržavaju vlagu, stvarajući efekt staklenika. Kao rezultat toga, one dovode do različitih vaginalnih infekcija, a neke hulahupke također imaju negativan učinak na cirkulaciju što može dovesti do proširenih vena i celulita.

7. Velike torbe

Ženska torbica je spremište u kojem možete pronaći sve, od kozmetike do prijenosnog računala. Torbice su stvarno zgodne, ali i nesigurne za našezdravlje. Budući da stalno nosimo torbe na jednom ramenu, naprezanje ramena i kralježnice može postati preveliko što može dovesti do skolioze i osteohondroze. Zbog neravnoteže možete imati grčeve mišića, blokirane krvne žile i stegnute živce.

8. Pidžama

Kako netko može živjeti bez udobnih pidžama, osobito zimi? I kako mogu naškoditi vašem zdravlju? Pidžame koje su previše uske ili previše tople mogu dovesti do pojaverazličitih bakterija, iritacije kože, svrbeža ili infekcija. Ženama koje imaju kronične infekcije preporučuje se spavati bez pidžama, piše zivotistil.hr

hr Thu Apr 18 2019 14:06:07 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .