Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/585a9b0a1eea8ff5788b458d/80
Foto: Ilustracija D.N.

Konzumiranje mesnih prerađevina može pogoršati simptome astme

Mesne prerađevine otprije se povezuju s rakom. Zato znanstvenici savjetuju da se za dobro zdravlje dnevno ne konzumira više od 70 grama suhomesnatih proizvoda, što znači jednu kobasicu i jednu šnitu slanine dnevno
Konzumiranjem više od četiriju sendviča sa suhomesnatim proizvodima tjedno kod pojedinaca može biti opasna po zdravlje, osobito kod astmatičara, pokazala je studija provedena na 1000 francuskih ispitanika, piše BBC.

Znanstvenici vjeruju da previše mesnih prerađevina u prehrani osobito opasno može djelovati na astmatičare zbog aditiva natrijeva nitrita koji se koristi u konzerviranju proizvoda dobivenih preradom mesa. Natrijev nitrit odgovoran je za to što suhomesnati proizvodi zadržavaju crvenu boju, a poznato je da veće količine mogu u organizmu ometati transport kisika u krvi i stanicama.

Njihova konzumacija može otežati normalno funkcioniranje dišnih puteva, no znanstvenici kažu da je potrebno provesti dodatna istraživanja te savjetuju konzumiranje zdrave i raznovrsne hrane kao u mediteranskoj prehrani.

Mesne prerađevine otprije se povezuju s rakom. Zato znanstvenici savjetuju da se za dobro zdravlje dnevno ne konzumira više od 70 grama suhomesnatih proizvoda, što znači jednu kobasicu i jednu šnitu slanine dnevno.

Francuski znanstvenici su od 2003. do 2013. pratili tisuću Francuza i njihove prehrambene navike.

Među ispitanicima polovica je bolovala od astme, a kod ostalih volontera ili kontrolne grupe nije evidentirano takvo stanje.

Studija se fokusirala na simptome astme - osjećaj nedostatka zraka sa i bez fenomena čujnog disanja poput fućkanja ili piskanja, pritiska u prsnom košu uz osjećaj napuhnutosti pluća, napadaja suhog kašlja - i konzumiranja dviju šnita šunke, jedne kobasice i dviju šnita salame.

Ustanovljeno je da je među ispitanicima s astmom veća količina suhomesnatih proizvoda pojačala simptome astme, a ustanovljeno je da su simptomi kod onih koji su kazali da su tjedno više od četiri puta konzumirali mesne prerađevine, odnosno osam šnita šunke ili četiri kobasice, bili puno izraženiji. 

Znanstvenici ističu da ne mogu sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je vrsta konzumirane hrane, odnosno suhomesnatih proizvoda uzrok pogoršanja simptoma, jer im uzrok mogu i biti brojni drugi faktori, no astmatičarima ipak savjetuju oprez.


hr Wed Dec 21 2016 16:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5aec90052af47ff6ac8b460f/80
Foto: PIXABAY

Sljedeći tjedan održava se Međunarodno natjecanje u znanju studenata farmacije i medicine

Natjecanje će se održati na Medicinskom fakultetu u Splitu 11. i 12. svibnja, a u njemu sudjeluju studenti završnih godina studija farmacije i medicine. Sastoji se od ukupno 32 natjecatelja koji dolaze s osam različitih fakulteta iz pet različitih sveučilišnih gradova - Zagreb, Sarajevo, Mostar, Novi Sad, Split.
Tema natjecanja je: “Primarna zdravstvena zaštita- suradnja liječnika i ljekarnika“, a organizatori tvrde kako su svjesni da je upravo ta grana zdravstva temelj zdravlja svakog pacijenta. Također, većina studenata nakon stjecanja diplome prvo radno mjesto odrađuje upravo u tom sektoru. 

Dosadašnja natjecanja u znanju na području biomedicine i zdravstva u Splitu su imala lokalni karakter što su potaknuti interesom odlučili promijeniti. 

Svim natjecateljima i njihovoj pratnji (studenti i profesori) osiguran je smještaj te hrana i piće, a cijeli događaj ima i humanitarni aspekt pa je u projekt uključena i humanitarna udruga „Marijini obroci“ tako će svi sudionici imati priliku donirati novac ili se prijaviti za volonterske aktivnosti.

Tim koji osvoji najviše bodova proglasit će se pobjednikom uz izdatak bogate novčane nagrade u vrijednosti od 3000kn. 

Drugi najbolji tim dobit će utješnu novčanu nagradu od 1000 kn. 

Oba finalna tima dobit će posebna priznanja u obliku diplome za 1./2. mjesto potpisane od strane stručnog povjerenstva. 

U stručnom povjerenstvu će biti:

Prof.dr.sc. Mirjana Rumboldt, dr.med- specijalistica obiteljske i školske medicine, Split 
Doc.dr.sc. Maja Ortner Hadžiabdić, mag.pharm- specijalistica kliničke farmacije, Zagreb 
Jurica Nazlić, dr.med- specijalist kliničke farmakologije KBC-a Split 
Doris Rušić, mag.pharm- asistentica na Katedri za farmaciju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu 
Josipa Bukić, mag.pharm- asistentica na Katedri za farmaciju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu 
Sanja Žužić Furlan, dr.med- specijalistica obiteljske medicine, Split 

Svi sudionici dobit će zahvalnicu za sudjelovanje uz poklon paket i bijelu kutu dugih rukava. 

Organizacijski tim se sastoji od 8 studenata te dio već ima iskustva u organizaciji dvodnevnih natjecanja u znanju. Organizacijski tim djeluje u sklopu dvije udruge studenata: CroMSIC Split (udruga studenata medicine) i Pharmaliella (udruga studenata farmacija)

hr Fri May 04 2018 18:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae8186f2af47f11a58b458e/80

Izum mladih Hrvata: Naočale kojima se možete vratiti u prošlost

Povratak u daleku prošlost postao je moguć zahvaljujući dvojici prijatelja koji su kroz virtualne naočale rekonstruirali povijest.

Naoko obična kartonska kutija je inovacija dvojice prijatelja koja nam omogućava da otputujemo daleko u prošlost.

Ideja je nastala još u njihovim školskim danima. Kao tada znatiželjna djeca na izletu pitali su se kako je ovaj prostor nekad izgledao.

- Tu su knjige i udžbenici u kojima piše kako to izgleda, oslikano je krasno, ali ne mogu uvijek nositi udžbenik sa sobom na izlet da gledam kako je izgledalo prije. Tako smo zapravo i došli na ideju. Naša inovacija pomaže ljudima pomoći ljudima vizualizirati prošlost, odnosno 2000 godina staru Pulu - govori Mateo, jedan od autora projekta.

Turisti oduševljeni

- Jako je zanimljivo, posebno kada ne znaš kako je to nekad izgledalo. Sad imam potpuno novu perspektivu ovog mjesta. Fascinantno! - govori Benie iz Belgije.

- Po put u životu koristim ovakvu vrstu tehnologije na otvorenom. Odlična ideja, posebno kad čovjek želi znati više o odredištu - smatra Belgijanac Jan.

- Daje vam taj osjećaj prošlosti, kao da ste tamo imate autentično iskustvo - govori Sulafa iz Sudana.

U korak s globalnim trendovima, ovaj dvojac, prošlost je pretvorio u budućnost turizma, piše dnevnik.hr.

hr Tue May 01 2018 09:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae5dce32af47f77948b4855/80
Foto: Institut Plavi svijet

Istraživanje u sjevernoj Dalmaciji: Pogledajte impresivne fotografije dubina kod Kornata i Dugog otoka

Tijekom dva dana terenskog rada, Istraživački tim Instituta Plavi svijet opazili su pet skupina dobrih dupina

Istraživački tim Instituta Plavi svijet protekla je dva dana proveo istražujući  dobre dupine (Tursiops truncatus) u sjevernoj Dalmaciji. Istraživanja se provode u višegodišnjoj suradnji s javnim ustanovama „Nacionalni park Kornati“ i  „Park prirode Telaščica“. 

Tijekom dva dana terenskog rada, Istraživački tim Instituta Plavi svijet opazili su pet skupina dobrih dupina – na krajnjem jugu Kornatskog akvatorija i uz zapadnu obalu Dugog otoka, unutar područja Parka prirode Telaščica. 

Prikupljeni podatci pridonijet će utvrđivanju prostorne rasprostranjenosti i sastava pojedinih zajednica dobrih dupina na ovom području te stjecanju novih saznanja o njihovoj međusobnoj povezanosti i interakcijama. 

Osim impresivne ljepote krajolika, Istraživački tim se divio i bogatoj bioraznolikosti područja pa su uz veliki broj dupina, fotoaparatom zabilježili i mnoge druge zanimljive morske organizme. 

hr Sun Apr 29 2018 16:56:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ae4b7a72af47f77948b47ec/80

Znanstvenici na životu održali mozak svinje bez tijela

Američki znanstvenici objavili su da su uspjeli 36 sati na životu održati mozak svinje izvan tijela zahvaljujući sustavu za cirkulaciju kisikom bogatog tekućine, prenijele su u subotu agencije

Znanstvenici koje je vodio neuroznanstvenik sa sveučilišta Yale Nenad Šestan kažu da mozak nije bio svjestan i dodaju da bi njihov pothvat mogao pomoći istraživanju rada mozga i proučavanju eksperimentalnih terapija za bolesti od raka do demencije, piše britanski list Guardian u petak, piše tportal.hr.

Istraživanje, o kojem je izvijestio časopis MIT Technology Review, a o njemu je Šestan govorio na skupu Nacionalnog instituta SAD-a za zdravlje (NIH) u ožujku, u znanstvenoj zajednici izazvalo je podijeljene reakcije.

Anna Devor, neuroznanstvenica s kalifornijskog sveučilišta u San Diegu, ocijenila je za MIT Technology Review, da bi ono moglo pomoći istraživačima u utvrđivanju veza između moždanih stanica i omogućiti im da slože "atlas mozga".

No drugi su brzo istaknuli da to ne znači da ljudi u bliskoj mogućnosti mogu očekivati da će prevariti smrt te da nije moguće transplantirati mozak u novo tijelo.

- Mozak te životinje ničega nije bio svjestan, snažno sam uvjeren u to - rekao je na skupu NIH-a Šestan.

No napomenuo je da se postavlja puno etičkih pitanja. "Hipotetski, netko može uzeti tu tehnologiju i poboljšati je, te vratiti nečiju moždanu aktivnost. To je obnavljanje ljudskog bića. Ako bi ta osoba imala pamćenje, potpuno bih se prestravio".

Frances Edwards, profesorica neurodegeneracije s londonskog University Collegea, rekla je za list Guardian da bi istraživanje moglo biti korisno istraživačima, ali nije vjerojatno da bi se ono moglo replicirati na ljudima te je odbacila zamisao o transplantacijama.

- Bio bi golem, uvelike nemoguć korak da se do ove točke dođe s ljudskim mozgom. I kod svinje i kod čovjeka, cijeli je mozak dostupan samo po smrti, ali kod svinje uzimate zdravu životinju i možete kontrolirati kada i kako će uginuti i odmah uzeti mozak. On mora biti ohlađen u roku od nekoliko minuta i ponovno zagrijan kada se opskrbi kisikom - rekla je.

To ne bi bilo moguće kod ljudi, rekla je i napomeula da bi, u slučaju kada bi kod čovjeka bila proglašena moždana smrt, "do trenutka kada bi mozak bio dostupan ovaj bio uvelike oštećen".

Mediji su prenijeli da su Šestan i njegovi kolege uporabili više od 100 svinja kojih su mozgove dobili iz klaonice. Istraživači su potom koristili sofisticirani sustav pumpi, grijača i umjetne krvi pod imenom BrainEx kako bi stanice održali na životu uspostavljajući cirkulaciju tekućina s kisikom kroz organ.

To nije prvi put da je mozak životinje održan na životu izvan tijela. Prethodno je to postignuto sa zamorcima, a Edwards napominje da su moždano deblo i srca glodavaca, uključujući miševe, također održavani izvan tijela.


hr Sat Apr 28 2018 20:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Znanost

Pročitajte još . . .