Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a7817359e31337c098b456a/80
Foto: RTL

Tko ide vani? Nominirane su sve djevojke i Bojan!

Antonija Blaće pozdravila je goste u studiju i publiku pred malim ekranima te najavila spektakularnu emsiju punu iznenađenja

Jedno od tih iznenađenja je i to da je Antonija izašla iz kuće jer nije mogla izdržati biti bez svoje djece!

Big Brother se prvi put obratio stanarima uživo tijekom emisije te obradovao Anu i Orkyja kojima je rekao da su dobili zlatnu propusnicu te dobili nazad svoje stvari i krevet. 

Big Brother je čestitao stanarima na borbi za osvajanje Zlatne propusnice. Lucija i Antonio su osvojili onu za najveće provokatore, a Zebo i Luka za najveće zavodnike. Najveće svađalice su Bojana i Nikita. Najveće tračare su Renata i Tomislav. Najveći spletkaroši su Bojan i Anezi što znači da su bez propusnice ostali Juraj i Antonija koja je ranije napustila show. 

S obzirom da nije osvojio propusnicu, Juraju je Big Brother rekao da mora napustiti kuću!
Big Brother je nazvao Antoniju te joj priopćio da je Juraja ipak lagao. Potom je BB rekao Juraju da će o njegovoj sudbini odlučivati Hrvatska, tj da će glasati za ili protiv. No, zapravo će o njegovom ostanku ili odlasku odlučiti tajna obitelj. Oni su jednoglasno odlučili da Juraj ostaje!

Vrijeme je za prve nominacije!

Ana prva ide u ispovjedaonicu! Dva boda za izbacivanje je dala Zebi jer je "nikakav"!
"Ne sviđa mi se jer na sve odgovara prgavo i ništa ne komuniciramo". Jedan bod je dala Anezi jer se ne druži previše s curama i isključena je.

Anezi je sljedeća u ispovjedaonici. Dala je dva boda Tomislavu jer je isključen od svega, a jedan bod Juraju iz istog razloga. 

Antonio treći nominira. Dva boda je dao Bojanu jer smatra da manipulira sa svima oko sebe i ne sviđa mu se kao osoba. Drugi stanar je Luka jer smatra da nije u redu da skače s djevojke na djevojku.

Bojana je dva boda dala Renati. Jedan bod je dala Antoniju jer je kratkog fitilja i misli da bi mogao napraviti frku te da bi mogao biti problematičan.

Bojan je dva boda dao Antoniju jer mu najmanje odgovara. Jedan bod dao je Nikiti jer je nekoliko puta ponavljala da želi izaći iz kuće. 
Lucija je dva boda dala Bojanu jer smatra da glumi i s njim nema ništa zajedničko. Jedan bod je dala Renati jer joj je preglasna i ne da joj se slušati ju po cijele dane!

Luka je dva boda dao Luciji  jer se nikako ne slaže s njom i njezinim izjavama. Jedan boda dao je Antoniju jer nema s njim nikakvu poveznicu.

Orky je dva boda dao Antoniju jer se najmanje slaže s njim. Tvrdoglav je i bahat. Jedan bod je teškom mukom dao Bojanu jer s njim najmanje vremena provodi u kući. 

Tomo je dva boda dao Bojani jer je s njom ostvario najslabiju komunikaciju. Luki je dao jedan bod jer mu se ne sviđa kako se prezentirao u prvom tjednu. 
Zebo je sljedeći u ispovjedaonici. On je pak dva boda dao Ani jer s njom baš ništa ne komunicira. Nisu ni riječi popričali i ide mu na živce njezino kreveljenje. 
Jedan bod je dao Luki jer mu idu na jetra njegovi komentari i misli da je alfa mužjak. 

Zbog kršenja prava Big Brother kuće Nikita, Renata i Juraj su izgubili pravo da nominiraju. 

Tajna obitlej je također dobila zadatak da nekoga nominira. Moraju jednoglasno odlučiti kome daju dva boda, a kome jedan. Bojanu su dali dva boda jer glumata. Jedan bod su dali Nikiti. 

Djevojke su dobile zadatak da razotkriju tjane muških stanara. Lucija je uspješno pogodila da je Luka bio s mamom svoje prijateljice. 

S drugom tajnom se Renata poprilično mučila. Naime, prvo je mislila da je Antonio plakao sedam dana kada mu je umro pas,  apotom da je to bio Juraj. Tek je iz trećeg pokušaja pogodila da je riječ o Zebi.

Sljedeća tajna je da je netko priustvovao obredu egzorcizma. Bojana je rekla da je to Bojanova tajna što nije točno te ih je Big BRother obavijestio da su one nominirane jer nisu riješile zadatak.

Antonijeva tajna je da je spriječio čovjeka od samoubojstva. Bojanova je tajna da niti jednoj ženi nije rekao da je voli. Tomina tajna je da je napisao knjigu za djecu. Orkyjeva tajna je da nikad nije bio izvan Hrvatske. 

Antonija je obavijestila djevojke da su nominirane, ali je otkila i d aje jedna dečko nominiran, a to je Bojan!

Facebook komentari

hr Mon Feb 05 2018 09:35:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5907772fb4739834688b462b/80

Što kažu znanstvenici o tome koliko nam vode dnevno treba

Za one kojima je muka popiti preporučenih osam čaša vode dnevno, znanstvenici imaju dobru vijest - ne vrijedi isto pravilo za sve.

Po stručnjacima je 'osluškivanje' vlastita organizma najbolji način da se utvrdi kada nam je dosta vode. 

To zvuči dosta neodređeno, ali znanstvenici s australskog sveučilišta Monash utvrdili su da je ljudima, u trenutku kad je organizmu tekućine dosta, vodu teško gutati. 

Dakle, 'osluškujte' vlastito grlo. 

"Potrebno je raditi ono što vaš organizam traži - pijte vodu kad ste žedni, a ne po utvrđenom rasporedu", kaže Michael Farrell, glavni autor studije objavljene u časopisu  Proceedings of the National Academy of Sciences.

Farrell i njegovi kolege zatražili su od 20 sudionika istraživanja da piju vodu u dvije situacije, nakon naporna vježbanja, kad su bili žedni i poslije, kad su vodu morali piti 'na silu'. 

U drugom su slučaju morali uložiti triput više napora da popiju zadanu količinu vode - što je bio jasan znak da tijelo regulira pretjeranu konzumaciju na način da je fizički otežava.  

Odnosno, objašnjava Farrell, refleks gutanja postaje sputan nakon što je popijena dovoljna količina vode. 

Dakle, kad je posrijedi mit o osam čaša vode na dan, dobra je ideja ostati hidriran, ali pritom treba slušati vlastito tijelo.

Treba istaknuti i da previše vode može biti pogubno. Prekomjeran unos tekućine može dovesti do hiponatremije, odnosno oticanja stanica tijela, što posljedično dovodi do grčeva, mučnine, povraćanja, gubitka svijesti, a u ekstremnim slučajevima i do smrti. 

Facebook komentari

hr Thu Feb 22 2018 11:19:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8e90c42af47f97068b46eb/80
Foto: Instagram

Pipi djevojka se odvažila na nešto novo: Prva tetovaža Ane Sasso

Predivna missica odlučila se ukrasiti svoje tijelo prvom tetovažom...
Ana Sasso istetovirala je na svojoj podlaktici riječi faith, hope i love, kao i jedno srce. Riječ je o njenoj prvoj tetovaži, a sve je podijelila sa svojim pratiteljima na Instragramu. 

Bivšu miss Jugoslavije i popularnu Pipi djevojku rijetko se može vidjeti u javnosti, no svoje obožavatelje tu i tamo obraduje objavama na društvenim mrežama. Missica koja se titulom okitila prije 35 godina, i danas izgleda zanosno, baš kao i u danima najveće slave. 


Facebook komentari

hr Thu Feb 22 2018 10:44:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8e7cac2af47fcc068b46d4/80

Znate li koja je najprljavija stvar u vašoj kući (a nije wc školjka)?

Kao društvo opsjednuti smo čistoćom. Brišemo sve površine u našem domu antibakterijskim sredstvima možda i više nego bismo trebali.

No, obavljamo li svo to čišćenje na pravi način i je li naš dom zbog toga doista sigurniji?

U nekim slučajevima, oprez je zaista prijeko potreban kao, na primjer, kod rukovanja sirovim mesom. Naime, treba biti oprezan da se eventualne štetne bakterije ne bi raširile po čitavom prostoru. Zbog toga bi trebalo preispitati i staru naviku pranja kokoši prije nego je se stavi u lonac na kuhanje, piše BBC, prenosi Jutarnji list.

Budite zato pažljivi sa sirovim mesom i ne perite piletinu. No što je s ostalim površinama u kući? Koliko dobro njih čistimo?

Bacanje novca?

Da bi se dobio odgovor na to pitanje, tim BBC-jeve emisije 'Trust me, I'm a Doctor' regrutirao je tri obitelji i dao im pomičnu kuhinjsku radnu plohu.

Na početku su si sudionici morali temeljito površinu plohe prebrisati antibakterijskim maramicama, nakon čega su se plohama mogli normalno služiti kao što to obično rade u svojim kuhinjama. Poanta je bila vidjeti koliko će dugo plohe ostati čiste i bez bakterija.

Na analizu u laboratorij su poslani brisevi ploha iz raznih etapa njihovog korištenja.

'Prvi bris uzet je oko sat vremena nakon početka korištenja ploha i već tada je moguće vidjeti dokaze o razvoju bakterija i gljivica', rekla je mikrobiologinja Lynn Dover.

Drugim riječima, mikroorganizmi se na radnoj površini pojavljuju odmah nakon čišćenja antibakterijskim sredstvom.

'Uzorak uzet nakon 12 sati pokazuje dramatičan porast u broju bakterija i različitih vrsta plijesni.'

Zaključak je da kupovinom i korištenjem antibakterijskih sredstava vjerojatno uzalud bacate novac i vrijeme jer ne samo da će bakterije i gljivice ponovno doći, već su neke od njih potpuno bezopasne, a druge čak i vrlo korisne za održavanje zdravlja.

Kvake i držači

U svoj toj brizi oko čistoće, često se usredotočujemo na radne površine, a zaboravljamo na neke druge dijelove kuhinje koji su možda i prljaviji.

Studija koju je proveo NSF International, uključivala je 22 obitelji koje su zamoljene da kroz period od 30 dana uzimaju briseve s kuhinjskih površina, mobitela, kvaka na vratima i sličnih mjesta kako bi se mogla napraviti analiza koja bi pokazala koja su mjesta najzagađenija koliformnim bakterijama (uključujući i E. Coli). Ironično, najviše takvih bakterija bilo je na pomagalima za čišćenje poput spužvi i krpa za brisanje posuđa.

Čak 75 posto spužvi za pranje suđa bilo je kontaminirano koliformnim bakterijama. Osim njih, te su bakterije nađene i na drugim mjestima:

45 % kuhinjskih odvoda

32 % radnih površina

18 % dasaka za rezanje

Analizirane su i površine u kupaonici, a koliformne bakterije nađene su na 27 posto držača za četkice za zube i 9 posto ručkica ormara.

Iako većina koliformnih bakterija nije posebno opasna, njihovo prisustvo pokazatelj je generalnog onečišćenja i prisustva fekalnih bakterija.

Fekalne bakterije do kuhinje ne dolaze zbog kontakta s ljudskim izmetom, već preko sirovog mesa koje je često kontaminirano takvim bakterijama.

Najveći rasadnih bakterija su kuhinjske krpe koje su najpogodnije za njihovo razmnožavanje jer su najčešće vlažne i mokre.

Doktor Chuck Gerba, prosefor mikrobiologije na Sveučilištu Arizona, slaže se da su kuhinjske spužve i krpe među najprljavijim predmetima u svakom kućanstvu.

Njegova studija je pokazala da prosječna daska za wc ima oko 50 bakterija po četvronom inču (6,5 cm2), dok na istoj površini spužve ili kuhinjske krpe ima između milijun i deset milijuna bakterija.

Drugim riječima, vaša kuhinjske spužva je oko 200.000 puta prljavija od zahodske školjke.

Facebook komentari

hr Thu Feb 22 2018 09:59:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904383bb47398fd5e8b462c/80

Razina stresa kod oca u trenutku začeća utječe na razvoj djetetovog mozga

Kako znanost napreduje tako je sve vidljivije da je začeće novog bića puno više od spajanja jajne stanice i spermija

Dosad se mislilo da je za razvoj djeteta u trbuhu ključno psihičko i fizičko stanje majke, njezin životni stil i prehrana, no prema najnovijim otkrićima, na razvoj bebe uvelike utječe i očevo psihičko stanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Maryland, predvođeni neuroznanstvenicom Tracy Bale, otkrili su da razina stresa kod oca utječe na razvoj mozga kod djeteta, piše Život i stil.

Naime, ako je otac u trenutku kada je začeo dijete bio pod stresom, to je utjecalo na kvalitetu njegove sperme, odnsno na RNA, genetski materijal koji pomaže odrediti koji će geni utjecati na razvoj mozga.

Ukoliko je otac pod stresom, na razvoj djetetovog mozga utjecat će geni koji će ga učiniti manje otpornim na nepovoljne uvjete iz okoliša, odnosno teže će se kroz život nositi sa stresom. Drugo istraživanje pokazalo je još jednu zanimljivu činjenicu.

Znanstvenici sa Sveučilišta Adelaide otkrili su da osim sperme i jajne stanice te ostalih dosad poznatih faktora, dijete oblikuje i sjemena tekućina te njezina interakcija sa ženskim spolnim organima. Kako znanost napreduje tako je sve vidljivije da je začeće novog bića puno više od spajanja jajne stanice i spermija. 

Facebook komentari

hr Thu Feb 22 2018 09:06:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .