Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ca3ae7d29111c64318b4578/80

Župan Boban najavio konferenciju Centara izvrsnosti: „Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima“

Od 4.do 6. travnja na FESB-u će se održavati 2. međunarodna konferencija “Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima”, ove godine s posebnim naglaskom na stručnu podršku radu s darovitima i potencijalno darovitima.

Na početku ove konferencije za medije, putem video-linka župan je razgovarao s veleposlanikom Države Izrael i ravnateljicom Nacionalnog Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji će i sami sudjelovati u radu Konferencije, u četvrtak i u petak u Splitu.

Veleposlanik Države Izrael Nj. E. Ilan Mor je u kratkom javljanju iz Zagreba kazao: 

Želim pohvaliti Vaš rad s darovitom djecom i mladima. Naglašavam kako se s ovom konferencijom Županija suočava s izazovom razvoja obrazovanja i unaprjeđenja rada s darovitom djecom. Svakako želim čestitati Splitsko-dalmatinskoj županiji na organizaciji. Ponosan sam što sam dio ovog projekta i želim Vam sreću i uspjeh u budućem radu. Hvala puno – kazao je dobro raspoloženi veleposlanik Mor.

Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, i sama podrijetlom iz ovih krajeva, je iskazala oduševljenje i ponos što se ovako kvalitetna Konferencija priprema upravo u Splitu, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Župan Boban je u ratkom obraćanju novinarima zahvalio suradnicima iz županije i Centra izvrsnosti, ravnateljici Prirodoslovne škole Mariji Pustak, kao i svim profesorima i nastavnicima koji nesebično žrtvuju svoje subote za rad darovitom djecom, kroz sva četiri županijska Centra izvrsnosti. 

Kao što je poznato formirana je i ustanova Centri izvrsnosti. Intenzivno nastavljamo suradnju sa Državom Izrael, a u radu Konferencije koja nam prethodi aktivno će sudjelvati i Veleposlanik Države Izrael. Ono što smo primijetili u ovih nekoliko godina rada Centra izvrsnosti je činjenica da nešto sustavno treba mijenjati u radu sa darovitom djecom. U Hrvatskoj se brojka darovite djece kreće od 7 do 10 posto. Postavilo se pitanje koliko se pažnje posvećuje toj i takvoj djeci, odnosno koliko su oni uopće zainteresirani u redovnom sustavu obrazovanja za ono područje u čemu su izvrsni. Predstojeća konferencija trebala bi dati odgovore na ta pitanja. Ono što je veoma bitno jest i činjenica da resorna ministrica priprema zakonski okvir kako bi se upravo takva djeca vrednovala u daljnjem sustavu obrazovanja. Iskreno se nadam da ćemo okrenuti novi list u sustavu obrazovanja sa darovitom djecom - kazao je župan.

Novinarima su se obratili i iznijeli više detalja o dosadašnjem radu Centara izvrsnosti i planovima za budućnost, te o samoj Konferenciji, pročelnik U.O. za prosvjetu, šport, kulturu i tehničku kulturu Tomislav Đonlić i ravnatelj Centara izvrsnosti, Ivica Zelić, a konferenciju je moderirao pomoćnik pročelnika, Ilija Krišto.

Teme Konferencije:

Četvrtak, 4. travnja 2019. – Primjeri postignuća talentiranih i darovitih pojedinaca u RH

Petak, 5. travnja 2019. – Oblici odgojno-obrazovne podrške darovitima

Subota, 6. travnja 2019. – Izazovi budućnosti

Predavači: Nenad Bakić, Toni Milun, Nadler Menachem, Natalija Ćurković, Sandra Antulić Majcen, Mihael Kozina, Judith Hilmes, Marija Roth, Tatjana Orešković, Ivana Katavić, Ivica Kolarić, Jelka Hrnjić i drugi.

Ciljevi Konferencije su: unaprijediti znanja o razvojnim osobitostima darovite djece i njihovim emocionalnim i socijalnim potrebama; prepoznati obrazovne potrebe darovite djece i djelotvorne načine odgojno-obrazovne podrške; prepoznati kvalitetne obrazovne programe te usporediti primjere dobre prakse u Izraelu i Hrvatskoj.


hr Tue Apr 02 2019 20:48:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da5ba5029111c9fb48b462b/80

Osumnjičeni za silovanje u Zadru uložili žalbu na mjere opreza

O žalbama odlučuje Izvanraspravno vijeće suda koje se sastoji od tri suca, među kojima ne smije biti sudac istrage

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru prije dva dana je podnijelo žalbu Županijskom sudu u Zadru protiv rješenja suca istrage Ivana Markovića jer osumnjičenima za silovanje 15-godišnjakinje iz okolice Zadra nije odredio istražni zatvor, nego ih je pustio na slobodu uz mjere opreza.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković za Index je danas rekao kako je rok za žalbe tri dana od primitka prvostupanjskog rješenja, ali je i potvrdio da su žalbe uložili i neki od branitelja osumnjičenih i to na mjere opreza koje im je odredio sudac Ivan Marković kad ih je pustio da se brane sa slobode.

Dodajmo kako mjere opreza uključuju zabranu približavanja žrtvi, zabranu komuniciranja sa žrtvom te javljanje u policijsku postaju dva puta mjesečno, a neki od osumnjičenih su uložili žalbu na to rješenje koje uključuje ove navedene mjere.

- Neki su tek u ponedjeljak i utorak primili rješenje, a neki će tek u subotu pa se to prebacuje za ponedjeljak, tako da je ponedjeljak zadnji rok za žalbu. Također, neki branitelji osumnjičenih su već podnijeli žalbu na rješenje suda - rekao je glasnogovornik Visković.

Navodi kako o žalbama odlučuje Izvanraspravno vijeće suda koje se sastoji od tri suca, među kojima ne smije biti sudac istrage.


hr Thu Oct 17 2019 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d9df03729111c78a98b456b/80

Sutra se štrajka u Gorskom kotaru i Lici: U ponedjeljak štrajka cijela Hrvatska

Danas se štrajka u Zadarskoj županiji

Sindikati u prosvjeti ne posustaju sa svojim zahtjevima pa je posljednjeg dana cirkularnog štrajka najavljena podrška u četiri županije: Brodsko-posavska, Ličko-senjska, Primorsko-goranska i Požeško-slavonska.

Danas se štrajka u Zadarskoj županiji.

Do petka će trajati prvi ciklus cirkularnog štrajka u školama, a novi ciklus započinje u ponedjeljak 21. listopada, ako Vlada i sindikalisti prije toga ne postignu dogovor. Kako poručuju predstavnici sindikata, oni više neće tražiti sastanak s Vladom, nego će čekati poziv iz Vlade.

U ponedjeljak bi, tako, trebala štrajkati cijela Hrvatska.

hr Thu Oct 17 2019 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da8378929111cfab88b4593/80

Jeziv hobi: Muškarac u Šibeniku skida osmrtnice, nakon tri mjeseca sinoć je opet ‘udario’

Misteriozni kradljivac osmrtnica očito je nakon nekog vremena svladao strah od policije
Nakon što se tri mjeseca primirio, misteriozni Šibenčanin, koji skoro već 40 godina skida osmrtnice s panoa kod autobusne stanice iznad pijace, opet je ‘udario’. U noći s ponedjeljka na utorak i s utorka na srijedu ‘počistio’ je pano i time u nezavidan položaj po tko zna koji put doveo Zorana Mikulandru, vlasnika obrta Noa, koji ima koncesiju Grada Šibenika za postavljanje šoneta.

- Prije tri mjeseca o svemu sam obavijestio policiju pa se taj što skida šonete malo primirio. Međutim, očito je kako ne misli ili ne može odustati od svog morbidnog hobija. Skinuo je te dvije noći sve osmrtnice, a mene obitelji i prijatelji pokojnika prozivaju da ih nisam ni postavio -  kaže Zoran Mikulandra.

Glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor rekla je za ŠibenikIN ovog ljeta da je kontakt policajac već jednom uočio muškaraca koji skida osmrtnice.
- Kontakt policajac ga je upozorio da to više ne radi pa jedno vrijeme nije bilo problema. Ako se to nastavi, poduzet ćemo daljnja postupanja – rekla je polovicom srpnja Kosor.

Međutim, misteriozni kradljivac osmrtnica očito je nakon nekog vremena svladao strah od policije.

- Ovaj put me baš iznervirao pa sam mu sam napisao i na pano zalijepio poruku. Malo je oštra, ali ne znam više što raditi. Čini mi se da je barem nakratko urodila plodom, jer prošlu noć nije skinuo niti jednu šonetu – zaključuje MIkulandra.

hr Thu Oct 17 2019 12:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5da82e3929111c9eb98b456f/80

Stigle murve: Uređenje Šperuna koštat će pola milijuna kuna više od predviđenog

Uređenje Šperuna koštat će više od pola milijuna kuna više od predviđenog iznosa. Uređenje radi Cestar za cijenu od 1.664.167,50 kuna
Na Šperun, koji je u fazi uređenja i rekonstrukcije, stigla su stabla koja će krasiti jedan od najljepše uređenih dijelova Splita. 
U planu je sadnja šest stabala od čega su četiri muške murve, one koje nemaju plodove, te dvije pelegrinke ispred fontane koja će biti vraćena u izvornu formu iz 1880. godine. 
Pod Šperuna popločat će se bračkim kamenom i mosorskim dolitom, a bit će postavljeno ukupno i osam klupa te dva kamena rasvjetna stupa.

Uređenje Šperuna koštat će više od pola milijuna kuna više od predviđenog iznosa. Uređenje radi Cestar za cijenu od 1.664.167,50 kuna, a nakon njega ovaj dio grada Splita postat će jedan od najljepših.

hr Thu Oct 17 2019 11:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .