Alkarić: 33. Dječja alka Vučkovića za povijest, brončani sjaj za starog alkarića

Kao i ona Sinjska i Dječja alka Vučkovića nepresušno je vrelo zanimljivih i povijesnih činjenica koje su zlatnim slovima ostale upisane u riznicu Vučkovića, a baš jedna takva dogodila se na 33. Dječoj alci Vučkoviča. Povijest je na tom viteškom megdanu ispisao Mario Vučkovič Biko.

Biko je postao slavodobitnik Alke, a po pisanim je saznanjima bio najmlađi alkar koji je u svoju obiteljsku kuću odnio slavodobitnički plamenac. U tom trenutku imao je tek tri godine i 15 dana. 


Svakako neopisiv osjećaj, lijepo ga se i dan danas sjetiti iako sigurno tada nisam bio svjestan tako velikog uspjeha. Nakon tri trke Mile nadimka Čežnja i ja imali smo isti broj punata i u pripetavanju sam ja bio sretniji i spretniji. U alkarskoj riznici Dječje alke Vučlkovića imam i jednu Čoju, ali ta Alka iz 1988. godine ima posebno mjesto u mome srcu – kaže nam Biko koji se upisao u alkarske anale.

Baš je Mario sudjelovao u još jednom ispisivanju povijesti u selu Vučkovići pred junački 64. alkarski megdan ovog vikenda u centru najbrojnijeg plemena u Brnazama. Naime, spomenik alkariću nakon plastične konstrukcije zasjao je brončanim sjajom.

– Ovaj spomenik našem alkariću bio je izrađen od posebne smjese poliestera, a u veljači smo ga odveli u Zagreb kako bi dobio novi brončani sjaj i napokon smo ga sada vratili na svoje mjesto. Zahvaljujem i ovim putem MORH-u i ministru obrane Damiru Krstičeviću koji su nam jako puno pomogli u ostvarenju našeg nauma – kazao je Josip Bećo Vučković, predsjednik Udruge “Dječje alke Vučkovića”.

Spomenik je podignut za jubilarnu 60. Dječju alku, a rad je akademskog kipara Ivana Fiolića. Postao je simbol svih dječjih alki na području Cetinske krajine, ali i svojevrstan alkarski brend svima koji posjete Vučkoviće tijekom cijele godine.

Podsjetimo tek kako su Vučkovići spremni za svoja svečarska slavlja koja kreću u petak, 16. kolovoza natjecanjem za Baru. Vrhunac je u nedjelju kada će se 15-tak alkarića boriti za slavodobitnika 64. Dječje alke Vučkovića, a najbolji će, uz titulu cjelogodišnjeg junaka, dobiti i brojne vrijedne nagrade. Za sve okupljene će fešta do dugo u noć trajati uz besplatnog pečenog vola i koncert grupe Uzbune i Siniše Vuce.

POSLJEDNJE DODANO: