Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5823171e1eea8fdca48b4635/80
Foto: Wikipedija

Blagotvornosti meda: Pomaže kod grlobolje, gastritisa, akni, zatvora

Med se uzima tako da se rastapa u ustima kako bi povukao svu potrebnu vlagu. Naime, u ustima otpočinje prvi dio probave, pa ga želudac tad lakše prihvaća

Pčelinji proizvodi, prvenstveno med i pelud, funkcionalna su hrana, odnosno hrana s biološki aktivnim djelovanjem na organizam, koja pomaže očuvanju zdravlja i utječe na mnoge tjelesne funkcije - piše 24sata

 Najvažnija namjena funkcionalne hrane je da pomaže u prevenciji bolesti te da poboljša fizičko i psihičko stanje čovjeka.

- Znanstvenim istraživanjima utvrđeno je da svojim hranjivim svojstvima med potiče vitalne procese i jača prirodne obrambene sposobnosti organizma, kaže dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva i direktorica tvrtke Biorad.

 Dodaje kako med blagotvorno djeluje na intelektualne sposobnosti jer sudjeluje u metabolizmu glukoze i fosfora. Olakšava uspostavljanje normalne probavne funkcije nakon bolesti, djelujući na pravilno izlučivanje probavnih sokova, peristaltiku crijeva i pravilnu apsorpciju hranjivih tvari iz crijeva u krv.

 - Med je jedna od najrjeđih namirnica na koju se kod ljudi razvija alergijska reakcija iako je zbog prisutnosti peludi potencijalan alergen - napominje dr. sc. Hegić. Kaže kako neki liječnici čak i preporučuju med u svrhu prevencije alergija na pelud kako bi organizam stalnim izlaganjem manjim koncentracijama stvorio vlastita antitijela, no tu se prvenstveno podrazumijeva uzimanje meda iz vašeg okruženja, od lokalnih pčelara i iz godišnjeg doba u kojem se javlja alergija.

Podatak istraživanja na 8000 muškaraca, koji u knjizi “Apiterapija - liječenje pčelinjim proizvodima” navodi i slovenski liječnik prim. dr. Peter Kapš, pokazala su da oni ljudi koji svakodnevno uzimaju po 15 grama meda (jednu veliku žlicu) žive godinu dana dulje od onih koji ne jedu med. A budući da med sadrži antioksidanse koji sprečavaju tvorbu krvnih ugrušaka, u ispitivanoj je grupi bilo i manje srčanih i moždanih udara.

- Med se uzima tako da se rastapa u ustima kako bi povukao svu potrebnu vlagu. Naime, u ustima otpočinje prvi dio probave, pa ga želudac tad lakše prihvaća. Ako i nakon uzimanja meda na ovaj način imate osjećaj “težine u želucu”, popijte oko decilitar tekućine, mlijeka, vode ili soka - kaže dr. sc. Hegić.

Izrazito važni za sve pčelinje proizvode koji se svakodnevno koriste su sastav i kvaliteta te je jedno od opravdanih pitanja gdje kupiti kvalitetan domaći pčelinji proizvod. Odgovor glasi - direktno od pčelara.

Pelud ili cvjetni prah bogat je rutinom (bioflavonoid, vitamin P) koji je i snažan antioksidans, te se koristi i protiv povišenog krvnog tlaka, u sprečavanju razvoja bolesti vena, smanjuje i propusnost kapilara poboljšavajući cirkulaciju krvi te smanjuje koncentraciju lošeg LDL kolesterola. Propolis i matična mliječ moćni su dodaci prehrani.

Matična mliječ, kraljica pčelinjih proizvoda, jedina je poznata tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde i čisti je od toksina, kao i kroz ovojnicu mozga regenerirajući stanice. Propolis pak djeluje protiv virusa, gljivica i bakterija, te je snažan antioksidans, što je posebno važno kad “zavlada” gripa.

Fitoterapeuti ističu da se ljekovita svojstva svih biljaka pojačavaju upravo uporabom meda, pa se zato preporučuje zaslađivanje biljnih čajeva medom koji djeluje kao biokatalizator i pojačava pozitivno djelovanje biogenih fitokomponenata, objašnjava dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva. A ako imate problema s gastritisom, slovenski apiterapeut Vlado Pušnik u knjizi “Apiterapija” navodi da je med kod kroničnoga gastritisa najbolji prijatelj želuca.

Sastav, okus i boja meda

Med se sastoji od fruktoze i glukoze, organskih kiselina, enzima i krutih čestica. Boja može varirati od gotovo bezbojne (npr. bagremov med) do tamnosmeđe. Može biti tekući, viskozni ili kristaliziran. Aroma može varirati, ali mora potjecati od izvornog bilja.

Med djeluje na cjelokupno zdravlje

Lijekovi imaju jednu ili više aktivnih sastavnica, pa zato i djeluju ciljano kod određenih bolesti. Kod pčelinjih proizvoda sastav je kompleksniji, pa zato ne možemo reći da neka vrsta meda djeluje na određeni tip bolesti (npr. med za jetru, bubrege...).

Propolis djeluje na bakterije i čuva crijevnu mikrofloru

Antibakterijsko djelovanje propolisa jače je izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok). Učinak mu je slabiji od antibiotika, ali je manje toksičan, ne izaziva rezistenciju i ne oštećuje crijevnu mikrofloru.

Medu se ne smiju dodavati prehrambeni aditivi

U pravilniku o medu stoji da, kad se med stavlja na tržište kao med ili se upotrebljava u bilo kojem proizvodu namijenjenom za konzumaciju, medu se ne smije ništa dodavati, uključujući prehrambene aditive kao i bilo kakve druge dodatke. Med mora, koliko je to moguće, biti bez organskih i anorganskih tvari stranih njegovu sastavu.

Za niži kolesterol salatu začinite mednim octom

Medni ocat dobiva se posebnim postupkom fermentacije meda. Cijeli je niz blagodati uporabe mednog octa, a najvažniji je svakako regulacija kolesterola u krvi, što je posebno važno u vrijeme blagdana, kaže dr. sc. Hegić.

Apiinhalacije pravi su hit u ovo doba godine

To su inhalacije različitim kombinacijama pčelinjih proizvoda posebno pripremljenim za inhaliranje. Posebno je dobro inhaliranje propolisa u zraku, što pomaže kod blažih oblika prehlada, sinusitisa i gripe.

15 recepata s medom za različite tegobe: 

1. Opuštanje

Za relaksaciju prije spavanja uzmite čaj od kamilice zaslađen bagremovim, amorfnim ili livadnim medom.

2. Za grlo i sinuse

Med u saću pomaže kod bolesti uha, grla ili sinusa. Pet do šest puta dnevno po 15 minuta žvačite med u saću, a nakon toga ispljunute vosak.

3. Za jetru i žuč

Mješavinu limunova soka, meda i maslinova ulja u omjeru 1:2:3 konzumirajte po jednu žlicu prije jela. Pomaže kod bolesti jetre i žuči.

4. Za bolove u trbuhu

Kod kroničnoga gastroenterokolitisa stručnjaci smatraju da je najbolja kombinacija uporaba meda, peluda i propolisa zbog odličnog enzimskog djelovanja.

5. Za želučanu kiselinu

Kod pojačanog lučenja želučane kiseline uzima se dva sata prije jela otopljen u mlakoj vodi, dok se pri manjku želučane kiseline uzima rastopljen u toploj vodi, pola sata prije obroka.

6. Olakšava iskašljavanje

Kod problema povezanih s kašljem i iskašljavanjem te kod ostalih problema dišnog sustava ruski autor N. P. Jojriš konstatirao je još 1966. da je odlična uporaba cvjetnog, kestenova ili livadnog meda, od 100 do 120 g dnevno, ali ne dulje od tri do pet dana.

7. Za kronični gastritis

Za kronični gastritis mogu se upotrebljavati i med od metvice ili livadni. Potrebno ga je uzimati oralno, 1-2 grama dnevno po kilogramu tjelesne težine, i to maksimalno 20-30 dana, nikako ne dulje, a ukupnu dnevnu količinu podijelite na tri uzimanja.

8. Važna je za žene u menopauzi

Matična mliječ pomaže u regeneraciji i oporavku nakon bolesti, smanjuje alergijske reakcije, djeluje na bolju apsorpciju kalcija i obnavljanje kostiju, regulira rad endokrinih žlijezda te djeluje na regulaciju krvnog tlaka. Uzimajte jedan gram na dan minimalno 30 dana.

9. Za probavu - med, suhe šljive i maslinovo ulje

Pojedini apiterapeuti za bolju probavu sugeriraju mješavinu od 100 g lanenih sjemenki, 100 g suhih šljiva, 1 dl maslinova ulja te 500 grama kristaliziranog cvjetnog meda.

10. Med s ehinaceom

Pomiješajte 20 grama meda s 0,1 posto ekstrakta ehinacee. Pomaže kod podizanja imuniteta. Brojne studije dokazale su reputaciju ehinacee kao imunostimulansa koji povećava razinu faktora koji pospješuju upalni proces i povećavaju broj leukocita u krvi, pospješuje zacjeljenje tkiva. Odrasli i djeca starija od 12 godina trebali bi uzimati jednu žličicu pripravka, dva puta dnevno, najdulje 10 dana. Zatim uzmite 20 dana pauze i ponovite po potrebi.

11. Zbogom podočnjacima

Kod pojave bora i tamnih podočnjaka savjetuje se uporaba čiste svježe matične mliječi, tako da se na čistu suhu kožu nanese matična mliječ, a nakon 10-15 minuta preko toga umasira med. Ostavite na licu 20-ak minuta i isperite čajem od metvice ili zelenim čajem.

12. Cvjetni i livadni za imunitet

Za podizanje energije, regeneraciju organizma i imunitet pomiješajte cvjetni ili livadni kristalizirani med sa svježe mljevenim peludom u omjeru 1:1 kg te u mješavinu dodajte 100 g sirovog (nativnog) mljevenog propolisa. Slična kombinacija koja je nešto bogatijeg mineralnog sastava dobiva se ako pomiješate med od crnogorične i bjelogorične medljike uz dodatak meda od amorfe, repice, kestena, livade suncokreta i drače.

13. Protiv upala, kašlja i gripe

Kod raznih upalnih procesa koristite đumbir u kombinaciji s medom i limunom. Pomiješajte čajnu žličicu đumbira u prahu s 200 g kristaliziranog cvjetnog ili suncokretova meda te jednu žlicu mješavine dodajte u 2 dl limunade i odmah popijte. Ako tu istu mednu mješavinu dodate u mlaki čaj s limunom, učinkovito će pomoći kod kašlja, prehlade i gripe.

14. Med i pelud za povišen tlak

Napravite smjesu svježeg peluda i meda u omjeru 1:1. Koristite jednu žličicu pola sata prije obroka. Upotrebljavajte kontinuirano mjesec do mjesec i pol te nakon desetodnevne pauze ponovite postupak. Pripravak čuvajte u staklenoj bočici na hladnome mjestu.

15. Protiv akni medna maska

Kod dehidrirane kože lica kao i kod pojave mladenačkih akni sugeriraju se medne maske.
Na čistu i još vlažnu kožu lica nanesite jednu žlicu livadnog meda, ostavite da odstoji 20-ak minuta i isperite čajem od kamilice. 

Cijeli tekst možete pročitati na 24sata

hr Wed Nov 09 2016 13:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904d385b47398de648b4583/80

Jedite ove biljke i izgubite višak kila

Jeste li znali da da ljekovite biljke potiču metabolizam? One mogu regulirati razine šećera u krvi, čiste jetru i snižavaju kolesterol, i zbog toga su najbolji saveznik vitkosti
Celer potiče mršavljenje i regulira tlak

Pravi celer (Apium graveolens) poznavali su još stari Grci i Rimljani, koji su vjerovali i u njegova afrodizijačka svojstva. Celer je pun vode, minerala i vitamina te vlakana, ali ima malo kalorija. Stoga potiče probavu te je odličan sastojak svake zdrave i uravnotežene dijete, piše 24sata.hr.

Grickanje celera između obroka potiče mršavljenje, a ujedno će vas smiriti ako ste pod stresom zahvaljujući magneziju i eteričnim uljima iz celera koji umiruju živčani sustav. Celer također sadrži sastojke koji smanjuju loš kolesterol u organizmu i time ujedno utječe na smanjenje previsokog krvnog tlaka.

Bogat je vitaminom A, magnezijem, natrijem i vitaminom K. Čaj se priprema od četrdesetak grama celerova lišća koje se prokuha u litri vode nekoliko minuta pa ostavi poklopljeno dok se ne ohladi. Procijedi se i pije nekoliko puta dnevno tijekom nekoliko tjedana, ovisno o tegobama koje se liječe.

Celer ima protuupalno djelovanje kod bolesti grla, otklanja loš zadah, a u proljeće je moćno oružje protiv proljetnog umora. Istraživanja su pokazala da celer sadrži i znatne količine kumarina koji pojačava imunitet organizma. 

Sok od celera

Uz pomoć sokovnika napravite svježi sok od 250 grama korijena celera, njegovih stabljika i dodajte malo lišća, ali oprezno s njim jer će sok inače biti pregorak. Sok možete piti ili ga koristiti za ispiranje usta i grla ako ste promukli ili prehlađeni.

Napitak se koristi u ranoj fazi liječenja reumatizma, gihta ili kod reguliranja menstrualnog ciklusa. Kod smanjenja kolesterola treba biti uporan i piti sok redovito dva mjeseca. Kao pomoć pri mršavljenju, sok od celera možete miješati s drugim sokovima ugodnijeg okusa, na primjer jabukom i ciklom. 

Doručak koji regulira šećer

Uzmite nekoliko stabljika celera s lišćem i pola litre kiselog mlijeka, jogurta ili kefira. Isjeckajte celer na sitno i pomiješajte s odabranim fermentiranim mliječnim proizvodom. Uzmite nekoliko žlica ovoga pripravka svako jutro prije doručka tijekom više mjeseci.

Cikorija regulira kolesterol

Cikorija ili vodopija (Cichorium intybus) stoljećima je poznata kao biljka s protuupalnim i antiseptičkim svojstvima pa se upotrebljavala u melemima za smanjivanje naticanja. Odnedavno je poznato da može smiriti upalu izazvanu reumatizmom ili gihtom. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se listovi, cvjetovi i korijen cikorije.

Cijela biljka je bogata inulinom koji potiče razvoj bakterija koje su potrebne da bi crijeva uredno radila. Potiče apetit, izlučivanje želučanih i probavnih žlijezda te pražnjenje crijeva. Poboljšava rad jetara, žučnog mjehura, bubrega i poticajno utječe na metabolizam, što je karakteristično za biljke koje imaju velike količine inulina.

Zbog toga cikorija može biti preventiva, ali i lijek za probleme kao što su usporena probava, čirevi probavnog trakta i nadimanje. Također se pokazalo da inulin može snižavati razinu kolesterola u krvi. Budući da snižava i razine šećera u krvi, cikorija je prikladna hrana za dijabetičare. 

Pripremite od 13 do 30 g mješavine korijenja, listova i cvjetova cikorije. Stavite u litru vode i kuhajte pet minuta. Pijte po šalicu čaja prije ručka i večere. Ovaj čaj pomaže protiv tegoba s jetrima i bubrezima, naticanja, povraćanja, usporene probave i nadimanja.

Čudotvorna kopriva

Kopriva (Urtica dioica) bogata je vitaminima, mineralima i ljekovitim tvarima. Koristi se kao diuretik jer može pojačati uklanjanje natrija i mokraćne kiseline te tako olakšati stanje kod reumatizma i artritisa. Kopriva djeluje protiv proljeva i pomaže kod hemoroida. Čaj se rabi za ispiranje mokraćnih organa, sprečavanje stvaranja pijeska u bubrezima, povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u tijelu.

Kopriva snižava i razinu šećera u krvi pa se stoga koristi u brojnim čajnim mješavinama protiv dijabetesa. Prema talijanskom istraživanju iz 2002., ekstrakt korijena koprive mogao bi biti učinkovit i u snižavanju krvnog tlaka. Korijen koprive najčešće se rabi kod otežanog mokrenja zbog povećane prostate.

Pripravci od korijena olakšavaju i tegobe kod povećane prostate iako se veličina žlijezde ne smanjuje. Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje jer opskrbljuje organizam željezom i uspješno djeluje protiv umora. Može se praviti i od svježih listova. 

Listovi i korijen koprive gotovo su neizostavni sastojak čajeva i biljnih kapi za čišćenje krvi, poticanja boljeg rada jetre, snižavanje masnoća u krvi, za pojačavanje cirkulacije i lakše mršavljenje.

Ljekovita breza

Listovi breze imaju diuretičko djelovanje pa se često koriste u čajnim mješavinama za pospješivanje gubitka kilograma. Čaj od đumbira ubrzava metabolizam i potiče sagorijevanje masti pa pomaže pri mršavljenju.

Daje dulji osjećaj sitosti, smanjuje apetit i čisti jetru. Cvjetovi jaglaca mogu se pomiješati s jednakim dijelovima brezova i koprivina lista te od njega pripravljati čaj koji se upotrebljava za proljetno ‘čišćenje krvi’. Takav čaj pije se polagano, od dva do tri puta na dan.

Dobričica

Dobričica je u našoj zemlji vrlo česta i rasprostranjena biljka, izuzevši primorske krajeve s mediteranskom florom. Raste u gajevima, kraj potoka, po vlažnim livadama i travnjacima, uz plotove, jarke, živice, grmlje i puteve, po zidovima, močvarnim pašnjacima, neobrađenim poljima, na vlažnim mjestima. Raširena je i kao korov po poljima, njivama i vrtovima.

Cijela biljka miriše aromatično a okus joj je gorko pikantan. Raste uz rubove šuma i livada, živica, plodova, gajeva itd. Bere se cijela biljka u cvatu u proljeće koju sušimo brzo na toplome mjestu u hladu. U ljetno vrijeme bere se list koji također sušimo brzo. Od svježe biljke dobivamo sok ili je možoemo dodavati jelima, a suha se koristi za čaj. Regulira kolesterol, potiče mršavljenje i čisti organizam. 

Komorač pomaže probavu

Plodovi komorača (zamjene su anis, kim ili korijander) svojim eteričnim uljima pomažu protiv nadutosti, gastritisa, bolova u području želuca, jetre ili žuči. Pomažu u probavi masne hrane.

Zato se ove biljke koriste kao pomoć pri mršavljenju, kao dodatak drugoj hrani ili u čajnim mješavinama. Ova biljka ubrzava metablizam, poboljšava okus čajnim mješavinama i povoljno djeluje na probavu. Iskušajte čaj od svježih listova.  

Pirika čisti jetru

Podanak pirike pomaže kod masne jetre (povišene masnoće u krvi), a poticanjem bubrega na rad kompletno čisti krv od toksina. Ova biljka raste kao vrlo uporan korov, a od nje se mogu pripremati čajevi i tinkture.

Cvjetovi jaglaca mogu se pomiješati s jednakim dijelovima brezova i koprivina lista te od njega pripravljati čaj koji se upotrebljava za proljetno ‘čišćenje krvi’. Takav čaj pije se polagano, od dva do tri puta na dan.

Listovi borovnice sadrže znatnu količinu mirtilina, ljekovite aktivne tvari koja regulira razinu šećera u krvi, potiče rad gušterače u lučenju inzulina i potiče kompletni metabolizam. Koriste se kao čaj i u čajnim mješavinama.

Dijeta s jagodama

Kod povećane tjelesne mase, kao i kod hemoroida, narodna medicina preporučuje dijetu od jagoda. Tijekom 5-6 tjedana svakoga dana treba prije svakog obroka ili međuobroka pojesti po 200 grama jagoda.
Ako se jagodama doda malo limunova soka, ova dijeta pomaže kod uklanjanja kamenca.

Detoks čaj

Tri žlice mješavine od 10 g listova jagode, 10 g listova kupine, 10 g listova maline, 10 g cvijeta tratinčice i 10 g listova maslačka preliti s 6 dl kipuće vode. Poklopiti i nakon jednog sata procijediti. Piti po 2 dl zaslađenog čaja tri puta dnevno prije jela. 

Čaj od duda

Čaj se pravi od lisnatih pupoljaka duda koji se skupljaju preko zime, a onda se suše. Ovaj način primjene potječe iz korejske tradicionalne medicine u kojoj se ovaj čaj također upotrebljava kao sredstvo za mršavljenje.

Za mršavljenje i protiv celulita

Potrebno vam je 25 g listova maslačka, 25 g listova koprive, 25 g korijena maslačka i 25 g korijena čička. U jednoj staklenci pomiješajte listove, a u drugoj korijenje. Žličicu korijenja prelijte šalicom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 minuta. Dodajte žličicu lišća, maknite s vatre, ostavite da stoji deset minuta pa procijedite. Popijte od dvije do tri šalice čaja na dan.

Kamilica blažava glad, ali i smiruje

Cvjetovi kamilice imaju prutuupalno djelovanje. Čaj od  kamilice pomaže kod gastritisa, poboljšava rad bubrega, potiče znojenje, pomaže u jačanju metabolizma, kod nadutosti i mučnine. Za razliku od ostalih biljaka, također ima i blago sedativno djelovanje - pomaže nam protiv stresa, nervoze, gladi, smiruje nas i olakšava nam san.


hr Mon Apr 23 2018 09:47:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/57590dbb1e353e91278b4585/80

Stalno ste pred ekranom?: Evo što to radi vašem mozgu

Već svi znamo da svakodnevno višesatno sjedenje pred ekranom nije dobro za zdravlje, ali...

Ako ste jedni od onih koji za život zarađuju sjedeći u uredu ispred ekrana, najnovija studija University of California u Los Angelesu mogla bi vas neugodno iznenaditi.

Iako je već i javna tajna da svakodnevno višesatno sjedenje pred ekranom nije dobro za zdravlje, istraživanje koje je objavio Plos pokazalo je kako sjedeći način života utječe na debljinu sljepoočnog moždanog režnja koji je odgovoran za memoriju.

Naime, u istraživanju koje je provedeno nad 35 ljudi u dobi od 45 do 65 godina, kod osoba koje su provele više sati pred ekranom tjedan prije istraživanja, primijećena je tanja struktura režnja.

Iako znanstvenici nisu mogli potvrditi da je upravo to razlog tanje strukture, u zaključku su naveli kako neaktivni način života može dovesti do demencije i kognitivnog pada u kasnijoj dobi, a sve to zato što je neaktivnost već povezana s bolestima srca, dijabetesom i rakom debelog crijeva.

Znanstvenici zato poručuju da bi se trebali što više aktivirati ako želite smanjiti šansu od gore navedenih bolesti te navode kako je aktivnost najbolji preventivni lijek za Alzheimerovu bolest. - piše Večernji list.

hr Sun Apr 22 2018 19:40:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adca4482af47fb68c8b46a1/80
Foto: Facebook

11. Susret klapa “Pismo moja“ u Imotskom

Na Susretu će nastupiti osam klapa, a ulaz na koncert u Gradsku kino dvoranu je slobodan

Slijedeću nedjelju u Imotskom, održava se još jedna kulturna manifestacija, koja je zaživjela s Gradom, njegovim stanovnicima i njihovim gostima. Radi se o susretu klapa, koji svake godine pomiče očekivanu razinu kvalitete, kako u organizacijskim standardima, tako i u vokalnim interpretativnim mogućnostima.  Sam događaj najavila je Maja Punoš Rebić, iz istoimene kulturne udruge, koja skrbi o ovoj, ali i drugim kulturnim manifestacijama:

 - Održavanjem  još jedne klapske svečanosti grada Imotskog, kojom se čuva i promiče njegova bogata klapska tradicija, uključeni smo u veliku proslavu i obilježavanje Europske godine kulturne baštine, proglašene u svibnju 2017. godine.  Klapska pjesma neraskidiv je dio baštine grada Imotskog , a kulturni kapital i važnost  ovog hrvatskog tradicijskog bisera prepoznao je cijeli svijet (UNESCO).

  U nedjelju, 29.travnja u 20 sati, pozivamo vas na večer klapske pjesme koja će pokazati svu svoju raskoš, od tradicijskih  napjeva do višeglasnih ,klapskih obrada popularnih dalmatinskih pjesama. Ovom klapskom večeri  naglasit ćemo  i ljepotu glazbenog stvaralaštva jednog od najvećih hrvatskih glazbenika-Olivera Dragojevića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Porin, za životno djelo. Oliverovo stvaralaštvo postalo je sastavni dio repertoara mnogih klapa i programa klapskih manifestacija.

 Dolaskom na ovogodišnji 11.Susret klapa “ Pismo moja'' u Imotskom, poklonite sebi večer iznimnog glazbenog užitka i budite dionicima proslave Europske godine kulturne baštine kojoj pripada i dalmatinska klapska pjesma.

Na Susretu će nastupiti osam klapa, a ulaz na koncert u Gradsku kino dvoranu  je slobodan. Dobro nam došli!

Poučeni iskustvom iz prethodnih godina, uvjereni smo kako će se i ove godine tražiti stolica više, za sve one koji budu željeli prisustvovati ovom događaju.

hr Sun Apr 22 2018 17:03:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8d962c2af47f80088b45bb/80

Samo jedno alkoholno piće na dan može vam skratiti život

Stručnjaci kažu da rezultati ovoga istraživanja dovode u pitanje teze da je umjereno konzumiranje alkohola dobro za zdravlje

Istraživanje koje je obuhvatilo 600.000 osoba koje piju alkohol utvrdilo je da konzumiranje pet do deset pića tjedno vjerojatno skraćuje život do šest mjeseci. Skraćivanje života raste s povećanjem unosa alkohola pa oni koji tjedno popiju 18 ili više pića izgube do pet godina života.

Samo jedno alkoholno piće dnevno može vam skratiti život, pokazalo je novo veliko istraživanje sveučilišta Cambridge koje prenosi BBC. Stručnjaci kažu da rezultati ovoga istraživanja dovode u pitanje teze da je umjereno konzumiranje alkohola dobro za zdravlje.

Znanstvenici su uspoređivali zdravlje i navike konzumiranja alkohola u 19 zemalja te računali koliko bi života ljudi zbog toga mogli izgubiti ako bi istu količinu alkohola dnevno unosili od 40-te godine života do kraja života.

Utvrdili su da je gornja granica sigurnosti uz koju ne raste rizik od prijevremene smrti 12,5 alkoholnih jedinica tjedno što primjerice odgovara pet čaša od 1,75 decilitara srednje jakog vina.

No ističu da konzumiranje bilo koje količine alkohola povećava rizik od kardiovaskularnoh bolesti. Za svakih 12,5 alkoholnih jedinica tjedno rizik raste: za 14 posto za moždani udar, za 24 posto za smrtonosnu hipertenzivnu bolest, za 9 posto za zatajenje srca i  za 15 posto za smrtonosnu aortalnu aneurizmu.

Konzumiranje alkohola bilo je povezano s nižim rizikom od nesmrtonosnih srčanih bolesti no znanstvenici kažu kako su koristi poništene povećanim rizicima za druge oblike srčanih bolesti.

Ranija istraživanja sugerirala su da konzumiranje crnog vina može koristiti srcu. Ranije dansko istraživanje pokazalo je i da je konzumiranje tri do četiri pića tjedno povezano sa smanjenim rizikom od dijabetesa tip 2.

- Ovo istraživanje jasno pokazuje da, kad se podvuče crta, nema koristi za zdravlje od konzumiranja alkohola, što je obično slučaj sa stvarima koje predobro zvuče da bi bile istinite - kaže Tim Chico, profesor kardiovaskularne medicine sa sveučilišta Sheffield, koji nije bio uključen u studiju.

hr Sun Apr 22 2018 16:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .