Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/587f93a81eea8f980b8b45d2/80
Foto: SDP Hrvatske

Osuđeni za kaznena djela više neće moći biti stranački kandidati i dužnosnici

"Sve je na nama" - pod tim sloganom gotovo tisuću delagata SDP-a namjerava okrenuti novi list na Konvenciji stranke koja se održava u zagrebačkom Plaza centru. Iako se spekuliralo da bi izvještajna konvencija mogla postati izborna, odnosno da bi se na njoj moglo krenuti u rušenje Davora Bernardića, taj scenarij nije izgledan

Gotovo tisuću delagata trebalo bi na izvještajno-tematskoj konvenciji, koja je trebala biti održana još prošle godine, izmjeniti stranački program, ali i statut, piše tportal.hr.

Konvencija je započela 15-tak minuta iza 11 sati, kada je u dvoranu uz pjesmu Parnog valjka "Zastave" u dvoranu ušao predsjednik SDP-a Davor Bernardić te nakon pozdrava s delegatima i gostima otvorio Konvenciju.

Nakon pozdrava, krenuli su i govori gostiju. 

- U ovoj zemlji imamo zemlju mitova. Jedan mit je da imamo stabilnu vladu, jedan mi je da nam je bolje, jedan mit je da poštujemo ženska i ljudska prava. Oni koji upravljaju ovom zemljom imaju kratkoročne ciljeve i gledaju kratkoročne ideje i kratkoročni probitak - poručila je šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Mit je i da Hrvatska nema oporbu, dodala je.

- Hrvatska ima oporbu koja ima ideju, viziju i cilj kako upravljati. Hrvatska ima oporbu koja govori - poručila je, zaželivši SDP-ovcima da dobro dalje rade. 

- Hrvatska oporba zna što je dogovornost i zna da želi preuzeti odgovornost za ovu državu i da želi da bude bolje. Hrvatska oporba će uskoro morati preuzeti odgovornost za spas Hrvatske - kazala je.

Hrelja SDP-ovcima: Trnoružice probudi se, princ neće doći

- Morate pažljivo birati svoje prijatelje i koalicijske partnere - upozorio je SDP-ovce u govoru HSU-ov Silvano Hrelja. Bivšim ministrima poručio je da moraju tri puta više raditi nego kad su bili ministri, a sve kako bi pokazali da su bolji nego ovi na vlasti.

- Vi mladi SDP-ovci nemate vremena koketirati i kalkulirati. Nemate vremena i kontakt s građanima ne može ostvariti preko Facebooka - rekao je Hrelja.

Imao je poruku za SDP u cjelini. - Imate veliki potencijal ali sada ste lijepa uspavana ljepotica. Poruka za kraj:Trnoružice probudi se, princ neće doći - rekao je Hrelja.

Bernardić: Spremni sam i odlučniji nego ikada

Oko podneva SDP-ovcima se konačno obratio i predsjednik stranke Davor Bernardić. - Prije svega jedno ljudsko, toplo, veliko hvala. Hvala vama delgatima, našim članovima koji su mi dali čast da vodim SDP - krenuo je Bernardić s govorom.

- Vi ste srce bolje, poštenije i odgovornije Hrvatske', kazao je Bernardić. 'moje prvo pitanje kada sam postao predsjednik bilo je želim li biti upamćen kao treći predsjednik ili kao onaj koji je radio. Iza nas je burnih više od godinu dana u kojima sam proživo teških ali i dirljivih i prekrasnih trenutaka. Danas sam spremniji i odlučniji nego ikad biti odgovoran za SDP i preuzeti odgovornost za Hrvatsku - kazao je Bernardić, dodavši da nije bilo kritike ne bi bio siguran u zajednički uspjeh SDP-a.

SDP je, kazao je, prošao teška vremena te radio i greške no sada kreće promjene u stranci.

- Niti jedan problem u Hrvatskoj neće se riješiti odgađanjem. Hrvatski građani su strpljivi i oprostit će nam ako napravimo i grešku, no neće nam oprostiti ako nećemo donositi odluke - uputio je Bernardić poruku vladajućima.

Bernardić je uzeo Portugal kao primjer kako se zemlju može izvući iz depresije. - Moguće je, sve je na nama - rekao je Bernardić.

- Kad bih morao reći jednu stvar koju želim ostvariti kao predsjednik SDP-a, to ne bi bila pozicija u državi, to ne bi bila nagrada za životno djelo, to bi bila svijest da smo ljudima u Hrvatskoj pomogli, pružajući im šansu. To bi bio osmijeh na licu djeteta kojem nije teško ni dosadno u školi, čiji su roditelji kupili veći stan gdje ono može imati svoju sobu. Djetetu kojem djed može dati za džeparac jer ima pristojnu penziju i koje kad poraste će moći svugdje s ponosom reći „Hej, ja sam iz Hrvatske!" Tu Račanovu sliku Hrvatske tek trebamo ostvariti. Sve je na nama - kazao je Bernardić.

- Kada su nas otpisivali, vraćali smo se. Kad su nas podcjenjivali, pobjeđivali smo. Kad drugi nisu mogli, vodili smo. Dok vjerujemo u sebe, ljudi neće izgubiti vjeru u nas. Sve je na nama - poručio je Bernardić.

- U politici prvo morate biti čovjek, a tek onda član stranke - kazao je Bernardić i zaradio veliki pljesak. 

- Želim vas pozvati da gradimo bolju Hrvatsku. Odlučnost, odricanje, hrabrost, budućnost. Sve je na nama - poručio je Bernardić.

Izglasavanje Statuta: Osuđeni za kaznena djela više neće moći biti kandidati

Nakon rasprave SDP-ovci su gotovo jednoglasno (uz šest protiv) prihvatili novi Program te krenuli u izglasavanje amandmana na Statut. Prihvaćen je tako amandman Peđe Grbina kojim se osobama osuđenim za kaznena djela priječi kandidiranje i obnašanje stranačkih dužnosti. Pri tome su delegati prihvatili i da općinski i županijski odbor mogu suspendirati člana protiv kojeg se vodi kazneni postupaka, a član može staviti članstvo u mirovanje i time ne opterećivati članstvo.

Iako se jednim od amadmana htjelo propisati da se na unutarstranačke izbore ide 180 dana nakon redovnih izbora za Sabor ili lokalnih izbora, delegati su ipak prihvatili amandman koji govori da se u unutarstranačke izbore ide 180 dana nakon bilo kojih izbora, odnosno da će SDP-ovci na unutarstranačke izbore i u slučaju prijevremenih nacionalnih ili lokalnih izbora.

Novim Statutom će se propisati i da 50 posto žena na listama na izborima za Sabor, izborima za europski parlament te izborima za županijske skupštine. No, odbijeno je da to bude obveza, nego će u Statutu ostati formulacija da 'u pravilu' treba biti 50 posto žena.

hr Sat Mar 10 2018 17:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab56a6b2af47f25448b46cb/80

Sedmi dan manifestacije "Dani kršćanske kulture"

Međunarodna manifestacija "Dani kršćanske kulture" četrnaesti put zaredom održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku od 17. do 27. ožujka

Projekcija poznatog igranog filma Misija redatelja Rolanda Jofféa obilježila je sedmi dan ovogodišnje manifestacije Dani kršćanske kulture. Dirljiva i nezaboravna priča o ocu Gabrielu i ocu Mendozi i njihovoj predanoj borbi za život domorodaca u misiji u Južnoj Americi privukla je mnoštvo posjetitelja u Kinoteku Zlatna vrata.

 U nastavku programa u crkvi sv. Frane uslijedio je korizmeni koncert "O, Isuse izranjeni!", mješovitog vokalnog ansambla Schola cantorum Split pod vodstvom Sare Dodig Baučić. Ansambl Schola cantorum, koji je dobitnik brojnih zlatnih i srebrnih odličja na zborskim festivalima, posjetiteljima je doista pružio sjajan glazbeni program kojim je uspješno zaključen još jedan dan kulturne manifestacije Dani kršćanske kulture.

Najava osmog dana manifestacije

U subotu 24. ožujka, osmog dana manifestacije Dani kršćanske kulture u Kinoteci Zlatna vrata u Splitu s početkom u 18 sati bit će projekcija dva dokumentarna filma: "Put Gospe" autorice Zrinke Krešo, te "U kolijevci hrvatske državnosti i crkvenosti – 500 godina Gospe od Zečeva" urednika i scenarista Nene Kužine, te u režiji Nevena Mihaela Dianeževića. U nastavku programa u 19 sati u palači Milesi održat će se tribina pod nazivom "Duh Sveti u književnoj i scenskoj umjetnosti" u kojoj će sudjelovati Božidar Prosenjak, autor knjige i monodrame "Divlji konj" te Rajko Bundalo, glumac koji će ovom prigodom i scenski prikazati monodramu.

U dubrovačkoj katedrali u 20 sati započet će korizmeni koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Dubrovačkog komornog zbora pod ravnanjem Frana Krasovca.

U Šibeniku subotu će obilježiti "Stabat Mater" Giovannija Battiste Pergolesija u izvedbi Ivane Krajine Barun, sopranistice i Martine Menegoni, mezzosopranistice,  uz pratnju komornog orkestra Muzičke akademije iz Zagreba. Dirigent je Maro Rica.

 


hr Fri Mar 23 2018 21:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab562af2af47fb5398b48ec/80
Foto: Nova TV

Novi Crobarometar: HDZ nije izgubio, SDP nije dobio, a Živi zid i dalje raste

Živi zid od rujna bilježi lagani rast, a ožujak završavaju na 12,9 posto potpore. MOST je stabilno četvrti s potporom od 7,1 posto.

HDZ nije izgubio, a SDP nije dobio potporu birača na Istanbulskoj konvenciji. Te stranke već nekoliko mjeseci imaju silazni trend. Živi zid od rujna je u rastu, a MOST je stabilno četvrta opcija - donosi to Dnevnik Nove TV u redovitom mjesečnom istraživanju Crobarometar.

REJTINZI STRANAKA U OŽUJKU

HDZ je i dalje prvi izbor birača. Trenutačno uživa potporu od 29,5 posto. SDP je drugi izbor birača ove zemlje na 19,3 posto.

No, trendovi ne idu u korist ovim strankama. HDZ je tako od prosinca u laganom padu. Istine radi, sve je još unutar statističke pogreške. SDP je također već treći mjesec u laganom padu.

Zato Živi zid od rujna bilježi lagani rast, a ožujak završavaju na 12,9 posto potpore. MOST je stabilno četvrti s potporom od 7,1 posto.

TKO SU BIRAČI VELIKIH STRANAKA?

HDZ je stranka čiji je rejting viši nego uobičajeno među biračima iznad 60 godina, odnosno 37 posto. Isto tako, među biračima s osnovnom školom imaju potporu od 42 posto, a velik broj glasova i dalje crpe u Slavoniji 43 posto te u Dalmaciji 43 posto.

SDP može kao i HDZ računati na veću zastupljenost među biračima iznad 60 godina, gdje ta stranka uživa potporu od 25 posto. Imaju veću zastupljenost među biračima s visokom stručnom spremom gdje bi dobili 26 posto potpore i na kraju, njihova utvrda su Istra i Primorje s potporom od 30 posto.

Živi zid je stranka mladih, točnije birača ispod 30 godina. Da su danas izbori, od njih bi dobili 29 posto glasova. Isto tako, malo veću potporu bi dobili na selu, 15 posto, i u Sjevernoj Hrvatskoj, gdje uživaju potporu od 19 posto birača.

MOST može računati na veću potporu od nacionalne kod birača od 31 do 44 godine, gdje imaju potporu od 10 posto. Nešto više bi dobili među biračima u gradovima, 8 posto, i na kraju, i dalje su najjači u Dalmaciji s potporom od 14 posto.

STRANKE SAVEZNICE HDZ-A I SDP-A

Stranka Milan Bandić 365, koalicijski partner HDZ-a, ima potporu od 4,1 posto birača. Pametno uživa potporu od 3 posto, slijede stranke koje su na vlasti ili žele na vlast: HSS s 2,9 posto, IDS 2,6 posto, HSU s 2,5 posto i HNS na 2 posto potpore.

Ostale stranke su ispod 1 posto i zajedno imaju 7,8 posto potpore ispitanika. Zanimljivo, HRAST ima 0,9 posto potpore, GLAS 0,7 posto i Neovisni za Hrvatsku 0,6 posto. Neodlučnih je birača 6,4 posto.

GRAĐANI I DALJE NE VJERUJU VLADINIM POLITIKAMA, A SADA SUMNJAJU I U OPSTANAK KOALICIJE

Vlada i dalje može računati da 60 posto ispitanika ne podupire njezine politike, a samo njih 29 posto podupire. Istodobno, ne zna njih 11 posto. Jedino što premijera može zadovoljiti je činjenica da vladine politike podupire 71 posto birača HDZ-a.

Istodobno, prvi put nakon mjeseci rasta pozitivne percepcije opstanka vladajuće koalicije, birači su sada počeli sumnjati u opstanak koalicije. Tako trenutačno 74 posto birača misli kako će Vlada odraditi mandat do kraja, a samo njih 18 posto smatra da neće. Ne zna 8 posto. I dalje u opstanak Vlade računa 88 posto birača HDZ-a.

POVRATAK PESIMIZMA

Hrvatska je opet, nakon blagog povratka optimizma, pesimistična zemlja. Naime, 70 posto građana misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru, a njih 21 posto smatra da ide u dobrom smjeru, ne zna njih 9 posto. Tako je nakon 3 mjeseca pada zabilježen povratak u pesimizam. - piše Dnevnik

hr Fri Mar 23 2018 21:25:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab5459a2af47ff4418b4748/80
Foto: TZ Split

Grad Split se pridružuje akciji „Sat za planet Zemlju“

Glavni cilj ove akcije je osvijestiti stanovnike planeta da moramo početi voditi računa o resursima koje trošimo

Grad Split će se i ove godine uključiti u akciju „Earth Hour“ 2018. – Sat za planet Zemlju, simboličnim gašenjem svjetala na južnom pročelju Dioklecijanove palače  24. ožujka 2018. godine, u vremenu od 20.30 do 21.30 sati.

Pozivaju se građani Splita da se pridruže akciji u subotu, 24. ožujka 2018. u 20.30 sati gašenjem svjetala na sat vremena u svojim domaćinstvima. Sat vremena za planet zemlju, u svijetu poznata kao Earth Hour, akcija je koju WWF (World Wildlife Fund for Nature) organizira jedanaestu godinu zaredom, a od 2009. godine akciji se pridružila i Hrvatska. Akcija je evoluirala od inicijative jednog grada 2007. godine, u veliki globalni pokret u kojem je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova iz više od 160 zemalja.

Glavni cilj ove akcije je osvijestiti stanovnike planeta da moramo početi voditi računa o resursima koje trošimo.
hr Fri Mar 23 2018 19:21:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ab524392af47f1b458b46be/80
Foto: SOS Osejava

Prosvjed u Makarskoj: "Ne" izgradnji na Osejavi

Od makarskoga gradonačelnika i Gradskog vijeća traži se da izvan snage stave zajedničku odluku o izradi izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja "Sportsko-rekreativne zone Platno", donesenu na sjednici tog vijeća krajem prošle godine

 U organizaciji makarske Građanske inicijative SOS Osejava pod motom "Makarska može bolje, nek' se čuje glas građana", ispred zgrade Gradskog poglavarstva u petak je održan skup na kojem je oko 200 građana prosvjedovalo protiv najavljene izgradnje sportskih terena na poluotoku Osejavi, predjelu Platnom.

 Od makarskoga gradonačelnika i Gradskog vijeća traži se da izvan snage stave zajedničku odluku o izradi izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja "Sportsko-rekreativne zone Platno", donesenu na sjednici tog vijeća krajem prošle godine.

 Na tom predjelu hotelijer Jako Andabak trebao bi izgraditi sportski centar s terenima za nogomet, rukomet, košarku, odbojku i tenis, bazene te stadion s atletskom stazom i tribinama za pet tisuća gledatelja.

 Nakon što je peticijom prikupljeno oko 3800 potpisa protiv sustavnoga i nepovratnog uništenja poluotoka Osejave, Građanska inicijativa zahtijeva njegovu trajnu zakonsku zaštitu te zaštitu Sv. Petra u kategoriji Značajnog krajobraza s jasno naznačenom zabranom bilo kakve gradnje.

 Od gradske uprave i Gradskog vijeća zahtijeva se da službeno pokrenu i provedu propisanu proceduru njihove zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode.

 U otvorenom pismu poslanom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću stoji kako je volja građana Makarske potvrđena potpisima na peticiji iznad političara i lobista, a prirodno naslijeđe je neponovljivo prirodno bogatstvo, te da je Makarska jasno rekla 'ne' planu Platno, 'ne' gradnji na Osejavi i gromoglasno 'da' trajnoj zaštiti Osejave i Sv. Petra.

 Prosvjedni skup održan je uoči tematske sjednice Gradskog vijeća s jednom točkom dnevnog reda - "Područje sportsko-rekreativne zone Platno i zaštita Osejave".  Sjednica još traje.

hr Fri Mar 23 2018 16:58:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .