Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/55436fba568aa8a2218b4648/80
Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Zmajlović: Hrvatska je po bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibaja Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju
 U povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj 22. svibnja, te Europskog dana parkova 24. svibnja, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je kako je Hrvatska po prirodnoj bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja.

"Gotovo 30 posto teritorija Hrvatske je pod ekološkom mrežom Natura 2000. To je veliko bogatstvo, ali i izazov kako ostvariti kvalitetan i održiv suživot s prirodom, kao i obveza koju imamo prema generacijama koje dolaze. To je jedini način kako spriječiti izumiranje vrsta, održati stabilne ekosustave i stvoriti preduvjete za održivi razvoj", naglasio je ministar Zmajlović.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibaja Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju, a Hrvatski sabor je 2003. godine odredio da se na Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Europski dan parkova inicijativa je pokrenuta 1999. od EUROPARC Federacije kako bi se proslavio dan zaštićenih područja u Europi, a obilježava se 24. svibnja. Osmišljen je za podizanje svijesti o važnosti zaštićenih područja, a sva zaštićena područja u Europi pozvana su da se pridruže obilježavanju tog dana i kreiraju prigodna događanja.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode najavilo je kako će se različiti programi za ljubitelje prirode održati u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a ovaj tjedan Ministarstvo je posvetilo i predstavljanju projekata, čija će realizacija pridonijeti većoj zaštiti prirode i bioraznolikosti.

Ministar Zmajlović će 21. svibnja predstaviti novi web portal – "Bioportal", na kojem će po prvi puta na jednom mjestu biti obuhvaćeni svi podaci vezani za bioraznolikost i zaštitu prirode u Hrvatskoj. Zmajlović je 20. svibnja u Europskoj kući predstavio Life program Europske unije, kroz koji se sufinanciraju projekti zaštite okoliša i ublažavanja klimatskih promjena. Hrvatskoj je do 2017. na raspolaganju oko 155 milijuna kuna, a od ove godine Ministarstvo je kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osiguralo nacionalno sufinanciranje do 50 posto od preostalog iznosa koje korisnici Life programa moraju osigurati, čime se omogućuje veći broj prijava projekata.

Nacionalni parkovi i parkovi prirode pripremili su mnogobrojna događanja

U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, posjetitelji će 22. svibnja imati slobodan ulaz u park, a 23. i 24. svibnja bit će organizirano besplatno stručno vođenje po parku.

Nacionalni park Paklenica s osnovnom školom Starigrad organizirao je likovnu radionicu na temu "Nacionalni parkovi Hrvatske". Predstavljanje pristiglih radova i dodjela nagrada održat će se 25. svibnja u prezentacijskom centru parka.

U Nacionalnom parku Risnjak 23. i 24. svibnja održat će se "Vikend otvorenih vrata" te će za posjetitelje u 11 sati biti organizirano stručno vođenje po poučnoj stazi Leska.

Nacionalni park Kornati 23. svibnja organizira sajam otočnih proizvoda i tradicijskih vještina u Murteru, a 24. svibnja za obitelji iz Šibensko-kninske županije bit će organizirani izleti u park po promotivnim cijenama.

Nacionalni park Plitvička jezera i braniteljske udruge s tog područja 23. svibnja organiziraju čišćenje divljih odlagališta otpada u parku, a tijekom svibnja za učenike osnovne škole Plitvička jezera održat će se prezentacija pod nazivom "Važnost Međunarodnog dana biološke raznolikosti i biološka raznolikost Nacionalnog parka Plitvička jezera".

Nacionalni park Brijuni 23. svibnja organizira akciju čišćenja obale uvale Javorika na Velikom Brijunu. Za sve volontere brod iz Fažane polazi u 11,30 sati. Za djecu i roditelje dječjeg vrtića "Neven" iz Rovinja tog će dana biti organiziran obilazak Velikog Brijuna izletničkim vlakićem uz stručno vodstvo.

Park prirode Velebit 23. svibnja organizira volontersku akciju "Terezijana 2015", kada će očistiti poučnu stazu Terezijana u dužini od tri kilometra, a u nedjelju, 24. svibnja za volontere je osiguran besplatan posjet adrenalinskom parku "Rizvan City".

Park prirode Lonjsko polje 23. svibnja organizira dan otvorenih vrata s besplatnom vožnjom po Savi uz vodiča. Polazak je predviđen na pristaništu Drenov Bok u 10, 12, 14 i 16 sati, a bit će organizirana i vođena ruta promatranja ptica uz stručno vodstvo. Polasci su u 10, 13 i 16 sati. U info centru Čigoč održat će se edukativni program o bijeloj rodi u 10, 12, 14 i 16 sati.

Park prirode Biokovo i atletski klub Sv. Marko 23. svibnja organiziraju 8. Međunarodnu planinsku utrku "Makarska-Vošac". Početna točka je na makarskoj rivi, a utrka završava na vrhu Vošac u Parku prirode Biokovo. 

U Parku prirode Papuk 22. svibnja u posjetiteljskom centru u Velikoj održat će se dan otvorenih vrata s prigodnim predavanjima i radionicama za školsku djecu, a u Park šumi Jankovac održat će se radionice sa školskom djecom.

U Park prirode Kopački rit posjetitelji će 24. svibnja u obilazak parka moći doći brodom po promotivnim cijenama, a vodiči će održati posebne prezentacije o velikoj biološkoj raznolikosti Kopačkog rita i važnosti njegova očuvanja.

Park prirode Učka 22. svibnja za učenike s područja parka i okolice organizira radionicu o orhidejama, koja uključuje predavanje Slavka Brane te terenski obilazak travnjaka.

hr Thu May 21 2015 09:42:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ecfcafe6f2ab8a9468b45a7/80

Nastavljaju se radovi: Na trasi prometnice Put iza Nove Bolnice ruše se derutni i ruševni objekti

Mole se građani da poštuju privremenu prometnu signalizaciju koja će biti na snazi za vrijeme izvođenja radova.
Radovi na uklanjanju derutnih i ruševnih objekata na trasi prometnice Put iza Nove Bolnice, koji su zbog epidemije virusa Covid-19 bili zaustavljeni koncem ožujka, nastavit će se u ponedjeljak, 8. lipnja 2020. godine.

Prema Ugovoru s izvođačem tvrtkom Građevno Zec vrijeme trajanja radova je 60 dana.

Mole se građani da poštuju privremenu prometnu signalizaciju koja će biti na snazi za vrijeme izvođenja radova.
hr Fri Jun 05 2020 10:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed9fc616f2ab886568b45bd/80

Unatoč koronavirusu Split će za potrebe u kulturi izdvojiti gotovo tri milijuna kuna

Sredstva su smanjena u iznosu od 20%, pa će se ove godine dodijeliti oko 750 tisuća kuna manje.
Uslijed nepredviđene epidemije koronavirusa, koja je sa sobom donijela i smanjenje raspoloživih financijskih sredstava u javnim proračunima, Grad Split primoran je smanjiti iznos namijenjen javnim potrebama u kulturi grada Splita za ovu godinu, dodijeljen udrugama u ožujku Zaključkom o Planu raspodjele financijskih sredstava za predlagatelje programa koji nisu proračunski korisnici za 2020. godinu.

Planirana sredstva u iznosu 3.712.300 kuna za ukupno 208 programa.
Glazbeno-scenska djelatnost: 63 programa
Likovna djelatnost: 61 program
Izdavačka djelatnost: 55 programa
Filmska i multimedijalna djelatnost: 29 program.

Sredstva su smanjena u iznosu od 20%, pa će se ove godine dodijeliti oko 750 tisuća kuna manje. Novim Zaključkom o Planu raspodjele financijskih sredstava tako su osigurana sredstva u iznosu od 2.970.040 kuna, dakle 20% manje u odnosu na planirano. 

- Nastavkom financiranja udruga i programa javnih potreba u kulturi, namjera nam je jasna, da unatoč situaciji u kojoj se gradski Proračun našao radi zdravstvene ugroze koja se prelila na javne financije, nastavimo financirati projekte u kulturi i nezavisnu scenu, kaže gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Dodaje kako se prilikom nove raspodijele sredstava vodilo računa o održivosti svakog prijavljenog projekta, kako ni u jednom trenutku nije bila opcija potpuno ukidanje sredstava, već pronalazak rješenja za financiranje svih predlagatelja u optimalnom iznosu. 

Grad Split, Odsjek za kulturu, za vrijeme trajanja epidemije virusa COVID-19, proveo je anketu među udrugama o planiranim projektima i razvoju istih radi novonastale situacije.

Temeljem zaprimljenih odgovora i realnih financijskih mogućnosti odlučeno je kako će se sredstva dodijeljena za četiri djelatnosti definirati kroz tri kategorije.

Kategorija A odnosi se na programe do 5.000 kuna te je usuglašeno kako je riječ o minimalnim, u ovom slučaju „zaštićenim“ sredstvima koja ne bi trebala biti umanjenja, a sve kako bi bilo moguće realizirati programe. U ovom slučaju riječ je o 82 programa.

Kategorija B odnosi se na programe koji su u financijskom dijelu između „zaštićenog“ iznosa do 5.000 kuna i iznosa prosjeka same djelatnosti. Prosjek po djelatnostima je u glazbenoj djelatnosti 13.903 kuna, u likovnoj 10.084 kuna, u izdavaštvu 7.413 kuna te u filmskoj djelatnosti 16.071 kuna. U kategoriji B sredstva su smanjena za 15%.

Kategorija C odnosila se na programe koji su iznad prosjeka djelatnosti i umanjena su za 23%. 

- Grad Split objavio je novi Zaključak o Planu raspodjele financijskih sredstava za predlagatelje programa koji nisu proračunski korisnici za 2020. godinu. 
Svim prijaviteljima, udrugama, neprofitnim organizacijama i pojedincima, zahvaljujemo na razumijevanju i želimo da unatoč nepredviđenim okolnostima ustraju u realizaciji svojih planiranih projekata i tako pridonesu splitskoj kulturnoj sceni, ističu iz Grada.
hr Fri Jun 05 2020 10:06:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed178f86f2ab8de498b4575/80

Osumnjičeni direktor Hrvatskih šuma: 'Rezolutno smo odbili njezine pritiske'

Nakon nekoliko dana Krunoslav Jakupčić je pristao iznijeti svoju istinu o slučaju i svjedočenju o kojem su se u javnosti pojavljivale razne verzije.

Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma koji je 29. svibnja priveden u svojstvu četvrtog osumnjičenika na ispitivanje u kaznenom predmetu Uskoka, tzv. vjetroelektrane, gdje je pred zamjenicom ravnatelja USKOK-a iznio detaljnu obranu, izjasnio se o svim okolnostima i činjenicama inkriminacije koje mu se stavljaju na teret, porekao krivnju i pritom detaljno i izjasnio o pozivima i “pritiscima” državne tajnice Josipe Rimac vezano za projekt vjetroelektrane Krš-Pađene, odgovorili su nam početkom tjedna iz Hrvatskih šuma kad smo tražili dodatno pojašnjenje istrage o ulozi predsjednika Uprave državne tvrtke u toj aferi, piše Jutarnji list

Nakon nekoliko dana Krunoslav Jakupčić je pristao iznijeti svoju istinu o slučaju i svjedočenju o kojem su se u javnosti pojavljivale razne verzije.

Interes države

- Cijeli život živim sa šumama, šume su moj život, a tvrtka Hrvatske šume druga obitelj. U njoj sam proveo cijeli radni vijek, 39 godina dosad, prošao sva radna mjesta, od početničkog na terenu pa do pozicije predsjednika Uprave. Tu sam se posebno trudio voditi tvrtku pažnjom dobroga gospodara.

Upravo snažnim zalaganjem mene i mojih bliskih suradnica i suradnika u Upravi, Podružnici Split i stručnim službama uspjeli smo naplatiti ovaj sporni dug CEMP-a koji se vukao godinama i na taj način zaštitili smo interes RH - rekao je za Jutarnji list Jakupčić i detaljno objasnio tijek događanja i ulogu Hrvatskih šuma u tom projektu o kojem je svjedočio nakon uhićenja, istog dana kada je i otišao kući.

Protekla četiri dana ovog tjedna proveo je na svom radnom mjestu u direkciji Hrvatskih šuma u uobičajenim poslovima i sastancima.

Iako mu nije bilo ugodno odgovarati suradnicima na intimna pitanja o njegovu doživljaju uhićenja i negativnoj percepciji javnosti te pritiscima na obitelj koji idu uz medijsko predstavljanje uhićenja, Jakupčić je Jutarnjem jučer, umjesto dogovorenog intervjua o njegovoj ulozi u toj aferi, na odvjetnikov savjet, ponudio samo reakciju na intervju u Večernjem listu Milenka Bašića, vlasnika vjetroparka projekta Krš-Pađene i drugooptuženog u aferi “vjetroelektrana”. On je među ostalim prozvao i Hrvatske šume da su ga ucjenjivale radi plaćanja gradnje cesta u šumama, vezano uz projekt.

Jakupčić je Jutarnjem uz savjet odvjetnika ponudio priopćenje koje prenosimo u cijelosti: “Hrvatske šume d.o.o. odbijaju navode predstavnika CEMP-a o bilo kakvom ‘reketu’ i kočenju investicije, međutim, kao tijelo kojemu su povjerene na gospodarenje šume i šumsko zemljište u vlasništvu RH, vode računa da svaka investicija koja se odvija na tom zemljištu bude u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima RH.

Investicija tvrtke CEMP u tome nije nikakva iznimka jer se prema svim investitorima postupa jednako, što potvrđuju brojne vjetroelektrane koje su već sagrađene i puštene u rad. Za početak ovog projekta Hrvatske šume dale su posebne uvjete gradnje u postupku izdavanja lokacijske dozvole, u kojima su propisale sva ograničenja i pravila kojih se investitor mora pridržavati ukoliko gradi na šumskom zemljištu, upravo iz razloga kako se ne bi devastirao prostor i kako bi se očuvala i zaštitila bioraznolikost.

Šumska šteta

Nažalost, investitor prilikom izgradnje nije poštivao navedene uvjete te je počinio šumsku štetu. Moglo se čuti kako investitor u medijima tumači kako se po njegovom mišljenju ne radi o šumi, međutim, riječ je o dragocjenom biljnom pokrovu čije je očuvanje ključno za krški teren, stvaranje tla, sprječavanje erozija i zaštitu staništa.

Dapače, Zakonom o šumama takvo je raslinje posebno zaštićeno. Investitor se oglušio na pisana i usmena upozorenja da prestane s takvom praksom. Za potrebe gradnje vjetroelektrana, investitor je najprije morao izgraditi prometnice te je od Hrvatskih šuma zatražio ugovor i tom je prilikom bio jasno upoznat s činjenicom da je zakonom predviđeno da ih je dužan izgraditi o svom trošku i predati ih na upravljanje Hrvatskim šumama.

Treba napomenuti da navedene prometnice nisu bile planirane našim planovima, već ih je investitor gradio za svoje potrebe. Hrvatske šume na krškim područjima šumske protupožarne prometnice grade prema procjenama ugroženosti šuma od požara, a navedene i od investitora izgrađene prometnice na navedenom području nisu bile u našim planovima.

Budući da su Hrvatske šume od svog osnivanja izgradile više od 5530 kilometara šumskih cesta, nije nam nepoznat trošak njihove gradnje te nas je jako iznenadila procjena investitora o trošku u iznosu od cca 29 milijuna kuna, jer je taj trošak realno višestruko manji. Nadalje, investitor je tražio da se troškovi ulaganja u šumske prometnice ‘prebiju’ s naknadom za služnost, što je zakonski nemoguće, na što je investitor upozoren.

Suglasnost elektrani

Naime, temeljem Odluke Ministarstva državne imovine investitor je bio dužan platiti naknadu za služnost na šumskom zemljištu u vlasništvu RH. Hrvatske šume izradile su obračun naknade u iznosu od 6 milijuna kuna i dostavile ga investitoru i nadležnom ministarstvu u lipnju 2019.

Investitor je navedeno odbijao platiti i punih šest mjeseci vršio pritisak kako bi izbjegao plaćanje naknade, no na kraju je u prosincu 2019. ipak uplatio traženo i sklopio Ugovor o služnosti s Ministarstvom poljoprivrede. Napominjemo kako je Uprava HŠ na čelu s predsjednikom Uprave g. Jakupčićem naplatila dug od CEMP-a koji potječe iz 2015. godine, odnosno od bivše Uprave HŠ d.o.o. Nakon što je uplaćen navedeni iznos, Uprava šuma Podružnica Split izdala je suglasnost na tehnički pregled vjetroelektrane Krš-Pađene.

Napominjemo kako su Hrvatske šume i njena Uprava u predmetu vjetroelektrane Krš-Pađene postupale pažnjom dobroga gospodara i naplatile iznos od 6 milijuna kuna od tvrtke CEMP po osnovi služnosti i pritom nisu pogodovale nikome, niti su reagirale na pozive i pritiske državne tajnice gospođe Rimac, već upravo suprotno, takve pritiske su rezolutno odbile”.

hr Fri Jun 05 2020 09:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1e034d29111c0b668b4569/80
Foto: Facebook / Ivica Puljak

Ivica Puljak: Sve škole bi trebale biti u jednoj smjeni, sva djeca bi trebala imati topli obrok

Ivica Puljak objasnio je za što će se s kolegama boriti u Saboru.

Otprilike pola škola u Hrvatskoj radi u dvije smjene, a neke čak u tri. Mislim da je to nacionalna katastrofa. Sve škole bi trebale biti u jednoj smjeni, sva djeca bi trebala imati topli obrok, a sve škole bi trebali imati dvorane.

Za to ću se, zajedno s kolegama, boriti u Saboru i u to uložiti veliki dio svog vremena i energije. Oni koji me znaju mogu posvjedočiti da mi volje i energije ne nedostaje 

PS
Rješenje možda i nije tako komplicirano: pretvorimo 21 županiju u 5 regija i spojimo 556 gradova i općina u 100-tinjak urbanih centara i tako ušteđene novce uložimo u škole. Naravno, može se diskutirati na koji je način najbolje uložiti ušteđene novce, te mogu li se škole graditi na neki drugi način. Ali cijela poanta je da se za ovo treba i vrijedi boriti, rekao je Ivica Puljak


hr Fri Jun 05 2020 09:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .