Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5445651e1899420d5c0000d5/80
Foto: Screenshot

Osam načina kako pravilno i zdravo izgubiti kilograme

Kada govorimo o gubitku kilograma, svi odmah pomislimo na razne vrste dijeta. No, jedna nutricionistica kaže da nije u tome ključ.

Ključ gubitka na težini i njenom zdravom održavanju nije dijeta. Zvuči čudno, ali najnovija istraživanja su pokazala kako ekstremne dijete, sokovi za čišćenje tijela ili izbacivanje svih ugljikohidrata mogu pomoći u smanjivanju nepotrebnih kilograma na kratko vrijeme. No, ako zaista želite postići izgled koji će vas na duge staze u potpunosti zadovoljiti, dijeta nije rješenje. 

"Gubitak težine je zapravo proces gubljenja povezanosti s hranom te ostvarivanja zdrave veze s vašim tijelom", rekla je za Insider nutricionistica Bonnie Taub-Dix.

Također, objavila je osam korisnih savjeta koje za sada sigurno niste čuli, a mogu vam pomoći da promijenite svoju prehranu bez da krenete s dijetom, piše Život i stil.

1. Izbacite 'cheat day'

Uspješno vodite zdravu prehranu bez unosa slatkiša, ugljikohidrata ili GMO namirnica, ali vaš prijatelj slavi rođendan pa se počastite s par komada pizze. No, takav pristup nije baš od pomoći. "Sam naziv 'cheat day' već nosi negativnu konotaciju, kao da radite nešto krivo, a ja smatram da ne bi smjeli postojati negativni osjećaji prema hrani", rekla je Bonnie. Također, objašnjava kako nitko nebi trebao izbaciti iz prehrane sve one namirnice koje voli samo zato jer nisu zdrave. Važno znati u koje doba dana ih je najbolje jesti.

 

2. Što manje ulja 

Koliko god da je zdravo, puno je kalorijama, stoga izbacite velike količine ulja iz prehrane. Pržite jaja, povrće ili radite salatu, nevažno je, radije ga zamijenite sprejevima za kuhanje. Jedna čašica ulja sadrži oko 2000 kalorija. 

 

3. Ključ je u ravnoteži

Balansirajte obroke i male užine tako da kombinirate namirnice koje unosite. Primjerice, Bonnien savjet za odličnu užinu je maslac od badema s kruhom od sjemenki. "Kada jedete obrok koji posjeduje i proteine i ugljikohidrate i masnoće, osjećat ćete se zadovoljniji", tvrdi Bonnie. 

 

4. Pratite što jedete 

Ako već pokušavate izgubiti kilograme, morate pratit i odakle dolaze kalorije koje unosite u tijelo. Ne morate izbaciti sve nezdrave namirnice, ali pratite količinu koju jedete. "Masnoće čine važan dio naše prehrane, no ako ne pratite koliko ih unosite, stvari mogu krenuti nizbrdo", rekla je Bonnie. 

 

5. Potrebno je vrijeme da se prilagodite novim okusima 

Trebate imati strpljenja kada se odlučite na promjenu prehrane. Ako ste naučeni na veoma slatku hranu, potrebno je vrijeme da se vaše tijelo privikne na namirnice koje nemaju takav okus. Savjet koji Bonnie daje za navikavanje na hranu s, primjerice, manje soli je zamjena s drugim začinima koji također mogu dati sličan okus hrani. Kao primjer navodi papričicu ili čak cijeđeni limun.

 

6. Ne preskačite obroke 

"Kada ljudi žele izgubiti kilograme imaju tendenciju preskakanja obroka. To često rezultira osjećajem ljutnje", kaže Bonnie. Glad će negativno utjecati na vašu psihu, ali i na vaše emocije jer ćete se osjećati ljuto, pospano, manje fokusirano na obaveze i napeto. Također, na taj način ćete pojesti prvo što vam padne pod ruku, najčešće nezdravo, a kasnije požaliti. 

 

7. Mnogo tekućine i vlakana

Ako u prehranu ubacite veće količine vlakna, zasigurno ćete se osjećati bolje, pogotovo nakon što izbacite velike količine masti. Voće, povrće i žitarice uvijek su dobar izbor, no nemojte zaboraviti na vodu. Voda i vlakna čine najbolju kombinaciju, a ljudi često za vrijeme dijeta izbjegavaju unositi velike količine vode. Ako baš niste ljubitelji te bezukusne tekućine, Bonnie savjetuje biljne čajeve. 

 

8. Smanjite kalorije

"Ideja zdrave prehrane ne uključuje potpuno izbacivanje nezdravih namirnica, već njihovo smanjivanje", savjetuje Bonnie. Primjerice, umjesto da pojedete cijelu zdjelu žitarica punih šećerom, izmiješajte ih s onim zdravima. 

hr Tue Jun 05 2018 16:12:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b310b1e2af47f4a498b46de/80
Foto: DN

PAPRIKA Biljka koja je donešena u Europu još za vrijeme Columba

Nije Columbo otkrio samo Ameriku, već i papriku i donio ju iz Perua u Europu davne 1943. godine. Uzgajala se po mnogim vrtovima, a danas se u svijetu uzgaja više od 50 sorti paprika.

Papriku ubrajamo u povrće koje ima svoju nutritivnu i ljekovitu vrijednost. Najveći sastav paprike čini voda koje ima više od 90 posto. Plod paprike ubrajamo u namirnice koje su najbogatije vitaminom C. Ako niste znali, ova namirnica obiluje 4-5 puta više vitaminom C od agruma (limun,naranča,mandarina). Vitamin C jača naš obrambeni sustav, zato u vrijeme sezone paprika pojedite svaki dan barem jednu papriku. Osim vitamina C, u paprici ima dosta i vitamina A ,B, K

Zbog vitamina A dobra je za zdravlje očiju. Paprika u svom sastavu ima željeza, magnezija,mangana, beta-karotena, ugljikohidrata, bjelančevina, masti, djetetskih vlakana....Ako patite od lošeg tena, konzumirajte što više ovu namirnicu jer će melanin, vitamini i beta-karoteni pomoći zdravlju vaše kože. Vitamin B6 koji se nalazi u paprici pomaže u spriječavanju gubitka kose. Preporuča se u mnogim djetama, zbog niskog udjela kalorija i velikog bogatstva vitamina i minerala. 

Muškarci koji jedu mnogo paprike, rjeđe obolijevaju od raka prostate. Ženama se preporuča što više paprike u vrijeme PMS-a, jer vitamin B6 pomaže u proizvodnji melatonina i serotonina koji uvelike smanjuju stres, loše raspoloženje i bezvoljnost. Paprika ubrzava metabolizam i na taj način potiče sagorijevanje kalorija. Sve ovo navedeno i još mnogo toga, dobar je razlog da papriku uvrstimo u svoj jelovnik.

Naš savjet je, bilo da se radi o zelenim, žutim ili crvenim paprikama da birate one koje nisu kemijski tretirane.

hr Mon Jun 25 2018 18:33:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b310fdd2af47fe14b8b4642/80
Foto: Screenshot

VIDEO Pogledajte fantastični video Knina, njegove okolice i povijesne Tvrđave!

Zvonimirov grad prepun je povijesti i baštine
Grad Knin, Turistička zajednica grada Knina i Kninski muzej, zajedno su potpisali ugovor o suradnji s Pointersom, te osim što je grad Knin ušao u aplikaciju Pointers, snimljen je i promotivni video grada Knina te VR 360 na pet lokacija.

Pointers je aplikacija koja kroz sedam različitih platformi pruža informacije o hrvatskim turističkim gradovima, a glavni cilj je privući što više posjetitelja u Lijepu Našu. 

Kninski muzej je tiskao 100 000 letaka na tri jezika i oni se nalaze na najzanimljivijim lokacijama od Zadra do Splita, a ova suradnja dio je  promidžbenih aktivnosti koje su odlučili provesti ove godine.  

Iako je nezaposlenost u Kninu visoka, a mladi ga napuštaju, to ne umanjuje prirodne ljepote i baštinu koju krije Zvonimirov grad. 


Uvjerite se u videu: 


hr Mon Jun 25 2018 17:53:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30d6a62af47f4a498b46a3/80
Foto: PIXABAY

Napravite 'domaću' Nutellu

Jednostavan recept koji će oduševiti sve sladokusce

Da, obožavamo Nutellu i nema joj ravne. Ali odlučili smo isprobati ovaj recept i napraviti vlastitu čokoladnu senzaciju s lješnjacima. Nadamo se da će okus biti jednako slastan, piše elegant.hr

Sastojci:

Mlijeko- 4 čaše
Lješnjaci- 3-4 žlice
Granulirani šećer- 4 šalice
Brašno- 4 žlice
Kakao u prahu- 6 žlica
Maslac- 200g
Sol-1/2 žlice

Upute:

1. Pomiješati zajedno granulirani šećer, kakao i brašno u zdjelu.

2. Postupno dodati mlijeko u malim porcijama te odmah promiješati smjesu kako bi se izbjegle grudice.

3. Kada dodate mlijeko, ulijte smjesu u lonac i uključite pećnicu.

4. Smjesu kuhajte na laganoj vatri. Stalno miješajte kako bi se spriječilo gorenje ili da se smjesa ne bi zalijepila za dno tave.

5. Lješnjake pržite zatim ih sameljite te ih potom dodajte u smjesu. Dodajte maslac i sol, i počnite miješati.

6. Kuhajte na laganoj vatri. Nastavite miješati sve dok se smjesa ne zgusne. To traje oko 15-20 minuta.

Neka se vaša Nutella zaledi, a zatim je stavite u staklenku s poklopcem te spremite u hladnjak. Domaća Nutella je vrlo ukusna i idealna ako je želite namazati na tost ili kolače.

hr Mon Jun 25 2018 13:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b30ce582af47fdf4b8b4615/80

Gastro Show Biograd: uživali i Ivan Zak i Davor Dretar Drele koji otkrivaju buduće planove

Ovog vikenda posjetili smo manifestaciju Gastro stol Biograd 2018. i probali razne delicije Biograda na moru. Vrhunsku zabavu na Gastro stolu omogućili su Mladen Grdović i Ivan Zak. Voditeljski dvojac showa bili su Igor Jelenić Toto i Davor DretarDrele.

"Jako sam zadovoljan nastupom. Publika koja je večeras ovdje, bila je jača od ovog vjetra i ovih temperatura, tako da smo već nakon 15 minuta ugrijali Biograd", poručio je Ivan Zak nakon koncerta i time najavio novu pjesmu 'Dar-Mar'.

 "Mislim da će nova pjesma Dar-Mar tek doživjeti svoju popularnost u sljedeća 2-3 mjeseca."

Na pitanje koji su mu planovi ovo ljeto, Ivan je skromno dodao:

"Družit ću se s publikom. Imati ću nastupe, uglavnom na obali, usput planiram promovirati svoj novi album koji će uskoro izaći u izdanju Croatie Records."

Davor Dretar Drele sretan je što se manifestacija Gastro Showa i dalje održava, a tvrdi, važna je za hrvatsku gastro kartu.

"Iznimno sam zadovoljan, jako mi drago vidjeti da ova manifestacija koju inače podržavam već godinama svake godine postaje sve bolja i sve ljepša i da budem iskren značajnija na hrvatskoj gastro karti. Bravo Biograd!"

Davor pojašnjava kako Biograd ima posebno mjesto u njegovom srcu, stoga ga ne čudi što se našao ondje kao gost i izvođač. Biograd naročito voli kada je riječ o odmoru s prijateljima, a o svom 'ukusu za nepce' i budućim planovima otkrio je u nastavku.

Kako vam se svidjela gastro ponuda na ovogodišnjem Gastro Showu? Jeste li imali prilike probati što?

-Ove godine sam na Gastro Showu Biogradu probao apsolutno sve jer ja naime ne bih ni imao 105 kilograma da se ustežem od bilo čega. Probao sam sve proizvode odnosno sve kulinarske specijalitete i mogu reći samo palac gore za sve ugostitelje! Svake godine je sve bolje i ukusnije.

Kakvi su vam karijerni planovi za jesen? Gdje ćemo vas moći vidjeti?

-Što se tiče mojih planova za jesen, sve je vrlo jednostavno, nastavit ću rad za ekipu In Magazina s Nove TV, privatno namjeravam ostati u braku nadam se da će mi to uspjeti, pripremam i novu kazališnu predstavu s kolegom Vidom Balogom vjerujem da će biti dosta smijeha. U budućnosti želim samome sebi ono što želim svim vašim čitateljima, prvenstveno puno zdravlja, ljubavi, sreće, pomalo vina, a novac će doći sam od sebe a on, vjerujte mi i nije najvažniji.

hr Mon Jun 25 2018 13:14:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .