Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c3af23b0e4938f3758b461e/80
Foto: PIXABAY

Ispirete li zube nakon pranja vodicom? Radite veliku grešku!

Za pranje zuba treba koristiti pastu s flourom te nakon završetka pranja nije dobro pastu isprati vodom, bolje je ispljunuti višak kako bi se što više floura zadržalo na zubima
Svi znamo savjete za zdrave zube - zube treba prati sva puta dnevno i ne jesti previše šećera. Pa zašto onda ljudi koji slijede ova pravila ponekad ipak imaju pokvareni zub koji moraju popraviti? 

Istina je da ove smjernice nisu dovoljne u zaštiti zubi. Profesor Nicola Innes i Clement Seeballuck, pedijatrijski stomatolozi na Sveučilištu Dundee u Velikoj Britaniji su objasnili što sve ljudi trebaju i ne smiju raditi kako bi im zubi što duže ostale zdravi. 

Unaprijedite svoje vještine

Način na koji perete zube ima jako različite rezultate. Mehanički čin četkanja uklanja vrlo ljepljivi zubni plak - mješavinu bakterija, njihovih kiselina i ljepljivih nusprodukata i ostataka hrane.

Plak se prirodno formira na zubima odmah nakon što ljudi jedu, ali njihov loš utjecaj na zube počinje tek kad se plak počne kalcificirati. Nije poznato koliko je točno vremena potrebno da se plak kalcificira, ali potrebno je više od 12 sati.

Bakterije konzumiraju šećer i proizvode kiseline koje otapaju minerale u zubima, ostavljajući mikroskopske rupe koje se ne mogu vidjeti.

Ako se proces ne zaustavi pranjem zubi i ako se redovno ne popravljaju, mikroskopske rupice se šire i s vremenom mogu postati velike, vidljive šupljine.

Uzimanje dvije minute za pranje zubi dobra je način za uklanjanje plaka, a trebalo bi se četkati zube dva puta dnevno - prije spavanja i jedanput tijekom dana.

Često pranje zubi zaustavlja u ustima razvoj bakterija prije nego što dođu do stupnja u kojem se stvaraju vrste bakterija koje proizvode najviše kiseline.

Električne četkice za zube mogu biti učinkovitije od ručnog četkanja, a mala glava četkice pomaže doći do teško dostupnih područja u ustima, dok srednja vlakna pomažu u učinkovitom čišćenju bez nanošenja štete.

Koristite zubnu pastu s fluorom

Većina koristi od četkanja zubi dolazi od paste za zube. Ključni sastojak je fluor koji dokazano sprečava propadanje zubi. Fluor zamjenjuje izgubljene minerale u zubima i čini ih jačim i otpornijima.

Najbolje je koristiti pastu za zube s 1350-1500 ppmF (to je koncentracija fluora) da biste spriječili nastanak karijesa. Provjerite koncentraciju zubne paste čitanjem sastojaka na poleđini tube. Nisu sve dječje zubne paste dovoljno jake da bi mogle učinkovito štititi zube.

Ako treba, stomatolog može na temelju procjene rizika od kvarenja zuba propisati pastu za zube s većom koncentracijom floura. Plak je teško vidjeti jer je bjelkasta, boje slične samim zubima, piše Daily Mail.

Pljunite, ne ispirujte

Noću u usnoj šupljini nastaje manje pljuvačke nego tijekom dana. Zbog toga zubi imaju manju zaštitu od bakterija i podložniji su šteti nastaloj od kiselina.

Zato je važno ukloniti hranu sa zubi prije spavanja, tako da se bakterije plaka preko noći što sporije razvijaju. Nakon pranja i prije spavanja ne bi se trebalo jesti ni piti ništa osim vode. Tako omogućujete flouru iz zubne paste da što duže djeluje na zube. 

Količina šećera je bitna

Intrinzični šećeri se prirodno nalaze u hrani kao što je voće i manje je vjerojatno da će uzrokovati propadanje zuba od dodanih ili slobodnih šećera.

Slobodni šećeri su uglavnom dodani hrani tijekom proizvodnje, a uključuju med, sirup i voćne sokove. To su sve bakterijama jednostavni šećeri za razgradnju i proizvodnju kiselina. Međutim, teško je reći koji su najgori šećeri za zube.

Na primjer, iako su normalne količine voća u redu, voćni sokovi imaju slobodne šećere iz biljnih stanica i velika količina može uzrokovati propadanje zubi.

Svjetska zdravstvena organizacija i NHS preporučuju da slobodni šećeri idealno čine manje od pet posto dnevnog unosa kalorija. U praksi to znači da za odrasle i djecu stariju od 11 godina to je oko 30g šećera ili oko osam čajnih  žličica dnevno. Za usporedbu, limenka Cole od 330 ml ima 35g šećera. 

Također je bitno i vrijeme u danu kad se šećer konzumira

Jednostavni ugljikohidrati poput šećera lakše se probavljaju nego proteini ili složeni ugljikohidrati. Bakterije proizvode kiseline nakon što metaboliziraju šećer koje potom uzrokuju demineralizaciju.

Srećom, tvrdi 24sata.hr, djelovanjem zubne paste s fluorom i remineralizirajućeg učinaka sline, zubi se mogu oporaviti od ranih stadija ovih napada.

Obično zubi mogu izdržati četiri epizode unosa šećera dnevno bez nepovratnog oštećenja zuba.

Zašto ne probati brojati koliko slatkih obroka ili grickalica dnevno čovjek pojede? To uključuje kekse, šalice slatkog čaja ili kave i druge grickalice s rafiniranim ugljikohidratima kao što je čips.

Pranje zubi dva puta dnevno s pastom za zube koja sadrži flour, pljunuti nakon pranja, a ne ispirati zube i usnu šupljinu vodom, ne jedsti i ne piti ništa nakon večernjeg pranja zubi i ne više od četiri šećerna obroka dnevno je recept za zdrave i lijepe zube. Lako!


hr Sun Jan 13 2019 09:09:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c91272929111c880f8b4691/80
Foto: Pixabay

Danas je Dan očeva: Evo što trebate znati

Prvi zapis o Danu očeva datira u vrijeme starog Babilona

Na današnji se dan uz svetog Josipa obilježava i Dan očeva. Upravo to i jest razlog zašto je kod nas odabran taj datum dok se u svijetu razlikuje datum njegova obilježavanja.

Daleke 1908. godine u SAD-u obilježen je prvi Dan očeva. Naime, u rudarskoj nesreći poginulo je više od 250 očeva, a kći jednog od njih zamolila je lokalnog pastora da održi misu za njih.

Obilježavanje Dana očeva proširilo se - kako na druge savezne države, tako i na cijeli svijet. 

Prvi zapis o Danu očeva datira u vrijeme starog Babilona. Dječak Elmesu je svom ocu napisao čestitku u kojoj mu je poželio dug život i dobro zdravlje.

Osim na današnji datum, brojne zemlje obillježavaju Dan očeva treće nedjelje u lipnju.




hr Tue Mar 19 2019 18:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c910a1829111c70128b45b8/80
Foto: Pixabay

Danas obilježavamo svetog Josipa: Marijinog zaručnika i Isusovog zemaljskog oca

Sveti Josip zaštitnik je Crkve i obitelji
Evanđelje Josipa opisuje kao pravednog i vjernog. Hrvatski sabor proglasio ga je 1687. godine zaštitnikom hrvatskog naroda. 

Ime Josip hebrejskog je porijekla i znači 'neka Bog priroda'.
Te riječi je u Starom zavjetu izgovorila Rahela koja je nakon duge neplodnosti rodila sina poznatog kao Josip Egipatski.

Evanđelja ne prenose niti jednu riječ koju je Josi izgovorio stoga ga se naziva i šutljivim svecem. 

Papa Pio IX progasio ga je 1870. godine zaštitnikom Crkve te zaštitnikom od sumnje i oklijevanja te zagovornikom za sretnu smrt. 

Sveti Josip zaštitnik je grada Karlovca, a najveća crkva u svijetu posvećena njemu nalazi se u Montrealu, u Kanadi.

Najčešće ga prikazuju kao srednjovječnog čovjeka sa štapom, a u naručju ili uz njega nalazi se Isus. 
Josip je bio siromašni testar iz Nazareta koji se prvi put spominje u Matejevim i Lukinim Evanđeljima napisanim oko 70. godine.


Papa Julije II molitvu caru Karlu koji je 1505. išao u bitku.

Prema predaji, onoga tko moli ovu molitvu neće zateći iznenadna smrt bez oprosta grijeha niti će biti poraženi u životnim bitkama

Moli se devet uzastopnih dana, ujutro.


O Sveti Josipe, čija je zaštita tako velika, tako jaka,
 tako izravna pred Božjom krunom, stavljam u tebe svoje  potrebe i želje.

O Sveti Josipe pomozi mi svojim snažnim zagovorom
i izmoli za mene od svog Djevičanskog Sina sve duhovne blagoslove,
kroz Isusa Krista, Našeg Gospodina,
tako da, budući da sam vezan/a tvojoj
Nebeskoj snazi, mogu iskazati svoju zahvalu
 i poštovanje Najljubljenijem Ocu.

O Sveti Josipe nikad se neću moći umoriti
 promatrajući Isusa kako spava u tvojim rukama.

Ne usuđujem se prići dok se on odmara u blizini Tvoga srca.

Zagrli ga u moje ime i poljubi Njegovu nježnu Glavu za mene,
i zamoli ga da mi uzvrati poljubac kad udahnem posljednji uzdah.

Sveti Josipe, zaštitniče umirućih, moli za nas.
 Amen.


hr Tue Mar 19 2019 16:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c91026929111cd80f8b4649/80
Foto: Pixabay

5 čestih grešaka koje radimo kad pohamo meso

Jeftini komadi mesa idealni su za pohanje, no pritom treba znati da će dobar okus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali.
Savršeni pohanac ima hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost. Da biste postigli takvu razinu okusa, trebali biste izbjegavati ove pogreške:

1. Pohamo meso različite debljine i veličine
Veći komadi mesa trebaju više vremena za termičku obradu od onih manjih. Upravo zato trebali biste izbjegavati simultano pohanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batke) u istoj tavi te vađenje u isto vrijeme. U suprotnom ćemo jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati krvav. Umjesto toga bilo bi najbolje meso narezati na istu debljinu. 

2. Zaboravljamo na bat za meso
Jeftini komadi mesa idealni su za pohanje, no pritom treba znati da će dobar okus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira na to koliko ste tanke komade mesa kupili, dodatno ih stanjite batom za meso ili se možete poslužiti nekim drugim predmetom. Na taj način bit ćete sigurni da će se meso dobro ispeći. 

3. Pohamo meso koje smo netom izvadili iz hladnjaka
Ako hladan i mokar komad mesa stavimo u zagrijanu tavu, izazvat ćemo špricanje ulja na sve strane te umanjiti mogućnost za pečenje hrskava odreska. Meso bismo trebali izvaditi ih hladnjaka pola sata prije paniranja te ga obvezno posušiti papirnatim ručnikom prije stavljanja u jaje, brašno i krušne mrvice. Na taj način spriječit ćete odvajanje paniranog pokrivača od mesa kad ga stavite u vruću tavu.

4. Štedimo na mrvicama 
Da bi odrezak imao ukusan i hrskavi omotač, potrebno ga je umočiti u namirnice za paniranje nekoliko puta. Budite detaljni i prekrijte jajima, brašnom i krušnim mrvicama svaki dio površine odreska te si tako zajamčite neponovljiv gastronomski užitak. Nemojte se ustručavati i utisnite mrvice što jače u površinu mesa. 

5. Zaboravljamo na začine 
Utrljate li nešto soli u meso prije paniranja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. Posolite jaja i brašno, a u krušne mrvice možete dodati i nešto sitno nasjeckanog začinskog bilja te tako odrescima podariti dodatnu dozu okusa, piše Pun kufer

Savjet plus: 
Ne zaboravite pečeno meso staviti na papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.
hr Tue Mar 19 2019 15:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c90d1aa29111c41128b4593/80
Foto: Maja Prgomet

Najomiljeniji Irac priredio tulum za pamćenje u splitskom škveru

Mnogobrojni Splićani u najboljem društvu dočekali najveseliji irski blagdan St. Patricks Day!

Split je proteklog vikenda ponovno opravdao svoj status epicentra hedonizma. Najbolji tulumi na Jadranu, zna se, upravo su u ovom dalmatinskom velegradu, a jedan takav odvio se na sasvim neočekivanoj lokaciji. U pitanju nije bio noćni klub, kafić ili bar, već splitski Škver! Hala 'Ljevaonica' u Brodosplitu na jednu večer postala je 'Jameson Škver' i pomoću čarobne ruke svima dragog Irca, gospodina John Jamesona, utemeljitelja najpoznatijeg irskog whiskeya, pretvorila se u mjesto fenomenalnog provoda i najveselije proslave St. Patricks Day-a - svjetskog sinonima sjajnog raspoloženja i zabave.

Svi ljubitelji Jamesona, a i oni koji su to tek postali na ovom partyju sezone, imali su jedinstvenu priliku u najoriginalnijem ambijentu i atmosferi isprobati različita osvježavajuća pića s najpoznatijim irskim whiskeyem u glavnoj ulozi. Na partyu su se tako mogli isprobati fantastični 'Afterwork' kokteli s đumbirom i sokom od limete, 'Jameson Sensation&Lime' kokteli ili poznati mix 'Jameson Sprite'. Oni vjerni klasici, mogli su uživati u članovima obitelji Jameson, u verziji 'neat' (čiste) ili s ledom. Kod dobrog provoda uvijek se ogladni! Za gladne trbuhe pobrinuo se Toto's Burger Bar - popularno splitsko gastro odredište sa zdravijom verzijom fast fooda, koji je posjetiteljima nudio razne iznimno ukusne burgere s neobičnim sastojcima poput kozica i slanutka, nakon kojih se bezbrižno moglo nastaviti dalje s provodom.

Živuća splitska legenda, glazbenik, glumac, zabavljač i komičar Damir Mihanović Čubi, sretne posjetitelje koji su se uspjeli dočepati svoje karte za dugo iščekivani Jameson tulum, uveo je u sam početak ove nezaboravne večeri te dao svoj urnebesni pečat cijeloj priči. A zna se kako party nije pravi party bez svirke uživo i energičnih performera, koji će ga upotpuniti na najbolji mogući način. Tako su bend 'Živa legenda' i DJ Carl Maxx, uz pomoć nekoliko stotina rasplesanih posjetitelja, stvorili nevjerojatnu atmosferu ponesenu zaraznom energijom funka, atmosferu kakvu samo Splićani znaju napraviti. Najveće iznenađenje večeri bio je neočekivani izlazak klape Sveti Florijan na pozornicu, koja je otpjevala pjesmu simboličnog naziva „Kako ću joj reć da varin“ i njome razveselila Jamesonove goste u 'Škveru'.

Iako je Jameson od ranije poznat kao tvorac izvrsnog provoda, splitski Jameson party bio je na jednoj posve novoj razini. Brojne svjetlucave lampice, kreativno osmišljena 'Instagram mjesta' za fotografiranje i poznati drveni rekviziti posve su preobrazili Halu 'Ljevaonicu'. Hrabri znatiželjnici mogli su na trenutak predahnuti od plesa i prepustiti se u ruke iskusnim splitskim barberima u 'POP UP' brijačnici poznatog salona 'Mankaze'.

Jameson Škver nedvojbeno je učinio Split dostojnim svjetskih metropola, pokazavši kako se tulumari na Jameson način. Nove, neistražene lokacije tek čekaju da postanu ultimativno party odredište s najvećom pošiljkom Jamesona. Hoće li to biti Zagreb, Split ili neki drugi grad, vrijeme će tek otkriti.

hr Tue Mar 19 2019 12:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .