Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/570167750dfb8ad4458b4e19/80

Općina Klis uvodi status roditelja odgajatelja

Za demografsku mjeru roditelja odgajatelja Općina Klis je u proračunu za ovu godinu osigurala milijun kuna, a zahtjev za ostvarivanje novčane pomoći roditelji s troje i više djece mogu zatražiti tijekom cijelog mjeseca ožujka

Već dvije godine zaredom Općina Klis, među rijetkim gradovima i općinama u Hrvatskoj, bilježi pozitivan prirodni prirast. Brojni realizirani infrastrukturni projekti, ali i kontinuirano ulaganje u demografske mjere čine Općinu Klis sve poželjnijim mjestom za život mladih obitelji s djecom. S namjerom da se ovaj pozitivan trend nastavi Općina Klis uvodi dodatnu demografsku mjeru – status roditelja odgajatelja. 

Ovom mjerom, prema unaprijed definiranim uvjetima, Općina će osiguravati novčanu pomoć roditeljima, posvojiteljima i skrbnicima najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanja. Neki od ključnih preduvjeta za ostvarivaje novčane pomoći po ovoj mjeri podrazumijavaju nezaposlenost u trajanju od minimalno šest mjeseci te trajno prebivalište roditelja u Općini Klis od najmanje tri godine. Pored toga, uvjeti su i da djeca ne pohađaju dječji vrtić do početka obveznog programa predškole te da najstarije dijete nema više od 18 godina života. Odluka, kao i javni poziv, s navedenim cjelokupnim uvjetima i kriterijima za dodjelu statusa roditelja odgajatelja nalaze se na stranicama Općine Klis.

Roditeljima odgajateljima novčana pomoć će se isplaćivati na mjesečnoj razini i to: 3.000 kuna obiteljima s troje djece, 3.500 kuna obiteljima s četvero djece te 4.000 kune obiteljima s petero i više djece, sve u neto iznosu.

Pozivaju se roditelji koji ostvaruju propisane uvjete natječaja da u Općini Klis preuzmu Zahtjev za ostvarivanje ovog prava te ga ispunjenog, zajedno s popratnom traženom dokumentacijom, do kraja tekućeg mjeseca dostave Upravnom odjelu za opće poslove. U skladu s proračunskim mogućnostima, Općina će od svibnja započeti s isplatom novčane pomoći korisnicima s kojima će biti sklopljen Ugovor o novčanoj pomoći.

- Svi projekti koje provodimo u Općini Klis imaju za cilj podići standard i kvalitetu življenja svih naših mještana, a demografiju stavljamo visoko na vrh liste prioriteta. Zahvaljujući velikim dijelom prihodima koje ostvarujemo od turizma, proračun Općine Klis gotovo je udvostručen u ovom mandatu, što nam omogućuje da dio sredstava usmjeravamo i u pronatalitetne mjere, čime stvaramo temelje za daljnji razvoj naše Općine, izjavio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

Podsjetimo, tijekom posljednjih nekoliko godina Općina je uvela brojne pronatalitetne mjere pa su tako u stopostotnom iznosu povećane naknade za novorođenčad, s preko 3,5 milijuna kuna financira se predškolski i školski odgoj za više od 500 djece, a Općina financira i radne bilježnice za sve osnovnoškolce. Svake godine Općina Klis osigurava 300 tisuća kuna za učeničke i studentske stipendije kojim pomaže 65 đaka i studenata, a značajna sredstva ulažu se i u infrastrukturu, pa su tako sve škole i vrtići, uz pripadajuća igrališta, na području općine moderno opremljeni i uređeni. 

- Svi razvojni i infrastrukturni projekti koje provodimo svoj puno smisao dobivaju upravo s ljudima koji na ovom području žive i rade  i zato sam sretan što i najnovijom mjerom roditelja odgajatelja imamo priliku pomoći mladim obiteljima kako bi njihov život u Općini Klis bio što ugodniji i perspektivniji, zaključio je načelnik Vetma.
hr Fri Mar 06 2020 09:15:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e7a22d329111ce6a88b4612/80
Foto: Twitter Vlade RH

Koronavirus u Hrvatskoj: 60 novozaraženih, umro muškarac rođen 1974.

U tijeku je konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite

Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Podsjetimo, prema podacima od jučer, u Hrvatskoj su potvrđene ukupno 1222 osobe zaražene koronavirusom, a 130 osoba je ozdravilo. Do jučer je umrlo 16 osoba, a danas je stigla još jedna vijest o dvije smrti u Murteru i Zagrebu.

- U Hrvatskoj imamo 60 novih slučajeva koronavirusa, 1282 ukupno. 51 posto oboljelih su muškarci, a 49 posto žene. Nažalost, od jučer imamo dvoje preminulih. Jedna osoba je sa šibenskog područja koji je inače bio srčani bolesnik te osoba iz Zagreba (1974. godište). Imamo 352 hospitaliziranih i 167 izliječenih. - kazao je ministar Vili Beroš na početku konferencije. 

Na respiratoru je trenutno 35 bolesnika, a 80 medicinskih sestara i tehničara je zaraženo u Hrvatskoj. 

28 zaraženih tražilo e-propusnicu

- Trenutno važećih e-propusnica je preko 630 tisuća. - rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te dodao "Što se tiče odbijenih, 394 osobe kojima je određena karantena, i 28 osoba koje su pozitivne na koronavirus su među njima. 

Šefica Infektivne Alemka Markotić odgovorila je na novinarsko pitanje je li preminuli muškarac (1974.) imao ranije neke zdravstvene probleme. 

- Nije imala neke značajnije kronične probleme. Upozoravali smo na to. Idemo u sljedeću fazu. Želim upozoriti da nije pravilo da mlađi teže obolijevaju, ali da ima izuzetaka. I zato govorimo da i mlađi trebaju ostati doma i da mogu teško obolijevati. Kod nas u bolnici je četvero mlađih na respiratoru. - rekla je Markotić.

Otvaraju se tržnice

Ministar Božinović rekao je da je spremna odluka o otvaranju tržnica za hrvatske poljoprivredne proizvođače uz strogo pridržavanje priposanih mjera, a očekuje se da će se donijeti do kraja dana. 

- Svako pretjerano opuštanje, pogotovo nepoštivanje mjera su rizik da nam broj ponovno počne jače rasti. -rekao je.

Božinović je najavio i popuštanje restrikcija kretanja i otvaranje "granica" između općina koje su okupljene oko istog grada.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ, dotakao se situacije u Kninu. 

- Sreća da je bolnica velika, sad su odvojeni katovi, nitko ne može doći na kat i nadamo se da je situacija time riješena. Svi kontakti su pod nadzorom. Iz razgovora s kolegama epidemiolozima koji su tamo stekao sam dojam da je situacija tamo pod kontrolom. - rekao je Capak.


hr Tue Apr 07 2020 14:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8c6eaf29111c5ad28b4622/80

OPARA POMAŽE Javni radovi za nezaposlene, odgađa se plaćanje ovrha i komunalnih naknada!

Za razdoblje do 30. lipnja predloženo je i podebljavanje proračuna hitnih institucija te pučke kuhinje. Povećat će se i fond za socijalnu pomoć.
U Banovini su danas predstavljene mjere grada Splita za pomoć gospodarstvu i građanima za naredno razdoblje u okviru borbe protiv koronavirusa.

- Brojne su mjere pomoći građanima poput odgoda ovrhe i zaustavljanje prisilne naplate do 30. lipnja, odgoda plaćanja komunalne naknade Čistoće i Vodovoda i kanalizacije, ukidanje plaćanja vrtića i cjelodnevnog boravka su već predstavljene i donesene, rekao je Oparin savjetnik Krešimir Budiša, član Financijsko-gospodarskog savjetničkog tima gradonačelnika koji je javnosti predstavio ove mjere. 

Predloženi su javni radovi za nezaposlene, poput uređenja zapuštenih površina te sadnje i pošumljavanja. U tom će aspektu biti zaposleno oko 200 ljudi mjesečno.

Za građane se predlaže i odgoda ovrha te odgoda plaćanja komunalnih naknada, smeća i voda. 

Već je ukinuta naknada za vrtić i produženi boravak, a za razdoblje do 30. lipnja predloženo je i podebljavanje proračuna hitnih institucija te pučke kuhinje. Povećat će se i fond za socijalnu pomoć.

Jedna od mjera je i oslobađanje od plaćanja zakupa za poslovne prostore u vlasništvu Grada Splita za razdoblje nekorištenja sukladno odluci Nacionalnog stožera. Predviđa se i oslobađanje od plaćanja zakupa javnih površina te oslobađanje od obveze plaćanja koncesijskih odobrenja i naknada za razdoblje nekorištenja.

Što se tiče gospodarstva sufinancirat će se i otvaranje novih radnih mjesta od 4 tisuće kuna po svakom zaposlenom, ali tu su i brojne pomoći u samozapošljavanju i edukaciji za razvoj poduzetništva te prekvalificiranju.

hr Tue Apr 07 2020 13:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e67ae7929111cfe708b45ea/80
Foto: Pixabay

Koronavirus u Dubrovniku: 64 osobe oboljele, zaražena trgovkinja nije bila u kontaktu s kupcima

Čekaju se rezultati za 27 uzoraka
Županijski stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je kako još uvijek stoje na 64 pozitivne osobe na koronavirus, iako očekuju rezultate za 27 uzoraka. 

- Trenutno ostajemo na 64 osobe pozitivne na koronavirus. Čak i ako bude još neki nalaz pozitivan možemo ustvrditi da je stanje stabilno, no jednako ozbiljno. Nismo imali kršenje samoizolacije, imali smo primjer gdje je jedna trgovina kasno reagirala da se zatvori. - rekao je župan Nikola Dobroslavić neretvanskoj županiji. 

- Prema Zagrebu smo dosad uputili 549 uzorka na analizu, očekujemo rezultate za 27 uzoraka. U Općoj bolnici Dubrovnik je hospitalizirano 14 osoba. U Splitu su na respiratoru i dalje četiri osobe, a jedna osoba je prebačena u Zagreb. U karanteni imamo dvije osobe te su dvije osobe izliječene. Zaprimili smo dodatnu količinu zaštitne opreme te je proslijeđena stožerima, HGSS-u,policiji, Caritasu, vatrogascima... Tijekom jutra je u Studentski dom stiglo 200 kreveta. - kazao je načelnik Stožera Joško Cebalo.

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice dr. Mario Bekić rekao je da je za sada u jedinci intezivnog liječenja jedan pacijent, ali da se njegovo stanje poboljšava. 

- U ovom trenutku je u jedinici intenzivnog liječenja jedan pacijent, a njegovo stanje ide prema poboljšanju. Na zaraznoj je sedam pacijenata, a šest u Studentskom domu. Svi pacijenti su stabilno. Što se tiče pacijenata u KBC Split, oni su stabilno, a neki idu i prema poboljšanju. Što se tiče medicinskog osoblja, 12 medicinskih sestara, osam liječnika i dvoje nemedicinskog osoblja su u izolaciji preventivno, a svi testirani su negativni na Covid 19 osim dvoje već spomenutih koji se nalaze na kućnom liječenju. - kazao je dr. Bekić, 

Dr. Mato Lakić rekao je kako je jedna jučer pozitivna osoba iz Konavala, iz obiteljskog kontakta, a druga je trgovkinja iz Opuzena.

- Ona zadnjih pet dana nije radila u trgovini i tada kad je radila, nije bila u kontaktu s kupcima, bila je u zasebnoj prostoriji. Ta trgovina provodi sve propisane mjere, od nošenja maski i rukavica, postavljen je i pleksiglas na blagajnama, postoje i dezinfekcijska sredstva, a provode se i ostale mjere od dezinfekcije, čišćenja i pranja. - rekao je te dodao da je trgovkinja imala 16 kontakata te da su svi stavljeni u samoizolaciju. 

hr Tue Apr 07 2020 13:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e73a21d29111cfb8a8b45aa/80
Foto: Twitter Vlade RH

PREMIJER O POPUŠTANJU 'Ova utakmica ne traje kratko, moramo inteligentno igrati!'

Nije rekao koja će sljedeća mjera eventualno biti ukinuta.

Premijer Andrej Plenković rekao je danas, nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a, da će donijeti odluku koja će se odnositi na režim rada tržnica, s ciljem omogućavanja poljoprivrednicima i OPG-ovima da prodaju svoje proizvode i građanima da ih kupuju, prenosi N1.

- Ne smijemo pogriješiti. Ono što je na stolu - to su životi naših sugrađana. Činjenica da smo izabrali strategiju borbe protiv epidemije, udarili smo svom silinom restriktivnim mjerama na taj virus i uspjeli smo usporiti širenje zaraze, rekao je Plenković.

Ponovno je apelirao na građane. 

- Razumijem da je teško ne ići u školu, na posao, ne baviti se aktivnostima - budite strpljivi, izdržimo koliko god treba. Nije ovo utakmica koja traje kratko. Vrijeme je da to svi shvatimo. Mi ne možemo reći da smo sigurni. Ovu utakmicu moramo inteligentno igrati, rekao je premijer.

Nije rekao koja će sljedeća mjera eventualno biti ukinuta.

hr Tue Apr 07 2020 12:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .