Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/587f93a81eea8f980b8b45d2/80
Foto: SDP Hrvatske

Osuđeni za kaznena djela više neće moći biti stranački kandidati i dužnosnici

"Sve je na nama" - pod tim sloganom gotovo tisuću delagata SDP-a namjerava okrenuti novi list na Konvenciji stranke koja se održava u zagrebačkom Plaza centru. Iako se spekuliralo da bi izvještajna konvencija mogla postati izborna, odnosno da bi se na njoj moglo krenuti u rušenje Davora Bernardića, taj scenarij nije izgledan

Gotovo tisuću delagata trebalo bi na izvještajno-tematskoj konvenciji, koja je trebala biti održana još prošle godine, izmjeniti stranački program, ali i statut, piše tportal.hr.

Konvencija je započela 15-tak minuta iza 11 sati, kada je u dvoranu uz pjesmu Parnog valjka "Zastave" u dvoranu ušao predsjednik SDP-a Davor Bernardić te nakon pozdrava s delegatima i gostima otvorio Konvenciju.

Nakon pozdrava, krenuli su i govori gostiju. 

- U ovoj zemlji imamo zemlju mitova. Jedan mit je da imamo stabilnu vladu, jedan mi je da nam je bolje, jedan mit je da poštujemo ženska i ljudska prava. Oni koji upravljaju ovom zemljom imaju kratkoročne ciljeve i gledaju kratkoročne ideje i kratkoročni probitak - poručila je šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Mit je i da Hrvatska nema oporbu, dodala je.

- Hrvatska ima oporbu koja ima ideju, viziju i cilj kako upravljati. Hrvatska ima oporbu koja govori - poručila je, zaželivši SDP-ovcima da dobro dalje rade. 

- Hrvatska oporba zna što je dogovornost i zna da želi preuzeti odgovornost za ovu državu i da želi da bude bolje. Hrvatska oporba će uskoro morati preuzeti odgovornost za spas Hrvatske - kazala je.

Hrelja SDP-ovcima: Trnoružice probudi se, princ neće doći

- Morate pažljivo birati svoje prijatelje i koalicijske partnere - upozorio je SDP-ovce u govoru HSU-ov Silvano Hrelja. Bivšim ministrima poručio je da moraju tri puta više raditi nego kad su bili ministri, a sve kako bi pokazali da su bolji nego ovi na vlasti.

- Vi mladi SDP-ovci nemate vremena koketirati i kalkulirati. Nemate vremena i kontakt s građanima ne može ostvariti preko Facebooka - rekao je Hrelja.

Imao je poruku za SDP u cjelini. - Imate veliki potencijal ali sada ste lijepa uspavana ljepotica. Poruka za kraj:Trnoružice probudi se, princ neće doći - rekao je Hrelja.

Bernardić: Spremni sam i odlučniji nego ikada

Oko podneva SDP-ovcima se konačno obratio i predsjednik stranke Davor Bernardić. - Prije svega jedno ljudsko, toplo, veliko hvala. Hvala vama delgatima, našim članovima koji su mi dali čast da vodim SDP - krenuo je Bernardić s govorom.

- Vi ste srce bolje, poštenije i odgovornije Hrvatske', kazao je Bernardić. 'moje prvo pitanje kada sam postao predsjednik bilo je želim li biti upamćen kao treći predsjednik ili kao onaj koji je radio. Iza nas je burnih više od godinu dana u kojima sam proživo teških ali i dirljivih i prekrasnih trenutaka. Danas sam spremniji i odlučniji nego ikad biti odgovoran za SDP i preuzeti odgovornost za Hrvatsku - kazao je Bernardić, dodavši da nije bilo kritike ne bi bio siguran u zajednički uspjeh SDP-a.

SDP je, kazao je, prošao teška vremena te radio i greške no sada kreće promjene u stranci.

- Niti jedan problem u Hrvatskoj neće se riješiti odgađanjem. Hrvatski građani su strpljivi i oprostit će nam ako napravimo i grešku, no neće nam oprostiti ako nećemo donositi odluke - uputio je Bernardić poruku vladajućima.

Bernardić je uzeo Portugal kao primjer kako se zemlju može izvući iz depresije. - Moguće je, sve je na nama - rekao je Bernardić.

- Kad bih morao reći jednu stvar koju želim ostvariti kao predsjednik SDP-a, to ne bi bila pozicija u državi, to ne bi bila nagrada za životno djelo, to bi bila svijest da smo ljudima u Hrvatskoj pomogli, pružajući im šansu. To bi bio osmijeh na licu djeteta kojem nije teško ni dosadno u školi, čiji su roditelji kupili veći stan gdje ono može imati svoju sobu. Djetetu kojem djed može dati za džeparac jer ima pristojnu penziju i koje kad poraste će moći svugdje s ponosom reći „Hej, ja sam iz Hrvatske!" Tu Račanovu sliku Hrvatske tek trebamo ostvariti. Sve je na nama - kazao je Bernardić.

- Kada su nas otpisivali, vraćali smo se. Kad su nas podcjenjivali, pobjeđivali smo. Kad drugi nisu mogli, vodili smo. Dok vjerujemo u sebe, ljudi neće izgubiti vjeru u nas. Sve je na nama - poručio je Bernardić.

- U politici prvo morate biti čovjek, a tek onda član stranke - kazao je Bernardić i zaradio veliki pljesak. 

- Želim vas pozvati da gradimo bolju Hrvatsku. Odlučnost, odricanje, hrabrost, budućnost. Sve je na nama - poručio je Bernardić.

Izglasavanje Statuta: Osuđeni za kaznena djela više neće moći biti kandidati

Nakon rasprave SDP-ovci su gotovo jednoglasno (uz šest protiv) prihvatili novi Program te krenuli u izglasavanje amandmana na Statut. Prihvaćen je tako amandman Peđe Grbina kojim se osobama osuđenim za kaznena djela priječi kandidiranje i obnašanje stranačkih dužnosti. Pri tome su delegati prihvatili i da općinski i županijski odbor mogu suspendirati člana protiv kojeg se vodi kazneni postupaka, a član može staviti članstvo u mirovanje i time ne opterećivati članstvo.

Iako se jednim od amadmana htjelo propisati da se na unutarstranačke izbore ide 180 dana nakon redovnih izbora za Sabor ili lokalnih izbora, delegati su ipak prihvatili amandman koji govori da se u unutarstranačke izbore ide 180 dana nakon bilo kojih izbora, odnosno da će SDP-ovci na unutarstranačke izbore i u slučaju prijevremenih nacionalnih ili lokalnih izbora.

Novim Statutom će se propisati i da 50 posto žena na listama na izborima za Sabor, izborima za europski parlament te izborima za županijske skupštine. No, odbijeno je da to bude obveza, nego će u Statutu ostati formulacija da 'u pravilu' treba biti 50 posto žena.

hr Sat Mar 10 2018 17:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b0199db2af47f39098b46fb/80
Foto: Croatia Week

Kaštela i Šibenik među četiri najbolja hrvatska grada za život mladih obitelji

Analitičari su sve te podatke posložili u posebne indekse temeljem kojih se, po prvi put u povijesti Hrvatske, dobila objektivna i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljena rang-lista.

Temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine na portalu Gradonačelnik.hr istražili su koliko gradovi iz svojih proračuna izdvajaju za obrazovanje, koliko za obitelji i djecu, za naknade i opremu za novorođenčad, za stipendije i školarine, kakvi su standardi u vrtićima i školama kada je u pitanju broj djece po odgojitelju/profesoru te koliko, ukupno, imaju visoko obrazovanih građana u svojoj populaciji.

Analitičari su sve te podatke posložili u posebne indekse temeljem kojih se, po prvi put u povijesti Hrvatske, dobila objektivna i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljena rang-lista.

A na toj rang listi Šibenik se našao u dobrom društvu Čakovca, Kaštela i Požege.

Obrazloženo je i zašto, pa tako na Gradonačlenik.hr navode kako je za razliku od većine gradova koji tek sad prijavljuju projekte za sredstva EU za uvođenje dvosmjenskog rada vrtića, u Šibeniku vrtići već rade do 21 sat, a jedan je zasad još uvijek rijetkih gradova koji je roditeljima pojednostavio život e-upisima u vrtić. Osim u gradskim, Grad roditeljima sufinancira smještaj djece i u privatnim vrtićima, a ukupno će ove godine za vrtiće izdvojiti gotovo 30 milijuna kuna. Također, Grad Šibenik planira gradnju novog vrtića za što je u ovogodišnjem proračunu osigurao 450 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije.

Za naknade za bebe Šibenik godišnje izdvaja više od milijun kuna, a za treće dijete roditeljima isplaćuju 21 tisuću kuna tijekom sedam godina, tri tisuće kuna godišnje koje isplaćuju u mjesecu rođenja djeteta. Kako bi mlade zadržali u gradu, pokrenuli su sveučilišni studij i projekt gradnje studentskog kampusa vrijednog više od 80 milijuna kuna, a će financirat će ga sredstvima EU. Studentima isplaćuju stipendije, sufinanciraju produljeni boravak u školama te su osigurali besplatan obrok za djecu slabijeg imovinskog statusa, kao i pomoćnike u nastavi za 40 učenika s poteškoćama u razvoju. Grad Šibenik ima status Grada prijatelja djece i svake godine, ističu, povećavaju izdvajanja za djecu i programe, a svakako treba istaknuti i Međunarodni dječji festival, po kojemu je Šibenik poznat u čitavom svijetu, a u kojemu godišnje sudjeluje, što kroz nastupe što kroz volontiranje u organizaciji, više od 1000 djece.

Mnoge od ovih mjera koje su ušle kao kriterij za rang-listu bit će vidljive tek u izvršenju ovogodišnjih proračuna, pa će stoga biti zanimljivo vidjeti hoće li se, i u kojoj mjeri, promijeniti poredak na rang-listi najboljih gradova za ovu godinu, piše sibenik.in

hr Fri Sep 21 2018 19:59:13 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b977f4dcb557a947e8b4f1a/80
Foto: Screenshot Bleshporn

“Tužit ćemo gej par koji je snimao pornić u Hrvatskoj“

Stranka je poslala priopćenje pod naslovom "Zakoni moraju biti jednaki za sve", u kojem ističe kako je njemački par trebao imati potrebne dozvole za snimanje videouratka
Njemački gej par koji je ovo ljeto posjetio Hrvatsku i snimio pornić u Zadru pod nazivom ''Iziđi iz ormara'' zamjerio se stranci Neovisni za Hrvatsku koja ih sada planira tužiti. 

Stranka je poslala priopćenje pod naslovom "Zakoni moraju biti jednaki za sve" u kojem ističe kako je njemački par trebao imati potrebne dozvole za snimanje videouratka te bi se po njihovome trebale uvesti određene sankcije za golotinju, piše vecernji.hr

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

- Njemački par ovo je ljeto posjetio i Hrvatsku gdje su također snimili pornić pod nazivom "Izađi iz ormara u Hrvatskoj". Pornić su snimili u prirodi, a sudeći prema krajolicima iza njih, to se odvijalo negdje u okolici Zadra.

Točnije snimali su svoj film na Pagu na plaži usred bijela dana i prema informacijama koje imamo bez ikakvih dozvola i dokumentacije koje su im za to potrebna. Što rade institucije? Jedno veliko ništa. Gospoda su u posjetu 23. travnja najavili što će uraditi u sljedećem posjetu.

Zašto su zakoni nevažeći za sve jednako, zašto su neki povlašteni i zaštićeni? Zašto je nekome pod krinkom ugroženosti, dopušteno sve, a jednome iznajmljivaču jer je sam odlučio koga će primiti u SVOJ apartman ili neće prijete kazne, dobiva kaznene prijave i pokušava ga se diskriminirati u društvu? Zašto zadnjih dana osoba hoda gradom doslovno gola bez sankcija, nitko ne želi reagirati jer znaju kakve su posljedice i kakvu moć manjina i njihove udruge imaju u našem društvu. Tko može dati odgovore na ova pitanja? 

Puno zašto u ovako kratkom tekstu, a nijedan odgovor osim osude nas nećemo dobiti ni MI niti ONI u čije ime pitamo i koje mi predstavljamo. 

I da, proglasite nas desničarima i homofobima to je vaša standardna i učinkovita obrana kad vam se na fin i pristojan način postave pitanja. Zakoni u RH moraju vrijediti za sve jednako!

hr Fri Sep 21 2018 18:43:53 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba51db7cb557a35a88b49b3/80
Foto: Youtube/Screenshot

Kao u filmu: Lučka kapetanija ganjala vozača jet-skija koji je divljao blizu plaže

Nije im dugo trebalo da zaustave vozača jet-skija

U četvrtak predvečer ispred gradske plaže Kolovare u Zadru, jedan je kupač snimio pravu potjeru Lučke kapetanije, piše vijesti.hr

Naime, vozač skutera divljao je po moru blizu kupača, no Lučka kapetanija brzo ga je spazila i krenula u potjeru za neopreznim vozačem. Nije im dugo trebalo da zaustave vozača jet-skija, a kako je to izgledalo pogledajte u videu.


hr Fri Sep 21 2018 18:35:35 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ba4e759cb557a44af8b4840/80

Da nam je barem članska iskaznica dala još stupova…

Nakon što se posljednjih dana u svim medijima priča o Look@ solarnim foto stupovima i povezanosti s HDZ-om, iz firme Look@ d.o.o stiglo je priopćenje. Prenosimo ga u cijelosti.

Žao nam je što članska iskaznica nije odradila bolji posao…

Žao nam je što Look@ solarni foto stup odmah u startu nije postavljen u još više gradova, općina, mjesta…

Da je barem ta članska iskaznica bila vrijednija pa donijela još više stupova..

Kako nam ne bi bilo žao kad vidimo sljedeće.

Vidimo da je u manje od mjesec dana slikano skoro 2000 slika kroz ove velike ljepotane i to za korisnike od kojih su 75% turisti koji dolaze iz cijelog svijeta (od Bangladeša do Nizozemske pa sve do Amerike i Kolumbije).

Vidimo sreću na njihovim licima, vidimo lijepe poruke koje šalju u razne dijelove svijeta koristeći naše razglednice. Oduševljenost ne kriju, a inovativnost pozdravljaju.

Pogledajte mladu grupu Engleza kako poziraju s Uskokom koji je element proširene stvarnosti naše kamere na Tvrđavi Klis.

Što vidite na njima? Tugu ili radost, ruganje ili zabavu?

Ili pogledajmo ovu predivnu obitelj iz Njemačke koja se slikala rano ujutro na tvrđavi, u vrijeme kad nikog nema da zabilježi njihov zajednički trenutak.

Što mislite zašto su se slikali? Jer su im preveliki ili predragi, preružni ili preslatki?

Svi ovi ljudi su posjetili našu lijepu zemlju i slikali se na nekim novim stupovima te su oni za njih stvorili vrijednost i to kakvu. Uhvatili su u sliku njihovo putovanje, emociju, radost, život, a to predstavlja sve ono što mi želimo i za što radimo.

Na kraju svih članskih iskaznica dolazi tržište i ono je najjači pokazatelj uspješnosti nečije ideje.

Naše tržište kaže sljedeće:

9 prodanih stupova,upiti i prednarudžbe ostalih većih gradova u RH,zainteresiranost distributera iz Skandinavije, Arapskih zemalja te Njemačke.

Potrebno je naglasiti da je to stanje u 5 mjeseci postojanosti na tržištu.

Jako nas veseli činjenica da se proizvodnja stupa odvija u maloj privatnoj radnji u Solinu te što je na mobilnoj aplikaciji radila mala privatna tvrkta iz Splita. Veseli nas i to što je Look@ d.o.o. sad već tvrtka koja zapošljava mlade, uspješne i ambiciozne ljude u Hrvatskoj.

Veseli nas i činjenica što imamo u planu razvoj nove verzije stupa i mobilne aplikacije. Veseli nas budućnost te sve što nam donosi.

Na kraju, bilo je tužno ovih dana vidjeti dio hrvatske javnosti u onome u čemu je najbolja. A to je blaćenje, ponižavanje i traženje “pravog” razloga uspjeha.

Tužno je što nisu naučili ništa iz bliže povijesti istih scenarija. Rimac Automobili, Bellabeat, Include, samo su neke od hrvatskih genijalnih tvrtki koje su sad već na svjetskom tržištu, a dio hrvatske javnosti je ipak znao kako su ti njihovi proizvodi loši i kako su svi oni, tu stigli, nekim sumnjivim putevima.

Ono čemu se mi nadamo jest što više mladih ljudi koji pokreću tvrtke s članskim iskaznicama, tatinim novcem, sumnjivim investicijama, lošim, ružnim i bespotrebnim proizvodima, namještenim potporama i svim ostalim “istinskim razlozima” uspjeha.

Ne želimo Hrvatsku koja blati, želimo Hrvatsku koja stvara!

hr Fri Sep 21 2018 14:43:55 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .