Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5ddc37e729111c2e028b461d/80
Foto: Pixabay

Ovo je recept za najjednostavniji sirup protiv kašlja

Crna rotkva vrlo je učinkovita protiv kašlja i bronhitisa, a od nje možete vrlo lako pripremiti sirup ako joj dodate malo meda i ostavite da odstoji nekoliko sati

Crnoj rotkvi odrežite gornji dio kao poklopac, a unutrašnjost izdubite tako da dobijete “posudu” debljine 1 do 1,5 cm. U udubinu stavite žlicu cvjetnog meda te ostavite da poklopljeno odstoji dok ne nastane sirup (oko četiri do pet sati). Kad potrošite sirup, ponavljajte postupak dok se rotkva ne smežura. Uzimajte po žlicu triput na dan. Učinkovit je protiv bronhitisa, osobito kod djece.

Druga mogućnost je da izdubljenoj rotkvi čačkalicom na dnu probušite rupu, napunute je medom i stavite na čašu prikladne veličine u kojoj će se skupljati med koji polagano iscuri kroz rupu, piše 24sata


hr Mon Nov 25 2019 21:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dea2c4c29111cf91a8b45f6/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Kako je nastao običaj čišćenja čizmica i čarapa za sv. Nikolu?

Sinoć su se čistile čizmice i čarape, a danas smo ih našli prepune slatkiša i darova - blagdan je sv. Nikole!
Sveti Nikola rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji, u pokrajini Liciji u 3. stoljeću. Imao je bogate roditelje koji dugo nisu mogli imati djecu, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji je ime dobio po stricu biskupu u Miri. Nažalost, roditelji su brzo umrli i Nikola je ostao sam. Iako je nasljedio njihovo bogatstvo, ostao je skroman.

U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjem u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima, umro je 6. prosinca 327. godine te je pokopan u Miri gdje se i danas nalazi sarkofag u kojem je nekoć bilo položeno njegovo tijelo.

Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije. 

Spomendan mu je 6. prosinca, a posebno mu se raduju djeca čiji je zaštitnik jer ujutro, na današnji dan, on donosi slatkiše i darove i ostavlja ih u čizmicama koje smo očistili i ostavili na prozoru. Djeca koja su cijelu godinu bila dobra, dobit će samo darove, dok će kod onih koji možda nisu slušali mamu i tatu, zastati i Krampus, koji prati Svetog Nikolu i djeci ostavlja šibe.

Osim djece, Nikola je zaštitnik pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika, otoka Sicilije, pariškog sveučilišta i mnogih gradova širom svijeta. 

Kako je nastao običaj darivanja na ovaj dan i zašto se pokloni ostavljaju baš u čizmicama i čarapama?

U blizini roditeljske kuće sv. Nikole živio je bogat čovjek koji je izgubio carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, ali ih nije mogao udati, pa je odlučio trgovati njihovom ljepotom i mladošću tako da nešto zaradi. One su molile za spas svoje časti i poštenja. 

Sveti Nikola je nekako doznao za tu odluku nesavjesnog oca, pa je uzeo vrećicu i napunio je dukatima, umotao u platno i potajno ubacio dukate kroz prozor. Kad je otac shvatio da ima dovoljno novaca da uda jednu kćer, to je i napravio, ali se onda isti slučaj dogodio i drugi, pa i treći put. 

Kad je ubacivao novac kroz dimnjak za najmlađu kćer, susjed ga je sustigao i prepoznao. Nikola ga je zaklinjao da šuti o tom događaju, ali je otac razglasio u čitavom mjestu tu priču. Tako je Nikola postao prijatelj siromašnih.

Sveti Nikola odlučio je zlatnike spustiti kroz dimnjak, a budući da su se na ognjištu sušile čarape, upali su ravno u njih. Nakon toga tradicija se raširila po cijeloj Europi i Sjevernoj Americi, ali s različitim tumačenjima i nazivima. U Engleskoj je Saint Nicholas, u Njemačkoj Sinterklaas, u Poljskoj Mikula. Sv. Nikola živio je u davna vremena u šumi, pored jednog sela gdje su živjela i bogata i siromašna djeca. Bogata su bila jer su imala roditelje koji ih vole, dovoljno hrane i prijatelje. Ali nisu imala igračaka, a ni obuće. Samo jedan par čizmica. Ipak su djeca vrijedno svaki dan čistila i pazila svoje čizmice, a na Nikolin imendan bi ih posebno lijepo ulaštila i stavila u prozor. Nikola bi navečer prolazio i u svaki prozor u kome je bila lijepa čizmica stavio bi jednostavnu drvenu igračku koju je sam napravio. 

Ali, godine su prolazile i Nikola je bivao sve stariji. Više na svoj imendan nije mogao ići u selo i donositi igračke, a mame nisu htjele da im djeca budu tužna ako ujutro nađu praznu čizmicu. I zato je svaka mama u tom malom selu stavila u čizmicu ono što je našla u kući. Kako su bili siromašni, to su bile jabuke, orasi, bomboni zamotani u šarene papiriće. A djeca su se probudila i bila sretna jer su već imala dovoljno igračaka i slatko ih je razveselilo, piše vecernji.hr

hr Fri Dec 06 2019 11:24:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5dea2a9e29111c1d1a8b4636/80

Ogroman interes javnosti za predstavljanje knjige „sv. Jeronim Dalmatinac“ u Zagrebu

Predstavljanje knjige „sv. Jeronim Dalmatinac – život i djelo“, autora Slobodana Prosperova Novaka, u nakladi Splitsko-dalmatinske županije, je izazvalo ogroman interes javnosti.

Nekoliko stotina zainteresiranih je uspjelo ući u premalu dvoranu muzeja Mimara, koji se zove po još jednom Dalmatincu, velikom ljubitelju umjetnosti i strastvenom kolekcionaru Anti Topiću Mimari.

Svečano predstavljanje pozdravnim govorima su otvorili župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Ante Sanader te prof. dr. sc Božo Skoko, koji je kasnije i vodio samu prezentaciju djela. Uz njih, događaj su dolaskom uveličali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić te brojni drugi uglednici iz političkog i društvenog života.

Iznimna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas i zaželjeti vam dobrodošlicu, kao domaćin ovoga lijepog događaja, predstavljanja ili možda bolje reći razgovora ugodnog o sv. Jeronimu, zaštitniku Splitsko-dalmatinske županije. Govorimo danas o čovjeku koji je obilježio čovječanstvo. Činjenica je to koje do sada možda nismo bili toliko ni svjesni. Riječ je o čovjeku kojega danas štuje i istok i zapad, osobi koju eminentna američka agencija svrstava među stotinu ljudi koji su obilježili povijest čovječanstva – istaknuo je u pozdravnoj riječi župan Boban, nakon što je pozdravio uvažene goste i uzvanike današnjeg lijepog događaja. 

– Pitajući sam sebe, još prošle godine, jesmo li se dostatno odužili svomu svecu, pokrenuli smo inicijativu kako bismo, prije svega dan Županije obilježavali 30. rujna, na dan smrti sv. Jeronima. Naime, iduće 2020. godine će cijeli svijet obilježiti 1600-tu godišnjicu smrti ovoga velikana. Smatrali smo da, kao jedina područna samouprava koja je u svom imenu sačuvala ime Dalmacije, imamo pravo i obvezu biti prvi koji će, u čast sv. Jeronima Dalmatinca, objaviti njegov životopis i djela – kazao je župan, pozdravljajući kolegu župana međumurskog Posaveca, s kojim planiram i zajednički neke projekte vezane za sv. Jeronima na jesen iduće godine.

Angažirali smo tada hrvatskog književnika, prof. Slobodana Prosperova Novaka, kojemu zahvaljujem na izvrsnoj knjizi, koju smo do danas predstavili samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, uoči Dana Županije. O sv. Jeronimu će zasigurno stručnjaci govoriti puno više nego mi danas ali evo koristim prigodu pozdraviti i zahvaliti današnjim sudionicima razgovora o sv. Jeronimu: prije svih autoru knjige Slobodanu Prosperovu Novaku, zatim Vojnom ordinariju, dugogodišnjem ravnatelju Zavoda sv. Jeronima u Rimu, ocu biskupu Juri Bogdanu, našemu poštovanom i dragom novinaru Damiru Šarcu koji je kroz nekoliko godina u više prigoda u Slobodnoj Dalmaciji pisao o sv. Jeronimu i uvaženom prof. dr. Boži Skoki, kojega bih mogao satima slušati dok govori o našemu svecu. On je, sa svojim suradnicima, zaslužan za ovoliki interes svih vas i ogroman interes za ovaj događaj, medija iz cijele Hrvatske. Zahvaljujem i Slobodnoj Dalmaciji na medijskom pokroviteljstvu predstavljanja knjige, kao i svim predstavnicima medija. Možda smo negdje u silnoj želji da uspijemo s knjigom i cijelim ovim događajem, i pogriješili, griješit ćemo zasigurno i ubuduće, ali uvijek možemo reći: „Oprosti mi Bože, jer sam Dalmatinac!“ – zaključio je pozdravni govor župan Boban.

Božo Skoko je izvrsno moderirao ovo predstavljanje, bolje reći ugodni razgovor vrsnih poznavatelja života i djela sv. Jeronima o kojemu su, svatko iz svoga kuta gledanja, govorili biskup Bogdan, novinar Šarac i sam autor knjige, Prosperov Novak.

U glazbenom dijelu, predstavljanje knjige su sjajnim izvedbama hrvatskih, dalamatinskih pjesama, uveličali proslavljeni sinjski bas Božo Župić, inače vijećnik županijske Skupštine, i klapa sv. Jeronima iz Kaštela, na čelu s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem.

Sveti Jeronim ubraja se među četiri velika zapadna crkvena oca, uz svete Ambrozija, Augustina i Grgura Velikog. Neki mu pripisuju i titulu jednog od prvih europskih mislilaca. Njegov opus je kamen temeljac europske kulture, jer je omogućio uporabu latinskoga kao jezika zapadnoeuropske kulturne integracije. Zaslužan je za povezivanje antičke kulture sa zapadnoeuropskom civilizacijom, a i za popularizaciju biblijske baštine. Bio je omiljena tema mnogobrojnih umjetnika, a jedan od najljepših njegovih spomenika, onaj Meštrovićev nalazi se ispred zgrade hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu. Zato je ovo povijesna prilika da se Hrvatska konačno na pravi način predstavi svijetu kao domovina svetog Jeronima - rekao je u svom uvodu prof. Skoko.

Ispričati život sveca poput Svetog Jeronima bio je izazov, a istraživanje detalja života tako velikog čovjeka pravi pothvat. Uživao sam pišući ovu knjigu, jer se svakim novim retkom obogaćivala moja spoznaja o njegovom značaju - rekao je autor Prosperov Novak. Dodao je kako je gotovo nevjerojatna i impresivna činjenica da je Sv. Jeronim u samo dvadeset godina, uz pomoć nekolicine naučnika, preveo Bibliju s hebrejskog i grčkoga na latinski jezik, popularnu Vulgatu. - Danas se puno veće institucije i instituti ne bi prihvatili tog posla u tako kratkom vremenu, imajući na umu da je Sv. Jeronim, uz to pisao i druge knjige - zaključio je autor.

Mons. Jure Bogdan je istaknuo kako je Sveti Jeronim duboko ukorijenjen u kršćanskoj tradiciji hrvatskog naroda. 

Misao i spomen tog velikog sveca utkana je u svakodnevni život kroz anegdote, izreke i osobna imena, naročito u Dalmaciji. Gotovo u svakoj našoj biskupiji postoji župa ili crkva koja nosi naziv Svetog Jeronima - zaključio je mons. Bogdan. Novinar Slobodne Dalmacije Damir Šarac rekao je kako je tek dolaskom u Lisabon shvatio veličinu i značaj Svetog Jeronima. - Naime, Sveti Jeronim je zaista prisutan u svakom kutku Dalmacije, ali vidjevši u kojoj mjeri ga cijene u svijetu odlučio sam se dublje pozabaviti i istražiti njegov život, djelo i ostavštinu.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović je, kasneći zbog drugih obveza na početak predstavljanja knjige, kazala: 

Žao mi je što nisam čula uvažene predstavljače, sve sudionike ovoga lijepog događaja, u čast Dalmatinca koji je bio jedan od  najvažnijih protagonista povijesti kršćanske civilizacije poput našeg Ivana Meštrovića. Moram reći da je skulptura sv. Jeronima ispred veleposlanstva u RH originalni rad Ivana Meštrovića, sada u prilično lošem stanju – kazala je predsjednica te još jednom apelirala za obnovu ovoga vrijednog umjetničkog djela, koje je zbog svoga značaja, ucrtano i na turističkoj karti Washingtona, D. C. 

– Današnje predstavljanje knjige i sama knjiga su povod da se Hrvatska cijelom svijetu predstavi i potvrdi kao Domovina svetog Jeronima, a mi kao Jeronimovi zemljaci, baštinici njegova velebnog djela, čega su vrlo dobro bili svjesni naši preci. Hvala autoru i predstavljačima knjige što su omogućili da Jeronim lik i njegovo djelo predstavimo široj javnosti te obnovimo naše znanje i podsjetimo širu europsku javnost na njegovu važnost u povijesti naše zajedničke baštine. Naša Dalmacija je rasadnik znanja i  kreativnosti, ljudi koji su stoljećima stvarali nacionalnu kulturu, znanost i umjetnost. Ponosna na svaki kraj naše Domovine, nastavit ću raditi na promociji naše kulture sjajni domaćini europskim čelnicima kojima ćemo se predstaviti svojim nacionalnim identitetom i svime čime smo stoljećima ugrađivali u zajednički europski identitet, ponosni na svetog Jeronima i sve ljude koji su tomu dali svoj nemjerljiv doprinos – kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

hr Fri Dec 06 2019 11:17:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5de9fa0329111caa198b4628/80
Foto: Damira Kalajzić

PISMO MOJA Bebek pred splitski spektakl: 'Najljepši trenutak karijere je dijeliti pozornicu sa sinom!'

O glazbenim početcima, životu, notama i crtovljima, najljepšim trenutcima u karijeri i nadolazećem splitskom spektaklu u Spaladium Areni
Ljubav, karizma, strašna energija i specifičan glas ključne su stvari kojima Željko Bebek već nekoliko desetljeća osvaja obožavatelje u cijeloj regiji. Vječnost njegovih pjesama iz dana u dan potvrđuje sve mlađa publika, a nevjerojatan vijek legende i oni stariji koji se često nađu na koncertima koji su, u pravilu, uvijek rasprodani 'do temelja'.

74-godišnji glazbenik prošle je godine napunio dvoranu 'Gripu', mnoge očarao i rezervirao kartu u njihovim srcima za još veći koncertni spektakl u Spaladium Areni 21. prosinca. 
Pjevačka legenda, kaže, s nestrpljenjem očekuje ponovno izaći pred splitsku publiku i povezati početke i najnovija glazbena izdanja, a u ćakuli nam je otkrio i što priprema za, kako tvrdi, jedan od najvećih koncerata u cijeloj karijeri.

Životna priča glazbene ikone počela se ispisivati u teškom vremenu poslije Drugog svjetskog rata, a život ga je naučio kako cijeniti siromaštvo, ali i uživati u skromnim danima. Studirao je pravo, naučio je posao i dentalnog asistenta, ali ljubav prema glazbi prevladala je i odredila put i sredstvo izražavanja. Prisjetio se Bebek početaka u 'Bijelom dugmetu'.

- Svako vrijeme ima neki svoj glazbeni izričaj. U tom trenutku rock ’n’ roll bio je najraširenija pojava u svijetu. Tako smo i mi pripadali tom mladenačkom pokretu što se tiče glazbe. Imali smo malo bunta u sebi i ljepotu mladosti. Bili smo na početku puni snage, energije i ljubavi za glazbu i karijeru i vrlo smo uspješno živjeli u tom vremenu. Mladi danas na drugačiji način promatraju i proživljavaju svijet i to je dobro, a najljepše od svega je to što je došlo vrijeme kada glazba ima demokratičnost, kada se može zaista u kafićima jedne ulice slušati glazba iz različitih vremena - govori Željko Bebek koji tvrdi da je talent naslijedio od majke Katarine, a kako je glazbu još jače zavolio kad su i ljudi, strahovito brzo, prepoznali pravi brend u vidu 'Dugmeta'.

Živi i radi u Zagrebu sa svojom suprugom Ružicom, a rado, nastavlja glazbena legenda, ode do svoje Bosne i Hercegovine za koju je vežu lijepa sjećanja.

- Kao i svatko, posebne osjećaje gajim prema mjestu gdje sam se rodio i odrastao i proživio jedan veliki dio svog života. I sad vrlo rado odlazim u Sarajevo posjetiti svoje prijatelje, od najstarijih do onih mlađe generacije. U Sarajevu me vidite nekoliko puta godišnje - tvrdi Željko koji je uvjeren kako će i publika iz susjedne zemlje doći na veliki koncertni spektakl u Splitu.

Vječnost izmjerena u desetljećima, kaže, nema posebne tajne. Najvažnije je uživati i voljeti ono što radiš.

- Ne postoji nekakav recept kojim se služim niti sam praznovjeran da bi morao nešto napraviti da bi mi dalo sreću. Ja u koncertu jako uživam i za mene koncert započinje kada krenem na put i od toga trenutka počnem uživati u koncertu. Dugo vremena sam uobičavao prije koncerta, to je bio kao savjet, ili popiti jedno sirovo jaje ili popiti čašicu viskija. Ja nisam baš volio to prvo, radije bi popio čašicu viskija prije početka. Ako hoćeš biti sit prije početka koncerta onda sam morao zaboraviti na taj običaj i zato sam se odlučio živjeti puno zdravije - priznaje Bebek koji je prije nekoliko tjedana 'izbacio' pjesmu 'Dunavom' koja je na YouTube-u pregledana gotovo tristo tisuća puta, a novu nit pjesmi 'Žuta ruža' glazbena ikona dala je u duetu s četveročlanim sastavom 'The Frajle' iz Novog Sada.

Svakog dana, govori nam Željko Bebek, kada nije u koncertnim obvezama u studiju sprema nove pjesme, a ekskluzivno nam je otkrio i kada bi, na 'svjetlo dana', mogao izaći njegov novi album.

Ja upravo u ovo vrijeme kad sam u Zagrebu, a ne na koncertnim putovanjima onda radim u studiju sa svojim Branimirom Mihaljevićem. S velikim užitkom radimo nove pjesme koje će svjetlo dana ugledati u narednim mjesecima. Svako malo neka nova, jedna je već u pripremi, ne bih htio otkriti o čemu se radi, ali veseli me kako su ljudi i prihvatili singl 'Dunavom'. Obećavam publici koja me prati i koju će zanimati da će novi CD s desetak pjesama, koje su objavljene i koje će biti objavljene, izaći krajem travnja - otkriva glazbenik.

U svojoj predugačkoj karijeri bilo je lijepih, ali i manje lijepih trenutaka. Kroz mnoge godine napravilo se kilometara i kilometara u glazbenim turnejama, izdalo pjesama i pjesama, ali, priznaje Željko, najljepši trenutak u glazbenoj povijesti bio je kada mu se na pozornici pridružio sin Zvonimir.

- Sjećam se samo lijepih stvari premda je uvijek bilo i onih koje se čovjek nerado sjeća pa ih stavlja u neku trajnu ladicu koju ne želi otvoriti nikada. Bilo je puno trenutaka i prekretnica kada sam mijenjao ekipe, kada bi novim danom dobivao novu nadu da ću imati uspješan nastup ili pjesmu i to se zaista često ponavljalo, ali moram reći da je ovoga trenutka najljepša stvar koja mi se u život dogodila kada je na pozornicu sa mnom stao moj sin Zvonimir. To je događaj koji je na određeni način mene potaknuo da s još više snage i energije i velike ljubavi prema glazbi krenem ponovno dalje na radost tinejdžera i moje publike i naravno mog sina. Moram i  nadodati da će moj sin nastupiti i kao moj najbliži gost u Spaladium Areni - priča Bebek prisjećajući se brojnih uspješnica, a jedna od njih je bila i duet s nezaboravnim 'morskim vukom' Oliverom Dragojevićem. 'Ako voliš ovu ženu' 

- Ta pjesma nikada neće izaći s mog repertoara u sjećanju na to da sam imao jednu divnu priliku, iako na samom kraju krajeva, da otpjevam zajedno s Oliverom, s kojim sam bio blizak, pjesmu 'Ako voliš ovu ženu. Taj duet koji smo otpjevali zahvaljujući Branimiru Mihaljeviću i Neni Ninčeviću napravio je jedan prelijepi doživljaj u mom životu i tada sam odlučio da Oliver Dragojević sa mnom u toj pjesmi je zaslužio da ostane kao moj posljednji suradnik koji pjeva duete. Tada sam rekao da više nikada neću stati uz mikrofon s nekim drugim da snimim duet i to će biti u sjećanje na Olivera - emotivno se prisjetio Željko Bebek, pravi junak jedne glazbene priče i najavio koncert pred Božić u splitskoj Spaladium Areni za kojeg se, kako kaže, priprema 'punom parom' i s velikim nestrpljenjem.

- Baš sam u božićno vrijeme poželio nastupiti u Splitu za svu publiku koja je u Splitu i koja će taj dan doći do Splita. Koncert bi trebao biti spektakularan kao što i svaki rock ’n’ roll koncert nosi sa sobom odlična svjetla, zvuk, dobro raspoloženje. Publika je već davno odabrala one pjesme koje voli slušati, a ja publiku slušam. Dakle, skoro da kažem, publika uvijek zna što će Željko otpjevati jer sigurno je da želim ispuniti želju svakom tko dođe na koncert. Kako imam dugačku karijeru, sigurno ću nastojati zadovoljiti sve koji pamte i pjesme iz 70-ih, 80-ih, 90-ih pa sve prema ovamo. Bit će premijerno izvedena najnovija pjesma 'Dunavom' koja je odnedavno na top listama, ali u svakom slučaju bit će to jedan lijep doživljaj za sve nas koji se okupimo 21. prosinca u Spaladium Areni - zaključuje ćakulu Željko Bebek i poziva sve četiri dana prije Božića na cjeloživotnu uspomenu u Splitu. 

Pjesme poput 'Ima neka tajna veza', 'Selma', 'Na zadnjem sjedištu moga auta''Ne spavaj mala moja', tako i one iz svoje dugogodišnje solističke karijere, kao što su 'Da je sreće bilo', 'Laku noć svirači', 'Žuta ruža', 'Tijana' pa sve do novijih 'Ja po kafanama''Gdje sam bio''Ono nešto naše' samo su neke od hitova koji će odzvanjati splitskom Spaladium Arenom.

Bolje pozivnice nema, do koncerta se 'broji sitno', a spektakl je, već poznato, sigurno zagarantiran s glazbenom legendom kakva je jedan i jedini Željko Bebek.

hr Fri Dec 06 2019 08:19:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

Evo što ne biste smjeli jesti na prazan želudac

Jeste li se ikad zapitali zbog čega ponekad doručak dobro sjedne, a zbog čega nekad vaša probava radi sto na sat?

Sjedite na poslu i već vam je neugodno zbog zvukova koje vaša crijeva proizvode. Jeste li se ikad zapitali zbog čega ponekad doručak dobro sjedne, a zbog čega nekad vaša probava radi sto na sat? Ovo je razlog, tvrde stručnjaci.

Sirovo povrće je zdravo i bogato vitaminima i mineralima. No, ne preporučuje se za doručak jer sirovo povrće pravi izazov za vašu probavu, posebno kad ga konzumirate na prazan želudac.

Ako imate osjetljiv želudac, doručak koji uključuje jogurt mogao bi vam teško pasti. Naime, jogurt sadrži zdrave mliječne bakterije koje, nažalost, ne stižu do crijeva jer ih prazan želudac ubije svojom kiselinom.

Što pomaže? Dovoljno je konzumirati pokoji orašasti plod, komad avokada ili žlicu pahuljica, čisto kako vam želudac ne bi bio prazan.

Također, čaša svježe iscijeđenog soka od naranče? Zvuči zdravo, ali na prazan želudac može izazvati žgaravicu. Jedina iznimka je voda pomiješana s limunom jer je limunov sok podosta razrijeđen. - piše Dnevni avaz.

hr Thu Dec 05 2019 21:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .