Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/585ea1bf1eea8f228e8b4598/80
Foto: Screenshot / YouTube

Što je kolenda, tko su kolendari i kako se to nekad radilo

Statut „Kumpanije“ iz Žrnova na otoku Korčuli 1620. godine jasno propisuje proceduru kolendanja, a ta je odredba, koliko se zna, najstariji pisana vijest o kolendanju na našem području
Kolenda je stari običaj čestitanja koji se do danas zadržao na otocima, u Dubrovniku i nekim manjim mjestima srednje Dalmacije. Kolendari obilaze ulice, kuće i stanove te pjesmom, odnosno kolendom, nazdravljaju Badnji dan i čestitaju Božić i Novu godinu.

Dr. Jerko Martinić je prošle godine objavio zbirku kolendarskih napjeva srednje Dalmacije „U istok zvizdu vidismo“ koja je temeljena na njegovim terenskim istraživanjima 70-ig godina prošlog stoljeća. U knjizi se nalazi 108 napjeva od kojih je 79 sam prikupio, a 29 su od ranije bili zapisani.

- „Došli smo vam kolendati i nazvat vam dobre dneve, dobre dneve od Božića“ stihovi su koji vjerno izražavaju smisao običaja prema kojima se u mjestima srednje Dalmacije i nekih drugih područja odlazilo već od davnine kroz božićno vrijeme, u večernjim satima, od kuće do kuće „nazvati“ kolendom nadolazeći svečani dan, najčešće pojedinim bolje stojećim mještanima – piše dr. Martinić u svojoj knjizi.

Kolendarski napjevi ovih prostora bili su oduvijek usko povezani s božićnim vremenom. Kolendari su podijeljeni u manje grupe odlazili pred kuće mještana , najčešće u predvečerje Nove godine i Tri kralja. Pjevali su uglavnom bez instrumentalne pratnje uz svjetlo feralića ili neke druge svjetiljke iako se ponegdje moglo dogoditi  i da pjevaju uz pratnju lire ili lirice, poslije harmonike, gitare pa i kontrabasa u nadi da će mu domaćin otvoriti vrata i nagraditi ih novcem ili jelom, uglavnom kolačima, smokvama ili narančama.U knjizi troškova dominikanskog samostana u Starom Gradu na Hvaru se za godine 1721.-1753. spominju troškovi darivanja kolendara.

  Zahvaljujući tome imamo potvrdu ne samo o opstojnosti kolendanja nego istodobno i važne pojedinosti o tome tko su bili kolendari, čime su ih darivali, koliko je to koštalo i u koje su godišnje doba izlazili – navodi dr. Martinić.

Niko Kalogjera zapisuje i objavljuje nekoliko kolendri u nastavcima pod naslovom „Pučko crkveno pjevanje u Splitu“

-  Kolendre su kao i sve splitske prigodnice složene većinom u osmercu ili dvanaestercu. Obično svaki dvostih izriče jednu misao i to tako da prvi stih više puta služi samo zato da se slaže s drugim bez obzira na vezu. Na primjer: „U kršćana lipa vira, komad lipog paškog sira.“ – piše Kalogjera.

Antonin Zaninović (1879.-1973.) i Vinko Žganec (1890.-1976.) su etnomuzikolozi koji su nas, kako u predgovoru knjige navodi dr. Martinić, posredstvom zapisa, odnosno snimljene dokumentacije zadužili vrijednim rezultatima svojih muzikološko-istraživačkih inicijativa. Zaninović se od 1931. do 1938. ciljano se bavio skupljanjem i zapisivanjem kolendarskih običaja i napjeva.

 Tek 1706., navodi on, strogom zabranom da se noću po ulicama i gradskim trgovima izvode „popijevke koje se pučki zovu kolende te druge pjesme i svirke“, nadbiskup dubrovački Toma Scotti indirektno pruža prvu povijesno potvrđenu vijest o pjesmama kolendama u svom gradu.Zaninović spominje i „Kumpaniju“ u mjestu Žrnovo na Korčuli za koju je već 1620. mještanin Petar Batistić sastavio statut kojim se jasno određivala procedura kolendanja. Kolendalo se najprije u crkvi, zatim župniku, a onda redom: kralju svoje Kumpanije, sucima, kapetanu, seoskom glavaru, a na kraju i ostalim mještanima onako kako je statut to predviđao: „Ima se kolendat svetu cirkvu: u vižiju Mladoga lita, pa svakoga po redu po selu“. 

- Koliko se zna, ta odredba je najstarija pisana vijest o kolendanju na našem području – ističe dr. Martinić te pojašnjava kako se tekstovi kolenda redovito pjevaju napamet pa kao takvi mogu zavisno od pamćenja, zaborava ili raspoloženja pjevača, kao i okolnosti kada i gdje se izvode, biti podložni određenim svjesnim ili nesvjesnim improvizacijama koje su ponekad prolazne, a nekad za stalno usvojene.

Facebook komentari

hr Sat Dec 24 2016 17:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/56be25f56f861ac9068b464e/80
Foto: Ilustracija Zdravlje prirode

Konačno srušen mit o masnim namirnicama u koji mnogi od nas vjeruju

Znanstvene studije u kojima se proučavao učinak konzumiranja hrane bogate masnoćama i masnim kiselinama na naš organizam srušile su česti mit o masnim namirnicama u koji mnogi od nas vjeruju
Pedijatar i profesor medicine Aaron Carroll u svojoj knjizi "The Bad Food Bible: How and Why to Eat Sinfully" navodi vrlo korisne informacije, piše zadovoljna.hr.

Postoji jedna stvar koju znamo o namirnicama bogatima masnoćama i masnim kiselinama. Njihovo konzumiranje ne uzrokuje dobitak kilograma. Baš suprotno, zapravo može pomoći pri gubljenju nekoliko kilograma, navodi Carroll.

To znači da bi se namirnice poput avokada, lososa i orašastih plodova svakako trebale naći u našoj prehrani. Također, one osobe koje konzumiraju hranu bogatu masnoćama i masnim kiselinama te hranu čiji je udio rafiniranih ugljikohidrata vrlo nizak često znaju izgubiti kilograme te poboljšati zdravstveno stanje.

Tijelu su potrebne masnoće i masne kiseline kako bi ono zdravo funkcioniralo. Jer kada ne jedemo namirnice iz te prehrambene skupine, umjesto njih onda konzumiramo rafinirane ugljikohidrate i šećer, koji se često povezuju s debljanjem i pretilošću.

Naravno, bitno je znati da nisu sve masnoće jednako dobre za nas te da bismo ih trebali najviše uzimati iz namirnica kao što su avokado, riba, orašasti plodovi i maslinovo ulje.



Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 19:59:14 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12e82eb9e03e88058b460b/80

Deset genijalnih načina da čistite manje, a jednako je efikasno

Postoje načini da čišćenje postane lakše i brže te da vam ne oduzima toliko vremena. Male promjene mogu vam značajno olakšati svakodnevni život...
1. Čišćenje kauča ili sofa

Umjesto da provedete sat vremena ribajući tkaninu, u bočicu s raspršivačem ulijte decilitar votke i našpricajte garnituru. Pustite petnaestak minuta da alkohol ishlapi i lagano prebrišite. Garnitura će izgledati kao nova, pišu 24 sata.

2. Plastične igračke i kockice

Perilica za pranje suđa može prati različite stvari iz kuće koje ne spadaju pod suđe. Iskoristite je! U njoj možete oprati čaše u kojima držite pastu i četkice za zube, plastične ukrase, podmetače za čaše (ne papirnate), ali i tvrde dječje igračke poput kockica za slaganje. 

Pranje kockica nije lagan posao i obično uključuje namakanje u sapunu i kipućoj vodi, ribanje i špricanje antibakterijskim sredstvom. Umjesto svega toga, stavite kockice u platnenu vrećicu (možete iskoristiti one za osjetljivo donje rublje koja se može svugdje kupiti) te operite i osušite u perilici. Kockice će biti čiste i sjajne, a vi se nećete nimalo mučiti. Isto možete napraviti sa svim plastičnim igračkama, samo pazite da nemaju baterije. 

3. Umjesto ribanja mikrovalne pećnice...

Zahvaljujući ovom jednostavnom triku više nikad se nećete mučiti ribajući mikrovalnu. Iscijedite jedan limun u posudu koja je na pola napunjena vodom i sve zajedno stavite grijati na 3 minute i neka još ostane stajati barem 5 minuta u mikrovalnoj. Mikrovalnu iznutra prebrišite mokrom krpom. Svi zapečeni komadići i nečistoće će omekšati i lako će se obrisati, piše 
Daily Mail.

4. Za brisanje prašine iskoristite stare čarape

Nema potrebe da koristite krpice za prašinu. Uzmite nekoliko starih čarapa, stavite na ruku i stavite malo spreja protiv prašine. Možete ih i lagano navlažiti, a možete brisati prašinu i sa suhom krpom. S rukom ćete jednostavnije obrisati prašinu i doći ćete do svih onih sitnih kutaka koje često ljudi previde.

5. Naljepnice

Svako dijete prolazi fazu zaljubljenosti u naljepnice i često se dogodi da naljepnice zalutaju iz dječje sobe u dnevnu ili u kuhinju.
Umjesto vode i sapuna, s kojima ćete tijekom ribanja naljepnice napraviti još veći problem, uzmite fen i zagrijte naljepnicu. Grijte oko jedne minute. Zahvaljujući toplom ljepilu ćete bez problema skinuti naljepnicu sa zida.

6. Ventilator

Ventilator na stropu se čini kao dobra ideja tijekom ljetnih mjeseci, ali za čišćenje često zna biti naporan zadatak. Umjesto vlažne krpe, iskoristite staru jastučnicu. 
Jastučnicu navucite preko propelera i polako povucite jastučnicu s njega. Obrisana prašina će ostati u jastučnici, a ne na podu ili na vama.

7. Tuš kabina više nije muka

Svaki put kad se tuširate, umjesto da stojite ispod tuša čekajući da vam se upije regenerator uzmite čistu krpu i na nju stavite malo sapuna. Brzinski operite staklene površine i pločice. Na ovaj način ćete spriječiti nakupljanje nečistoća i ostataka sapuna u tuš kabini.
Ovo je lako i brzo, a ako vam uđe u naviku, više nikad neće sat vremena provesti uklanjajući kamenac i stvrdnuti sapun iz tuš kabine.

8. Reciklaža

Ako odvajate smeće za reciklažu, vrlo vjerojatno imate i više kanti. Umjesto da svaki put kad napunite kantu tražite vrećice u kojima ćete reciklažu odnijeti, kupite malo veće vreće za smeće, po mogućnosti s ručkicama i stavite ih odmah u kantu. 

9. Tepih

Umjesto ribanja tepiha, ispiranja i sušenja (koje može potrajati dan-dva), ako primijetite da vam je tepih prljav, pospite ga soda bikarbonom i ostavite desetak minuta. Usisajte tepih i izgledati će kao nov.

10. Namještaj

Nakon što ste obrisali prašinu (na novi, lakši način), pobrinite se da se ubuduće na površinama skuplja manje prašine. To ćete postići ako uzmete maramicu za sušilicu rublja (koja je antistatična) i njom pređete sve površine.

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 15:44:24 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12db2fb9e03e9b058b45ea/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Brzopotezni složenac od tjestenine, topljenog sira i piletine za svaki dan

Poslužite se ovim receptom za kremastu tjestenu s piletinom i sirom

Kada ne znate što biste skuhali, poslužite se ovim receptom za kremastu tjestenu s piletinom i sirom. Tjesteninu čak ne morate kuhati u posebnom loncu. - prenosi punkufer.hr

Sastojci za 4-6 osoba: 
3 pileća prsa 
600 ml pilećeg temeljca 
600 ml vrhnja za kuhanje 
200 grama nekuhane tjestenine penne
220 grama naribanog sira parmezana
230 grama sira mozzarela
4 češnja češnjaka
sol i papar po želji 
1 žlica maslinovog ulja 

Priprema: 

1. U loncu zagrijte žlicu maslinovog ulja pa ispržite pileća prsa koja ste prethodno narezali na kockice jednake veličine. Posolite i popaprite. 

2. Dodajte protisnuti češnjak i pirjajte dok piletina ne potamni. 

3. U lonac ulijte pileći temeljac, vrhnje za kuhanje i sušenu tjesteninu i pustite da sve zajedno zavrije. 

4. Potom smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da se sve kuha još 15 do 20 minuta. 

5. Maknite lonac s vatre i u njega umiješajte 165 grama naribanog parmezana. 

6. U duboku posudu za pečenje koju ste prethodno namastili ulijte polovicu smjese od tjestenine. Preko vrha tjestenine stavite 115 grama sira mozzarelle, koju ćete zatim prekriti s ostatkom tjestenine.

7. Preko vrha tjestenine stavite preostali parmezan i mozzarellu. 

8. Stavite u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta dok se sir ne zapeče. Poslužite sa sezonskom salatom. Dobar tek!

Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 14:41:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a12cb1fb9e03e88058b45ed/80
Foto: Screenshot / Facebook

Dubrovački planinar na brdu iznad Mokošice naletio na medvjeda!

Lazar Badanjac je u nedjelju tijekom rutinskog treninga na brdu poviše Mokošice ugledao medvjeda
Njegovu objavu donosimo u nastavku: 

- Da je Mladen Delić živ rekao bi “ljudi moji jeli to moguće!”.

Ima 10 godina tumaram po najvećim zabitima Crne Gore, Bosne, Velebita i oduvijek sam ga htio vidjeti, u prirodnom okruženju. Danas prilikom rutinskog treninga gdje sam po grebenu brda poviše Mokošice (Oštra glavica 616m), ganjao svoje FKT sam naletio na - Medvjeda! I to sam ga iznenadio s leđa na nekih 15m zračne linije. On je od straha riknuo, a ja problijedio. Pravi medvjed, veličine prosječnog čovjeka, guste smeđe dlake, đizzs još uvijek ne mogu vjerovati!

Na videu se ne vidi medvjed, dok sam se snašao blago je pobjegao, ali se vidi moje blijedo lice. Kasnije kad sam došao sebi probudila se u meni ljudska kurioština pa sam ga pokušao naći ili barem vidjeti iz daleka, ali je očito pobjegao ili se sakrio u kakvu duplju. - napisao je na svom Facebook profilu.


Facebook komentari

hr Mon Nov 20 2017 13:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .