Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59b7afb4b9e03e8d678b459e/80

Dvije zlatne medalje za Paški sir Paške sirane na Global Cheese Awards-u u Engleskoj

Paška sirana ovjenčala se još dvjema lijepim medaljama za svoj Paški sir. Nakon San Sebastiana i Super Gold medalje za njezin Paški sir, prošli četvrtak stigla su i nova priznanja; dvije zlatne medalje na Global Cheese Awards-u u Somersetu, u Engleskoj.

Global Cheese Awards je natjecanje sireva s najdužom tradicijom u Engleskoj. Održava se u gradu Somersetu. Ove godine natjecalo se 1100 sireva iz cijelog svijeta. Među njima, najbolji ovčji sir je Paški sir.

 Paška sirana je sirana s najdužom tradicijom proizvodnje sireva na otoku Pagu, najzaslužnija za ono što Paški sir danas je- najbolji i najpoznatiji hrvatski sir koji sigurnim korakom osvaja i svijet.

Paška sirana nudi vrhunske sireve koje s ljubavlju proizvodi  u sinergiji autentične paške tradicije i suvremenih dostignuća u sirarstvu! Njezin novi proizvodni pogon nalazi se u gradu Pagu. Izgrađen je 2008. godine novcem dobivenim iz europskih fondova. Paška sirana je među prvima u Hrvatskoj iskoristila sredstva iz europskih fondova.

Priča o Paškoj sirani nije priča o poslovnom uspjehu jedne obitelji. Priča je to o generacijama mnogih otočkih obitelji koje su zajedno disale slani paški zrak, strepile nad svojim stadom u hladnim zimama i sušnim ljetima, priča o stotinama vrijednih ruku koje su oblikovale sir unoseći u njega čežnju za nekim sporijim vremenima i toplim domaćinstvom.

Otok je postao kultura, a tradicija paškog sirarstva naša zaštićena kulturna baština.

Facebook komentari

hr Tue Sep 12 2017 11:58:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a92d3a82af47fb70f8b4614/80

Udruga studenata grada Splita iz Zagreba organizira 6. Festival studentskih klapa

Službene prijave traju do 1. ožujka
Već pet godina festival studentskih klapa glavni je kanal predstavljanja novih mladih i studentskih klapa i njihovom afirmiranje u klapskom svijetu. Osim što omogućuje mladima da predstave svoj talent i ljubav prema tradicijonalnoj glazbi, potiče i popularizira zanimanje studenata i mladih za očuvanje baštine, promiče kulturne vrijednosti Dalmacije i jedan je od omiljenih događaja studenata iz svih regija.

Ove godine Festival će se održati 16. ožujka u prostorima kina Studentskog centra u Zagrebu. 
 Festival je ove godine veći nego ikad. Dvorana je namijenjena za 1100 ljudi, a sponzori su UBER, Badel, Zlatarnica Rodić, Swanky mint hostel i mnogi drugi. U goste dolazi i splitski KUD Jedinstvo te poznati splitski Dj Flex koji dovodi ludu atmosferu iz Zente (ex. O'Hare) u klub Hangar.

Ovo je velik događaj za splitske studente, pa tako i za sam grad Split i Dalmaciju  te cijelu klapsku zajednicu i želimo da se vijest o festivalu daleko proširi kako bi se prijavile nove mlade klape te istaknuo trud i ljubav Splićana u Zagrebu prema rodnom kraju i baštini, poručuju iz Udruge.

Predsjednica Udruge Tina Duplančić, kaže da je ovaj festival najveći projekt Udruge. 

Splitskim, ali i svim studentima iz Dalmacije ovo je način da se jednu večer osjećaju kao kod kuće, sretnu stare prijatelje, pa uz kap vina zapivaju po domaći. Nijedno druženje splitskih studenata u Zagrebu ne prolazi bez barem jedne Cambijeve pjesme i rasprave kako je Coce najbolji tenor svih vremena oko 4 ujutro. Klapa je jednostavno u svima nama, pogotovo zadnjih godina kada se klapski način pjevanja  komercijalizirao, ali zanimljivo je istaknuti da je sve više mladih zainteresirano upravo za izvorne a capella klapske napjeve. Mnogi tek kad odu iz rodnog grada osjete onu pravu ljubav prema zavičaju, a kako se ta ljubav najviše može iskazati i kolegama iz drugih krajeva Lijepe Naše je upravo pjesmom. Zato ove godine očekujemo rekordan broj pojesta. 

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 16:18:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a92a52b2af47f8e0b8b4727/80

Pašta fažol: zimska delicija jednostavne pripreme

Zimski dani idealni su za grah varivo sa suhim rebrima koje će vas zasititi i okrijepiti
Ovo ukusno jelo ima mnogo varijacija. Male tajne u kombinaciji kao što je Vegeta i konšerva čine ga izuzetnim.

Priprema jela:

Grah potopite večer prije.
Za 6 osoba bit će vam dovoljno pola kile graha.
Sutra dan stavite kuhati dobro oprana svinjska rebra, namočeni grah, dosta sjeckanog povrća;
nekoliko kapula, 2-3 mrkve, dvije crvene paprike, korIjen celera i peršina, poriluk, žutu mrkvu ako imate.

Sve zajedno kuhajte 2 sata.

Na kraju dodajte šuplju tjesteninu tzv.šubiote.


Smjesa za grah:


U tavi na ulju lagano popržite žlicu konšerve i Vegete. Smjesu uspite u grah.

Kuhajte dok tjestenina bude gotova.

Obavezno stavite list lovora i jednu žlicu octa, a po želji možete dodati malo papra.

Grah ne smije biti ni pregust, ni prerijedak.

Ostavite ga pola sata da se dobro zgusne.

Po želji možete dodati i kuhane kobasice.

Njih kuhajte u posebnoj posudi kako grah ne bi bio premasan.

Dodajte ih pred sam kraj.

Uživajte u spremanju.

Pikantnost odredite sami, time što ćete dodati više ili manje začina.
Ovo jelo možete jesti i drugi dan. Dodajte mu prilikom podgrijavanja malo vode ili junećeg temeljca jer se stajanjem zgusne.

Dobar vam tek!

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 12:59:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a928a842af47f16118b4569/80
Foto: PIXABAY

U 82. godini preminula Adela Jugović, dugogodišnja kostimografkinja šibenskog kazališta

U subotu u poslijepodnevnim satima nakon duđe bolesti preminula je Adela Jugović, dugogodišnja krojačica i kostimografkinja HNK u Šibeniku.

- Hvala joj za prijateljstvo, suradnju i uvijek dobro raspoloženje. Počivala u miru – napisao je na svom Facebook profilu producent šibenskog kazališta Željko Koloper Keke, piše Šibenik.in

U Šibenskom kazalištu je radila još od početaka, a brojni sugrađani se na društvenim mrežama opraštaju i prisjećaju zajedničkih trenutaka.

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 11:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9283f02af47f340f8b45b7/80
Foto: PIXABAY

Alergija na kravlje mlijeko: Dobiva li vaše dijete dovoljno kalcija?

U današnje vrijeme često se događa da dijete 'pati' od alergija koje uključuju isključenje pojedinih namirnica iz njegove prehrane
Najbolji način nadoknade kalcija u djetetovoj prehrani iz koje je isključeno kravlje mlijeko je dati mu zamjenu za isto, bilo da se radi o sojinom, ili nekom drugom biljnom napitku (rižino, zobeno ili bademovo mlijeko).

Ono što je važno napomenuti da je najbolja zamjena za kravlje mlijeko upravo napitak napravljen od mahunarke - sojino mlijeko obogaćeno kalcijem, piše klokanica.hr

Uz alergiju na kravlje mlijeko često se dijagnosticira alergija i na soju, onda su alternative druga biljna "mlijeka", međutim tada treba znati da ova mlijeka imaju vrlo niski udio bjelančevina i masti, zbog čega djetetovu prehranu istima treba obogatiti.

Osim mlijeka, kalcij je sadržan i u namirnicama kao što su zeleno lisnato povrće (kelj, kupus, špinat, blitva) te rabarbara, repa, brokula, zatim mahunarke i proizvodi od mahunarka (posebno tofu), zob, sušeno voće (smokve, šljive), orašasti plodovi, losos, srdela i morski plodovi, no iz nekih biljnih izvora iskoristivost je manja zbog pojedinih spojeva koji ometaju apsorpciju (fitinska kiselina u zelenom lisnatom povrću i mahunarkama).

Budući da djeci treba veća količina nutrijenata s obzirom na rast i razvoj, a s druge strane ne mogu pojesti veće količine navedenih namirnica, djeci koja ne piju mlijeko, uz zamjenu za mlijeko povremeno se preporučuje dati suplementaciju tekućim kalcijem (kalcij citrat). 


Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 10:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .