Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/587f93a81eea8f980b8b45d2/80
Foto: SDP Hrvatske

Osuđeni za kaznena djela više neće moći biti stranački kandidati i dužnosnici

"Sve je na nama" - pod tim sloganom gotovo tisuću delagata SDP-a namjerava okrenuti novi list na Konvenciji stranke koja se održava u zagrebačkom Plaza centru. Iako se spekuliralo da bi izvještajna konvencija mogla postati izborna, odnosno da bi se na njoj moglo krenuti u rušenje Davora Bernardića, taj scenarij nije izgledan

Gotovo tisuću delagata trebalo bi na izvještajno-tematskoj konvenciji, koja je trebala biti održana još prošle godine, izmjeniti stranački program, ali i statut, piše tportal.hr.

Konvencija je započela 15-tak minuta iza 11 sati, kada je u dvoranu uz pjesmu Parnog valjka "Zastave" u dvoranu ušao predsjednik SDP-a Davor Bernardić te nakon pozdrava s delegatima i gostima otvorio Konvenciju.

Nakon pozdrava, krenuli su i govori gostiju. 

- U ovoj zemlji imamo zemlju mitova. Jedan mit je da imamo stabilnu vladu, jedan mi je da nam je bolje, jedan mit je da poštujemo ženska i ljudska prava. Oni koji upravljaju ovom zemljom imaju kratkoročne ciljeve i gledaju kratkoročne ideje i kratkoročni probitak - poručila je šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Mit je i da Hrvatska nema oporbu, dodala je.

- Hrvatska ima oporbu koja ima ideju, viziju i cilj kako upravljati. Hrvatska ima oporbu koja govori - poručila je, zaželivši SDP-ovcima da dobro dalje rade. 

- Hrvatska oporba zna što je dogovornost i zna da želi preuzeti odgovornost za ovu državu i da želi da bude bolje. Hrvatska oporba će uskoro morati preuzeti odgovornost za spas Hrvatske - kazala je.

Hrelja SDP-ovcima: Trnoružice probudi se, princ neće doći

- Morate pažljivo birati svoje prijatelje i koalicijske partnere - upozorio je SDP-ovce u govoru HSU-ov Silvano Hrelja. Bivšim ministrima poručio je da moraju tri puta više raditi nego kad su bili ministri, a sve kako bi pokazali da su bolji nego ovi na vlasti.

- Vi mladi SDP-ovci nemate vremena koketirati i kalkulirati. Nemate vremena i kontakt s građanima ne može ostvariti preko Facebooka - rekao je Hrelja.

Imao je poruku za SDP u cjelini. - Imate veliki potencijal ali sada ste lijepa uspavana ljepotica. Poruka za kraj:Trnoružice probudi se, princ neće doći - rekao je Hrelja.

Bernardić: Spremni sam i odlučniji nego ikada

Oko podneva SDP-ovcima se konačno obratio i predsjednik stranke Davor Bernardić. - Prije svega jedno ljudsko, toplo, veliko hvala. Hvala vama delgatima, našim članovima koji su mi dali čast da vodim SDP - krenuo je Bernardić s govorom.

- Vi ste srce bolje, poštenije i odgovornije Hrvatske', kazao je Bernardić. 'moje prvo pitanje kada sam postao predsjednik bilo je želim li biti upamćen kao treći predsjednik ili kao onaj koji je radio. Iza nas je burnih više od godinu dana u kojima sam proživo teških ali i dirljivih i prekrasnih trenutaka. Danas sam spremniji i odlučniji nego ikad biti odgovoran za SDP i preuzeti odgovornost za Hrvatsku - kazao je Bernardić, dodavši da nije bilo kritike ne bi bio siguran u zajednički uspjeh SDP-a.

SDP je, kazao je, prošao teška vremena te radio i greške no sada kreće promjene u stranci.

- Niti jedan problem u Hrvatskoj neće se riješiti odgađanjem. Hrvatski građani su strpljivi i oprostit će nam ako napravimo i grešku, no neće nam oprostiti ako nećemo donositi odluke - uputio je Bernardić poruku vladajućima.

Bernardić je uzeo Portugal kao primjer kako se zemlju može izvući iz depresije. - Moguće je, sve je na nama - rekao je Bernardić.

- Kad bih morao reći jednu stvar koju želim ostvariti kao predsjednik SDP-a, to ne bi bila pozicija u državi, to ne bi bila nagrada za životno djelo, to bi bila svijest da smo ljudima u Hrvatskoj pomogli, pružajući im šansu. To bi bio osmijeh na licu djeteta kojem nije teško ni dosadno u školi, čiji su roditelji kupili veći stan gdje ono može imati svoju sobu. Djetetu kojem djed može dati za džeparac jer ima pristojnu penziju i koje kad poraste će moći svugdje s ponosom reći „Hej, ja sam iz Hrvatske!" Tu Račanovu sliku Hrvatske tek trebamo ostvariti. Sve je na nama - kazao je Bernardić.

- Kada su nas otpisivali, vraćali smo se. Kad su nas podcjenjivali, pobjeđivali smo. Kad drugi nisu mogli, vodili smo. Dok vjerujemo u sebe, ljudi neće izgubiti vjeru u nas. Sve je na nama - poručio je Bernardić.

- U politici prvo morate biti čovjek, a tek onda član stranke - kazao je Bernardić i zaradio veliki pljesak. 

- Želim vas pozvati da gradimo bolju Hrvatsku. Odlučnost, odricanje, hrabrost, budućnost. Sve je na nama - poručio je Bernardić.

Izglasavanje Statuta: Osuđeni za kaznena djela više neće moći biti kandidati

Nakon rasprave SDP-ovci su gotovo jednoglasno (uz šest protiv) prihvatili novi Program te krenuli u izglasavanje amandmana na Statut. Prihvaćen je tako amandman Peđe Grbina kojim se osobama osuđenim za kaznena djela priječi kandidiranje i obnašanje stranačkih dužnosti. Pri tome su delegati prihvatili i da općinski i županijski odbor mogu suspendirati člana protiv kojeg se vodi kazneni postupaka, a član može staviti članstvo u mirovanje i time ne opterećivati članstvo.

Iako se jednim od amadmana htjelo propisati da se na unutarstranačke izbore ide 180 dana nakon redovnih izbora za Sabor ili lokalnih izbora, delegati su ipak prihvatili amandman koji govori da se u unutarstranačke izbore ide 180 dana nakon bilo kojih izbora, odnosno da će SDP-ovci na unutarstranačke izbore i u slučaju prijevremenih nacionalnih ili lokalnih izbora.

Novim Statutom će se propisati i da 50 posto žena na listama na izborima za Sabor, izborima za europski parlament te izborima za županijske skupštine. No, odbijeno je da to bude obveza, nego će u Statutu ostati formulacija da 'u pravilu' treba biti 50 posto žena.

hr Sat Mar 10 2018 17:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5b27f8462af47f783c8b462e/80

Dječak Cesare uoči najavljene ovrhe pušten na kućnu njegu iz splitskog KBC-a

Devetogodišnji Cesare Avenati, nad kojim je u utorak zakazana ovrha, pušten je u ponedjeljak poslijepodne iz splitskog KBC na kućnu njegu, doznaje se od njegove tete Vanje Kuluz.

Cesareovi roditelji, majka Nina Kuluz i otac Allesandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom u Italiji, ali majka je s njim otišla iz Italije te se prvo skrivala u BiH, a zatim se vratila u Split. Nakon toga dječakov otac Alessandro pokušava ga ovrhom vratiti u Italiju.

"Cesare je hospitaliziran u KBC Split prošlog petka, a kod njega su ustanovljeni psihosomatski simptomi zbog stresa kojem je izvrgnut uoči zakazane ovrhe u utorak. Psihijatar nam je rekao kako dječak treba biti pošteđen daljnjeg stresa te da bi njegovo eventualno ovršno odvajanje od majke i dobjeljivanje ocu koji živi u Italiji bilo pogubno za Cesarea," rekla je Kuluz za Hinu.

Potvrdila je kako će se najavljeni prosvjed protiv ovrhe nad Cesareom održati u utorak u splitskom naselju Pujanke, blizu stana u kojem živi s majkom i u kojem je zakazan ovrha.
Kuluz je ranije u ponedjeljak u splitski Općinski sud u Dračevcu donijela peticiju s 10.600 potpisa građana kojom se traži obustava ovrhe nad dječakom, ali je predsjednica suda Marina Boko odbila primiti peticiju.

hr Mon Jun 18 2018 20:22:41 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/533402f7179942b91c7b23f8/80

Sutkinja odbila primiti prijatelje i obitelj Cesarea, ovrha zakazana za sutra

Cesare je završio u bolnici, a sutkinji su htjeli predati i potrebnu medicinsku dokumentaciju kako bi se ovrha odgodila
Ispred zgrade Općinskog suda danas su se okupili prijatelji i rodbina devetogodišnjeg Cesarea Avenatija kako bi predali peticiju s 10.000 potpisa što bi značilo odgodu ovrhe koja je zakazana sutra u 9 sati na Pujankama. 

Predsjednica općinskog suda, Marina Boko odbila ih je primiti. 

Cesareova teta, Vanja Kuluz izjavila je kako je sutkinja poručila da dođu u srijedu zajedno s odvjetnikom. 

-Događa se ono na što psihijatar upćuje već dvije godine. Psihijatar koji prati dijete već je izjavio nebrojno puta da će ova ovrha dijetetu prouzročiti traume, kazala je Vanja Kuluz.  

Anđela Šuštić, obiteljska prijateljica kazala je kako su tražili razgovor sa sutkinjom kako bi joj predali dokumente koje imaju i koji su više nego dovoljni da se ovrha odgodi, no ona ih je odbila. 

Vanja Kuluz pozvala je sve da ljude da se pridruže na prosvjedu sutra u blizini njihove zgrade na Pujankama. 

Cesare bi trebao biti oduzet majci i odveden ocu u Italiju, no završio je u bolnici pa se još ne zna cjelokupni ishod ovrhe. 
hr Mon Jun 18 2018 12:42:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/532f69681799424f067b24bf/80

Izlaznost na kotarskim izborima 11,5 posto

Manja je za dva posto u odnosu na kotarske izbore prije četiri godine
U Split su jučer održani kotarski i mjesni izbori. Od ukupno 17,5 tisuća upisanih birača ove godine izašlo je 11,5 posto građana. Prije četiri godine izašlo je 13, 5 posto građana. 

Najviše mandata je osvojio HDZ, a na Pujankama će se ponoviti izbori 24. lipnja. 

Izborno povjerenstvo ustanovilo je  da je broj glasačkih listića na tom mjestu za 5 komada veći od broja birača koji su glasovali.

HDZ u gradskom vijeću za sada ima 120 vijećnika, SDP sa svojim koalicijskim partnerima ima 41 vijećnički mandat. Most je osvojio 14 vijećnika, Pametno 11 vijećnika, HNS 3 vijećnika, a po dva vijećnika imaju 
 HSP, HSLS, HSS i HSU. 
hr Mon Jun 18 2018 12:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ad716282af47f217f8b477a/80
Foto: MUP

Akcija u prometu "Faktori rizika": Policija u lovu na neodgovorne vozače

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama

U utorak,19. lipnja 2018. od 16 do 20 sati na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se ciljna akcija u prometu „Faktori rizika“, u kojoj će se prvenstveno zahvaćati prekršaji prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenja pojasa u vozilu i zaštitne kacige na motociklima i mopedima, te  korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjeća se na obvezu poštivanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako svojim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu, te kako bi izbjegli moguće sankcije.

hr Mon Jun 18 2018 10:27:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .