Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d4c19c029111c23408b4579/80

Stranka Pametno podnijela zahtjev za nadzorom zakonitosti prošle sjednice Gradskog vijeća Splita

Zahtjev je Uredu državne uprave podnio gradski vijećnik Jakov Prkić u ime stranke Pametno
- Nakon usvajanja 14. točke dnevnog reda 24. sjednice „Godišnji izvještaj o poslovanju komunalnog trgovačkog društva Čistoća d.o.o. za 2018. godinu“, većinom glasova vijećnika odlučeno je kako će se za točke dnevnog reda od 15.-22. provesti jedna zajednička rasprava. Navedene točke dnevnog reda odnosile su se na godišnje izvještaje o poslovanju trgovačkih društava u vlasništvu Gada Splita: Lovrinac d.o.o.,Parkovi i nasadi d.o.o., Promet d.o.o.,Vodovod i kanalizacija d.o.o., Stano-uprava d.o.o., Split parking d.o.o., Spalatum D.M.C. d.o.o., Splitska obala d.o.o.. 

Za svih osam točaka dnevnog reda vijećnici su mogli raspravljati pet minuta što je prosječno niti četrdeset sekundi za svaku točku, odnosno za godišnji izvještaj svakog poduzeća. Time je prekršen članak 44. Statuta Grada Splita temeljem kojeg vijećnik ima pravo raspravljati i glasovati o svakom pitanju koje je na dnevnom redu sjednice Vijeća. Temeljem Poslovnika Gradskog vijeća Grada Splita (članak 103.) rasprava može trajati duže ili kraće od uobičajene, ali Poslovnik ne daje mogućnost objedinjavanja rasprava više točaka dnevnog reda u jednu raspravu. Kako je riječ o važnim točkama (godišnjim izvještajima o poslovanju gradskih poduzeća) odluka većine spriječila je uobičajeni tijek rasprave i onemogućila normalan demokratski rad Vijeća.

Predlažemo da se zbog grubog kršenja Statuta i Poslovnika navedeni dio 24. sjednice proglasi nezakonitim, a akte ništetnima - stoji u Zahtjevu Jakova Prkića u ime stranke Pametno.

hr Thu Aug 08 2019 14:46:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e1cec0f29111c26638b4580/80

KOMENTAR: Jadan smo narod kad pravdamo ubojstvo nekim obiteljskim nasiljem i maltretiranjem

Svi smo svjesni, u isto vrijeme, kako institucije u velikoj mjeri baš u ovakvim slučajevima zakažu
Trostruko ubojstvo u Splitu tema je nepresušnih informacija. Mediji su, u najmanju ruku, objavljivanjem svakog i najmanje važnog detalja doveli do toga da se mnogi već hvataju za glavu ili, u nadi da će prestati, okreću očima.

Svaki komentar ovakvoga čina je suvišan, ali nekoliko dana poslije ova moja glava novinara, koji je pratio cijelu situaciju iz Varoša, shvatila je kako nije napisala pravi tekst u kojem će se u nekoliko rečenica kazati bit svega.

Svi smo bili zgroženi strašnim krvoprolićem, na terenu sam u strahu pratio događaj jer takvo što, komentirali smo odmah, nije mogao napraviti netko u skladu sa zdravim razumom. I to, ne samo što je ubijeno troje ljudi, nego što je cijeli zločin napravljen s kalašnjikovom.
Alo, s kalašnjikovom? Pa gdje mi to živimo?

Samo nekoliko minuta poslije događaja dobivali smo razne snimke.
Štoviše, u rekordnom roku objavljena su i imena ubojice i žrtava, a kako je vrijeme odmicalo slagale su se priče i objavljivali svi detalji.
U cijeloj kaotičnoj situaciji toliko je stvari bilo užasno. Do trenutka kad je ubojica pronađen, i kad je to objavio, ni više ni manje, nego gradonačelnik onda su neki mediji čak i žive pokapali, a ubojicu uhvatili i tko zna koliko vremena ranije je uistinu bio uhvaćen.

Ali, zaboravimo to. Do dana današnjeg nije mi jasno zbog čega je napravljeno toliko propusta. Policija koja je davala šture informacije, a ulicama Splita hodao je čovjek koji je usred bijela dana, doslovce, izmasakrirao trojicu, ali i Splićani koji su, ovaj strašan događaj, podržali? Isprike, jedan dio njih.

Ubiti trojicu ljudi, a onda isto to pravdati nekim obiteljskim nasiljem, maltretiranjem, raznim pričama o tome što su radile žrtve je, po meni, krajnje pogrešno. Svi smo svjesni kako institucije u velikoj mjeri baš u ovakvim slučajevima zakažu. Bilo to s nekim očitim razlogom ili možda prikrivenim, ali u nadi kako ništa od toga nije s nekom namjerom.

Mnogi su u Filipu prepoznali sebi, ali, po mom mišljenju, nagovijestili i kako je ovo bio tek početak.
Nagovijestili kako će ubojstva i razmirice, koje mnogi imaju na svakodnevnoj bazi, najlakše se riješavati pištoljima, puškama, sjekirama ili kakvim drugim hladnim oružjem. Mašala. 

Uzeti čovjeku život, koji predstavlja nešto najsvetije predstavlja zločin za doživotnu kaznu.I sada vjerujem kako će mnogi ovu rečenicu osuditi i nazivati me kakvim pogrdnim imenima, ali svakom, iole pametnom i razumnom čovjeku, ova je činjenica jasna.

Ne mogu se jedino oteti dojmu kako je ova tragedija mogla biti spriječena. Nespretno su to iz policije potvrdili svojom reakcijom. Sjećate se kako je rečeno da je krvavi pohod trebao biti i veći, a da ga je spriječila policija koja je Malvasiju obavijestila da se sakrije?
Eto, to je bilo ono ključno. Sve se znalo i ranije.

Svjesni smo valjda i toga kako svi mi u životu problem rješavamo putem 'manjeg otpora'. Sve se to radilo i u ovom slučaju, od Centra za socijalnu skrb i Pravosuđa do drugih nadležnih institucija i pojedinaca. Sve to dio je svakodnevnice dok se ne dogodi nešto ovakvo.

Svima je jasno kako su Splićani podijeljeni. Jedni podržavaju Filipa, a drugi napadaju njegovog odvjetnika. Osobno, smatram kako su oba stava pogrešna.
Oko podrške Filipu sam već objasnio, a ovaj oko napada odvjetnika je jednostavan. Čovjek, u ovom slučaju Filipov odvjetnik, svoj 'kruh svagdašnji' zarađuje u sudskim procesima. To mu je tek jedan od njih...

I dok svi slažemo svoje verzije priča, dok svi mi zagledani u medijske istupe i tekstove zamišljamo cijeli zločin u isto to vrijeme postajemo dio istog sustava koji se iz godine u godinu ne mijenja. Ne trebamo daleko ići. Izbori za predsjednika to su potvrdili, a onda samo dva dana poslije već se novom predsjedniku zamjeralo to, to i to. 

Onda kad treba odlučiti onda, primjerice, glasati ne odemo. 
Kad i odemo glasati onda, primjerice, prekrižimo listić.
Ili kad odemo glasati onda glasamo za manje ili veće zlo.
Mnogi se vode i nekim svojim podjelama i mišljenjima u glavi pa zadrto gledaju u istom pravcu bez da saslušaju što nudi druga strana.

Svi smo mi vječno nezadovoljni, šutimo kada trebamo govoriti, a kada se nešto dogodi onda upiremo prste jedni u druge. Stalno postavljamo neke etikete, stavljamo ljudima ono što jesu i nisu, uvijek tražimo ono nešto što bi ponizilo i unazadilo drugoga. 

Jadan smo narod, možda takva klima vlada i diljem svijeta, ali ono što sigurno vrijedi za svakoga je činjenica kako 'Ovo nije svijet za nas', zapjevao bi Damir Urban.

Nije to svijet za nas, nije to svijet u kojem ne vidimo grešku visoku kao Himalaja u sebi, a dok u drugom vidimo problem veličine iglice. I svi se onda odjednom zgrozimo, svi predbacujemo uokolo, a zapravo ne shvaćamo kako smo i mi dio te ustaljene kolotečine kojoj nema kraja.

Nismo skrenuli s teme, na istoj smo, onoj o zločinu iz Splita, ali cijela je priča usmjerena prema cilju - Sustav koji ne radi svoj posao i ljudi koji su 'ovce loših gospodara' i koji pravdaju strašan zločin. Već jednom promijenimo kurs ovog broda koji tone, jedino ćemo tako naći spas u budućnosti. 
hr Mon Jan 20 2020 08:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25528729111c02088b45b5/80

I srpski mediji pišu o autobusima iz Sinja: 'Prijevoznici uglavnom kupuju polovna vozila!'

Uzroci požara u autobusima većinom su kvarovi električne instalacije, motora, dovoda goriva i sistema za grijanje
Srpska medijska kuća B92 objavila je priču o autobusima iz Hrvatske s posebnim osvrtom na sinjske autobuse te pisali o stalnim gorućim avanturama na cestama u prošloj i tekućoj godini. Hrvatska, tvrde, muku muči s autobusima kojih je prošle godine izgorjelo desetak, a na samom početku ove godine još dva: jedan školski autobus i jedan međugradski.

Uzroci požara u autobusima većinom su kvarovi električne instalacije, motora, dovoda goriva i sistema za grijanje.

Prema podacima 'Sindikata hrvatskog vozača', prosječna starost autobusa koji prevoze školsku djecu u Hrvatskoj je 12 godina, a prosječna starost svih autobusa u Hrvatskoj je 15 godina.

Nov autobus košta oko 200 tisuća eura, ali prijevoznici uglavnom kupuju polovna vozila, ističu u srpskoj medijskoj kući.

Saborski zastupnik Mosta iz Sinja, Miro Bulj upozorio je da su u Cetinskom kraju bila četiri požara autobusa zbog čega je obavijestio nadležno Ministarstvo i inspekciju koji, kako je kazao, ništa ne preduzimaju.

Ovoj priči dodajmo i kako smo u subotu kasno poslijepodne dobili fotografiju na kojoj je autobus sinjskog autoprijevoznika parkiran pokraj ceste na Klisu s otvorenim vratima pokraj kojih je vidljiv aparat za gašenje požara. 
Iako su čitatelji pisali kako je riječ o novom požaru autobusa informaciju smo pokušali doznati i potvrditi kod vlasnika sinjskog autoprijevoznika. Na pozive nam nije odgovarao.
hr Mon Jan 20 2020 08:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25520529111ccc088b4578/80

Spektakl u čast Tomislava Mrduljaša: Nakon Splita 'Zovem prijatelje moje' i u Zagrebu

Sav prihod od prodanih ulaznica biti uplaćen u korist 'Zaklade vojne solidarnosti'.
Nakon fantastičnog splitskog koncerta u Hrvatskom narodnom kazalištu 'Zovem prijatelje moje', autorska večer Tomislava Mrduljaša, dobit će i svoje zagrebačko izdanje.

Zorica Kondža, Jelena Rozga, Mia Dimšić, Ivo Amulić, Giuliano, klapa sv. Juraj HRM, Alen Nižetić, Marko Tolja, Tedi Spalato, Goran Karan, Tiho Orlić tek su neki od izvođača koji će i publiku u Zagrebu ujediniti u jednom cilju - pomoći za potrebite.
Tako će sav prihod od prodanih ulaznica biti uplaćen u korist 'Zaklade vojne solidarnosti'.

Pjevače će pratiti orkestar HRM-a, a voditeljski dvojac bit će Edita Lučić Jelić i Duško Čurlić.

Tomislav Mrduljaš kroz svoju bogatu glazbenu karijeru, skladateljsku i producentsku, dobio je niz nagrada i priznanja, a ona s posebnom vrijednošću svakako je nagrada 'Porin' za pjesmu i hit godine Jugo koju su otpjevali Giuliano i Marijan Ban. 
 
U razgovoru nakon splitskog koncerta 'Zovem prijatelje moje', koji je pomogao splitskoj bolnici, Mrduljaš je o večeri kazao.
- Večer je bila nabijena emocijama, ljudi su to dobro prihvatili, a ja sam zahvalan svojima prijateljima pjevačima koji su se odazvali koncert i pokazali kako uvijek možeš računati na njih.
hr Mon Jan 20 2020 08:08:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5e25514d29111c4e088b45a1/80

Akcija čišćenja: Kinezi s Pelješkog mosta pokazali koliko Hrvati ne cijene ono što imaju

More je, na jednoj od plaža u Komarni, izbacilo otpad, a marljivi Kinezi uhvatili su se 'u koštac' s otpadom
Pelješki most napreduje prema planovima, a radnici s mosta uljepšali su i kopno. Više od njih 600, koliko ih živi suživot s mještanima Komarne, organiziralo je akciju čišćenja.

Stupovi u moru, ali i na kopnu rastu. Zadovoljan je postignutim Jeroslav Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.
- Od toga su najviše napredovali stupovi na stupnom mjestu sedam i osam. Još radimo broj šest i devet i stup kopneni broj dva, on je stigao do kote na kojoj se već može montirati rasponska konstrukcija.

More je, na jednoj od plaža u Komarni, izbacilo otpad, a marljivi Kinezi uhvatili su se 'u koštac' s otpadom jer, kako su i sami kazali, njihove kuće su uvijek čiste pa tako žele i da bude ondje gdje trenutno žive.

Živjet će ondje, po svemu sudeći, još barem godinu i pol dana jer do tada je planirano da Pelješki most spoji more i kopno ne dođe li do klasičnih hrvatskih problema kašnjenja i zapreka.

'Lijepoj Komarni, želimo sretnu Kinesku novu godinu!', čak su i napisali veliki transparent kojim su, još jednom pokazali, koliko zapravo Hrvati ne cijene vrijednost koju imaju.
hr Mon Jan 20 2020 08:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .