Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b18318e2af47f401c8b4627/80

Obilježena 20. godišnjica djelovanja županijskih uprava za ceste

Danas je obilježena 20. obljetnica djelovanja županijskih uprava za ceste kao specijaliziranih ustanova koje upravljaju najvećom mrežom razvrstanih javnih cesta u Republici Hrvatskoj, a to su županijske i lokalne ceste. Sjednica je održana u prepunoj dvorani Muzeja Grada Splita.
Proslavu su uveličali i izaslanica ministra i državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastukture Nikolina Brnjac, župan Splitsko-dalmatinske županije i izaslanik Hrvatske zajednice županija Blaženko Boban, predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, zastupnici u Hrvatskom saboru Ivan Šipić i Stipo Šapina, zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela, predsjednik Udruge općina RH i načelnik Općine Jasenice Martin Baričević, predsjednik Udruge županijskih uprava za ceste Boris Kozjan i ravnatelji ŽUC-eva, voditelj poslovne jedinice Split Hrvatskih cesta Neven Matijević kao i brojni načelnici i gradonačelnici, direktori partnerskih tvrtki, direktori javnih i komunalnih poduzeća, kao i državnih, županijskih i lokalnih ustanova. 

Domaćin i inicijator ove proslave je bila Županijska uprava za ceste Split, a u ime domaćina prisutne je pozdravio ravnatelj Petar Škorić. Od ukupne mreže od oko 18.530 kilometara županijskih i lokalnih cesta ŽUC Split, razmjerno razvedenosti, površini i broju stanovnika ima i najveću mrežu od 1.740 km cesta. Kod osnutka ŽUC-a većina tih cesta bila je u lošem stanju, a imali smo i više od 300 km neasfaltiranih cesta. Danas je situacija znatno drugačija, iako nam je ostalo još 39 kilometara neasfaltiranih cesta, najveći dio ukupne cestovne mreže doživio je određeni oblik poboljšanja, rekonstrukcije ili izgradnje. Danas je cestovna mreža značajno unaprijeđena, a samo u posljednje 4 godine ŽUC Split je obnovio i izgradio više od 100 km cesta. ŽUC-evi su se u ovih 20 g. dokazali kao mali i najracionalniji upravitelji cesta s najmanjim rashodom upravljanja i najmanje zaposlenih po kilometre. Na 100 km – 1 zaposlenog, a na 1 mil. kn proračuna 950.000 ide izravno za cestu. Trebamo imati održivi sustav financiranja županijskih i lokalnih cesta u Republici Hrvatskoj, jer je sadašnja preniska razina ulaganja dalje neodrživa i već sada dovodi u pitanje urušavanje razine sigurnost prometa na tim cestama. Sadašnja sredstva za županijske i lokalne ceste iznose samo 44.000 kn po kilometru godišnje, a potrebno je najmanje dvostruko više. Zato, ne smijemo dopustiti daljnje zanemarivanje najveće mreže cesta, za čije se održavanje i rekonstrukciju sredstva nisu povećavala posljednjih 15 godina. ŽUC-evi trebaju biti temelj i jezgra svih budućih preustroja sustava jer svoju svrhu i misiju ispunjavaju od osnutka do danas. Od svog osnutka doprinose ravnomjernom razvoju svih krajeva županija na području na kojem djeluju, a glavna odlika je vrlo kvalitetna suradnja sa lokalnim zajednicama. Sustav nije savršen, ali je sasvim sigurno dobar i održiv temelj kojeg daljnjim zakonskim rješenjima treba nadograđivati. 

Državna tajnica Nikolina Brnjac u svojstvu izaslanice ministra mora, prometa i infrastrukture je izrazila priznanje ŽUC-evima na njihovom radu kojim je omogućeno kvalitetnije održavanje i izgradnja cesta. S obzirom da se radi o najvećoj mreži javnih cesta u Republici Hrvatskoj, ministarstvo je svjesno da su financijske potrebe veće od mogućnosti, pa je zato ovom prilikom nazočnim ravnateljima ŽUC-eva podijelila ugovore u sufinanciranju u iznosu od 80 milijuna kuna iz izvora financiranja Hrvatskih cesta. ŽUC-evi su se, kako tvrdi državna tajnica, dokazali kao male i efikasne uprave koje odgovorno, kvalitetno i racionalno gospodare sredstvima. Financiranje ŽUC-eva u sklopu restrukturiranja cestarskog sektora predviđa poboljšanje iznosa i trajnosti izvora financiranja te će se pronaći odgovarajuća rješenja. Ministarstvo će i dalje nastaviti podupirati rad ŽUC-eva koji na najbolji način prepoznaje i rješava probleme na županijskim i lokalnim prometnicama.

Skup je u ime gradonačelnika Splita pozdravio njegov zamjenik Nino Vela, koji je bio je i ravnatelj ŽUC-a i predsjdnik Udruge ŽUC-eva. 

- Bez tih žila kucavica, cesta o kojima brine ŽUC, mi ne bismo imali kapilarnu mrežu cesta kojima se pristupa naseljima. Ljudi često zaboravljaju koja je to važnost i zato možda češće treba isticati baš te ceste o kojima skrbi ŽUC. Istaknuo je potrebu stvaranja uravnoteženog sustava mreže županijskih i lokalnih cesta. 

Župan Blaženko Boban pohvalio je rad ŽUC-a kao jedna od najvažnijih tvrtki u našoj županiji.  

- Ako uzmemo u obzir da smo mi teritorijalno najveća županija znate koliko oni imaju posla i trebaju ustrajati u svojoj borbi da dobiju relevantnije mjesto na nivou RH i da u financijskoj decentralizaciji osjete da su oni sastavni dio kompletnog prometnog sustava na razini Hrvatske - zaključio je Boban.

hr Wed Jun 06 2018 21:10:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b8111a1cb557a57848b45ca/80
Foto: Pixabay

"Split preživljava najveću ugrozu okoliša u ovom stoljeću"

Zeleni Dalmacije priopćili su kako pri kraju svake godine procjenjuju stanje u okolištu te su konstatirali da situacije i nije baš najbolja...
Zeleni Dalmacije upozoravaju na "krizu okoliša". Tvrde kako kako Split trenutno preživljava najveću ugrozu okoliša u ovom stoljeću.

Njihovo priopćenje donosimo u nastavku, u cijelosti i autentično.

- Posljednjih godina uočavamo alarmantnu krizu splitskog okoliša s kojom ne izlazimo na kraj. To je prvenstveno regionalno sušenje stabala i raslinja (Marjan i okolica), onečišćeni zrak (Karepovac) i  zamućena voda (Jadro) te prijetnje požarima.

Pri kraju godine procjenjujemo stanje i konstatiramo odlaganje i zakašnjele reakcije. 

Split preživljava najveću ugrozu okoliša u ovom stoljeću. 

Nažalost, nastavlja se gubitak važnog šumskog kapitala, zelenih površina grada zbog nemara , neznanja i nesposobnosti. To se podjednako tiče javnih i privatnih područja. Šokira brzina i bešćutnost uništavanja.

Zabrinjava nedostatak kulture i brige za obnovu zelenih površina. Postavlja se pitanje kako je to moguće? Nisu u pitanju samo novčana  sredstva. Možda su dio odgovora utjecaji tradicijske kulture koja je snažno prisutna u našem gradu . Ona simbolički pretpostavlja kako je priroda na selu a beton i asfalt grad. S druge strane turizam i ugostiteljstvo preuzimaju  javne prostore pa i zelenilo kao svoj vlastiti privatni prostor. (kavana Semafor).

Najviše boli i izaziva nevjericu što najstroži centar grada – njegova povijesna jezgra gubi najviše stabala na ionako siromašnom području hortikulturne djelatnosti.  Svakom novom prostornom intervencijom gubili smo dio zelenog nasljeđa. Zaboravljena je supstitucija stabala tako da smo uništili čitave drvorede.Od Nodilove , Starog Pazara, Turističke palače, Rive i Zagrebačke ulice nestalo je preko pedeset bogatih krošnji koje su služile kao ukras i zaštita. To značajan gubitak. 

Potkornjak, palmina pipa i ljudski faktor i sada nezaustavljivo devastiraju okoliš splitskog područja. Ne možemo za sve okriviti klimatske promjene i sakriti se iza više sile. Gradovi na Mediteranu desetke godina intenzivno ozelenjavaju svoje prostore stvarajući uvjete za smanjenje temperature gradova koje rapidno rastu. Mi ne radimo ništa. Imamo svijetlih primjera  Matejuške i dijelom Zapadne obale kao i pošumljavanja opožarenih područja oko Mosora  aktivizmom građanki i građana što ulijeva nadu u bolje sutra .

Ali potkornjak s Marjana već ruje na Čiovu, a on je dio Splita. Kriza se širi. Zeleni nude rješenja... - stoji u priopćenju
hr Fri Dec 14 2018 21:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5895ce3fb473985d158b4568/80
Foto: Pixabay

U Dalmaciji kiša i jaka bura, evo kada stiže promjena vremena

U nedjelju suho, uz hladno jutro, u ponedjeljak ponovno oborine i bura, pa...
Snijeg je zabijelio mnoge dijelove kopnene Hrvatske, najviše gorje, gdje ga mjestimice ima i većeg od 20 cm. U mnogim će krajevima padati i tijekom subote, uz stvaranje novog i podebljavanje postojećeg snježnog pokrivača, osobito u istočnim područjima Hrvatske, a na Jadranu će još ponegdje probleme stvarati jaka i olujna bura. - piše HRT

Do večeri će se većinom razvedriti pa će nedjelja biti pretežno sunčana, ali nakon jutra u većini krajeva najhladnijeg, ne samo u ovome mjesecu, nego još od početka ožujka. 

U ponedjeljak ponovno oblačnije, uz snijeg, na Jadranu i kišu, te ponovno mjestimice jaku buru, a od utorka većinom suho i relativno hladno.

Subota - u početku još oborine pa razvedravanje

U Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačno sa snijegom, uz stvaranje novog snježnog pokrivača debljine i veće od 10 cm. Puhat će slab i umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak, a temperatura zraka bit će većinom između -2 i 1 °C.

I u središnjoj će Hrvatskoj još biti snijega, poglavito u prvome dijelu dana. Poslijepodne stanjivanje oblaka, a navečer i u noći i razvedravanje. Temperatura će biti od -2 do 1 °C, uz ponegdje umjeren, na udare u Podravini i Međimurju i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar.

Na sjevernom Jadranu djelomice, u Istri i pretežno sunčano. U gorju će pak još prevladavati oblačno sa snijegom, osobito u Lici. Puhat će sjeveroistočnjak, mjestimice na udare i jak, a na obali i otocima bura, ponegdje jaka, podno Velebita i olujna, s orkanskim udarima.

Na sjeveru Dalmacije kiše vjerojatno više neće biti. No, prema jugu još treba računati na nju, osobito u noći i ujutro. Pritom će u unutrašnjosti Dalmacije biti i snijega. Uz buru, umjerenu i jaku, na udare mjestimice i olujnu, temperatura zraka će biti između 5 i 10 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Na jugu Hrvatske prevladavat će oblačno, uz povremenu kišu, mjestimice i obilniju. Puhat će bura, na otvorenome sjeverozapadnjak, uz umjereno valovito i valovito more.

U nedjelju suho, uz hladno jutro, u ponedjeljak ponovno oborine i bura, pa...

U nedjelju posvuda sunčanije. Prema kraju dana na kopnu novo jače naoblačenje sa zapada te će u noći na ponedjeljak i u ponedjeljak opet biti snijega, osobito u gorskim predjelima. U utorak većinom suho, ponegdje i sa sunčanim razdobljima. Temperatura zraka u noćnim i jutarnjim satima mjestimice u nedjelju i ponedjeljak može biti niža od -10 °C. U nastavku tjedna većinom suho, ali relativno hladno.

Na Jadranu također nedjelja i od utorka većinom suho sunčano. U nedjelju navečer porast naoblake te će u ponedjeljak biti oblačno s povremenom kišom, a u noći od nedjelje na ponedjeljak može ponegdje biti susnježice pa i snijega. Nakon prolaznog slabljenja u nedjelju te ponovnog jačanja bure početkom novoga tjedna, a od srijede će vjetar biti uglavnom slab.
hr Fri Dec 14 2018 20:24:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2e00902af47fd3478b459f/80

Premlatio 18-godišnjakinju: Daruvarac pušten na slobodu

Pušten je nakon što je danas istekao rok od šest mjeseci

Darko Kovačević poznat i po nadimku "Daruvarac" pušten je na slobodu.

Pušten je nakon što je danas istekao rok od šest mjeseci koliko ga se može držati u pritvoru za kazneno djelo prijetnje i nanošenja teške tjelesne ozlijede. - piše Index

Kovačeviću su određene mjere opreza te se ne smije približavati žrtvi. Iduće ročište je 9. siječnja.

Incident u sudnici

Podsjetimo se, danas nije održano sudsko ročište, a u sudnici je izbio incident.

Majka 18-godišnjakinje za čije je krvničko premlaćivanje optužen 31-godišnjak, a koja je danas trebala svjedočiti vrisnula je kad je shvatila da to znači da će "Daruvarac" od danas biti na slobodi. "Ne mogu ja ovo više. Ne mogu ovo izdržati", zajecala je, pisao je Zadarski ranije danas.

U tom je trenutku vrata sobe za zaštićene svjedoke u sklopu sudnice probila 18-godišnja Zadranka. Pokušala je doći do majke mašući rukama i nogama.

"Dajte mi torbu da odvedem dicu iz ove države, ne mogu više"

Cijelu su situaciju odmah smirili pravosudni policajci, koji su obje Zadranke uveli u zaštićenu prostoriju.

"Dajte mi torbu da odvedem dicu iz ove države. Ne mogu više, ne mogu više. Ubit će mi dicu. Ne mogu više. Radi koga ja moram bižati iz Hrvatske, radi koga", jecala je majka iz sobe za svjedoke, a potom i u hodniku Općinskog suda u Zadru kojim su nakon njihovog odlaska policajci proveli "Daruvarca" prema policijskom automobilu, a potom i prema istražnom zatvoru u zgradi na Poluotoku. - piše Index

hr Fri Dec 14 2018 17:43:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c13d6520e49387e4a8b45aa/80

Humanitarno kino srce FGAG-a: Studenti, asistenti i profesori sudjelovali u prikupljanju hrane za splitske beskućnike

Na Fakultetu građevinarstva arhitekture i geodezije u Splitu, 12.12.2018. održalo se prvo humanitarno kino „Srce FGAG-a“

U organizaciji splitske udruge MoST koja skrbi i brine o beskućnicima te Studentskog zbora FGAG-a uz potporu FGAG-a nastala je suradnja za pomoć splitskim beskućnicimana na ovaj jedinstven način, kako na splitskom Sveučilištu tako i na razini Hrvatske.

U iznimno ugodnoj atmosferi te uz odličan odaziv studenata, asistenata i profesora prikupljala se hrana za splitske beskućnike te je donacija ujedno bila i ulaznica za kino.


Projicirali su se filmovi domaće produkcije nagrađivanih autora i glumaca :

„ Silvio Zmaj“, splitske autorice Lucije Bosančić koja je uz glavnog glumca Donata Zeke došla prezentirati film okupljenim studentima.

„Nepovratno“ autora Igora Bezinovića te,

„Varoški amarkord“ - ljudi koji se smiju autora Zvonimira Rumboldta.

Okupljenim studentima i sugrađanima na početku večeri obratili su se predsjednik Studentskog zbora FGAG-a Ivan Baričević, iz udruge MoST obratila se gospođa Đordana Barbarić, a u ime FGAG-a okupljenima se obratio dekan fakulteta Nikša Jajac, naglašavajući važnost građanskog aktivizma i uključivanja umjetnosti u humanitarne događaje na FGAG-u.


Osim filmova organizatori su dodijelili i nagrade za studente u vidu lutrije koja je bila potpuno besplatna za svih. Tako se nanizalo preko 90 nagrada po mjeri i za studente od besplatnog kopiranja, printanja, besplatnih kava i večera pa sve do kupona za hranu i piće te dresova najpoznatnih splitskih klubova. Iz Studentskog zbora zahvaljuju svim sponzorima na pokazanoj dobroj volji i spremnosti na suradnju.

Jutro nakon, Studentski zbor obavijestio je javnost kako je prikupljeno 19 prepunih kutija donacija protuvrijednosti od 10.414,00 kn te naglašavaju kako je ovo samo početak koji je pokazao koliko je veliko studentsko srce.

hr Fri Dec 14 2018 17:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .