Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc1e9180e49380b008b4637/80

Pogođen Joker broj: Pola milijuna kuna odlazi u Korčulu

Listić je uplaćen na prodajnom mjestu Hrvatske pošte u Korčuli.
U izvlačenju 23. kola Lota 7 izvučeni su brojevi 4, 6, 12, 13, 15, 25, 26 i dop. br. 34 koji su u 45. kolu dodatne igre Joker donijeli dobitak od 500.000,00 kuna.

Igrač je odigrao jednu kobinaciju na lotu 7 i, naravno, precrtao DA za dodatnu igru Joker koja mu je i donijela ovaj sjajan dobitak.

U sljedećem kolu Joker iznosi 500.000,00 kuna.
hr Wed Mar 20 2019 22:04:08 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5efdf3e4daf72d55208b456a/80

Bageri na Kili razveselili i stanare i Gradsku upravu

Novih 720 metara prometnica koje vode do najmlađeg splitskog naselja Kile za osam mjeseci značajno će povećati kvalitetu i sigurnost življenja u ovom gradskom kvartu – složili su se svi koji su danas obišli netom otvorena gradilišta.
U obilasku su se gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari i dogradonačelniku Ninu Veli pridružili i kolege iz Gradske uprave, predstavnici izvođača radova tvrtki Strabag d.o.o., Građevno Zec i nadzora, ali i predstavnici stanara koji su godinama pozivali na rješavanje problema pristupa svojim domovima.

- Značaj ovog projekta nije samo za stanovnike Kile i ovog dijela grada jer će se dobiti normalna pristupna cesta sa svim instalacijama, nego je važan i za cijeli Split jer će se rekonstruirati jedno od najvećih i najopterećenijih raskrižja između Vukovarske i Lovrinačke ulice. Oba ta zahvata su povezana i ovdje je riječ o četiri međusobno povezana gradilišta, četiri građevinske dozvole i vrlo kompleksnom zahvatu vrijednom gotovo 18 milijuna kuna. Zato smo ponosni što smo uspjeli doći u ovu fazu – rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Posebno ponosan bio je zamjenik gradonačelnika Nino Vela koji je sa Službom za izgradnju i upravljanje razvojnim projektima i pročelnikom Juricom Vojnovićem vodio cijeli projekt: 

- Kad su stanovnici Kile prosvjedovali, došlo je i meni da im se pridružim. Sve smo pripremili za početak radova, a nažalost bilo je puno zapreka. Danas su s nama ljudi koji su prosvjedovali, sretni smo da smo došli u fazu izvođenja. Uspjeli smo znanjem i strpljenjem - strpljivi u primjeni propisa, nismo popustili pod pritiscima, uvjereni u našu ispravnost i skoru realizaciju – Istaknuo je Vela.

I Iris Marin Prižmić, predsjednica Udruge stanara Nova kila dodala je kako su čekali i dočekali ovaj dan: 

- Rekla sam već prije da se nećemo veseliti dok ne vidimo bagere, a evo, bageri su tu. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara dodao je i kako je danas stigla uporabna dozvola za građevinu opće i javne namjene u kojoj će se nalaziti ambulanta Doma zdravlja i ljekarna te nove prostorije Gradskog kotara Mejaši.

– Zahvaljujući dobroj suradnji s ovim kotarom, radimo na infrastrukturi i proširenju sadržaja. Drago mi je da smo na Mejašima nadogradili školu prošle godine, izgradili novi sportski centar, a najesen najmlađi ulaze i u prvi vrtić na Kili. Kada tome pridodamo i školu Kamen Šine koja je par kilometara odavde, čija dogradnja vrijedi 26 milijuna kuna, možemo reći da smo zaokružili sve ono što je potrebno za jedno naselje.

Vice Mihanović, predsjednik Gradskog kotara Mejaši, dodao je kako su u pregovorima s ravnateljicom Gradske knjižnice Marka Marulića da se otvori i ispostava u ovim novim prostorijama:

- Izražavam zadovoljstvo da nakon devet i pol godina ova priča s pristupnim cestama ide svom kraju. Zahvaljujem se u prvom redu Gradu što su poštovali riječ danu na staru godinu 2019. na Zboru građana, iako je bilo puno nepovjerenja.

- Grad je to ispunio, posebne zahvale što su nastavili s ovim projektom usprkos posljedicama pandemije koja se odrazila na gradski proračun – zaključio je Mihanović.
hr Thu Jul 02 2020 16:50:11 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5efdd2efdaf72d0a1f8b459e/80

Slišković: "Preko 20 godina srljamo kao guske u maglu. Domovinski pokret je jedina opcija koja to može zaustaviti"

Marko Slišković, istaknuti član Udruge Glas poduzetnika, nalazi se na listi Domovinskog pokreta u X. Izbornoj jedinici. S obzirom da se Glas poduzetnika deklarira kao nestranačka organizacija, zanimalo nas je kako je moguće da se njihov istaknuti član ipak našao u političkoj areni

Ostalo je svega još tri dana do parlamentarni izbora. Stranke su pokazale svoje adute za Sabor, a posebno zanimljivi su kandidati stranke Domovinskog pokreta čiji predsjednik očekuje 20 mandata. I sam Miroslav Škoro ističe kako je u njegovoj stranci veliki broj privatnika i poduzetinka kojima je u cilju poboljšati gospodarsku sliku Hrvatske. 

Jedan od njih je i Solinjanin, Marko Slišković, poduzetnik i član Udruge Glas poduzetnika koji će se za prava svojih kolega boriti iz svega glasa.

Slišković je diplomirao na FESB-u. Po struci je diplomirani inženjer industrijskog managementa, a privatnik je od 2013. godine. Vlasnik je i direktor uspješne tvrtke za prijevoz putnika, a od prošle godine  i investitor u građevini.  Nakon što je završena sva projektna dokumentacija i ishodovane dozvole, krajem kolovoza ili početkom rujna, poslovni partner zajedno s Markom, započinju izgradnju dviju malih urbanih stambenih zgrada u Solinu. Da nije bilo korona virusa, gradnja bi već bila počela, ali i u tom segmentu  morali su se prilagoditi novonastalim okolnostima.

Posljednjih nekoliko mjesci, Slišković je aktivni član Udruge Glas poduzetnika, udruge koja čini sve kako bi poduzetnicima u Hrvatskoj omogućila što bolje i uspješnije poslovanje i spas njihovih djelatnosti koje su se našle u problemu pojavom korona krize. Nakon toga, uslijedili su upiti stranaka, a jedna od njih je i Domovinski pokret, za koju se ovaj poduzetnik i odlučio.

Da budem iskren, Domovinski pokret nije jedina stranka koja me je kontaktirala prije sastavljanja lista kandidata. Naime, posljednjih nekoliko mjeseci postao sam prepoznatljiv kao osoba koja je medijski istupala tražeći mjere za spas industrije povremenog prijevoza putnika. Ujedno sam bio jedan od koordinatora dvaju prosvjeda prijevoznika koji su se sinkronizirano održavali u 8 hrvatskih gradova te ono što me čini najponosnijim, bio sam jedan od organizatora prvog prosvjeda poduzetnika u povijesti RH koji je održan 21. svibnja u Zagrebu na Markovom trgu. Osjećaji u trenutku u kojem predvodim kolonu poduzetnika prema Markovom trgu, zajedno s Hrvojem Bujasom, ne može se opisati riječima. To je nešto iznad ponosa i ujedno prijelomni trenutak u kojem sam sebi rekao „Dosta je, ovo ovako više ne može ići i učinit ću sve što mogu kako bi poduzetnici i njihovi zaposlenici živjeli normalnim životom, u državi koja nije opterećena birokracijom, u državi u kojoj vrijede ista pravila za sve, gdje će sadašnji, ali i budući poduzetnici moći normalno funkcionirati bez straha i represije raznih institucija i inspektorata, govori Slišković.

Možete li nešto više reći o Udruzi?

- Kako svi već znamo radi se o udruzi koja zastupa mikro i male poduzetnike, obrtnike i njihove zaposlenike. Po uzoru na slične udruge u zemljama poput SAD-a, Kanade, Nizozemske i Belgije, udruga zapravo vrši pritisak na vladajuće strukture pokušavajući svojim jakim lobiranjem, rekao bih kod nas u Hrvatskoj čak i gerilskim pristupom, utjecati na pozitivne odluke vladajućih, a koje su u interesu članova udruge. Upravo iz tog razloga, udruga se nikad neće politički opredijeliti. Među nama u vodstvu su osobe različitih svjetonazora i pogleda na politiku, ali smo ujedinjeni u našem jedinom cilju, a to je pravednije i prosperitetnije društvo i promicanje poduzetničke klime u društvu. Na osnovu svega navedenoga, dogovor vodstva je bio da će podržati sve članove poduzetnike koji će se naći na listama onih stranaka koje su potpisale zalog koji je udruga uputila svim strankama prije skoro 2 mjeseca.

Naglašava kako su mu iz Domovinskog pokreta pristupili bez "fige" u džepu, , upoznati sa svim problemima za čije se rješenje bori te konkretnim prijedlozima kako to ostvariti.  Uz to, presudno je bilo što je Domovinski pokret poduzetnički orjentirana politička opcija, a i svjetonazorski se preklapa sa Sliškovićevim stavovima budući da je odgajan u kršćanskom duhu gdje su obiteljske vrijednosti i domoljublje duboko usađene u njegovo biće, kao i moderni suverenizam.

"Glas poduzetnika u hrvatskom Saboru"

Nikada prije nije bio politički aktivan, a sada je upravo zbog korona krize i situacije koja se događa među poduzetnicima odlučio započeti svoju političku karijeru i biti, kako kaže, glas poduzetnika u hrvatskom Saboru.

Nikad prije nisam bio politički aktivan, niti sam ikad bio član bilo koje stranke. Dapače, poduzetnik sam koji uživa raditi ono što voli i o politici nisam niti razmišljao kao o opciji kojom bih se mogao baviti. Dolaskom korona krize i prisutvovanjem na raznim sastancima u ministarstvima po pitanju rješavanja problema odnosa leasing kuća prema prijevoznicima, uvidio sam da većina birokrata u tim istim ministarstvima nema apsolutno nikakvog dodira sa stvarnošću niti razumiju kako tržište funkcionira. Upravo zbog toga, želim biti poduzetnički glas u Hrvatskom saboru i nadam se kako će u novom sazivu sabora biti dovoljan broj poduzetnika kako bismo mi, poduzetnici, napokon sudjelovali u donošenju zakona koji se odnose na poduzetnike. Nažalost, u prošlom sazivu sabora imali smo samo 3 osobe koje su prethodno imale dodir s realnim sektorom. Ukoliko dobijem priliku, prvo za što ću se zalagati će biti jednogodišnji potpuni moratoriji na leasinge i kredite, a potom i cjelovita promjena zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji je sve samo ne dobar.

Kriza uzrokovana korona virusom unazadila je cijelo gospodarstvo, a Vlada je donijela nekoliko paketa mjera koje su trebale pomoći hrvatskim poduzetnicima. Slišković kaže kako je dobro što su mjere uvedene, no također ističe da je Vlada reagirala parcijalno i neefikasno.

Smatram da prvi potezi Vlade nisu bili dobri kada se išlo s odgodama. Pritiskom Udruge Glas poduzetnika, mjere koje su donesene u travnju su bile dobre i spriječile su krah gospodarstva koji bi se bio dogodio da tih mjera nije bilo. Vlada je donosila dobre mjere, ali često parcijalno i nedovoljno brzo. Neke stvari su se mogle puno kvalitetnije odraditi i nije smjelo biti diskriminacije među određenim gospodarskim djelatnostima prilikom donošenja mjera. 

"Izbori su raspisani u najgore moguće vrijeme"

Ogorčen je što su izbori raspisani dok se virus još uvijek nije smirio, što svjedoči sve veći broj zaraženih u Hrvatskoj.

Ono na što sam jako ogorčen jest upravo to što su izbori raspisani u najgore moguće vrijeme, gdje se vladajući već mjesec dana bave predizbornom kampanjom. Turizma nema, a dogodili su nam se i neki nesretni gafovi poput turnira u Zadru što nas je gurnulo još dublje u krizu. Također, stožer koji je jedno vrijeme radio izvrstan posao je u potpunosti ispolitiziran i izgubio je kredibilitet. Ne mogu se oteti dojmu da se raspisivanjem izbora, hrvatske građane i poduzetnike prepustilo na milost i nemilost stranom kapitalu, koji u Hrvatskoj ima prevelik utjecaj te su poduzetnici prepušteni sami sebi, bez konkretnih mjera i strategije oporavka. Prvenstveno ističem nerješavanje problema moratorija na kredite i leasinge gdje su dogovori došli samom kraju, a na kraju zbog raspisivanja izbora, dogovoreno nije i realizirano. Uz to, mjere za očuvanje radnih mjesta za najugroženije se ne nastavljaju u obećanom obujmu za srpanj i kolovoz, niti su dostupna sredstva za održavanje likvidnosti. 

Samim time, bojim se da nas već sada u srpnju čeka veliki porast broja nezaposlenih i tvrtki koje će morati u likvidaciju, dok u rujnu ili kolovozu, kad svima bude jasno da je turistička sezona podbacila više od očekivanoga, možemo očekivati potpuni krah gospodarstva, propast velikog broja tvrtki i obrta te enorman broj nezaposlenih. Ovdje mislim kako su u najtežem položaju tvrtke u turizmu, ugostitelji na jadranskoj obali, prijevoznici te mali obrti, pogotovo oni naslonjeni na turizam. Uz njih, event industrija je apsolutno paralizirana i trebat će hitne i snažne mjere da tvrtke u tom segmentu prežive do sljedeće godine. Zato je jako bitno da se čim prije oformi nova Vlada koja će znati kako to spriječiti. Vjerujem da će Domovinski pokret na izborima ostvariti izvrstan rezultat te da će biti ključan za sastavljanje nove Vlade, a s obzirom na stručnjake na našim listama siguran sam da ćemo posao odraditi vrhunski. Čeka nas težak posao, ali smo spremni. Na muci se poznaju junaci!

Poruka biračima

Što biste za kraj poručili biračima? Zašto bi trebali glasati za Vas?

Velikan hrvatske povijesti Stjepan Radić je poznat po svojoj rečenici: „Gospodo, još nije prekasno, ne srljajte kao guske u maglu!“ Naš narod već preko 20 godina srlja upravo kao guske u maglu glasajući za SDP i HDZ i omogućavajući istom tom duopolu da se izmjenjuje na vlasti. Svi vidimo gdje nas je to dovelo. Umjesto bogate, prosperitetne zemlje koja je trebala biti država u koju bi svatko želio doći raditi, ulagati i živjeti, mi imamo opustošenu i siromašnu Hrvatsku koja je po svim kriterijima na začelju EU, iseljene mlade, korumpirano i neučinkovito pravosuđe, stotine parafiskalnih nameta, nevjerojatno lošu poreznu politiku, inspektorate koji se iživljavaju nad poduzetnicima i, u potpunosti, nejasne zakone.

- Sad, preko 100 godina nakon te poznate rečenice Stjepana Radića, vrijeme je da se ponovno kaže, ali ovaj put biračima: „Ne srljajte više kao guske u maglu! Potrebne su nam korjenite reforme i potrebno je Hrvatsku vratiti narodu. Jedina politička opcija koja je to sposobna napraviti je Domovinski pokret. Poklonite nam svoje povjerenje i prepustite poduzetnicima, stručnjacima i doktorima znanosti da pokažu da se može puno bolje od ovoga na što smo, nažalost, naviknuti u posljednjih više od 20 godina, govori Slišković.

Što se tiče njega kao kandidata, Slišković zaključuje kako je poduzetniči ostvaren, politički neopterećen te da svim srcem ulazi u političku arenu. Poručuje da nikada neće pogaziti svoju riječ, a svojim glasom u saboru učinit će sve kako bi u Hrvatskoj napokon bile provedene sve potrebne reforme. 

hr Thu Jul 02 2020 14:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5efdcf1fdaf72d3d188b47df/80
Foto: Grad Split

Osnovci na Skalicama na jesen u energetski obnovljenoj školi s produženim boravkom

Uz Skalice, u programu energetske obnove u sklopu Operativnog projekta Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., odobreni za sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj su još i osmoljetke na Mertojaku i Pojišanu te dječji vrtići Mandalina i Latica

Radovi na energetskoj obnovi splitske osmoljetke na Skalicama već su se zahuktali, a školarce će u narednoj školskoj godini dočekati energetski obnovljena škola u kojoj prvi puta starta i program produženog boravka. 

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove je 4.491.662,52 kuna, od čega 1.795.955,89 kuna bespovratnih sredstava odobrenih iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog projekta Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, dok će ostalo biti financirano iz proračuna Grada. 

Ukupna vrijednost radova energetske obnove škole je 4.017.500,00 kuna s PDV-om, a rok za dovršetak radova je tri mjeseca. Po završetku obnove, na godišnjoj razini uštedjet će se gotovo 65% električne energije.

Dobre vijesti za đake sa Skalica, ali i brojnu djecu, korisnike splitskih škola i vrtića, danas su s javnosti podijelili gradonačelnik Andro Krstulović Opara i njegova zamjenica Jelena Hrgović Tomaš sa suradnicima te ravnatelj škole Leo Botica koji nije krio zadovoljstvo zbog projekta koji će nakon dovršetka školi dati novi, ljepši izgled ali, još važnije, bolje uvjete za školarce i sve zaposlenike.

Podsjetimo, uz Skalice, u programu energetske obnove u sklopu Operativnog projekta Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., odobreni za sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj su još i osmoljetke na Mertojaku i Pojišanu te dječji vrtići Mandalina i Latica. 

"Gotovo sto milijuna kuna uloženo je u škole i vrtiće"

Na tu činjenicu, kao i na brojna ulaganja u podizanje standarda splitskih škola i vrtića, ponosan je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara: 

Završile su školske obaveze, a sad nas čeka posao na obnovi naših škola i vrtića. Ovo je samo jedan od velikih zahvata koje je pokrenula ova Gradska uprava. Podsjećam, gotovo sto milijuna kuna uloženo je u škole i vrtiće. Upravo je u tijeku završetak adaptacije škole na Brdima, završava se dogradnja škole Kamen-Šine, početkom godine smo dovršili dogradnju škole na Pujankama, a prošlo ljeto dogradnju škole na Mejašima. Kad se tome pridoda dogradnja dječjeg vrtića Ružmarina, novi vrtić na Kili, energetska obnova vrtića Latica na Sućidru, vrtića u Slatinama, plinofikacija Malog princa i škole Ravne Njive, a uskoro i Plokite, onda možemo argumentirano kazati kako je ova Gradska uprava itekako dala forte na ukupno podizanje kvalitete boravka naše djece i njihovih odgojitelja i učitelja u našim vrtićima i školama, a time i na radost njihova odrastanja - kazao je gradonačelnik Krstulović Opara podvukavši posebno uvođenje produženog boravka kao mogućnost koju će od iduće školske godine imati čak 16 splitskih osnovnih škola i nastavak ukidanja treće smjene kao zacrtanih ciljeva koje si je postavila gradska administracija na čijem je čelu.

Spomenimo kako je izvođač radova na energetskoj obnovi Skalica tvrtka CRIVAC d.o.o iz Solina, stručni nadzor vršit će je Meritum inženjering d.o.o. iz Splita, dok je Koordinator II zaštite na radu tvrtka Atesti i zaštita d.o.o. iz Splita.

hr Thu Jul 02 2020 14:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e9453a629111c84e48b45ad/80
Foto: Twitter Vlade RH

Koronavirus u Hrvatskoj: 81 novi slučaj zaraze, preminule dvije osobe

Još su 84 osobe na liječenju, s tri pacijenta na respiratoru
U posljednja 24 sata zabilježen je 81 novi slučaj pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 647.

Dvije su osobe preminule.

Još su 84 osobe na liječenju, s tri pacijenta na respiratoru. U posljednja 24 sata testirana je 981 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 2912 osoba zaraženih novim koronavirusom.

2.155 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu i deset osoba. 

Podaci su prikupljeni od lokalnih stožera zaključno s 12:45 i moguće je da se kasnije pojave razlike u objavljenim brojkama zbog kasnijeg termina objave podataka nekih stožera. - izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.
hr Thu Jul 02 2020 14:04:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .