Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5bc0bd230e49380b008b45cb/80
Foto: Facebook/ Promet Split

Prometovci idu pred Banovinu: "Naš prosvjed se tiče radnika, ali i svih korisnika usluga"

Sindikati najavili prosvjed
Sindikati koji djeluju u tvrtki Promet d.o.o. najavili su prosvjed pred Banovinom u četvrtak, 18. listopada 2018. godine u 14,30 sati.

Razloge njihova prosvjeda pročitajte u priopćenju, kojeg donosimo u cijelosti i autentično:

- Četiri sindikata koji djeluju u tvrtki Promet d.o.o. i to: SINDIKAT HRVATSKOG VOZAČA, SINDIKAT TEHNIČKOG PROMETNOG SEKTORA, SINDIKAT PROMETA I VEZA, te HRVATSKA UDRUGA RADNIČKIH SINDIKATA pozivaju na prosvjed pred Banovinom u četvrtak 18. listopada 2018. u 14:30.

 Naš prosvjed se tiče radnika, ali i svih korisnika usluga JGP Promet, vas, građana grada Splita. Prosvjedujemo zbog katastrofalnih uvjeta u kojima radnici Prometa obavljaju svoje svakodnevne dužnosti, katastrofalnih i sramotnih uvjeta u kojim se prevoze naši sugrađani.

Prosvjed se trebao održati još prije mjesec i pol dana, ali nije zbog datog nam obećanja da će se stvari pokrenuti, da ćemo kroz tjedan nakon sastanka dobiti napismeno kojom dinamikom će se napokon rješavati nagomilani problemi u tvrtci.

Rečeno nam je da su naši ZAHTJEVI prihvatljivi i argumentirani, i tu je sve stalo. 

1. Tražili smo da nam se omoguće uvjeti rada dostojni čovjeka, da se sanitarni čvorovi, koji su na nivou zaraze, dovedu u normalno stanje.

2. Tražili smo ispravna i čista vozačka sjedala, polovica sjedala je neispravna... zamjenu oštećenih putničkih sjedala… bolje održavanje vozila i čišćenje vozila.

3. Nedostaje vozača i automehaničara…. tražimo zapošljavanje odgovarajućeg broja ljudi. U lipnju su vozači odradili 6700 prekovremenih sati, što je puna satnica za više od 32 vozača.

4. Osmosatno radno vrijeme za vozače, i dva dana odmora tjedno, jer za ispuniti fond sati, trenutnim radnim vremenom moraju raditi i do 27 dana mjesečno.

5. Poštivanje zakona glede ostvarivanja plana godišnjih odmora….

6. Postavljanje mobilnih WC-a na sva polazna, odnosno završna stajališta…. žalosno je da vozači nemaju gdje obaviti nuždu.

7. Popravak kanala u radionama, odnosno prilagodba kanala niskopodnim autobusima… popravak razbijenih stakala u svlačionicama da se ljudi u zimskim mjesecima mogu normalno presvući…. ugraditi grijanje u radionama, ili ih na prikladan način zaštiti od vremenskih utjecaja. Radione prokišnjavaju, voda se cijedi po elektrosklopovima... Ljudski životi su dovedeni u opasnost… 

Mogao bih nabrajati do sutra… godine zanemarivanja su učinile svoje i krajnje vrijeme je da se to promijeni, na korist naših putnika i radnika.

Vi, građani, zaslužujete bolju uslugu prijevoza, zaslužujete uredna i čista vozila, čistu kompletnu unutrašnjost autobusa, suha i čista sjedala, klimatizirana vozila.

Zaslužujete sigurne i pouzdane autobuse! Autobuse koji ne prokišnjavaju i koji će vas sigurno i na vrijeme dovesti na vaša odredišta.

Zaslužujete autobuse koji ne kasne, koji ne izostaju na svojim polascima zbog kvarova i nedostatka vozača ili automehaničara.

Zaslužujete odmornog i zadovoljnog, kulturnog i nasmiješenog vozača, kontrolora i svakog drugog radnika koji sudjeluje u lancu uloženog maksimalnog napora kako bi se odvijao javni gradski prijevoz.

Ali kako će te to dobiti kada naši vozači u ljetnim mjesecima odrade i do 7000 sati prekovremenih, nekada rade smjenu i pol (desetak sati, dvojica, umjesto trojica, pokrivaju tri smjene), sa nekada samo tri slobodna dana u mjesecu. Radnici u radioni često bez adekvatnih dijelova i alata budu prisiljeni improvizirati i trude se na sve načine održavati ta vozila ispravnima. Ljeti na temperaturama ponekad višim od 40 stupnjeva, a zimi na temperaturama od -6, kao prošle zime.

Promet Split ima dosta starih i dotrajalih autobusa, ali ta vozila, bez obzira na svoju starost, mogu biti, i moraju biti uredna i čista, te sigurna, pouzdana i potpuno tehnički ispravna. Ne zavaravajmo se i ne zadovoljavajmo se obećanjima o dolasku novih autobusa, jer i ti novi autobusi će jako brzo postati neuredni i podložni kvarovima zbog lošeg održavanja. Ali ne krivnjom radnika Prometa, nego zbog nedostatka kadra koji je potreban za njihovo održavanje.

Nedostaje mehaničara, ne ulaže se u njihovo usavršavanje, pa često nove autobuse moramo popravljati u ovlaštenim servisima, što ih jako dugo drži izvan pogona. Prometu kronično nedostaje automehaničara, čistačica, modernog alata za održavanje vozila, a pogotovo nedostaje vozača, koji su prijeko potrebni da bi javni gradski prijevoz funkcionirao. Naši putnici znaju čekati i do sat vremena na ovim ljetnim vrućinama da im stignu autobusi koji bi inače stizali svakih 15 ili 20 minuta, a sve zbog toga što nije imao tko voziti autobuse!

I na kraju, tražimo da se naši ZAHTJEVI ispune u što kraćem roku, i da nam se daju čvrsta jamstva koja će obuhvatiti detalje o načinu i rokovima ispunjavanja njihova ispunjavanja. U suprotnom, za ostvarenje naših legitimnih ciljeva, koristit ćemo sva Zakonom dopuštena sredstva! -  stoji u propćenju 

hr Wed Oct 17 2018 12:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c476f0a0e49389e858b45f9/80
Foto: HRT

Nakon pola godine Sućuraj ima liječnicu: "Odlučila sam se na ovaj korak radi boljih uvjeta rada"

Istočna punta Hvara napokon ima stalnu medicinsku skrb
Nakon više od pola godine Sućuraj na Hvaru napokon ima svoju liječnicu! Stigla je čak iz Makedonije jer se ni jedan liječnik iz Hrvatske nije javio na natječaj, kojim su se, uz radno mjesto, nudili stan i bonus od 50 000 kuna na godinu. 

Prvi dan na poslu i već puna ordinacija. Pohrlili su Sućuranci izmjeriti tlak, uzeti tablete za prostatu, upoznati novu liječnicu. Četristotinjak pacijenata je odahnulo. Nakon pola godine istočna punta Hvara ima stalnu medicinsku skrb. 

Nova je liječnica toliko željela doći na otok da je položila i državni stručni te još 8 ispita za nostrifikaciju diplome. 

- Odlučila sam se na ovaj korak radi boljih uvjeta rada. Nudi se, kao što znate, i stan i bonus nakon godinu dana, a sve je to primamljivo za jednog mladog liječnika, kazala je liječnica u Sućurju Divna Vojnovska

Zemlju gdje vječno sunce sja zamijenila je najsunčanijim hrvatskim otokom. Iako su je dočekale kiša i južina, Divna kaže da joj je - divno. - piše HRT
hr Tue Jan 22 2019 20:29:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/583815d71eea8f44ec8b45cc/80

Dubrovnik: Zbog manjka medicinskih sestara i gripe odgođene operacije i pregledi

"Ne želimo da netko zbog manje operacije žuči zaradi gripu, upalu pluća ili još kakve daljne komplikacije."

S obzirom na manjak prostora i veliki broj oboljelih od gripe, Opća bolnica Dubrovnik donijela je novu mjeru sigurnosti kojima se obustavlja izvođenje hladnih operativnih zahvata i prijem pacijenata na elektivne pretrage od srijede 23. sječnja pa sve do kraja epidemije.

- Proglasili smo zabranu posjeta još prije Nove godine kada epidemija nije bila u jeku, najviše kako bi vodili računa o sigurnosti pacijenata i osoblja. Druga mjera koju smo uveli, s obzirom na manjak prostora i veliki broj oboljelih od gripe, a imamo između 50 i 60 hospitaliziranih, jest zabrana hladnih operativnih zahvata i prijem pacijenata na elektivne pretrage. 

Privremeno se spajaju odjeli za urologiju i za plastičnu kirurgiju te odjeli za opću internu medicinu i za gastroenterologiju, a sve medicinske sestre se stavljaju na raspolaganje glavnim sestrama ovih odjela i pomoćnici ravnatelja za sestrinstvo. To su sve privremene mjere koje poduzimamo u najvećem interesu pacijenata i osoblja. Svi hitni slučajevi će se i dalje obavljati, a hladni zahvati bit će odgođeni do kraja provođenja mjera. Ne želimo da netko zbog manje operacije žuči zaradi gripu, upalu pluća ili još kakve daljne komplikacije – potvrdio je za DuList ravnatelj OB Dubrovnik, dr. Marijo Bekić.

Bekić ističe kako dodatno situaciju otežava problem koji je zahvatio cijelokupno zdravstvo u Hrvatskoj, a to je manjak sestrinskog osoblja. Naime, pacijenti s komplikacijama zahtijevaju intenzivniju skrb.

- Zahvaljujući prenamjeni prostora i spajanju odjela i ljudstva, omogućili smo veći broj sestara kako bi pacijenti primali adekvatnu skrb. Komplikacije zahvaćaju osobe smanjene imonološke aktivnosti i djecu, te onda takvi pacijenti zahtjevaju veću skrb, odnosno više osoblja po odjelima – ističe Bekić.

Naglašava i kako mjesta za brigu ima, ali ne i za paniku.

– Potencijalnog razloga za brigu zaista ima. Sezona je gripe i imamo pacijente s upalom pluća i ozbiljnim dijagnozama za koje nikako ne možete predvidjeti kako će završiti unatoč svim poduzetim mjerama. Prepoznajemo situaciju i u stalnom smo kontaktu s Ministarstvom zdravstva. Mjesta za paniku nema. Naše osoblje je uistinu već petu godinu dobro procjepljeno. Sve kolege koje poznajem su se cijepili i to je obveza svakog djelatnika koji radi s pacijentima. – zaključuje Bekić. - piše DuList

hr Tue Jan 22 2019 19:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/57e00f1d8d350a64098b458e/80
Foto: Facebook

Vrgorac organizira prosvjed za tunel Ravča-Drvnik: "Zezaju nas na desetke godina, ovo će biti zadnja opomena"

Prosvjed počinje u 11:00 na ulazu u Gospodarsku zonu Ravča na odvojku ceste prema Drveniku

Grad Vrgorac, 26. siječnja 2019. godine, organizira prosvjed za projekt spojne ceste i tunela Ravča-Drvenik. 

Uoči prosvjeda, gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić, oglasio se putem Facebook profila.

- U subotu neće biti običan prosvjed jer kada nepravda postane zakon onda otpor postane dužnosti. Vrijeme je za radikalnije poteze da nas shvate ozbiljno. Zezaju nas na desetke godina. Mijenjale su se Vlade, a svak nas zeza. Obećanja bez pokrića. Kako naš narod kaže: “zadnja rupa na svirali”.

 U subotu će biti opomena pred turističku sezonu. Naime, nakon prosvjeda zamolit ću sve nazočne da uđu s osobnim automobilima na autocestu A1 (čvor Ravča) i krenu prema Vrgorcu (cestarina 5 kn, udaljenost 10 km).

Vozit ćemo minimalnom dopuštenom brzinom, a s obzirom na najave dolaska jako puno sudionika formirati će se kolona na autocesti prema čvoru Vrgorac koji je udaljen 10 km od čvora Ravča. Ako i nakon ovog prosvjeda stanje ostane isto, ponovit ćemo sve u srcu turističke sezone samo tada nećemo voziti minimalnom dopuštenom brzinom. - napisao je.

Okupljanje prosvjednika je u 10:00 na gradskom kolodvoru u Vrgorcu, a polazak prema Ravči je u 10:30.

Prosvjed počinje u 11:00 na ulazu u Gospodarsku zonu Ravča na odvojku ceste prema Drveniku.

hr Tue Jan 22 2019 18:47:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c0fa5260e493801448b4580/80
Foto: D.N.

Mladi u borbi protiv raka kože: “Umiranje Hrvata od melanoma posljednjih 30 godina povećalo se po nevjerojatnoj stopi!”

Rotaract klub Split odlučio na humanitarnu akciju kupnje elektrokautera, vrijednog medicinskog uređaja za Odjel maksilofacijalne kirurgije u KBC-u Split

Vrijeme da netko progovori o problemu s kojim se suočavaju sve europske zemlje, a odnose se na stalan porast incidencije melanoma koji je veći od bilo kojeg drugog zloćudnog tumora. Rak kože najčešći je zloćudni tumor kod ljudi od kojeg u Europi oboli godišnje više od 3,5 milijuna osoba! Iako tek manji broj otpada na melanom, taj oblik raka kože je najzloćudniji i ako se pravovremeno  ne otkrije može metastazirati.

Naime, britansko istraživanje je pokazalo da je od 18 zemalja čije su se statistike pratile od 1985. do danas, u osam zemalja učestalost smrti od raka kože kod muškaraca povećana za 50 posto ili više!  Svjetski prvaci u tom groznom takmičenju su Irska i Hrvatska s dvostruko češćim umiranjem muškaraca od raka kože, od melanoma, danas nego 1985.

Službeni podaci za Hrvatsku su takvi da melanom kod nas i dalje raste, da je godišnje povećanje do čak deset posto, da obolijevaju češće muškarci nego žene, kao i drugdje u svijetu. Rak kože danas je među muškarcima u Hrvatskoj deveti najčešći zloćudni tumor i raste, a kod žena deseti najčešći i također raste, u konkretnim brojkama: 2015. godine od njega su kod nas oboljela 362 muškarca i 287 žena. Također, sve češće u Hrvatskoj obolijevaju djeca i tinejdžeri.

Problem u Hrvatskoj je neujednačenost tehnološke opremljenosti u bolnicama, nedovoljno razvijena platforma za teledermatologiju kojom bi se mogla omogućiti dostupnost dermatologa i u izoliranim krajevima, ali i ubrzati proces naručivanja na subspecijalistički pregled kod postavljene sumnje na rak kože.

Nedostatak sustavne prevencije za osobe koje spadaju u rizične skupinu poput osoba izrazito svijetle puti, sportaša, starijih, osoba plavih očiju i kose, onih koji imaju veliki broj madeža, pozitivnu obiteljsku anamnezu melanoma ili su imunosuprimirani, problem je s kojim se suočava većina europskih zemalja.

Upravo zato se Rotaract klub Split odlučio na humanitarnu akciju kupnje elektrokautera, vrijednog medicinskog uređaja za Odjel maksilofacijalne kirurgije u KBC-u Split kojim se uklanjaju tumori kože, čime bi se dugoročno smanjilo liste čekanja pacijenata u našem gradu i podiglo razinu liječenja ove zloćudne bolesti.

Cilj je potaknuti ljude da razumiju da su zloćudni tumori kože, među kojima i melanomi, izlječivi ukoliko se otkriju na vrijeme. Sumnjate li ili primijetite zabrinjavajuće znakove koji bi mogli govoriti u prilog zloćudne promjene na koži, bez odgode potražite savjet liječnika.

Pozivaju se svi građani da uplatom simboličnih iznosa na žiro račun ove humanitarne akcije (PBZ) HR41 2340 0091 5109 76154 do 30. siječnja, pripomognu u ostvarivanju ovog humanog cilja.

Projekt je pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Grada Splita.

hr Tue Jan 22 2019 17:54:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .