Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5823171e1eea8fdca48b4635/80
Foto: Wikipedija

Blagotvornosti meda: Pomaže kod grlobolje, gastritisa, akni, zatvora

Med se uzima tako da se rastapa u ustima kako bi povukao svu potrebnu vlagu. Naime, u ustima otpočinje prvi dio probave, pa ga želudac tad lakše prihvaća

Pčelinji proizvodi, prvenstveno med i pelud, funkcionalna su hrana, odnosno hrana s biološki aktivnim djelovanjem na organizam, koja pomaže očuvanju zdravlja i utječe na mnoge tjelesne funkcije - piše 24sata

 Najvažnija namjena funkcionalne hrane je da pomaže u prevenciji bolesti te da poboljša fizičko i psihičko stanje čovjeka.

- Znanstvenim istraživanjima utvrđeno je da svojim hranjivim svojstvima med potiče vitalne procese i jača prirodne obrambene sposobnosti organizma, kaže dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva i direktorica tvrtke Biorad.

 Dodaje kako med blagotvorno djeluje na intelektualne sposobnosti jer sudjeluje u metabolizmu glukoze i fosfora. Olakšava uspostavljanje normalne probavne funkcije nakon bolesti, djelujući na pravilno izlučivanje probavnih sokova, peristaltiku crijeva i pravilnu apsorpciju hranjivih tvari iz crijeva u krv.

 - Med je jedna od najrjeđih namirnica na koju se kod ljudi razvija alergijska reakcija iako je zbog prisutnosti peludi potencijalan alergen - napominje dr. sc. Hegić. Kaže kako neki liječnici čak i preporučuju med u svrhu prevencije alergija na pelud kako bi organizam stalnim izlaganjem manjim koncentracijama stvorio vlastita antitijela, no tu se prvenstveno podrazumijeva uzimanje meda iz vašeg okruženja, od lokalnih pčelara i iz godišnjeg doba u kojem se javlja alergija.

Podatak istraživanja na 8000 muškaraca, koji u knjizi “Apiterapija - liječenje pčelinjim proizvodima” navodi i slovenski liječnik prim. dr. Peter Kapš, pokazala su da oni ljudi koji svakodnevno uzimaju po 15 grama meda (jednu veliku žlicu) žive godinu dana dulje od onih koji ne jedu med. A budući da med sadrži antioksidanse koji sprečavaju tvorbu krvnih ugrušaka, u ispitivanoj je grupi bilo i manje srčanih i moždanih udara.

- Med se uzima tako da se rastapa u ustima kako bi povukao svu potrebnu vlagu. Naime, u ustima otpočinje prvi dio probave, pa ga želudac tad lakše prihvaća. Ako i nakon uzimanja meda na ovaj način imate osjećaj “težine u želucu”, popijte oko decilitar tekućine, mlijeka, vode ili soka - kaže dr. sc. Hegić.

Izrazito važni za sve pčelinje proizvode koji se svakodnevno koriste su sastav i kvaliteta te je jedno od opravdanih pitanja gdje kupiti kvalitetan domaći pčelinji proizvod. Odgovor glasi - direktno od pčelara.

Pelud ili cvjetni prah bogat je rutinom (bioflavonoid, vitamin P) koji je i snažan antioksidans, te se koristi i protiv povišenog krvnog tlaka, u sprečavanju razvoja bolesti vena, smanjuje i propusnost kapilara poboljšavajući cirkulaciju krvi te smanjuje koncentraciju lošeg LDL kolesterola. Propolis i matična mliječ moćni su dodaci prehrani.

Matična mliječ, kraljica pčelinjih proizvoda, jedina je poznata tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde i čisti je od toksina, kao i kroz ovojnicu mozga regenerirajući stanice. Propolis pak djeluje protiv virusa, gljivica i bakterija, te je snažan antioksidans, što je posebno važno kad “zavlada” gripa.

Fitoterapeuti ističu da se ljekovita svojstva svih biljaka pojačavaju upravo uporabom meda, pa se zato preporučuje zaslađivanje biljnih čajeva medom koji djeluje kao biokatalizator i pojačava pozitivno djelovanje biogenih fitokomponenata, objašnjava dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva. A ako imate problema s gastritisom, slovenski apiterapeut Vlado Pušnik u knjizi “Apiterapija” navodi da je med kod kroničnoga gastritisa najbolji prijatelj želuca.

Sastav, okus i boja meda

Med se sastoji od fruktoze i glukoze, organskih kiselina, enzima i krutih čestica. Boja može varirati od gotovo bezbojne (npr. bagremov med) do tamnosmeđe. Može biti tekući, viskozni ili kristaliziran. Aroma može varirati, ali mora potjecati od izvornog bilja.

Med djeluje na cjelokupno zdravlje

Lijekovi imaju jednu ili više aktivnih sastavnica, pa zato i djeluju ciljano kod određenih bolesti. Kod pčelinjih proizvoda sastav je kompleksniji, pa zato ne možemo reći da neka vrsta meda djeluje na određeni tip bolesti (npr. med za jetru, bubrege...).

Propolis djeluje na bakterije i čuva crijevnu mikrofloru

Antibakterijsko djelovanje propolisa jače je izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok). Učinak mu je slabiji od antibiotika, ali je manje toksičan, ne izaziva rezistenciju i ne oštećuje crijevnu mikrofloru.

Medu se ne smiju dodavati prehrambeni aditivi

U pravilniku o medu stoji da, kad se med stavlja na tržište kao med ili se upotrebljava u bilo kojem proizvodu namijenjenom za konzumaciju, medu se ne smije ništa dodavati, uključujući prehrambene aditive kao i bilo kakve druge dodatke. Med mora, koliko je to moguće, biti bez organskih i anorganskih tvari stranih njegovu sastavu.

Za niži kolesterol salatu začinite mednim octom

Medni ocat dobiva se posebnim postupkom fermentacije meda. Cijeli je niz blagodati uporabe mednog octa, a najvažniji je svakako regulacija kolesterola u krvi, što je posebno važno u vrijeme blagdana, kaže dr. sc. Hegić.

Apiinhalacije pravi su hit u ovo doba godine

To su inhalacije različitim kombinacijama pčelinjih proizvoda posebno pripremljenim za inhaliranje. Posebno je dobro inhaliranje propolisa u zraku, što pomaže kod blažih oblika prehlada, sinusitisa i gripe.

15 recepata s medom za različite tegobe: 

1. Opuštanje

Za relaksaciju prije spavanja uzmite čaj od kamilice zaslađen bagremovim, amorfnim ili livadnim medom.

2. Za grlo i sinuse

Med u saću pomaže kod bolesti uha, grla ili sinusa. Pet do šest puta dnevno po 15 minuta žvačite med u saću, a nakon toga ispljunute vosak.

3. Za jetru i žuč

Mješavinu limunova soka, meda i maslinova ulja u omjeru 1:2:3 konzumirajte po jednu žlicu prije jela. Pomaže kod bolesti jetre i žuči.

4. Za bolove u trbuhu

Kod kroničnoga gastroenterokolitisa stručnjaci smatraju da je najbolja kombinacija uporaba meda, peluda i propolisa zbog odličnog enzimskog djelovanja.

5. Za želučanu kiselinu

Kod pojačanog lučenja želučane kiseline uzima se dva sata prije jela otopljen u mlakoj vodi, dok se pri manjku želučane kiseline uzima rastopljen u toploj vodi, pola sata prije obroka.

6. Olakšava iskašljavanje

Kod problema povezanih s kašljem i iskašljavanjem te kod ostalih problema dišnog sustava ruski autor N. P. Jojriš konstatirao je još 1966. da je odlična uporaba cvjetnog, kestenova ili livadnog meda, od 100 do 120 g dnevno, ali ne dulje od tri do pet dana.

7. Za kronični gastritis

Za kronični gastritis mogu se upotrebljavati i med od metvice ili livadni. Potrebno ga je uzimati oralno, 1-2 grama dnevno po kilogramu tjelesne težine, i to maksimalno 20-30 dana, nikako ne dulje, a ukupnu dnevnu količinu podijelite na tri uzimanja.

8. Važna je za žene u menopauzi

Matična mliječ pomaže u regeneraciji i oporavku nakon bolesti, smanjuje alergijske reakcije, djeluje na bolju apsorpciju kalcija i obnavljanje kostiju, regulira rad endokrinih žlijezda te djeluje na regulaciju krvnog tlaka. Uzimajte jedan gram na dan minimalno 30 dana.

9. Za probavu - med, suhe šljive i maslinovo ulje

Pojedini apiterapeuti za bolju probavu sugeriraju mješavinu od 100 g lanenih sjemenki, 100 g suhih šljiva, 1 dl maslinova ulja te 500 grama kristaliziranog cvjetnog meda.

10. Med s ehinaceom

Pomiješajte 20 grama meda s 0,1 posto ekstrakta ehinacee. Pomaže kod podizanja imuniteta. Brojne studije dokazale su reputaciju ehinacee kao imunostimulansa koji povećava razinu faktora koji pospješuju upalni proces i povećavaju broj leukocita u krvi, pospješuje zacjeljenje tkiva. Odrasli i djeca starija od 12 godina trebali bi uzimati jednu žličicu pripravka, dva puta dnevno, najdulje 10 dana. Zatim uzmite 20 dana pauze i ponovite po potrebi.

11. Zbogom podočnjacima

Kod pojave bora i tamnih podočnjaka savjetuje se uporaba čiste svježe matične mliječi, tako da se na čistu suhu kožu nanese matična mliječ, a nakon 10-15 minuta preko toga umasira med. Ostavite na licu 20-ak minuta i isperite čajem od metvice ili zelenim čajem.

12. Cvjetni i livadni za imunitet

Za podizanje energije, regeneraciju organizma i imunitet pomiješajte cvjetni ili livadni kristalizirani med sa svježe mljevenim peludom u omjeru 1:1 kg te u mješavinu dodajte 100 g sirovog (nativnog) mljevenog propolisa. Slična kombinacija koja je nešto bogatijeg mineralnog sastava dobiva se ako pomiješate med od crnogorične i bjelogorične medljike uz dodatak meda od amorfe, repice, kestena, livade suncokreta i drače.

13. Protiv upala, kašlja i gripe

Kod raznih upalnih procesa koristite đumbir u kombinaciji s medom i limunom. Pomiješajte čajnu žličicu đumbira u prahu s 200 g kristaliziranog cvjetnog ili suncokretova meda te jednu žlicu mješavine dodajte u 2 dl limunade i odmah popijte. Ako tu istu mednu mješavinu dodate u mlaki čaj s limunom, učinkovito će pomoći kod kašlja, prehlade i gripe.

14. Med i pelud za povišen tlak

Napravite smjesu svježeg peluda i meda u omjeru 1:1. Koristite jednu žličicu pola sata prije obroka. Upotrebljavajte kontinuirano mjesec do mjesec i pol te nakon desetodnevne pauze ponovite postupak. Pripravak čuvajte u staklenoj bočici na hladnome mjestu.

15. Protiv akni medna maska

Kod dehidrirane kože lica kao i kod pojave mladenačkih akni sugeriraju se medne maske.
Na čistu i još vlažnu kožu lica nanesite jednu žlicu livadnog meda, ostavite da odstoji 20-ak minuta i isperite čajem od kamilice. 

Cijeli tekst možete pročitati na 24sata

Facebook komentari

hr Wed Nov 09 2016 13:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d7a06bb4739890d58b45f9/80
Foto: Pogrebno podjetje Maribor

Ni nadgrobni spomenici nisu što su nekad bili: Slovenci predstavili digitalne spomenike, počeli primati narudžbe

Tekst te video snimke i fotografije osoba može odabrati za svog života ili to nakon njegove smrti može učiniti rodbina

Mariborsko pogrebno poduzeće dobilo je već 50 narudžbi za digitalni nadgrobni spomenik, čiji je prototip prije nekoliko dana predstavila skupina lokalnih poduzetnika u suradnji s tamošnjim elektrotehničkim fakultetom.

Digitalni nadgrobni spomenik pruža daleko više informacija o pokojniku od klasičnog na kojemu su u mramoru ili kamenu obično upisani samo ime i prezime te datum rođenja i smrti.

- Današnji nadgrobni natpisi vrlo su kratki pa o pokojniku pružaju samo osnovne podatke, dok digitalno doba pruža nebrojeno novih mogućnosti, u životu i poslije smrti. - objavilo je povodom postavljanja prototipa spomenika na mariborskom groblju Pobrežje lokalno pogrebno komunalno poduzeće.

Digitalni nadgrobni spomenik koji napaja solarna baterija korisnicima pruža mogućnost prikazivanja teksta, video zapisa i fotografija na zaslonu zaštićenom kućištem od atmosferskih utjecaja. 

Tekst te video snimke i fotografije osoba može odabrati za svog života ili to nakon njegove smrti može učiniti rodbina.

U pogrebnom poduzeću Maribor tvrde da su za takve nadgrobne spomenike dobili već 50 narudžbi, a cijena im je 3000 eura po komadu bez PDV-a.

Autori ideje računaju na potencijalno veliko tržište Europe i sjeverne Amerike, objavila je Slovenska televizija.

Mariborski digitalni nadgrobni spomenik na ekranu prikazuje osnovne podatke, ali kad mu se približite aktiviraju se senzori koji prate kretanje i oči pa uključuju prikaz pohranjenih podataka. 

Facebook komentari

hr Sun Mar 26 2017 12:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d78051b4739890d58b45de/80
Foto: Screenshot / YouTube

Mlada Trogiranka svojim videozapisima zabavlja YouTube svijet

Na ideju snimanja videa došla je u suradnji s prijateljicom Anom, s kojom je imala želju otvoriti zajednički YouTube kanal, no to nažalost nije bilo fizički moguće jer je prijateljica živjela u Zagrebu, što je otežavalo snimanje

Barbara Vesanović, 24-godišnja studentica iz Trogira, na prvi je pogled jedna sasvim obična djevojka. Ipak, ono što ju odvaja od vršnjaka je njen vrlo uspješan YouTube kanal pod nazivom Debela Barbara. Iako se mnogi pitaju otkud u nazivu epitet "debela" jer je očigledno da nema problema s kilažom, Barbara objašnjava da je pod tim imenom već 10 godina aktivna i na društvenoj mreži Facebook pa joj je bilo logično da to ime prebaci i na YouTube. "To je jednostavno riječ koja može značiti veliku količinu bilo čega. Za mene predstavlja debelu osobnost." - piše punkufer.hr

Iako se Barbara YouTubeom aktivno bavi tek 4 mjeseca, njen kanal Debela Barbara trenutno broji preko 7 000 pretplatnika, što nimalo ne čudi jer je svojim pomaknutim, vrlo zanimljivim, zabavnim, humorističnim i nadasve sarkastičnim videozapisima u vrlo kratkom roku zaludila gotovo cijelu regiju.

 Na ideju snimanja videa došla je u suradnji s prijateljicom Anom, s kojom je imala želju otvoriti zajednički YouTube kanal, no to nažalost nije bilo fizički moguće jer je prijateljica živjela u Zagrebu, što je otežavalo snimanje. Srećom, Barbara nije stala na tome nego je u bespuća YouTubea odlučila uploviti sama. 

- Na kraju sam odlučila napraviti vlastiti YouTube kanal iz čistog gušta, ali i da vrijeme koje sam utrošila za učenje novih stvari za zajednički kanal ne bude uzalud potrošeno.

Budući da predavanja na fakultetu ima samo vikendom, slobodno vrijeme koje ima posvećuje isključivo svom kanalu. 

- Smisao videa je da radim stvari koje volim zabavljajući ljude. Nemam nikakvih velikih planova postati tzv. influencer, sve pretvoriti u sektu i upravljati ljudima.

Iako ima nekoliko tisuća ljudi koji ju prate i svakodnevno gledaju njezine videozapise, na pitanje koliko YouTuber treba imati pretplatnika da bi taj posao mogao unovčiti, Barbara odgovara: 

- Ne postoji određena brojka pretplatnika kad neki YouTuber počinje zarađivati. Iznosi koje YouTube daje za preglede toliko su smiješni da su skoro zanemarivi. Novac se uglavnom dobiva u sponzoriranim objavama, ako se za suradnju direktno javi neki agent ili kompanija i ponude određen iznos za određen broj sponzoriranih objava.

Na njenom YouTube kanalu može se naći za svakog ponešto – od slatkih/slanih recepata, vlogova s putovanja i drugih zanimljivih stvari pa sve do "Carpool Karaoke" serijala, hrvatske inačice slavnog segmenta Late Late Showa "Carpool Karaoke" u kojem voditelj James Corden u svom automobilu vozi poznate osobe, uglavnom pjevače i pjevačice, uz neizostavno pjevanje najvećih hitova.

Svojim "malim debelim minionima", kako od milja zove vjerne pretplatnike i obožavatelje, zahvaljuje na pozitivnoj energiji koju joj svakodnevno šalju putem komentara i poručuje da su divni. 

- Nema ništa ljepše nego čuti da sam nekom uljepšala dan ili ga nasmijala. Na kraju krajeva, to je i razlog zbog kojeg sve ovo radim. Cijeli članak pogledajte ovdje.



Facebook komentari

hr Sun Mar 26 2017 10:48:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d76a98b47398b4d58b45b9/80
Foto: Pixabay

Nije sir kriv za debljinu, nego "light" mliječni proizvodi!

Rezultati su pokazali da konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda nije povezana s povećanjem tjelesne mase ili rastom lošeg kolesterola u krvi.

Znanstvenici s dublinskog sveučilišta ispitali su učinak mliječnih proizvoda, mlijeka, sira, jogurta, vrhnja i maslaca na 1500 ljudi u dobi od 18 do 90 godina.

Rezultati su pokazali da konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda nije povezana s povećanjem tjelesne mase ili rastom tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi.

Učinak je, zapravo, bio suprotan. Osobe koje se hrane tim namirnicama imaju manju tjelesnu težinu, niži postotak tjelesne masti, uži obujam struka i niži krvni tlak. - prenosi antenazadar.hr

- Ljudi koji su konzumirali mnogo punomasnih mliječnih proizvoda unosili su mnogo više zasićenih masti (tzv. loše masti) od onih koji su jeli malo punomasnih mliječnih proizvoda ili ih nisu konzumirali uopće, ali zbog toga nisu imali viši LDL kolesterol. - kazala je voditeljica istraživanja Emma Feeney.

Pa kako su onda ovakvi rezultati mogući?

Skupina ispitanika koja je konzumirala ‘light’ mliječne prozvode, pokazalo se, imala je veći LDL kolesterol. To je zato, navode znanstvenici, jer su uz ‘light’ proizvode imali veći unos ugljikohidrata.

- Ono što nakon ovakvih rezultata moramo razmotriti jest da ove namirnice same po sebi nisu odgovorne za debljanje ili kolesterol, nego je važna ukupna prehrana, odnosno druge namirnice koje konzumiramo s njima. - dodala je Feeney.

Rezultati su objavljeni u časopisu Nutrition and Diabetes.

Facebook komentari

hr Sun Mar 26 2017 09:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58d6b7a6b473988fd58b4594/80
Foto: D.N.

Sanja i Morena se vraćaju u show - u paru!

Željko je odustao od daljnjeg natjecanja zbog privatnih obaveza, no to nije obeshrabrilo Sanju da nastavi bitku za titulu najboljeg hrvatskog amatersko-kulinarskog para

Nakon što je nekoliko dana izbivala iz showa zbog privatnih razloga, u ponedjeljak se na set 'Tri, dva jedan – kuhaj!' vraća natjecateljica Sanja, zajedno s novom partnericom za radnom jedinicom – Morenom!

Nažalost, Željko je odustao od daljnjeg natjecanja zbog privatnih obaveza, no to nije obeshrabrilo Sanju da nastavi bitku za titulu najboljeg hrvatskog amatersko-kulinarskog para. Njezina nova partnerica je Morena s Cresa, koja je već kuhala na setu showa zajedno s prijateljicom Ninom.

- Kuham sa srcem i nadam se da se to na tanjuru i osjeti. U okusima, začinima i kombinacijama. I voljela bih nastaviti dalje s natjecanjem. Odabrala sam sebi par – draga, mlada i perspektivna, te po mojim nekim kriterijima vrijedna, voli učiti i slušati. To je Morena! - izjavila je Sanja koja jedva čeka početi kuhati s novom partnericom.

- Svjesna sam da ne mogu kuhati kao Željko, da Sanja i ja nemamo takav odnos kakav su imali njih dvoje, dugogodišnji prijatelji. Ali se zbilja nadam da ću biti najbolja zamjena što mogu…- rekla je Morena.

S obzirom da smo u kvalifikacijskom tjednu, Sanja i Morena, koje nastavak natjecanja započinju s nula bodova, moraju se itekako potruditi da dostignu ocjene ostalih parova kako ne bi završile u četveroboju.

Facebook komentari

hr Sat Mar 25 2017 19:32:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .