Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/57cee37a0234c3e7508b4570/80
Foto: Robert Fajt / CROPIX

Plenković: Uvjeren sam da će Barišić biti dobar ministar

Istaknuo je da je Barišić u najbržem roku završio Pravni fakultet, germanistiku i filozofiju

Mandatar nove hrvatske vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je u srijedu uvjerenje da će Pavo Barišić, uz kojega se vežu afere dok je bio pomoćnik ministra znanosti u Vladi Ive Sanadera, biti dobar ministar znanosti i obrazovanja te kvalitetno nastaviti kurikularnu reformu .

 - Uvjereni je domoljub i europejac. Siguran sam da će kvalitetno nastaviti kurikularnu reformu. Bit će on jako dobar ministar - rekao je Plenković za televiziju N1 po dolasku u središnjicu HDZ-a.

 Istaknuo je da je Barišić u najbržem roku završio Pravni fakultet, germanistiku i filozofiju.

 Govoreći o svom odabiru ministara u novoj vladi, Plenković smatra kako je najvažnije da svi resori budu pokriveni kvalitetnim ministrima i službenicima.

 - Svi ministri su izbor mandatara. Mi smo demokratska stranka i svatko ima pravo na svoj stav. Mandatar je taj koji odlučuje. Dobili smo povjerenje na temelju programa koji sam zagovarao. Tim smjerom nastavljamo - poručio je.

 Plenković je u utorak navečer za predložene kandidatkinje i kandidate za ministre, o kojima će tijekom dana odlučivati Hrvatski sabor, rekao kako su kvalitetan i stručan tim, a nova će vlada imati četiri potpredsjednika - to su Martina Dalić, Davor Ivo Stier, Damir Krstičević i Ivan Kovačić. 

 Nije objavio imena svih kandidatkinja i kandidata za 19 ministarskih mjesta, no potvrdio je da će ministrica kulture biti Nina Obuljen Koržinek.

Facebook komentari

hr Wed Oct 19 2016 10:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58013e931eea8ff05a8b4660/80
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Pernar: Prijete mi, ne žele da govorim protiv SAD-a

Pernarov govor protiv EU i NATO-a u dva dana je pogledan preko milijun i 400 tisuća ljudi

Govor saborskog zastupnika Živog zida Ivana Pernara protiv hrvatskog članstva u Europskoj uniji i NATO-u ne prestaje izazivati reakcije - piše Index.

U dva dana ga je pogledalo preko milijun i 400 tisuća ljudi, na Facebooku je lajkan 25.000 puta, a sharean 26.000 puta.

No, Pernar je jučer za vrijeme gostovanja u RTL Direktu kazao kako viralni govori protiv struktura moći za sobom povlače i prijetnje.

- Ima suptilnih prijetnji i sugestija. Sugestija je bila - nemoj govoriti protiv Amerike. Ili, zašto toliko po nama iz HDZ-a. Istina je vrlo neugodna stvar za ovaj sustav jer je izgrađen na laži. Kada vi elokventno tu laž razotkrijete, onda dobijete viralni hit na Facebooku - kazao je Pernar.


Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 11:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5800f0c91eea8f565b8b4568/80
Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Sabor podržao dopune Zakona o lokalnim izborima u prvom čitanju

Sabor je na početku zasjedanja dopunio i dnevni red sjednice, uvrštavanjem Izvješća predsjednika Vlade o sastanku Europskog vijeće

 Hrvatski sabor u srijedu ujutro većinom je glasova podržao dopune Zakona o lokalnim izborima u prvom čitanju, kojima Most predlaže zabranu izbornog kandidiranja na lokalne dužnosti osuđenim osobama za koje, u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, nisu protekli rokovi rehabilitacije prema posebnom zakonu.

 Taj zakonski prijedlog saborska je oporba tijekom rasprave nazvala "lex Vlahušić", ustvrdivši da Most njime želi onemogućiti dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića da se ponovo kandidira na tu dužnost.

 Sabor je na početku zasjedanja dopunio i dnevni red sjednice, uvrštavanjem Izvješća predsjednika Vlade o sastanku Europskog vijeće, koje bi premijer Andrej Plenković trebao podnijeti zastupnicima tijekom dana.

 Nakon glasovanja klubovi Mosta i HNS-HSU-a zatražili su stanku.

Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 10:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/53cb62b9189942843a000032/80

U ovim zemljama ne možete zapaliti gotovo nigdje, a u nekima se puši čak i u tramvajima

Podaci Europske komisije iz 2013. godine otkrivaju velike razlike u "pušačkim" zakonima diljem Europe

Izmjenama koje još čekaju saborsku raspravu, omogućilo bi se lokalnoj samoupravi da nepušačke zone proglasi u cijelom gradu ili na određenim javnim površinama. Zbog nejasno napisanog zakona ugostitelji strahuju kako bi se nepušačke zone mogle uvesti na terasama kafića - piše Dnevnik.hr.

Većina gradskih vlasti zasad se ne izjašnjava o uvođenju nepušačkih zona tvrdeći kako izmjene prvo trebaju biti usvojene. Poručuju tek da će prije eventualne odluke provesti javnu raspravu i konzultirati se sa svim zainteresiranim stranama.

I dok još uvijek nije poznato hoće li svaki treći Hrvat koji puši moći zapaliti na terasi omiljenog kafića, podaci Europske komisije iz 2013. godine otkrivaju velike razlike u "pušačkim" zakonima diljem Europe.

SLOVENIJA

Slovenski parlament 2007. je godine uveo zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima. Zabrana se, međutim ne odnosi na "otvorene javne prostore", posebne prostorije za pušače u kafićima, hotelima, umirovljeničkim domovima i zatvorima. Pušačke kabine ne smiju zauzimati više od 20% ukupne površine ustanove. Maloljetnicima je zabranjena kupovina cigareta i duhanskih proizvoda, a na kutijama cigareta nalaze se obavijesti s brojem telefonske linije za pomoć pri prestanku pušenja.

AUSTRIJA

Pušenje u Austriji zabranjeno je u svim zatvorenim javnim prostorima, no postoje iznimke kad je riječ o prostorima u kojima se služi jelo i piće. Pušenje na radnom mjestu dozvoljeno je u slučajevima kada nijedan radnik ne radi u zatvorenom prostoru.

Od 2009. godine svi restorani, kafići i noćni klubovi veći od 50 metara četvornih moraju biti nepušačke zone ili mogu imati odvojene prostorije za pušenje. Ugostiteljski objekti manji od 50 metara kvadratnih mogu odlučiti hoće li njihovi lokali biti pušački ili nepušački.

MAKEDONIJA

Makedonija se nalazi među europskim zemljama s najstrožim ograničenjima za pušače. Duhanski dim zabranjen u svim zatvorenim javnim prostorima, a u ponekim slučajevima i na otvorenom. Pušenje je od 2010. zabranjeno u kafićima, restoranima i noćnim klubovima. Dozvoljeno je isključivo u vlastitim stambenim prostorima te otvorenim prostorima na kojima se ne održavaju sportske, kulturne ili zabavne priredbe.

SRBIJA

Srpski parlament novi zakon o ograničavanju korištenja duhanskih proizvoda uveo je 2010. godine. Njime se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim radnim prostorima, javnim prostorima te otvorenim prostorima koji su dio zdravstvenih, obrazovnih i odgojnih ustanova. Zakonom su propisane visoke kazne za vlasnike ugostiteljskih objekata koji ne poštuju zabrana pušenja. Kafići i restorani manji od 80 metara kvadratnih mogu birati hoće li njihovi lokali biti pušački ili nepušački, dok veći moraju odvojiti prostor za pušače i nepušače.

BUGARSKA

Stroga zabrana pušenja u svim javnim prostorima uključujući kafiće, restorane, klubove, radna mjesta i sportske stadione na snagu je stupila 1. lipnja 2012. godine.

ESTONIJA

Estonija je jedna od europskih zemalja s "najliberalnijim" pušačkim zakonima. Pušenje je zabranjeno u zatvorenim radnim prostorima, izuzev restorana. Zapaliti se može u odvojenim prostorima unutar kafića i noćnih klubova. Pušenje je u određenim uvjetima dozvoljeno u zdravstvenim i odgojnim ustanovama, a pušači svojoj nikotinskoj ovisnosti mogu udovoljiti čak i u javnom prijevozu u kojem postoje odvojeni prostori za pušače.

MAĐARSKA

Među zemljama s restriktivnijim zakonima o korištenju duhanskih proizvoda je i Mađarska. Pušenje je zabranjeno u javnom prijevozu, bolnicama, zračnim lukama te javnim prostorima uključujući i zgradu parlamenta. Neki gradovi poput Budimpešte uveli su zabranu pušenja na stanicama javnog prijevoza. Od 2013. duhanske prozivode može prodavati jedino privatna kompanija "Nemzeti Dohánybolt" koja se nalazi pod kontrolom države. Broj lokacija na kojima je moguće kupiti cigarete od 2013. godine smanjio se s 42.000 na 5.300. Pušenje je zabranjeno u kafićima, restoranima i klubovima.

NJEMAČKA

Svaka od 16 saveznih pokrajina ima vlastite pušačke zakone. Bavarska, Saarska i Sjeverna Rajna-Vestfalija u kojima živi 40 posto ukupne populacije, imaju stroge zabrane pušenja u svim restoranima, kafićima i noćnim klubovima.

FRANCUSKA

Pušenje je zabranjeno u svim javnim prostorima izuzev kafića, restorana i ostalih ugostiteljskih objekata koji moraju udovoljiti striktnim tehničkim odredbama ako žele ugostiti pušače.

Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 09:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/56a2264f12953f27018b541b/80
Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Hasanbegović: Zbog političko-moralnih razloga odbio sam Plenkovićevu ponudu

Vijest je novinarima donio predsjednik stranke Andrej Plenković dodavši da mu je žao zbog odbijenice

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio je ponudu da postane predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Vijest je novinarima donio predsjednik stranke Andrej Plenković dodavši da mu je žao zbog odbijenice, ali i da za razloge treba pitati samog Hasanbegovića.

Zlatko Hasanbegović je za RTL izjavio je da je ponudu stranke odbio zbog političko-moralnih razloga. Pojasnio je kako mu je iskazano političko nepovjerenje jer je izabran njegov antipod, njegova suparnica, misleći naravno na novu ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek.

Facebook komentari

hr Wed Oct 26 2016 08:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .