Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/587f93a81eea8f980b8b45d2/80
Foto: SDP Hrvatske

Osuđeni za kaznena djela više neće moći biti stranački kandidati i dužnosnici

"Sve je na nama" - pod tim sloganom gotovo tisuću delagata SDP-a namjerava okrenuti novi list na Konvenciji stranke koja se održava u zagrebačkom Plaza centru. Iako se spekuliralo da bi izvještajna konvencija mogla postati izborna, odnosno da bi se na njoj moglo krenuti u rušenje Davora Bernardića, taj scenarij nije izgledan

Gotovo tisuću delagata trebalo bi na izvještajno-tematskoj konvenciji, koja je trebala biti održana još prošle godine, izmjeniti stranački program, ali i statut, piše tportal.hr.

Konvencija je započela 15-tak minuta iza 11 sati, kada je u dvoranu uz pjesmu Parnog valjka "Zastave" u dvoranu ušao predsjednik SDP-a Davor Bernardić te nakon pozdrava s delegatima i gostima otvorio Konvenciju.

Nakon pozdrava, krenuli su i govori gostiju. 

- U ovoj zemlji imamo zemlju mitova. Jedan mit je da imamo stabilnu vladu, jedan mi je da nam je bolje, jedan mit je da poštujemo ženska i ljudska prava. Oni koji upravljaju ovom zemljom imaju kratkoročne ciljeve i gledaju kratkoročne ideje i kratkoročni probitak - poručila je šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Mit je i da Hrvatska nema oporbu, dodala je.

- Hrvatska ima oporbu koja ima ideju, viziju i cilj kako upravljati. Hrvatska ima oporbu koja govori - poručila je, zaželivši SDP-ovcima da dobro dalje rade. 

- Hrvatska oporba zna što je dogovornost i zna da želi preuzeti odgovornost za ovu državu i da želi da bude bolje. Hrvatska oporba će uskoro morati preuzeti odgovornost za spas Hrvatske - kazala je.

Hrelja SDP-ovcima: Trnoružice probudi se, princ neće doći

- Morate pažljivo birati svoje prijatelje i koalicijske partnere - upozorio je SDP-ovce u govoru HSU-ov Silvano Hrelja. Bivšim ministrima poručio je da moraju tri puta više raditi nego kad su bili ministri, a sve kako bi pokazali da su bolji nego ovi na vlasti.

- Vi mladi SDP-ovci nemate vremena koketirati i kalkulirati. Nemate vremena i kontakt s građanima ne može ostvariti preko Facebooka - rekao je Hrelja.

Imao je poruku za SDP u cjelini. - Imate veliki potencijal ali sada ste lijepa uspavana ljepotica. Poruka za kraj:Trnoružice probudi se, princ neće doći - rekao je Hrelja.

Bernardić: Spremni sam i odlučniji nego ikada

Oko podneva SDP-ovcima se konačno obratio i predsjednik stranke Davor Bernardić. - Prije svega jedno ljudsko, toplo, veliko hvala. Hvala vama delgatima, našim članovima koji su mi dali čast da vodim SDP - krenuo je Bernardić s govorom.

- Vi ste srce bolje, poštenije i odgovornije Hrvatske', kazao je Bernardić. 'moje prvo pitanje kada sam postao predsjednik bilo je želim li biti upamćen kao treći predsjednik ili kao onaj koji je radio. Iza nas je burnih više od godinu dana u kojima sam proživo teških ali i dirljivih i prekrasnih trenutaka. Danas sam spremniji i odlučniji nego ikad biti odgovoran za SDP i preuzeti odgovornost za Hrvatsku - kazao je Bernardić, dodavši da nije bilo kritike ne bi bio siguran u zajednički uspjeh SDP-a.

SDP je, kazao je, prošao teška vremena te radio i greške no sada kreće promjene u stranci.

- Niti jedan problem u Hrvatskoj neće se riješiti odgađanjem. Hrvatski građani su strpljivi i oprostit će nam ako napravimo i grešku, no neće nam oprostiti ako nećemo donositi odluke - uputio je Bernardić poruku vladajućima.

Bernardić je uzeo Portugal kao primjer kako se zemlju može izvući iz depresije. - Moguće je, sve je na nama - rekao je Bernardić.

- Kad bih morao reći jednu stvar koju želim ostvariti kao predsjednik SDP-a, to ne bi bila pozicija u državi, to ne bi bila nagrada za životno djelo, to bi bila svijest da smo ljudima u Hrvatskoj pomogli, pružajući im šansu. To bi bio osmijeh na licu djeteta kojem nije teško ni dosadno u školi, čiji su roditelji kupili veći stan gdje ono može imati svoju sobu. Djetetu kojem djed može dati za džeparac jer ima pristojnu penziju i koje kad poraste će moći svugdje s ponosom reći „Hej, ja sam iz Hrvatske!" Tu Račanovu sliku Hrvatske tek trebamo ostvariti. Sve je na nama - kazao je Bernardić.

- Kada su nas otpisivali, vraćali smo se. Kad su nas podcjenjivali, pobjeđivali smo. Kad drugi nisu mogli, vodili smo. Dok vjerujemo u sebe, ljudi neće izgubiti vjeru u nas. Sve je na nama - poručio je Bernardić.

- U politici prvo morate biti čovjek, a tek onda član stranke - kazao je Bernardić i zaradio veliki pljesak. 

- Želim vas pozvati da gradimo bolju Hrvatsku. Odlučnost, odricanje, hrabrost, budućnost. Sve je na nama - poručio je Bernardić.

Izglasavanje Statuta: Osuđeni za kaznena djela više neće moći biti kandidati

Nakon rasprave SDP-ovci su gotovo jednoglasno (uz šest protiv) prihvatili novi Program te krenuli u izglasavanje amandmana na Statut. Prihvaćen je tako amandman Peđe Grbina kojim se osobama osuđenim za kaznena djela priječi kandidiranje i obnašanje stranačkih dužnosti. Pri tome su delegati prihvatili i da općinski i županijski odbor mogu suspendirati člana protiv kojeg se vodi kazneni postupaka, a član može staviti članstvo u mirovanje i time ne opterećivati članstvo.

Iako se jednim od amadmana htjelo propisati da se na unutarstranačke izbore ide 180 dana nakon redovnih izbora za Sabor ili lokalnih izbora, delegati su ipak prihvatili amandman koji govori da se u unutarstranačke izbore ide 180 dana nakon bilo kojih izbora, odnosno da će SDP-ovci na unutarstranačke izbore i u slučaju prijevremenih nacionalnih ili lokalnih izbora.

Novim Statutom će se propisati i da 50 posto žena na listama na izborima za Sabor, izborima za europski parlament te izborima za županijske skupštine. No, odbijeno je da to bude obveza, nego će u Statutu ostati formulacija da 'u pravilu' treba biti 50 posto žena.

hr Sat Mar 10 2018 17:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b1281c02af47fe7128b45ac/80
Foto: HGSS / Ilustracija

Učenje od najboljih: Kinezi na obuci kod HGSS-a

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) odavno je diljem Europe sinonim za profesionalnost i spremnost. Čini se kako se glas o njihovim uspješnim akcijama proširio i puno dalje

Naime, Kinezi su poslali svoje tročlano izaslanstvo na obuku kod nas da bi, kako su rekli, učili od najboljih jer kod kuće nemaju ustrojene službe spašavanja.

A kako se Kinezi snalaze u hladnoj Cetini, provjerio je RTL Danas. 

- Ova rijeka je jako mala u usporedbi s našim velikim rijekama. Komplicirano je, ali uz vježbanje tehnike ćemo steći dovoljno iskustva. Tu je jako dobro, a i sigurno je. - kazao je Shao Hqi iz Kine.

Već u zoru HGSS-ovci su ih čekali u učionici gdje su morali proći teoretsku nastavu, neophodnu prije prakse u rijeci.

- Ovo je samo izvidnica njihova, na obuci, čini mi se, a ići ćemo mi isto gore u Kinu. - tvrdi Ivan Šafrdin iz HGSS-a.

Do suradnje je došlo u prosincu, kada su Kinezi, predstavnika Kajkaškog savezaZagreba, zamolili da pronađe nekog tko bi mogao obučiti njihove spasioce.

Gosti su naravno, kako smo već i navikli od turista s Dalekog istoka, snimali svaki detalj demonstracija, ali se i svojski trudili upiti iskustvo svojih instruktora. A intezivna obuka trebala bi trajati do 22. ožujka, kada će stečeno znanje Kinezi ponijeti natrag u Kinu.

Sve što ih se učilo, Kinezi su zapamtili ili snimili, a čini se da neće tako skoro zaboraviti ni temperaturu Cetine u trećem mjesecu.

- Jako, jako je hladno. Da. Stvarno hladno. - komentirao je Shao Hqi uz smijeh. - piše RTL

hr Fri Mar 22 2019 19:05:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c951d2d29111ce3188b45bc/80

Održani Dani tehničke kulture u Osnovnoj školi Gripe

Manifestaciju su u suradnji s OŠ Gripe organizirale Zajednica tehničke kulture grada Splita i neke od udruga članica

U splitskoj osnovnoj školi Gripe je 20. i 21. travnja održana manifestacija Dani tehničke kulture 2019. godine.

 Manifestaciju su u suradnji s OŠ Gripe organizirale Zajednica tehničke kulture grada Splita i neke od udruga članica. Na njenom otvorenju je sve prisutne pozdravio ravnatelj OŠ Gripe Davor Šimić, a nazočni su bili i predstavnici rukovodstva Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Dane tehničke kulture je otvorio predsjednik ZTK grada Splita Martin Olujić.

Prva je na programu bila radionica robotike, koju je vodio član udruge Inovatic Marko Janjiš. Djeca su naučila osnove programiranja malih robota, tako da oni nauče prepoznavati i zaobilaziti prepreke. U drugoj radionici, u realizaciji ZTK grada Splita, mlađi su osnovci upoznati s obradom stiropora. Radionicu je vodio Martin Olujić, a drugi dio iste radionice se našao na programu i u četvrtak. Posljednju radionicu prvog dana, onu digitalne fotografije, vodili su članovi Fotokluba Split, majstor fotograf Antonio Miše i njegova asistentica fotografkinja Kristina Soldić. Ta je radionica privukla mahom starije osnovce.

Drugi dan manifestacije je započeo radionicom modelarstva koju je vodio Toni Jagnjić, stručni suradnik Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije. Djeca su izrađivala modele leptira i autića. Popodnevni program je uključivao i interaktivno predavanje jedriličarskog modelarstva, koje su vodili članovi JK Zenta Josip Marasović i Mladen Kinkela

Proučavalo se glavne sastavne materijale trupova, jedrilja, kolombe i balasta, karakteristike elektronike i načine funkcioniranja radio sustava, vrste vjetrova, osnove jedrenja i upravljanja jedrilicom, domet, taktike i ostale zanimljivosti toga jedriličarskog segmenta tehničke kulture. Program Danâ tehničke kulture u OŠ Gripe je zaključen astronomskim programom, kojega je vodio astronom-animator udruge Zvjezdano selo Mosor Zoran Knez

Nakon predavanja o Sunčevom sustavu, pred školom je provedeno i kratko promatranje neba teleskopom.

hr Fri Mar 22 2019 18:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c950e5f29111ce3188b4582/80
Foto: Screenshot / YouTube

Ministarstvo prijavilo motivacijsku govornicu Anu Bučević: "Radi se o elementima kaznenog djela"

Ministarstvo zdravstva kazneno će prijaviti Splićanku Anu Bučević zbog nadriliječništva temeljem pisma koje im je poslao psihijatar Herman Vukušić

Ministarstvo zdravstva kazneno će prijaviti Anu Bučević zbog nadriliječništva. Splitsku YouTube guruicu danas je prozvao psihijatar Herman Vukušić. Pisao je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću zahtijevajući od njega da Anu Bučević kazneno prijavi jer opasnim savjetima dovodi u pitanje zdravlje ljudi. - piše Index

- Po stavovima koje propagira Ane Bučević lako se može zaključiti da su oboljeli sami krivi za svoje stanje, jer ne 'vibriraju' na dostatnoj energetskoj razini, a pravi lijek za sve je 'vortex', svojevrsno stanje energetske homeostaze u koje vas, naravno, vodi Ana Bučević. Prema njezinoj internetskoj stranici dobio sam dojam da je 'vortex' poželjno ostvariti putem motivacijskih krstarenja koja koštaju više od PET/CT pretrage u privatnoj klinici. - napisao je između ostalog dr. Vukušić u svome pismu. Cijelo pismo možete pogledati ovdje.

Nekoliko sati kasnije reagiralo je i Ministarstvo zdravstva.

- O predstavci dr. Hermana Vukušića koja se odnosi na kazneno djelo nadriliječništva počinjeno od strane Ane Bučević, prof. kineziologije, odgovaramo da će ista biti dostavljena na nadležno postupanje Ministarstvu unutarnjih poslova, s obzirom na to da se radi o elementima kaznenog djela sukladno odredbama Kaznenog zakona. - poručili su iz Ministarstva zdravstva. - piše Index

hr Fri Mar 22 2019 17:33:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

Vozači, oprezno!: Policija će provoditi pojačane aktivnosti u prometu

Na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske će se i ovog vikenda poduzimati pojačane aktivnosti u cestovnom prometu

Aktivnosti će biti posebno usmjerene na prekršaje prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i droga, nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima i korištenja mobitela za vrijeme vožnje, ali i na druge prekršaje, koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, a posebno onih s najtežim posljedicama.

Apeliramo na sve sudionike u prometu na poštivanje propisa, posebno onih o ograničenju brzine i zabrani upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i droga, kako bi odgovornim sudjelovanjem u prometu sačuvali vlastiti, ali i živote ostalih sudionika u prometu. - obavijestila je PU splitsko-dalmatinska 

hr Fri Mar 22 2019 17:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .