Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5d626bd229111c785b8b45d8/80

Čokoladna torta bez brašna: Recept stvoren za početnike u kuhinji

Volite li čokoladne slastice svakako morate isprobati čokoladnu tortu bez brašna.

Ovaj recept ne traži posebne vještine, te čak nema iščekivanja dizanja biskvita, što znači kako nema šanse da vam ova čokoladna rapsodija ne bude omiljen recept.

SASTOJCI ZA ČOKOLADNU TORTU:

- 15 dkg maslaca
- 20 dkg šećera u prahu
- 10 jaja
- 20 dkg čokolade s najmanje 40 posto kakaa
- 15dkg mljevenih oraha (prema želji)
- 3 žlice kakaa
- krušne mrvice za posipavanje

PRIPREMA ČOKOLADNE TORTE:

1. Otopite maslac. U veću posudu za miksanje stavite šećer. Odvajajte žutanjke od bjelanjaka pa žutanjke ubacujte u šećer, a bjelanjke u drugu veću posudu u kojoj ćete kasnije napraviti snijeg.

2. Otopite čokoladu na laganoj vatri. Žutanjke sa šećerom miksajte 5 minuta pa potom malo po malo unutra dodajte otopljen maslac. Pazite na to da maslac bude mlak, nikako vruć.

3. Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka. U smjesu žutanjaka, šećera i maslaca ubacite otopljenu mlaku čokoladu i kao. Kada ste je povezali sa smjesom, ubacite u posudu par velikih žlica snijega kako biste je malo razrijedili pa potom u nju umiješajte i orahe. Zatim kompletnu smjesu ubacite u posudu sa snijegom kako biste ga lakše povezali s tako velikom količinom tučenih bjelanjaka. Miješajte lagano dok sve ne povežete u glatku i svilenkastu smjesu.

4. Upalite pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Namažite kalup za tortu s malo maslaca i temeljito ga posipajte s krušnim mrvicama. Ulijte smjesu u kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Tortu pecite između 40 do 55 minuta. Prvih 30 minuta ne otvarajte pećnicu kako se torta ne bi spustila. Tek kada primijetite da se na vrhu stvorila čvrsta korica i da se torta malo odvaja od rubova kalupa, otvorite pećnicu i čačkalicom je ubodite po sredini. Ako je čačkalica nakon toga suha, torta je pečena, piše zadovoljna.hr

hr Sun Aug 25 2019 13:07:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f3846cb47398542c8b4679/80
Foto: Pixabay

Žuti, ljubičasti i srebrni: Koji luk je najbolji za koje jelo?

Delikatna ljutika najbolje se snalazi u namazima i paštetama, a ljubičasti fino nadopunjuje okus ribljih jela...

Odabirom luka utječemo i na okus jela, ovisno o tome želimo li da bude više ili manje pikantno, da ima slatku notu ili hrskavi element. Koliko je vrsta luka, toliko je i varijacija pripreme jela, a vrsni kuhari točno znaju kada koristiti žuti luk, a kada srebrenac, ljutiku ili pak mladi luk.

Žuti luk ima intenzivan okus dok je sirov, ali tijekom kuhanja daje slatku i kremastu notu jelu. Dobro podnosi dugo kuhanje pa je najbolji izbor za juhe i variva te krepke umake. Dobar je izbor za karameliziranje, kao i u svakom receptu koji ne traži specifičnu vrstu luka.

Ljubičasti luk ima pikantnu notu, ali blažu aromu od žutog. Odličan je za sendviče pune okusa, ali i u kombinaciji s ribom ili morskim plodovima. Zahvaljujući lijepoj boji koristi se sirov za dekoraciju, primjerice u salatama s vrhnjem ili jogurtom. U internacionalnim kuhinjama koristi se za blagu, pomalo ljepljivu marmeladu koja se kombinira s paštetama ili mesom.

Mladi luk ima blagi okus. Bijeli dio se može koristiti za gotova jela, ali i kratko kuhanje ili prženje (stir fry), a ukusan je i sirov. Zeleni dio lijep je ukras salatama i juhama.

Ljutika (luk kozjak) ima delikatan okus i dobar je izbor za sofisticirana jela u kojima ne želite postići blagu aromu luka. Možete je koristiti u namazima i paštetama, najbolje sitno sjeckanu. Odlična je i marinirana u vinskom octu sa začinima.

Srebrenac ne može dugo stajati pa mu je sezona vrlo kratka. Najnježniji je među "rođacima" i najbolji odabir za sirova jela poput sendviča, wrapova i salata. - piše Punkufer.hr

hr Thu Sep 19 2019 20:57:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bae06f3cb557ab2c28b46d6/80
Foto: Pixabay

Što možete jesti umjesto ugljikohidrata kako biste izgubili kilograme?

Želite smršavjeti i razmišljali ste kako želite smanjiti unos ugljikohidrata?

 Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata ne samo da će vam pomoći da smršavite, već će vam i omogućiti da budete puni energije. No, ako niste sigurni koje namirnice vam mogu pomoći da se osjećate bolje, pročitajte popis tih namirnica:

1. Svježe povrće za gubitak kilograma

Povrće bi trebalo biti osnova za gubitak kilograma i niskokalorične prehrane. Povrće puno vlakana izuzetno je lako probavljivo, a jako utječe na šećer u krvi i naziva se neto ugljikohidrati. Na primjer, dvije šalice svježeg špinata ima manje od grama neto ugljikohidrata, a šalica šampinjona ima otprilike 1,5 grama neto ugljikohidrata, oboje imaju manje od 20 kalorija po obroku. Važno je konzumirati "dugu od povrća" - svaki dan odaberite povrće puno vlakana zelene, crvene, narančaste, žute, ljubičaste/plave i bijele boje. Na taj način sigurno ćete pojesti nekoliko porcija povrća i unijeti niz hranjivih sastojaka.

Iako je većina povrća odlična za mršavljenje i niskokaloričnu prehranu, određene vrste treba jesti u manjim količinama ili ga potpuno izbjegavati. Kod povrća punog škroba poput krumpira, batata graha, kukurza i graška treba paziti na količinu. Na primjer, mrkva sadrži značajan broj ugljikohidrata, oko 8 grama po šalici.

Meso i riba

Meso i riba također trebaju biti redoviti na vašem stolu. Meso bez dodatnih konzervansa gotovo je bez ugljikohidrata, a osigurat će vašem organizmu bjelančevine. Na primjer, 90 grama purećih prsa sa žara ima oko 30 grama proteina, a losos iste veličine oko 20 grama proteina. Dok krta govedina sadrži oko 26 grama proteina.

Suprotno uvriježenom mišljenju, zbog gubitka kilograma ne trebate izbjegavati crveno meso. Masniji dijelovi svinjetine i govedina su kaloričniji. Zbog toga odaberite dijelove koji su manje masni kako biste držali kalorije pod kontrolom.

Nezaslađeni mliječni proizvodi s manje masnoća

Razmislite o mliječnim proizvodima bez dodanog šećera, poput grčkog jogurta, koji ima samo 6 grama neto ugljikohidrata po obroku. Možete i konzumirati sireve: cheddar sir ima samo 1 gram neto ugljikohidrata. Mozzarela i parmezan također su odlični u prehrani s malo ugljikohidrata. Mlijeko ima više ugljikohidrata, oko 12 grama po šalici.

'Hrana koja nas tješi'

Većina namirnica poput tjestenine, riže, sladoleda i krumpira nije dopuštena u mnogim dijetama s niskim udjelom ugljikohidrata, ali to ne znači da ne možete jesti dobru hranu. Umjesto špageta upotrijebite spiralno izrezane tikvice, dodajte žlicu pesta i piletinu s žara kako biste dobili puni obrok. Rižu zamijenite cvjetačom i slično. - piše RTL

hr Thu Sep 19 2019 18:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b5a137dcb557ab0488b4569/80
Foto: Stockfood

Zdravi začini: Zašto su kurkuma i crni papar moćan spoj?

Istraživanja podržavaju upotrebu kurkume i pokazuju da ona može biti korisna za vaše zdravlje

Kurkuma je poznata kao zlatni začin, biljka koja raste u Aziji i Srednjoj Americi. Daje curryju žutu boju i koristi se u tradicionalnoj indijskoj medicini tisućama godina za liječenje različitih zdravstvenih stanja.

Istraživanja podržavaju njezinu upotrebu i pokazuju da ona može biti korisna za vaše zdravlje.

Ljudi su koristili kurkumu za liječenje rana i posjekotina, problema s kožom, bolesti jetre, respiratornih problema i problema sa želucem, kao i probavnih problema, infekcija i upala. Njezin aktivni sastojak, kurkumin, ima snažna protuupalna i antioksidacijska svojstva. No, spajanje kurkume s crnim paprom može pojačati njezine učinke.

Kurkuma i crni papar

Crni papar i kurkuma imaju ključne aktivne sastojke koji doprinose njihovim protuupalnim i antioksidacijskim svojstvima. Piperin koji se nalazi u crnom paprom povećava apsorpciju kurkumina i njegovu učinkovitost u tijelu. Ovaj sastojak je i aktivna komponentna koja je je također i dio kajenskog papra i čilija.

Kada se kombiniraju, kurkumin i piperin imaju veći učinak na upalne procese, probavu i smanjuju bol, piše RTL.hr.

hr Thu Sep 19 2019 17:24:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5d832f4b29111c7a898b457c/80

Triljska povijest dvije tisuće godine poslije: Budite dio manifestacije Pons Tiluri

Manifestacija će se održati u petak, 20. rujna s početkom u 17 sati u Muzeju triljskog kraja

Muzej triljskog kraja u suradnji sa Sportskom udrugom Gaz, a uz potporu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Grada Trilja, po prvi put organizira manifestaciju Pons Tiluri – most među svjetovima.

Cilj manifestacije je na zabavan i poučan način posjetiteljima predočiti tri važna događaja iz antičke povijesti koja su prethodila razvoju naselja Pons Tiluri – današnjeg Trilja. Storytelling metoda stručnih obilazaka muzeja i lokaliteta i ‘oživljena povijest’ postaju sve popularnije u svijetu interpretacije kulturne baštine, a počivaju na načelu autentičnih uprizorenja povijesnih razdoblja i događaja.

Manifestaciju Pons Tiluri – most među svjetovima čine tri čina tj. uprizorenja povijesnih događaja na trima različitim lokacijama:
1. lokacija – dvorište Muzeja triljskog kraja – uprizorenje Velikog panonsko-dalmatinskog ustanka, poznatog i po nazivu Batonov ustanak koji se odvio između 6. i 9. godine, a doveo je do konačnog sloma otpora u Iliriku i administrativne podjele na provincije Panoniju i Dalmaciju.
2. lokacija – rimski legijski logor Tilurij (centurija – sonda A) u selu Gardun – uprizorenje predvečerja rimskih vojnika (lat. corpora curae) koje je bilo vrijeme za pripremu hrane, igre, higijenu, njegu tijela i slično – smjena straže
3. lokacija – ‘Viseći’ most u Trilju – uprizorenje posvete rimskog mosta vrhovnom bogu Jupiteru i božanstvu rijeke Cetine (ant. Hypuss). Drveni most je vjerojatno bio izgrađen početkom 3. st., a nalazio se između suvremenog cestovnog i ‘Visećeg’ mosta u Trilju.

Manifestacija će se održati u petak, 20. rujna s početkom u 17 sati u Muzeju triljskog kraja, Don Ante Bućana 3, Trilj.

Iz Muzeja triljskog kraja mole posjetitelje da dođu s vlastitim automobilima, jer nažalost nisu u mogućnosti osigurati prijevoz do lokaliteta Tilurij (3 km udaljenosti od Muzeja triljskog kraja). Prvi čin uprizorenja će se odvijati u dvorištu Muzeja te će broj parkirnih mjesta biti ograničen, stoga mole posjetitelje da automobile parkiraju na obližnjim parkiralištima.

hr Thu Sep 19 2019 09:38:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .