Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b18318e2af47f401c8b4627/80

Obilježena 20. godišnjica djelovanja županijskih uprava za ceste

Danas je obilježena 20. obljetnica djelovanja županijskih uprava za ceste kao specijaliziranih ustanova koje upravljaju najvećom mrežom razvrstanih javnih cesta u Republici Hrvatskoj, a to su županijske i lokalne ceste. Sjednica je održana u prepunoj dvorani Muzeja Grada Splita.
Proslavu su uveličali i izaslanica ministra i državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastukture Nikolina Brnjac, župan Splitsko-dalmatinske županije i izaslanik Hrvatske zajednice županija Blaženko Boban, predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, zastupnici u Hrvatskom saboru Ivan Šipić i Stipo Šapina, zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela, predsjednik Udruge općina RH i načelnik Općine Jasenice Martin Baričević, predsjednik Udruge županijskih uprava za ceste Boris Kozjan i ravnatelji ŽUC-eva, voditelj poslovne jedinice Split Hrvatskih cesta Neven Matijević kao i brojni načelnici i gradonačelnici, direktori partnerskih tvrtki, direktori javnih i komunalnih poduzeća, kao i državnih, županijskih i lokalnih ustanova. 

Domaćin i inicijator ove proslave je bila Županijska uprava za ceste Split, a u ime domaćina prisutne je pozdravio ravnatelj Petar Škorić. Od ukupne mreže od oko 18.530 kilometara županijskih i lokalnih cesta ŽUC Split, razmjerno razvedenosti, površini i broju stanovnika ima i najveću mrežu od 1.740 km cesta. Kod osnutka ŽUC-a većina tih cesta bila je u lošem stanju, a imali smo i više od 300 km neasfaltiranih cesta. Danas je situacija znatno drugačija, iako nam je ostalo još 39 kilometara neasfaltiranih cesta, najveći dio ukupne cestovne mreže doživio je određeni oblik poboljšanja, rekonstrukcije ili izgradnje. Danas je cestovna mreža značajno unaprijeđena, a samo u posljednje 4 godine ŽUC Split je obnovio i izgradio više od 100 km cesta. ŽUC-evi su se u ovih 20 g. dokazali kao mali i najracionalniji upravitelji cesta s najmanjim rashodom upravljanja i najmanje zaposlenih po kilometre. Na 100 km – 1 zaposlenog, a na 1 mil. kn proračuna 950.000 ide izravno za cestu. Trebamo imati održivi sustav financiranja županijskih i lokalnih cesta u Republici Hrvatskoj, jer je sadašnja preniska razina ulaganja dalje neodrživa i već sada dovodi u pitanje urušavanje razine sigurnost prometa na tim cestama. Sadašnja sredstva za županijske i lokalne ceste iznose samo 44.000 kn po kilometru godišnje, a potrebno je najmanje dvostruko više. Zato, ne smijemo dopustiti daljnje zanemarivanje najveće mreže cesta, za čije se održavanje i rekonstrukciju sredstva nisu povećavala posljednjih 15 godina. ŽUC-evi trebaju biti temelj i jezgra svih budućih preustroja sustava jer svoju svrhu i misiju ispunjavaju od osnutka do danas. Od svog osnutka doprinose ravnomjernom razvoju svih krajeva županija na području na kojem djeluju, a glavna odlika je vrlo kvalitetna suradnja sa lokalnim zajednicama. Sustav nije savršen, ali je sasvim sigurno dobar i održiv temelj kojeg daljnjim zakonskim rješenjima treba nadograđivati. 

Državna tajnica Nikolina Brnjac u svojstvu izaslanice ministra mora, prometa i infrastrukture je izrazila priznanje ŽUC-evima na njihovom radu kojim je omogućeno kvalitetnije održavanje i izgradnja cesta. S obzirom da se radi o najvećoj mreži javnih cesta u Republici Hrvatskoj, ministarstvo je svjesno da su financijske potrebe veće od mogućnosti, pa je zato ovom prilikom nazočnim ravnateljima ŽUC-eva podijelila ugovore u sufinanciranju u iznosu od 80 milijuna kuna iz izvora financiranja Hrvatskih cesta. ŽUC-evi su se, kako tvrdi državna tajnica, dokazali kao male i efikasne uprave koje odgovorno, kvalitetno i racionalno gospodare sredstvima. Financiranje ŽUC-eva u sklopu restrukturiranja cestarskog sektora predviđa poboljšanje iznosa i trajnosti izvora financiranja te će se pronaći odgovarajuća rješenja. Ministarstvo će i dalje nastaviti podupirati rad ŽUC-eva koji na najbolji način prepoznaje i rješava probleme na županijskim i lokalnim prometnicama.

Skup je u ime gradonačelnika Splita pozdravio njegov zamjenik Nino Vela, koji je bio je i ravnatelj ŽUC-a i predsjdnik Udruge ŽUC-eva. 

- Bez tih žila kucavica, cesta o kojima brine ŽUC, mi ne bismo imali kapilarnu mrežu cesta kojima se pristupa naseljima. Ljudi često zaboravljaju koja je to važnost i zato možda češće treba isticati baš te ceste o kojima skrbi ŽUC. Istaknuo je potrebu stvaranja uravnoteženog sustava mreže županijskih i lokalnih cesta. 

Župan Blaženko Boban pohvalio je rad ŽUC-a kao jedna od najvažnijih tvrtki u našoj županiji.  

- Ako uzmemo u obzir da smo mi teritorijalno najveća županija znate koliko oni imaju posla i trebaju ustrajati u svojoj borbi da dobiju relevantnije mjesto na nivou RH i da u financijskoj decentralizaciji osjete da su oni sastavni dio kompletnog prometnog sustava na razini Hrvatske - zaključio je Boban.

hr Wed Jun 06 2018 21:10:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf2e88e0e49383d1b8b45db/80

Novo radno vrijeme Gradske blagajne

Radno vrijeme blagajne Grada Splita od ponedjeljka, 25. ožujka 2019. godine je od 8 do 12 sati.
Podsjećamo građane da svoje obveze prema gradskom proračunu mogu podmiriti i usvim poslovnicama OTP banke bez plaćanja naknade.
hr Fri Mar 22 2019 14:29:46 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/583000801eea8fc4d08b4597/80
Foto: Facebook Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica kritična spram izbornika: 'Ja bih drukčije postavila igru, no risk, no profit!'

Predsjednica Grabar Kitarović tvrdi kako bi drukčije postavila igru naše reprezentacije u odnosu na izbornika Dalića

Nakon teške pobjede nad Azerbajdžanom pred novinare je izašla i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je novinarima rekla kako je očekivala bolju i agresivniju Hrvatsku na startu kvalifikacija.

"Bilo je OK. Do nedjelje će se oni bolje uigrati. Vjerujem da će biti bolja i dinamičnijautakmica. Vidjeli ste da smo bili dominantni, a oni su od dvije šanse iskoristili jednu. Mislim da je previše igrača bilo u zaleđu, u poleđini, na sredini terena de facto. Ja bih ih više isturila u napad. Mislim da trebamo biti agresivniji, a znate kako ja mislim: 'No risk, no profit'. Treba nekad malo i riskirati."

Uz Vatrene će, tvrdi predsjednica, biti i u Budimpešti, piše vijesti.hr

"Naravno da idem u Mađarsku! Očekujem puno bolju utakmicu i pobjedu!"

hr Fri Mar 22 2019 09:09:30 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bd57ceb0e4938de168b4687/80
Foto: PIXABAY

Podignuta optužnica protiv svjedoka koji su gledali kako Daruvarac tuče djevojku, na sudu pričali da nisu ništa vidjeli

Podignuta je optužnica protiv četvero svjedoka brutalnog premlaćivanja djevojke u zadarskom kafiću od strane Darka Kovačevića Daruvarca.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv četvero svjedoka zbog lažnog svjedočenja na suđenju Darku Kovačeviću Daruvarcu zbog brutalnog premlaćivanja djevojke u zadarskom kafiću.

Optužnicom se 27-godišnjakinji, 27-godišnjaku, 40-godišnjakinji i 26-godišnjakinji stavlja na teret da su 9. siječnja 2019. na ročištu nadležnog suda u Zadru; iako su kao svjedoci upozoreni da su dužni govoriti istinu, da ne smiju ništa prešutjeti te da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, u vezi događaja od 13. lipnja 2018. kada je u caffe baru okrivljenik udarao oštećenicu; iskazali da nisu vidjeli kada je okrivljenik udarao oštećenicu, iako su bili svjesni da to nije istina, budući da je na snimci video nadzora caffe bara vidljivo da su svi bili u neposrednoj blizini okrivljenika i oštećenice u vrijeme dok je okrivljenik više puta udario oštećenicu, kako rukama, tako i nogama u glavu i tijelo, javlja Dnevnik

hr Thu Mar 21 2019 20:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c93dd2629111c91168b45ba/80
Foto: Pixabay

Poziv za veliku volontersku akciju na Marjanu u subotu

Okupljanje volontera je u 9 sati..

Pozivaju se svi volonteri koji su sudjelovali na velikim volonterskim akcijama na Marjanu 2014. i „Turskoj kuli“ 2015. ( svi sportski klubovi koje koordinira Splitski savez sportova, sve udruge a posebno one s nazivom „Marjan“, političke stranke, HGSS, Crveni križ, studenti svih fakulteta, đaci viših razreda srednjih škola te svi pojedinci koji su ljubitelji Marjana, da sudjeluju u još jednoj velikoj akciji čišćenja i uređenja našeg lijepog Marjana koja će se održati na njegovoj sjevernoj strani od Instituta do Bene.

Okupljanje volontera održat će se kod rampe kod Instituta u subotu u 9 sati gdje će ih dočekati predsjednik Povjerenstva za Marjan - prof. Mirko Rušćić s njegovim članovima, te koordinator Operativne radne grupe za Marjan.

Savjetujemo svim volonterima da ponesu sa sobom rukavice, kapu, prikladnu odjeću i obuću te bocu s vodom.

Prema meteo izvještajima očekuje se  vedro i toplo vrijeme.

Sve poslove volontera (najviše prikupljanje ispilanih i otpalih grana) obavljat će se po uputama i nadzor glavnog koordinatora operativne radne grupe g. Nenada Ružića.

Marenda za volontere je u 13 h.

hr Thu Mar 21 2019 19:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .