Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/552fd93ac0cbdc07008b49af/80

Rotaryjanci donirali 1,1 milijun kuna KBC-u Split za medicinsku opremu

Zavod za neurokirurgiju splitskog Kliničkog bolničkog centra (KBC) dobio je donaciju medicinske opreme od Rotary klubova Solin, Split, Kaštela i nizozemskog Heerenveena, vrijednu više od 1,1 milijun kuna, koliko je prikupljeno u humanitarnom projektu "Krug prijateljstva".
Voditelj projekta "Krug prijateljstva" Danijel Jozić rekao je kako je nabavljeno 28 bolesničkih kreveta za Odjel neurokirurgije, sterotaksijski uređaj za biopsiju moždanih tumora, sustav tabularnih retraktora, a realizirana je i edukacija neurokirurga u KB Dubrava, kao i u inozemstvo gdje će splitski liječnici otputovati sljedeći tjedan. Od samog početka humanitarne akcije prošle su dvije godine, podsjetio je Jozić, naglasivši da na "ovome neće ostati". "Za desetak dana predstavnik Zavoda za neurokirurgiju i ja putujemo u Nizozemsku na uzvratni posjet našem međunarodnom partneru. Ideja je da razradimo daljnje aktivnosti i projekte koji će se u bližoj budućnosti sigurno realizirati u korist Zavoda. Sljedeći koraci će biti podizanje kompetencija Zavoda, a ministarstvo je to koje će voditi računa o nabavci opreme", najavio je voditelj projekta "Krug prijateljstva".

 Nakon primopredaje opreme pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KBC Split, dr. Vlatko Ledenko, kazao je da su od prikupljenog novca kupili ono što je tom odjelu najpotrebnije, a to je oprema i isto toliko bitna edukacija kadra.

 Potvrdio je kako današnjom donacijom humanitarna akcija nije završila već je to samo njen prvi dio s obzirom da će se nastaviti kroz daljnju edukaciju specijalizanata u vanjskim neurokirurškim ustanovama u Europi. dr. Ledenko istaknuo je da su liječnici u neurokirurgiji potpuno ovisni o novim tehnološkim dostignućima, svjesni da toga puno još treba, no ići će korak po korak.

 "Kroz našu ambulantu godišnje prođe 12 tisuća pacijenata, kroz Hitni kirurški prijam više od 3,5 tisuća osoba, godišnje napravimo do 700 operacija. Uvođenje sterotaksijskih procedura našoj bolnici puno znači. Na godišnjoj razini to znači da će između 20 i 30 pacijenata biti 'odrađeni' u našoj operacijskoj sali bez potrebe odlaska u zagrebačke klinike. Dio edukacije je već obavljen, a dio će se tek obaviti da bi u prosincu mogli napraviti prvu takvu proceduru. Za prve dvije procedure će nam pri ruci biti kolege iz drugih ustanova, a kasnije ćemo ih izvoditi potpuno samostalno", istaknuo je pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KBC Split.

 Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu u KBC-u Split, Anton Marović. ocijenio je kako je riječ o izuzetno vrijednoj donaciji splitskoj bolnici koju treba promatrati kao završnu akciju obnove neurokirurgije stradale u požaru u rujnu 2015. godine.

 Zahvalio se Rotary klubovima koji su dali veliki doprinos, s obzirom da se od donacije kupila vrhunska oprema.

 "Važno je da je prepoznato da se treba ulagati u ljude. Naši neurokirurzi tako odlaze u nizozemski Centar izvrsnosti neurokirurgije gdje će se educirati o radu na novoj opremi", zaključio je Marović.

hr Thu Oct 12 2017 13:23:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533402f7179942b91c7b23f8/80

Sutkinja odbila primiti prijatelje i obitelj Cesarea, ovrha zakazana za sutra

Cesare je završio u bolnici, a sutkinji su htjeli predati i potrebnu medicinsku dokumentaciju kako bi se ovrha odgodila
Ispred zgrade Općinskog suda danas su se okupili prijatelji i rodbina devetogodišnjeg Cesarea Avenatija kako bi predali peticiju s 10.000 potpisa što bi značilo odgodu ovrhe koja je zakazana sutra u 9 sati na Pujankama. 

Predsjednica općinskog suda, Marina Boko odbila ih je primiti. 

Cesareova teta, Vanja Kuluz izjavila je kako je sutkinja poručila da dođu u srijedu zajedno s odvjetnikom. 

-Događa se ono na što psihijatar upćuje već dvije godine. Psihijatar koji prati dijete već je izjavio nebrojno puta da će ova ovrha dijetetu prouzročiti traume, kazala je Vanja Kuluz.  

Anđela Šuštić, obiteljska prijateljica kazala je kako su tražili razgovor sa sutkinjom kako bi joj predali dokumente koje imaju i koji su više nego dovoljni da se ovrha odgodi, no ona ih je odbila. 

Vanja Kuluz pozvala je sve da ljude da se pridruže na prosvjedu sutra u blizini njihove zgrade na Pujankama. 

Cesare bi trebao biti oduzet majci i odveden ocu u Italiju, no završio je u bolnici pa se još ne zna cjelokupni ishod ovrhe. 
hr Mon Jun 18 2018 12:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/532f69681799424f067b24bf/80

Izlaznost na kotarskim izborima 11,5 posto

Manja je za dva posto u odnosu na kotarske izbore prije četiri godine
U Split su jučer održani kotarski i mjesni izbori. Od ukupno 17,5 tisuća upisanih birača ove godine izašlo je 11,5 posto građana. Prije četiri godine izašlo je 13, 5 posto građana. 

Najviše mandata je osvojio HDZ, a na Pujankama će se ponoviti izbori 24. lipnja. 

Izborno povjerenstvo ustanovilo je  da je broj glasačkih listića na tom mjestu za 5 komada veći od broja birača koji su glasovali.

HDZ u gradskom vijeću za sada ima 120 vijećnika, SDP sa svojim koalicijskim partnerima ima 41 vijećnički mandat. Most je osvojio 14 vijećnika, Pametno 11 vijećnika, HNS 3 vijećnika, a po dva vijećnika imaju 
 HSP, HSLS, HSS i HSU. 
hr Mon Jun 18 2018 12:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad716282af47f217f8b477a/80
Foto: MUP

Akcija u prometu "Faktori rizika": Policija u lovu na neodgovorne vozače

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama

U utorak,19. lipnja 2018. od 16 do 20 sati na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se ciljna akcija u prometu „Faktori rizika“, u kojoj će se prvenstveno zahvaćati prekršaji prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja pojasa u vozilu i zaštitne kacige na motociklima i mopedima, te  korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu, te kako bi izbjegli moguće sankcije.

hr Mon Jun 18 2018 10:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2762b32af47f783c8b4584/80
Foto: MMPI

Prekinuto je tegljenje: Na turskom brodu pojavilo se novo puknuće

Turski teretni brod Haksa ipak nije dotegljen u ponedjeljak ujutro u Trogir, već "zapeo" 12 nautičkih milja dalje, kod otoka Drvenika zbog nove pukotine

Tegljenje Hakse je prekinuto oko 1 sat u noći na ponedjeljak jer je u brod ponovo počela prodirati voda, potvrđeno je Dnvniku Nove TV u splitskoj Lučkoj kapetaniji. 

Prema trenutnim informacijama, more ne prodire u brod na mjestu jučerašnjeg puknuća, već se radi o novom puknuću. 

Ronioc je tijekom jutra obavio pregled broda kako bi se ustanovilo gdje se pukotina točno nalazi i na koji će se način sanirati. U tijeku je i ispumpavanje mora iz strojarnice, no u Lučkoj kapetaniji tvrde da onečišćenja mora nema. 

Nakon što se pokrpa nova pukotina turski brod će biti otegljen do Trogira, za što će im s ove pozicije trebati još nekih četiri ili pet sati. Kada će se to dogoditi još uvijek nitko ne zna. 

Na Haksi više nema nikoga, a kapeta i četvero članova posade koji su posljednji ostali na brodu, s njega su evakuirani i trenutno su na sigurnom, kažu u Kapetaniji. - piše Dnevnik

hr Mon Jun 18 2018 09:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .