Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5aaec9a62af47f3f2f8b48e8/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Hrana koju ne smijete stavljati u duboko zamrzavanje i zašto

Neka hrana može razviti opasne bakterije, a druga će izgubiti svoju teksturu i postati neukusna za jelo

Stručnjaci kažu kako ne bi trebalo zamrzavati vakumiranu hranu, jaja u ljusci, kuhana jaja, kavu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune...pišu 24 sata.

Neke od namirnica koje ne treba stavljati u duboko zamrzavanje i zašto:

Kuhana tjestenina

Zamrzavanjem će se uništiti i okus i tekstura tjestenine. Naime, tada tjestenina uvlači vlagu u sebe pa zbog toga postaje gnjecava.

Već odmrznuta hrana

Ponovno zamrzavanje takve hrane može biti opasno za zdravlje jer se bakterije tako brže razmnožavaju. Ali, odmrznutu hranu možete ponovno zamrznuti ako je prije toga skuhate.

Umaci

Posebno oni na bazi brašna ili kukuruznog škroba, jer gube strukturu.

Kečap

Ako pokušate zamrznuti kečap, to neće utjecati na vaše zdravlje, ali hoće na užitak u jelu. Naime, postati će vodenast.

Pržena hrana

Duboko zamrzavanje će razvodniti hrskavu koricu na prženoj hrani pa će postati gnjecava i neukusna.

Avokado

Vrlo je osjetljiv pa će dubokim zamrzavanjem izgubiti svoju teksturu.

Svježi začini

Listići će nakon odmrzavanja postati smećkasti i gnjecavi. Želite li zamrznuti svježe začinsko bilje, napravite to ovako - nasjeckajte ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda, prelijte vodom i zamrznite. Kasnije kockice dodajte u jelo.

Konzervirana hrana

To nikako nemojte raditi jer može eksplodirati. Osim toga, kada je hrana konzervirana, nema nikakve potrebe za zamrzavanjem jer i u konzervi može jako dugo stajati.

Krušne mrvice

Imaju tendenciju postati mekane, odnosno promijeniti teksturu pa zamrzavanje nije dobra opcija čuvanja krušnih mrvica.

Krastavci

Oni sadrže puno vode pa će zamrzavanjem izgubiti teksturu, a time i svoj okus.

U duboko zamrzavanje nije dobro stavljati umake za salate u bocama, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patlidžan, zelenu salatu, krumpir (osim pirea), rotkvice, klice, gazirane napitke i pivo. Također, idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stupnjeva Celzijusovih.

Namirnica koje mogu u duboko zamrzavanje i na koliko dugo:

Kruh, pecivo i kolači

Pečeni kruh i pecivo - 2 do 3 mjeseca
Nepečeni kruh i pecivo - mjesec dana
Keksići od prhkog tijesta - 6 do 8 mjeseci
Pečeni kolači svježi - mjesec dana
Pečene voćne pite - 6 do 8 mjeseci
Nepečene voćne pite - 2 do 4 mjeseca
Palačinke - 3 mjeseca
Vafli - mjesec dana
Cheesecake - 2 do 3 mjeseca

Meso

Janjetina i teletina - 9 mjeseci
Svinjetina s kostima - 4 do 6 mjeseci
Svinjetina bez kosti - 4 do 12 mjeseci
Govedina s kostima - 4 do 6 mjeseci
Govedina bez kosti - do 12 mjeseci
Cijelo pile ili purica - 12 mjeseci
Komadi piletine ili puretine - 9 mjeseci
Mljevena puretina ili svinjetina - 3 do 4 mjeseca
Iznutrice - 3 do 4 mjeseca
Divljač - 3 do 4 mjeseca
Kuhana šunka - 2 mjeseca
Šunka koja je bila u konzervi - 1 do 2 mjeseca
Slanina - mjesec dana
Kobasice - 1 do 2 mjeseca
Kuhano ili pečeno meso - 2 do 3 mjeseca
Hrenovke - 1 do 2 mjeseca
Pržena piletina - 4 mjeseca
Jela od peradi - 4 do 6 mjeseci

Hrana iz mora

Bijela riba - 6 mjeseci
Plava riba - 2 do 3 mjeseca
Dimljena riba - 2 mjeseca
Kuhana riba - 4 do 6 mjeseci
Kamenice - 2 do 3 mjeseca
Jastog - 12 mjeseci
Svježi škampi i jakobove kapice - 3 do 6 mjeseci
Lignje i školjke - 3 do 6 mjeseci

Mlječni proizvodi i jaja

Maslac - 6 do 9 mjeseci
Margarin - 12 mjeseci
Mlijeko - 3 do 6 mjeseci
Svježi sir - mjesec dana
Tvrdi sir - 6 mjeseci
Sladoled - 2 mjeseca
Jogurt - 1 do 2 mjeseca
Sirova jaja (bez ljuske) - mjesec dana
Citrusno voće - 3 mjeseca
Ostalo voće - 9 do 12 mjeseci
Orašasti plodovi - 3 mjeseca
Povrće - 8 do 12 mjeseci

Ostalo:

Temeljac od mesa - 2 do 3 mjeseca
Juha od mesa - 2 do 3 mjeseca
Gulaš od mesa - 3 do 4 mjeseca
Juhe i gulaši bez mesa - 2 do 3 mjeseca
Svježe napravljen sok - 6 mjeseci
Složenac - 3 mjeseca
Pizza - 1 do 2 mjeseca
Začinsko i ostalo bilje - 12 mjeseci

hr Sun Mar 18 2018 21:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba3c63acb557a44af8b47db/80
Foto: Pixabay

Svaki treći rabljeni auto ima neispravne zračne jastuke ili ih uopće nema! Evo kako ćete provjeriti!

Preko OBD konektora i dijagnostičkog uređaja može se utvrditi je li zračni jastuk (airbag) ispravan ili neispravan te je li uopće ugrađen, a 'crash data' otkriva i je li auto imao sudar. Provjera 'zlata vrijedi'...

Pri sudaru, čak i manjeg intenziteta, ako se otvori zračni jastuk (airbag), odnosno jastuci, cijena popravka 'leti u nebo'. Naime, uz sklop zračnog jastuka i njegovu oplatu u volanu ili armaturi, treba izmijeniti i sustav za aktiviranje te elektronički-inercijski senzorski sustav i upravljački elektronički modul, piše Autoportal.

Ako se sve ne napravi kako treba, na instrumentnoj ploči gori lampica sustava zračnog jastuka. No, kako su veliki troškovi u pitanju, mnogi potom, radi 'štednje', kod elektroničara trajno ugase signalnu lampicu, a u kućište vrate iskorišten zračni jastuk i stave samo novi plastični pokrov. 

Događa se i da se iz automobila koji se prodaje, pogotovo ako ide u izvoz, skida ispravni zračni jastuk, s aktivacijskim i senzorskim sklopom, prodaje na 'crnom' tržištu i 'pro forma' ugrađuje već iskorišteni. Dakle, pri kupnji rabljenog provjerite i tu mogućnost. 

Provjera se najbolje obavlja u ovlaštenom servisu ili kod dobrog auto-elektroničara, na dijagnostičkom uređaju. 

Dijagnostički se uređaj spaja preko OBD priključka te se unošenjem podataka o proizvođaču i vozilu ulazi u sigurnosni sustav, koji jasno pokazuje je li zračni jastuk ispravan ili neispravan, odnosno je li 'fake' ugrađen već iskorišteni (aktivirani). 

Preko 'crash data' usto se može provjeriti je li automobil imao sudar. Dakle, pri kupnji rabljenog auta ne idite 'grlom u jagode'. Uz sve bitne provjere, karoserije, podvozja, motora, prijenosa..., provjerite i stanje zračnih jastuka. Važno je, jer o tome, u sudaru, ovise životi vas i putnika u autu. 

Ako ste prevareni, popravak je skup, izlažete se neugodnostima pri traženju odštete, a ishođenje pravde na sudu dugotrajno je i neizvjesno te zahtjeva početna ulaganja, za odvjetnika, tužbu...

hr Thu Sep 20 2018 18:10:04 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5893389bb47398ce058b4573/80
Foto: Pixabay

Zašto se parovi najčešće razvode?

Možda vam ovo pomogne da otvorite oči i na vrijeme riješite bračne razmirice.

Sreća, idila, romantika i samo ljubav. Na početku je uvijek sve savršeno, ili barem donekle savršeno. No, kada vas stvarni život opali po leđima, dođu i problemi… Nije svakom braku predodređen uspjeh, a to najbolje zna američki odvjetnik za razvode Andrew Vaughn, piše portal Živim.

On je u svojoj bogatoj karijeri vidio sve verzije propalih ljubavi te navodi 5 najčešćih razloga zašto parovi dolaze u njegov ured. Možda vam ovo pomogne da otvorite oči i na vrijeme riješite bračne razmirice.

 

Ne traže pomoć u slučaju depresije ili ovisnosti

Odbijanje pomoći kad je riječ o mentalnom zdravlju je veliki problem koji pogađa brojne parove.

- Dolaze mi ljudi koji vjerojatno ne bi ni došli u moj ured, da je njihov partner/partnerica potražio pomoć šest mjeseci ranije - govori odvjetnik. Dodaje da su muškarci ti koji su tvrdoglavi i koji odbijaju pričati o svojim problemima. Nakon godina nagovaranja, žena jednostavno dođe do točke pucanja.

Život s partnerom kojem je narušeno mentalno zdravlje veoma je izazovan i usprkos ogromnim naporima uloženim u spas braka, on se vrlo često raspada. Mnogi muškarci osjećaju kako gube muževnost kad priznaju da su depresivni, ali prava je snaga u tome da kažu da nisu dobro i da im je potrebna pomoć.

 

Frustracije oko novčanih problema

Ne moramo ni govoriti da je manjak novca problem te da ovo lako može eskalirati i dovesti do opakih bračnih svađa.

- Partneri koji se ne slažu oko financija i često raspravljaju o novcu imaju znatno veće šanse za razvod od onih čije se neslaganje vrti oko odgoja djece, odnosa s članovima obitelji ili seksa - rekao je.

 

Nevjera

Emocionalna nevjera vrlo često završi i kao ona fizička. I dok mnogi parovi zahvaljujući bračnom terapeutu ipak uspiju prevladati ovo teško razdoblje, nerijetko se događa da se osoba zaljubi u tu drugu osobu i onda spasa nema - govori odvjetnik.

 

Dodaje da je to povezano s nedostatkom intimnosti u braku i s uzimanjem partnera zdravo za gotovo. Intimnost treba njegovati, hraniti i održavati. I kada život uzme maha seks pada na kraj liste prioriteta. Kažu da on nije najvažniji, ali ako ga nema, onda dolazi do velikog problema.

 

Nedostatak brige

Rutina, rutina, rutina. Lako se zna dogoditi da partneri sve rjeđe pokazuju koliko se vole, cijene i koliko se brinu za osjećaje onoga drugog. Razgovaraju samo o djeci i onome što će jesti… Odvjetnik navodi kako brakovi imaju tendenciju da ne uspiju kad jedan (ili oba) partner prestane brinuti za drugog i kad se ljubav i prijateljstvo pretvore u ljutnju i zamjeranje.

- Nemojte da prođu tjedni ili mjeseci, a da ne odete na spoj. I nemojte uzimati partnera zdravo za gotovo. Mali znak pažnje, komplimenti, slatka poruka mogu učiniti čuda. Njegujte svoj odnos sa zdravom dozom ljubavi i pažnje - savjetuje.

 

Ne žele otići kod bračnog terapeuta

Začudili biste se koliko uspješna zna biti bračna terapija. Nedavno sam spasio 25-godišnji brak samo zato što sam uspio par nagovoriti da nju odu, kaže Vaughn. Dodaje da nije gotovo dok niste spremni porazgovarati sa stručnjakom i staviti stvari u perspektivu.

hr Thu Sep 20 2018 15:58:09 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d77d89b47398cfd78b456d/80
Foto: Pixabay

Roboti će nam ukrasti posao? Proizvođači automobila se ne slažu

Već godinama slušamo lamentiranja pojedinih interesnih skupina kako će roboti ljudima ukrasti poslove, no baš kao što su i šivaće mašine ljudima samo povećale produktivnost, olakšale proizvodnju i smanjile troškove izrade, te samim time konačnu cijenu proizvoda - tako i robotika industriji donosi novu dimenziju

Ljudski faktor, ipak, još uvijek je nezamjenjiv, čemu svjedoče i podaci iz automobilske industrije.

Od 13 proizvođača automobila, čije su dionice javno izlistane na svjetskim burzama, a koji broje više od 100.000 zaposlenih - čak ih je 11 u posljednje četiri godine povećalo broj radnika i to za nezanemarivih 11 posto, piše Bloomberg.

Proizvođači automobila na najbrže rastućem kineskom tržištu preferiraju ljudski rad jer zahtjeva manje inicijalne investicije, dok na razvijenim tržištima kompanije koje su već prošle ciklus automatizacije većinom proširuju kadrove unutar sektora za istraživanje i razvoj kako bi se prilagodili nadolazećoj eri električnih i autonomnih vozila.

Upravo bi ove dvije sfere industrije i trebale izazvati tektonski poremećaj za proizvođače automobila i broj zaposlenih, budući da bi se potreba za sastavljanjem motora s unutarnjim izgaranjem trebala značajno smanjivati.

Od trinaest proizvođača nad kojima je provedeno istraživanje, samo su General Motors i Nissan zabilježili pad broja zaposlenika. GM, doduše, zbog prodaje Opela PSA grupi.

Nažalost Bloombergova analiza nema podatke o plaćama, pa tako ne znamo je li povećan broj radne snage bio praćen i rastom primanja zaposlenika, piše tportal.

hr Thu Sep 20 2018 15:57:37 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b211d8c2af47f852a8b466f/80
Foto: Getty Images

12 dokaza da se previše brinete o tome što drugi misle o vama

Svakome od nas, bez obzira na to koliko samopouzdani bili, u nekoj je mjeri važno što drugi ljudi misle o nama. No kako znati brinete li se previše zbog tuđeg mišljenja? Otkrit će vam to sljedećih 12 znakova.

1. Konstantno same sebe procjenjujete kroz oči drugih ljudi. Imate osjećaj da vam kroz glavu stalno prolaze tuđi komentari o tome gdje ste zakazali i niste ispunili očekivanja drugih, piše Zadovoljna.

2. Mislite da njihovo ponašanje uvijek ima veze s vama. Kada vam netko ne odgovori odmah na mail, sigurni ste da ste vi napravili nešto krivo. Ili je to dokaz da se toj osobi ne sviđate. 

3. Povratne informacije drugih ljudi često vas obeshrabre i shrvaju, iako sami tražite tuđe mišljenje i znate da vam mišljenje drugih pomaže da se intelektualno razvijate. Komentare drugih shvaćate osobno i kao dokaz da niste dovoljno dobri. 

4. Želite reći pravu stvar u pravo vrijeme. Zato sami sebe često cenzurirate bojeći se da ćete reći nešto pogrešno. I zbog toga, kako biste bili sigurni, ne iznosite svoja mišljenja i ideje. 5. Trudite se svima svidjeti. Pravite se da vas zanimaju iste stvari kao i osobe kojima se želite svidjeti, radite stvari koje se sviđaju drugima, trudite se razgovarati o stvarima koje zanimaju druge, ali ne razgovarate o onome što zanima vas jer niste sigurni hoće li druge to zanimati. 

6. Žudite za skladom i ne naljutite se često
 – iz nekog razloga imate osjećaj da se ne smijete naljutiti. S druge strane, puni ste razumijevanja kada se netko drugi naljuti. 

7. Ne govorite često ono što znate jer bi drugi mogli misliti da ste nekakva sveznalica.
 Vjerujete da ako ne pokazujete za što ste sposobni, drugi će se uz vas osjećati ugodnije. 

8. Sebe stavljate na zadnje mjesto
 te potajice zamjerate drugima kada ne primijete koliko se žrtvujete. 

9. Potajice vas je sram zbog stvari koje vas zanimaju jer vam se čini da su vrlo drugačije od stvari koje ljudi oko vas cijene.

10. Teško vam je tražiti pomoć od drugih jer bi mogli misliti da niste kompetentni ili dovoljno sposobni sami riješiti problem. 

11. Teško kažete ne jer bi se drugi mogli naljutiti na vas ili se razočarati u vas. 

12. Osjećate se zarobljenima u životu koji je zvučao obećavajuće, ali vas ne ispunjava. Ali bojite se promijeniti nešto jer bi vas drugi mogli osuđivati (i napravili biste budalu od sebe).

Bez obzira na to koliko se vi trudili, nikada se nećete svidjeti svima. A zašto biste i trebali? Kako biste si olakšali život i prestali se toliko brinuti o tome što drugi misle o vama, slijedite iduće savjete: 

- iskreno se povežite s ljudima koji vas razumiju, koji vole razgovarati o istim stvarima, dijele jednake interese ili imaju drugačije poglede koji vas fasciniraju

- iskoristite svoje talente i snagu kako biste stvorili nešto što samo vi možete stvoriti i zbog čega će vas drugi iskreno cijeniti

- radite stvari koje vas vesele i u kojima do izražaja dolazi vaša jedinstvenost i posebnost kako biste se istinski osjećali ispunjeno; dozvolite sami sebi da radite ono što vas zanima bez obzira na to što će reći drugi

- uvijek imajte na umu da to što se nekome ne sviđate nije odraz vaše vrijednosti kao osobe; to je samo odraz njihovih preferencija, potreba, očekivanja, ideja i uvjerenja.
hr Thu Sep 20 2018 15:46:17 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .