Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/589ba7d2b473983a298b4634/80

Epidemija ospica: Znate li razlikovati vodene kozice i ospice?

Epidemija ospica u posljednje vrijeme velikom se brzinom širi po susjednoj Srbiji, ali i izvan njenih granica pa je najvjerojatnije samo pitanje vremena kada će virus stići u Hrvatsku. Do sada su potvrđene najmanje dvije umrle osobe, a u Srbiji je potvrđeno najmanje 808 slučajeva zaraze. Ospice, tu izuzetno opasnu bolest koja se može spriječiti cijepljenjem, mnogi miješaju s bezopasnim vodenim kozicama.

U Srbiji je od ospica preminuo jedan 30-godišnjak iz Beograda koji se nije cijepio i jedan dječak iz Niša koji se nije smio cijepiti zbog zdravstvenih tegoba. U međuvremenu bolest je stigla i u Ljubljanu u kojoj je hospitalizirano jedno dijete koje se zarazilo u Srbiji, tvrdi Index, piše Šibenik.in.

Liječnici u Srbiji i Sloveniji upozoravaju da je jedini lijek za ospice prevencija cijepljenjem te da tu bolest treba shvaćati vrlo ozbiljno jer može imati opasne komplikacije ili čak biti smrtonosna. Ističu da je jedan od ključnih problema to što se među roditeljima, posebno u gradovima, širi pomodni trend odbijanja cijepljenja djece zbog straha od autizma, što ruši razine procijepljenosti i olakšava širenje bolesti.

Ospice nisu isto što i vodene kozice 

Mnogi roditelji danas ne znaju razliku između vodenih kozica i ospica jer obje bolesti spadaju u skupinu tzv. osipnih bolesti. Pritom su ospice uglavnom iskorijenjene cijepljenjem pa se s njima rijetko srećemo. 

Uzročnik ospica, odnosno morbila, najzarazniji je virus kojeg poznajemo. Vjerojatnost da će u obitelji oboljeti drugi član, nakon što se jedan zarazio, veća je od 90 posto. Prenosi se kapljičnim putem u izravnom kontaktu s oboljelim ili preko treće osobe, posebno u vrtićima i školama. Bolesnik je zarazan 4 dana prije i 4 dana poslije pojave osipa. Kada izbije osip, virus je još prisutan u slini i na sluznicama dišnih organa. Nakon preboljelih ospica imunitet je trajan i ne može se ponovo oboljeti. Inkubacija traje od 10 do 12 dana. Obično se prvo javljaju povišena temperatura, slabost, bolovi u mišićima i grlu, hunjavica, kašalj te suzenje i pečenje u očima. Ovi simptomi traju 4 do 5 dana. Nekoliko dana nakon pojave prvih simptoma na sluznici usne šupljine javljaju se specifične Koplikove pjege, točkice nalik zrncima bijelog pijeska okružene crvenim krugovima. Osip na koži počinje par dana kasnije na čelu, ispod uha i na vratu. Crvenkaste pjege obično se kroz dva dana prošire po cijelom tijelu. Osip s vremenom poprima oblik malih crvenih kvržica koje uz lagani svrbež mogu krvariti. Temperatura može dosegnuti vrlo visokih 40°C. 

Ne postoji lijek za ospice no neki simptomi, poput temperature i bolova u mišićima mogu se ublažiti paracetamolom. Bolesnik treba piti dovoljno tekućine i odmarati se u zamračenoj prostoriji zbog preosjetljivosti na svjetlost.

Potencijalno smrtonosna bolest koju možemo lako i sigurno spriječiti 

Ako ne dođe do komplikacija, ospice prolaze bez posljedica i mogu izgledati kao blaga bolest. No virusna infekcija može značajno oštetiti i oslabiti obrambeni sustav te može rezultirati bakterijskim superinfekcijama ili izravnim virusnim komplikacijama u obliku upale srednjeg uha, bronhitisa, upale pluća ili encefalitisa. Encefalitis se javlja kod otprilike 1 na 2000 do 3000 slučajeva zaraze. U slučaju vrlo ozbiljnih komplikacija, moguć je i smrtni ishod.

Činjenica da ospice uglavnom prolaze bez ozbiljnih komplikacija može zavarati. Naime, u razvijenim zemljama smrtnost se kreće oko 0,1 do 0,2 posto, dok u nerazvijenim zemljama, uglavnom zbog pothranjenosti, može dosegnuti visokih 10 posto. Budući da su vrlo zarazne, ospice su još uvijek vodeći uzrok smrti među bolestima koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Od njih svakoga dana umire oko 400 ljudi, uglavnom djece, osobito u nerazvijenim zemljama koje nemaju dobre programe cijepljenja. U svijetu je 1990. od ospica oboljelo oko 200 milijuna ljudi, a umrlo milijun. Godine 2004., zahvaljujući širenju programa cijepljenja, umrlo je oko 600,000 ljudi.

Najvažnija preventivna mjera je cijepljenje koje se po našem kalendaru provodi s navršenom godinom dana djeteta. Docjepljivanje se obavlja u sedmoj godini života, odnosno prilikom upisa u prvi razred osnovne škole.

Cjepivo nema veze s autizmom

Stotine studija u kojima je posljednjih godina istraživana moguća povezanost cjepiva MMR i autizma, nisu dale potvrdne rezultate. Naprotiv, jedna velika studija, provedena na oko pola milijuna ljudi u Danskoj, pokazala je da ne postoji razlika u udjelu autizma kod cijepljenih i necijepljenih. Osim toga, glavni navodni sumnjivac za autizam – timerosal, konzervans cjepiva na bazi žive, već se nekoliko godina ne koristi u cjepivima, iako nikada nije dokazano da ima ikakve veze s autističnim spektrom. Unatoč tome alternativni i antivakcinalistički lobiji nastavljaju s pričom o povezanosti cjepiva s autizmom. To se očekuje od unosnog biznisa koji se u svijetu mjeri u stotinama milijardi dolara, a uglavnom se temelji na ocrnjivanju konvencionalne medicine i farmaceutske industrije. 

Vodene kozice nisu opasne

Kako piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), vodene kozice, odnosno varičele (varicella), najčešća su dječja bolest, uzrokovana zoster virusom (VZV). One su također vrlo zarazne, ali su u pravilu blaga bolest koju većina ljudi preboli još u djetinjstvu. Šire se kapljičnim putem ili u kontaktu s kožom bolesnika, a moguć je i prijenos preko treće osobe. Ako od kontakta s bolesnikom ne prođe više od 15 minuta, moguće je bolest prenijeti i na treću osobu, prenosi Index.

Bolest počinje lagano povišenom temperaturom, malaksalošću i pojavom osipa. U male djece je obično prvi znak osip, a kod starije djece se može javiti visoka temperatura, malaksalost, glavobolja, groznica i bolovi u zglobovima. Osip prvo izbija na trupu, najčešće na leđima, zatim na vratu, licu i glavi, a na kraju se pojavi na nogama i rukama. Osip je crvenkasta mrlja na kojoj se za nekoliko sati oblikuje mjehurić bistrog sadržaja, promjera 2 – 3 mm. Mjehurić ubrzo pukne i na tom mjestu nastaje krastica. Izražen je intenzivan svrbež kože zbog čega se djeca češu. Osip može biti oskudan, ali i veoma obilan, a može se javiti i na sluznicama usta, spolovila i očima. Temperatura se obično snizi na normalu kad izbije osip. Komplikacije ove bolesti nisu česte u djece, no u odraslih osoba vodene kozice mogu imati teži klinički tijek s većim rizikom komplikacija.

Terapija je uglavnom simptomatska; treba skidati temperaturu, voditi računa o higijeni odjeće, posteljine i okoline da bi se spriječile sekundarne infekcije. Liječenje vodenih kozica je usmjereno na smirivanje svrbeža koje je zna biti izrazito neugodno, a na taj način sprječava se i nastanak bakterijske infekcije mjehurića, što se navodi kao jedna od komplikacija. Pri tome se koriste kupke od hipermangana, sode bikarbone ili zobi te pojedine kreme i prašci kao lokalni anestetici. Kod povišene temperature daje se antipiretik, najčešće paracetamol a naravno, treba pripaziti i na pravilnu prehranu i dovoljan unos tekućine.

Za razliku od cjepiva protiv ospica koje je u Hrvatsku uvedeno kao obavezno 1968. godine, cjepivo za vodene kozice u Hrvatskoj nije na popisu obaveznih cjepiva, ali postoji i dostupno je

hr Sat Jan 06 2018 13:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/57fc84ab1eea8fe14f8b45f0/80
Foto: Screenshot YouTube

Trikovi za WhatsApp koje morate isprobati

WhatsApp je jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje, a uz ove trikove njeno će vam korištenje biti još bolje.

Otkrijte točan datum slanja poruka

Sive kvačice u grupnim razgovorima poplave samo kada svi pročitaju poruku, a vi možete provjeriti kada su te poruke pročitane. Na Androidu pritisnite poruku koju ste poslali i odaberite opciju Info. Na iOS-u povucite prstom prema lijevo i vidjet ćete informacije o čitanju - vidjet ćete tko je pročitao, kome je dostavljeno i konačno - kada je poruka pročitana.

Utišajte iritantne grupne razgovore (zauvijek ili privremeno)

Grupni razgovori mogu dosta često biti jako naporni - pogotovo kada svi krenu slati poruke. Kako biste ih utišali, odite do razgovora i pritisnite na grupni razgovor i nakon toga na njegovo ime. Tamo ćete moći ugasiti podsjetnike o primljenim porukama.

Riješite problem s pročitanim porukama

Ako zbog nekog razloga pročitate zaprimljenu poruku i ne odgovorite u nekom razumnom roku, vaš sugovornik bi mogao pomisliti da ga ignorirate. Olakšajte si život i isključite podsjetnike za pročitane poruke odlaskom u opcije.

Tamo odaberite stavku za podešavanje sigurnosti profila, odnosno Account > Privacy te tamo isključite plave kvačice smrti gašenjem značajke pritiskom na Read Receipts.

Postanite vrlo tajnoviti

Ako vam kontakti polako idu na živce zato jer vas neprestano pitaju gdje ste, uvijek možete dobiti malo dodatne privatnosti prebacivanjem značajke 'zadnji put viđen' u inkognito mod. Opcija je smještena u izborniku za privatnost pod stavkom 'last seen'. Tamo možete birati hoćete li se skrivati od svih ili samo određenih kontakata.

Odredite kamo idu pohranjene datoteke

Ako imate iOS, odite u Settings > Data and Storage Usage gdje možete podesiti način na koji koristite i raspolažete datotekama. Odaberite Wi-Fi ako ne želite trošiti megabajte tijekom izbivanja iz kuće ili, kao mi, jednostavno odaberite stavku za automatski download i prebacite ga na never, odnosno nikad. Istu stvar možete napraviti i sa spremanjem fotografija na sam uređaj, piše N1.

hr Sat Oct 20 2018 20:25:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/53ff01a01899427c1c00004e/80

Trikovi za kuhanje koje odmah možete zaboraviti

Neki trikovi mogu vam olakšati život u kuhinji. Ali neke – koje mnogi koriste – bolje je odmah zaboraviti
U kuhinji su razni mali trikovi itekako dobrodošli. Oni olakšavaju kuhanje te u većini slučajeva i štede vrijeme. Ali, neki tobožnji savjeti nisu zapravo nimalo korisni. Poput ovih koje smo sakupili…  

1. Zbog soli će voda brže zavrijeti 
To je jedan od najraširenijih mitova u kuhinji. Naime, sol u vodi služi isključivo kao pojačivač okusa. Dapače, kod slane vode je vrelište više nego kod obične, pa je zapravo potrebno više vremena i energije da slana voda zavrije.

2. Bilo koji krumpir dobar je za svako jelo 
Krumpir nije uvijek samo krumpir. Za kuhanje se dijeli u tri sorte: tvrde sorte koje se ne raskuhavaju i dobro se režu; srednje čvrste, još uvijek relativno tvrde te meke koje se raskuhavaju i raspadaju. 

Mekani krumpir dobar je za spravljanje pirea, okruglica, složenaca ili za peći u pećnici. Od srednje čvrstog super se spravlja kuhani krumpir, pečeni, pomfrit, složenci ili krumpir kuhan u kori. Tvrde sorte izvrsne su za pite, salatu od krumpira, ali i pečeni krumpir te kuhani u komadu. 

3. Listovi celera se ne koriste 
Ako koristiš celer, ne moraš samo iskoristiti stapku. I listiće možeš (nasitno nasjeckane) koristiti kao ukusan dodatak juhi. Listići celera su jako zdravi. Sadrže puno vlakana, željezo, magnezij i vitamine B, C i E. 

4. Puna tava štedi vrijeme 
Prepuna tava – na primjer, s mesom – utječe na proces prženja. Kod pune tave se sadržaj više pari nego što se prži. Rezultat: meso neće biti fino hrskavo i smeđe. Najbolje je pržiti jedan do dva komada mesa u isto vrijeme. 

5. Vodu od kuhanja tjestenine treba baciti 
Voda koja ostane od kuhanja tjestenine ima super okus i trebaš je upotrebljavati pri spravljanju umaka. Osim što će dati dodatnu aromu, učinit će umak gušćim i kremastijim. 

6. Rajčice treba držati u hladnjaku 
Rajčice su namirnice koje definitivno ne spadaju u hladnjak. Hladnoća jako utječe na njihovu teksturu i okus. Radije drži rajčice u kuhinji pored radne površine ili u košarici za povrće. Kad su rajčice zrele, treba ih pojesti u roku od 3-5 dana, piše miss7.




hr Sat Oct 20 2018 19:14:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8d962c2af47f80088b45bb/80

Pet stvari koje nikako ne bi smjeli piti dok ste bolesni

Iako vam vjerojatno nije stalo do hrane dok imate gripu ili želučane tegobe, nešto ipak morate piti i jesti. Nažalost, određene namirnice mogu dodatno pogoršati vaše stanje te u nastavku donosimo one koje bi svakako trebali izbjegavati dok ste bolesni.
1. Kava

Kada bi je trebali izbjegavati: Ako imate bilo kakvu vrstu bolesti, naročito neku povezanu sa želucem.  

Zašto ćete se osjećati lošije: Kofein u kavi je diuretik tako da ćete češće morati mokriti, a kod oslabljenog organizma se vrlo lako može javiti dehidracija. 

"To je loša vijest kada se tvoje tijelo bori s virusima ili infekcijama jer pravilna hidratacija pomaže imunološkom sustavu da se učinkovitije izbori s bolesti", kaže Kristine Arthur, doktorica medicine i internistica na Orange Coast Memorial Medical Center u Kaliforniji.

Kofein je još gori izbor kada se pojavi povraćanje ili proljev jer također mogu uzrokovati pojačani gubitak tekućine. Ispijanje kave dok traju navedene probavne tegobe može još više pojačati dehidraciju, a kofein može potaknuti mišiće u probavnom traktu i izazvati još jači proljev.

2. Sok od naranče

Kada bi ga trebali preskočiti: Kada kašljete ili imate grlobolju.

Zašto ćete se osjećati lošije: Sok od naranče je zbog svoje kiselosti prilično osvježavajuć. No, kada kašljete ili vam je nadraženo grlo, naranča može pojačati simptome.   

"Naranča sadrži limunsku kiselinu koja dodatno nadražuje sluznice već upaljenog grla", tvrdi Taz Bhatia, doktor medicine i profesor integrativne medicine na Sveučilištu Emory. 


3. Slatkiši

Kada ih treba izbjegavati: Kada imate bilo koju vrstu bolesti, a posebno kod želučanih tegoba.

Zašto ćete se osjećati lošije: Rafinirani šećer može privremeno potisnuti sposobnost bijelih krvnih stanica da se bore protiv bakterija i infekcije. 

Nekoliko sati nakon što ste navalili na kolačiće, bombone ili druge slatkiše, vaš imunološki sustav će postati slabiji. Samim time, njegova učinkovitost u borbi protiv bakterija i virusa će biti puno manja. 

4. Gazirani sokovi 

Kada ih treba izbjegavati: Ako imate bilo koju vrstu bolesti.

Zašto ćete se osjećati lošije: Kao i kava, gazirani sokovi mogu uzrokovati dehidraciju. Uz to, najčešće sadrže velike količine šećera pa oslabljuju imunitet. 
 
"Gazirani sokovi sadrže umjetna sladila, od kojih su mnoga zapravo velike molekule koje se ne mogu rastaviti i stoga se sporije i teže probavljaju", tvrdi doktorica Arthur. To može izazvati nadutost, grčeve, pa čak i proljev.

5. Alkohol

Kada ga treba izbjegavati: Ako imate bilo koju vrstu bolesti, posebno želučane tegobe.

Zašto ćete se osjećati lošije: Baš kao kava i gazirani sokovi, alkohol može uzrokovati dehidraciju. 

A imajući na umu da dok ste bolesni, organizam je već na granici dehidracije pa će alkohol u krvi rasti puno brže pa ćete se puno brže osjećati pijano.  Alkohol također može ubrzati probavu, što uzrokuje vodenastu stolicu ili proljev, tvrdi dr. Arthur, piše Zdrava krava.



hr Sat Oct 20 2018 19:13:58 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bcb4eca0e49386c098b46c4/80
Foto: Pixabay

Dvije zabranjene haljine koje se ne smiju nositi na svadbi

Mladenci bi na dan svojeg vjenčanja trebali biti glavne zvijezde. Baš zato je preporučljivo da gosti ne pokušavaju (svjesno ili nesvjesno) “ukrasti” pažnju ostatka uzvanika svojim odabirom odjeće, frizure, modnih dodataka ili neprikladnim ponašanjem.
Kada je u pitanju nepoželjni dress code – gošće bi trebale izbjegavati odjeću bijele boje, a pogotovo bijele haljine ukrašene čipkom, tilom, perlicama i drugim detaljima koja se obično može naći na vjenčanici, piše Zadovoljna

No isto tako zabranjene su i haljine jarko crvene boje. Istraživanja su pokazala da je odjeća ove boje preveliki mamac za poglede zbog čega će se mladenka vjerojatno osjećati loše na vlastitoj svadbi. 

Modni znalci naglašavaju da biste se trebali suzdržavati i od nošenja odjevnih predmeta predubokog dekoltea ili od prozirnih materijala. 

Nekoć se smatralo kako su i crne haljine nepoželjne za vjenčanja, no stvari su se značajno promijenile u nekoliko posljednjih desetljeća. Svaka samopouzdana žena zna da je mala crna haljina izvrstan odabir za bilo koju priliku, pa tako i za vjenčanja koja traže eleganciju i nenametljivost.
hr Sat Oct 20 2018 17:52:24 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .