Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/53ec8a521899426271000c4d/80

Znanstveno je dokazano da ove male navike pomažu pri mršavljenju

Ljudi se koriste različitim trikovima kad je mršavljenje u pitanju. Postaviti i ostvariti ciljeve za zdraviji izgled uopće ne mora biti toliko stresno.

Naime, postoje određene navike koje znanstveno pomažu pri mršavljenju, a koje ne uključuje odricanje od ugljikohidrata, šećera, deserta i užine. Jednostavno ih je uklopiti u svakodnevicu, a osjećat ćete se toliko bolje ako se pokažu uspješnima da ćete ih zadržati zauvijek.

1. Vodite dnevnik prehrane

Oduševit će vas što prvi trik nema veze s promjenom prehrane i tjelovježbom. Jedno istraživanje otkrilo je da praćenje namirnica koje konzumirate može imati značajan učinak u promjeni navika koje vode k mršavljenju. Počnite zapisivati sve što jedete i pijete bez osuda.

S vremenom ćete početi razmišljati o svom pristupu i sami mijenjati ono što jedete.

2. Popijte čašu vode prije svakog obroka

Mozak često miješa žeđ i glad zbog čega ponekad posežete za bespotrebnim grickalicama ili voćem. Ako prije svakog obroka popijete čašu vode, prevenirate dehidraciju i prejedanje što može pomoći u održavanju zdrave težine.

3. Smanjite vrijeme u danu tijekom kojeg jedete

Mnogi ljudi vlastitim su primjerom pokazali koliko je efikasna metoda povremenog posta. Ne morate je potpuno slijediti kako biste smršavili.

U okviru istraživanja objavljenog u časopisu Cell Metabolism, sudionici nisu mijenjali nutritivni sastav ili količinu hrane koje unose, već su samo smanjili vrijeme u danu tijekom kojeg su jeli. Nakon što su jeli deset, umjesto 15 sati u danu, ispitanici su mršavjeli i bolje spavali.

To znači da biste si trebali dopustiti obroke između 10 i 20 ili 9 i 19 sati, a izvan tog vremenskog okvira samo kavu i vodu. Tako ćete izbjeći kasnonoćna prejedanja i kilogrami će opadati.

4. Neka vam povrće postane saveznik

Portal PopSugar nedavno je objavio intervju sa ženom koje ja smršavila gotovo 50 kilograma usvajanjem zdravih navika. Jedna od njih bila je konzumiranje povrća uz svaki obrok.

Ako u svoj jelovnik dodate više zelenog povrća, nutritivno ćete obogatiti obrok, imati više energije i manje mjesta za drugu hranu poput kruha ili nezdravih priloga.

5. Krećite se kad god možete

Najjednostavniji i najpristupačniji oblik tjelovježbe je hodanje. Neka vam cilj bude napraviti deset tisuća koraka dnevno. Hodajte na posao, koristite stepenice, prošećite tijekom pauze i do kuće. Hodajte kad god imate mogućnost i primijetit ćete da ćete se iz dana u dan osjećati bolje, piše Index.

hr Sat Nov 03 2018 08:22:17 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c97d19029111c861d8b4585/80
Foto: PIXABAY

Dva zelena smoothieja s jabukama koja čine kožu zdravijom

Mnoga istraživanja pokazuju sve veći utjecaj prehrambenih navika na izgled kože. Puno tekućine i kvalitetne namirnice ponekad su ključne za njeno zdravlje.
Koža je površinom naš najveći organ i k tome je podložna raznim vanjskim, ali i unutarnjim utjecajima. Deficiti ili nedostatci pojedinih vitamina i minerala u organizmu mogu se manifestirati na koži pojavom raznih upalnih i drugih procesa. Stoga vam donosimo dva recepta koji detoksiciraju vaš organizam, a pritom su izvor raznih kiselina i vitamina koji pomažu vlažnost, elastičnost, ali i sveukupno zdravlje kože.

Sve što trebate je sastojke izblendati u blenderu i servirati u čašu:

Dijetni sok:
1 Jabuka
1 Limeta
1 Kockica đumbira
Pola krastavca 
Šaka blitve
(Led)

Zeleni detox:
3 štapića celera
2 Jabuke
1 Kockica đumbira
Pola krastavca
Šaka kelja
Pola limuna
(Led)


hr Sun Mar 24 2019 19:51:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/59eb113eb9e03e368a8b4588/80

Sedam najvećih grešaka zbog kojih nam tjestenina ispada loše

Kultni talijanski chef Antonio Carluccio napominje kako se tjestenina nikad ne bi trebala ispirati jer se tako uklanja prevše škroba.

Chef Antonio Carluccio tjesteninu obožava više od sedam desetljeća, a kao i u životima drugih Talijana, neraskidivo je povezana s domaćom kuhinjom. U Italiji je djeca jedu čim počnu uživati u krutoj hrani, stoga ne čudi da na susjednoj Čizmižive majstori tjestenine. Ondje se proizvodi oko 600 oblika i vrsta, a umaka još i više. 

1. Uski lonac 

Posuda u kojoj se tjestenina kuha mora biti visoka i široka jer će vam trebati puno vode. Najbolji izbor su lonci širokog dna jer se tako održava optimalna temperatura.

2. Premalo vode 

Tjestenini treba puno vode kako bi mogla otpustiti škrob. U suprotnom će tijekom kuhanja ponovno upiti škrob koji je ispustila.

3. Previše soli

Dodajte 10 g soli po litri vode. Kuhate li tjesteninu u vodi s dodatkom temeljca, tu količinu možete smanjiti.

4. Poučak o ulju 

Kod kuhanja lazanja dodajte list po list u zavrelu vodu u koju ste prethodno dodali malo ulja. Špageti i druga tjestenina se neće lijepiti promiješate li je nekoliko puta kuhačom.

5. Prekuhavanje 

Talijani svoju tjesteninu vole "pod zub“, a u Napulju je toliko tvrda da odskače od tanjura. Kuhate li je predugo, teško će vam pasti na želudac jer postaje neprobavljiva.

6. Ispiranje tjestenine 

Tjestenina se ne ispire pod vodom jer ćete tako ukloniti previše škroba i neće biti ukusna.

7. Umak koji kasni

Neka umak bude pripremljen prije tjestenine. U ocijeđenu tjesteninu stavite malo vode od kuhanja, maslaca ili ulja da se ne zalijepi, umiješajte pokoju žlicu umaka i promiješajte da se ne lijepi, piše punkufer.hr

hr Sun Mar 24 2019 15:17:25 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c976e7a29111cf91b8b45a5/80
Foto: Facebook: Dnevna doza prosječnog Dalmatinca

Kakav vlasnik takav pas: Pogledajte fotografiju koja je oduševila trogirsku rivu

Ovaj vlasnik doista se potrudio zaštiti svog ljubimca od sunca
Fotografija je izazvala oduševljenje na društvenim mrežama, a čini se kako, osim naočala, ovaj crni ljubimac voli i pozirati.


hr Sun Mar 24 2019 12:48:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c975ef729111c901b8b45c4/80
Foto: PIXABAY

Evo zašto jaja ne biste trebali držati u vratima hladnjaka

Mnoga vrata hladnjaka imaju ugrađene police za odlaganje svježih jaja, no takvo pospremanje stvari nakon kupovine i nije baš najpametnije rješenje u ljetno vrijeme.
Zbog konstrukcije hladnjaka, ali i čestog posezanja u njega, vrata su najtoplije mjesto u ovom kućanskom aparatu. Upravo zato nije poželjno u vratima držati kvarljive proizvode poput svježih jaja, upozoravaju stručnjaci. 

Svježa jaja, meso i ribu najbolje je staviti na zadnju policu, te u stražnji dio hladnjaka. Stručnjaci tvrde da je ovo najhladnije mjesto u hladnjaku, pa pohranjivanje namirnica u ovaj dio smanjuje mogućnost od razvijanja bakterija u namirnicama koje mogu naštetiti ljudskom zdravlju. 

No, niti stražnji dio hladnjaka neće vam pomoći ako pohranjujete namirnicu kojoj je istekao rok trajanja, stoga čitajte deklaracije na proizvodima i naučite razliku u terminologiji između 'upotrijebiti do' te 'najbolje upotrijebiti do'

Savjet plus: 

Redovito čistite hladnjak, odleđujte ga i provjeravate li radi li ispravno. Idealna temperatura hladnjaka koji radi odgovarajuće varira između 0 i 4 Celzijeva stupnja, piše punkufer.hr
hr Sun Mar 24 2019 11:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .