Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1539200e4938784a8b462f/80
Foto: Pixabay

10 trikova kuhara s kojim će hrana imati okus kao iz restorana

Bez obzira pripremate li se za pečenje odreska ili cijelog pileta u pećnici, uzmite papirnate ručnike i njime osušite meso prije termičke obrade

1. Posolite

Kuhate bezokusnu hranu? Ne zaboravite je odgovarajuće posoliti. Profesionalni kuhari vjeruju da će hrana imati bolji okus ako pomalo solite tijekom cijelog procesa kuhanja, a ne samo jednom na kraju. 


2. Pošećerite 

Još uvijek niste zadovoljni svojim okusom? Stavite malo šećera u hranu! Šećer će imati osobiti efekt ako pripremate umak temeljen na rajčicama koje nisu u sezoni (i nedostaje im prirodne slatkoće). Šećer će unaprijediti okus i pečenih mrkvi ili cikle.

3. Dodajte malo maslaca pred kraj kuhanja

Restoranski umaci su uvijek sjajni i gusti jer im kuhari pred kraj termičke obrade dodaju komadić hladnog maslaca. Pokušajte. 

4. "Marinirajte“ meso u slanoj vodi

Znate li zašto je piletina i puretina sočnija u restoranu? Zato što profesionalni kuhari potapaju meso u slanoj vodi prije termičke obrade kako bi ga omekšali i učinili ga još slasnijim.

Dobri kandidati za ovaj postupak su komadi mesa koji inače imaju manje masnoće poput pilećih ili purećih prsa te svinjskih kotleta, a u slanu vodu možete ubaciti čak i kozice. 

5. Osušite meso prije pečenja

Bez obzira pripremate li se za pečenje odreska ili cijelog pileta u pećnici, uzmite papirnate ručnike i njime osušite meso prije termičke obrade. Uklonite li višak vlažnosti u odabranoj namirnici, zajamčit ćete si hrskavije pečeno meso. 

6. "Odmorite“ meso prije rezanja 

Nakon pečenja nemojte meso odmah razrezati već ga pustite da se "odmori“. Meso se obično „odmara“ otprilike pola vremena od sveukupno utrošenog vremena za termičku obradu. Tijekom "odmora“ sokovi se stabiliziraju u pečenju zbog čega ćete svojim ukućanima i prijateljima servirati sočnije meso. 

7. Tostirajte začine i orašaste plodove 

Prije nego što počnete kuhati tostirajte orašaste plodove u pećnici, a začine poput kumina, kardamoma ili kumina zagrijte u tavi. Na taj način otpustit ćete njihova prirodna ulja te pojačati njihov okusni profil. Tek onda ih dodajte svojih slanim i slatkim kreacijama. 

8. Dodajte malo limunovog soka 

Nevjerojatno je koliko će malo svježe iscijeđenog limunova soka unaprijediti okus vašeg obroka. Bez obzira imate li na tanjuru povrće kuhano na pari ili tunu iz konzerve, dodajte im malo soka limuna. Oduševit ćete se rezultatima. 

9. Pazite na temperaturu 

Neke namirnice bolje je kuhati na niskoj temperaturi kako bi održale svoju sočnost. Jaja su finija ako ih kuhate postepeno i polako. 

10. Uložite novac u dobra kuhinjska pomagala

Profesionalni kuhari paze na svoje noževe jer znaju da im samo kvalitetnapomagala jamče dobro odrezano i pripremljeno jelo. Isplati se uložiti novac u kvalitetna kuhinjska pomagala i posuđe. - piše punkufer

hr Sat Dec 15 2018 18:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5ed8ee29111c21588b45b6/80
Foto: Pixabay

Muška navika u spavaćoj sobi koja žene nervira više od hrkanja

Muškarci i žene dva su različita svijeta, stoga ne čudi to što jedni druge često malo iznerviramo nekim navikama i postupcima

Suživot s partnerom pun je lijepih trenutaka, ali u svakodnevicu se uvijek uvuku i neke stvari koje nas mogu malo iznervirati. Zbog nekih muških navika i postupaka žene se često u nevjerici prime za glavu. To se prije svega odnosi na neurednost i "sitnice" poput ostavljanja prljavih čarapa po cijelom domu.

Neke nesvjesne navike koje nisu unutar njihove kontrole također nam idu na živce poput npr. hrkanja, ali izgleda da to nije ono što najviše nervira ljepši spol u spavaćoj sobi, piše Zadovoljna.hr

Jedno istraživanje provedeno na više od 1000 ispitanika pokazalo je da je hrkanje nadmašuje krađa pokrivača.

Ispitanici su morali ocjenjivati razne scenarije iz spavaće sobe i na prvo mjesto liste najiritantnijih smjestilo se uzimanje pokrivača na svoju stranu kreveta. Hrkanje se našlo na drugom mjestu, a na trećem je neprestano vrpoljenje.

Zanimljivo je kako ista navika previše ne nervira muškarce - muškim ispitanicima najviše smeta kada žena jede u krevetu.

Isto istraživanje pokazalo je da su parovi s većim krevetom u načelu sretniji, što je sasvim logično jer veći komfor prilikom spavanje pruža osjećaj zadovoljstva i manje se opterećujemo drugim potencijalno iritantnim navikama.

Zanimljivo je i kako je 17 posto oženjenih ispitanica izjavilo kako nema ništa protiv toga da povremeno spava odvojeno od partnera jer se tako lakše odmori, a samo 8 posto oženjenih muškaraca dijelilo je isto mišljenje. 

hr Thu Aug 22 2019 20:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d5e7c0729111cc6558b45fc/80

Jubilarni deseti susret klapa "Okruk selo" ovog petka od 21 sat u dvorištu crkve Uzvišenja sv. Križa

Organizator je klapa Mindula

Na jubilarnom susretu klapa pjevat će ženske klape Senjkinje iz Senja, Kolura iz Splita i Mindula iz Okruga Gornjeg. Muške klape na susretu su: sv. Mihovil iz Prološca, Okruk iz Okruga Donjeg te Zvizdan iz Posušja.

U zabavnom dijelu koncerta nastupit će klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca.

Klapa Mindula je organizator susreta klapa, a osnovana je u travnju 2007.g. otkada neprekidno djeluje pri KUD-u Mindula. Postava klape se nemali broj puta mijenjala, ali je uvijek ostala stabilna i omogućila klapi kontinuitet u radu. Njeguje izvorni klapski izričaj te obrade duhovnog i svjetovnog karaktera. Klapa broji 9 članica koje sa svojim voditeljem prof. Mariom Markovinom vrijedno rade na promicanju tradicijske klapske pjesme, ali i promicanju kulturno- turističkih vrednota općine Okrug.

Program počinje u 21 sat u dvorištu crkve Uzvišenja sv. Križa


hr Thu Aug 22 2019 13:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/54f9c697b0783592138b45da/80

Ovako Imoćanin plaća parking kartu: "Ne možeš to nigdi naučit, moraš se rodit takav da to znaš!"

'Kako Imoćanin plaća parkirnu kartu u Brelima' video je koji je postao hit na društvenim mrežama

Čovjek u videu objašnjava kako to Imoćanin, na snalažljiv način, izbjegava plaćanje nepropisnog parkiranja i kaže:

- Ne možeš to nigdi naučit, moraš se rodit takav da to znaš - kaže, među ostalim, autor koji pokazuje što napraviti kako bi ostao bez naplaćene parking kazne. 

Pogledajte video... 



hr Thu Aug 22 2019 09:13:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d14b5a729111c86e08b463f/80

Pod vodstvom četiri žene: U Sinju ovog vikenda kreće drugo izdanje Kamičak Etno festivala

Vikend pred nama donosi nam drugo izdanje Kamičak Etno festivala, a line-up festivala miriše na odličnu zabavu i kvalitetnu svirku

Prva večer prepuštena je u potpunosti internacionalnim izvođačima pa će nas tako u sinjsku glazbenu idilu uvesti očaravajući zvuci latinoameričke folklorne glazbe u izvedbi Turica Doncel dua, da bi potom pozornicu prepustili ''curama nomatkinjama'', makedonskim Perijama, koje u Sinj dolaze poslije velike turneje u Francuskoj. Perije glazbeni izričaj baziraju na autentičnoj interpretaciji tradicionalnih ritmova Balkana – od turskog do bugarskog i makedonskog folklora. Za sjajan završetak prve večeri zaduženi su beogradski Naked čije majstorsko prepletanje etno tradicije s elementima funka i jazza nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Majstori dobrog zvuka u Sinj stižu nakon odrađene turneje po Južnoj Koreji i obećaju vrhunsku zabavu!


Druga festivalska večer (subota), rezervirana je za domaće snage – Kazan, Ogenj i hrvatsko-irski sastav, Patrick Walker Trio. Veseli Kazanovci u Sinju će predstaviti svoj debitantski album ''Ružo'' na kojem su objedinjene stare hrvatske pjesme te zaboravljene priče o ljubavi, smrti i rakiji, interpretirane na suvremen, kazanovski način. Patrick Walker Trio zaduženi su za dašak irske tradicionalne glazbe i sjajnu zabavu, a energični i žestoki Ogenjovci ''iz tamburice će iščupati dušu'' i kako kažu, natjerati publiku da na sav glas pjevaju stihove koje ne razumiju. Kombinacija folka, punka i rocka na izvornom podravsko-međimurskom dijalektu, oduševit će i one najzahtjevnije.

Kamičak Etno Festival održava se na nedavno obnovljenoj tvrđavi Kamičak u samom srcu viteškog grada Sinja, a festival je iniciran u okviru velikog europskog projekta ''Sinj u sridu''. Festivalska priča utoliko je zanimljivija jer iza kulisa stoje četiri žene – Dragana Modrić, Anđela Galić, Ana Žanko i Jelena Pavlinušić – i to četiri povjesničarke umjetnosti, koje su u različitim razdobljima radile ili stažirale u Kulturno umjetničkom središtu Sinj koje je nositelj cijelog događaja.

 

- Sinj je grad koji u određenom smislu živi od tradicije, Alke i Velike Gospe, i ljudi iznimno vole i poštuju tradiciju svog kraja. Upravo iz tog razloga inicirale smo festival u okviru kojeg izvođači iz svih dijelova Hrvatske i svijeta dolaze i interpretiraju vrijednu glazbenu baštinu na suvremen način. Smatramo da je to jedini mogući način, približiti našu materijalnu i nematerijalnu baštinu mladima, djeci, pa i turistima, na jedan suvremen i ljudima zanimljiv način, jer forma bez sadržaja nikakav je zalog za budućnost. Tvrđava Kamičak vrijedna je kulturna i povijesna baština našeg grada, registrirana kao kulturno dobro pri Ministarstvu kulture, ali ne možemo očekivati da će samo ta činjenica privući ljude. Kamičak je prekrasan i ima svoju priču, ali to je prostor koji mora živjeti. Naravno, na način koji se neće kositi s njegovim kulturnim i povijesnim statusom – složne su organizatorice.


hr Wed Aug 21 2019 08:35:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .