Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5823171e1eea8fdca48b4635/80
Foto: Wikipedija

Blagotvornosti meda: Pomaže kod grlobolje, gastritisa, akni, zatvora

Med se uzima tako da se rastapa u ustima kako bi povukao svu potrebnu vlagu. Naime, u ustima otpočinje prvi dio probave, pa ga želudac tad lakše prihvaća

Pčelinji proizvodi, prvenstveno med i pelud, funkcionalna su hrana, odnosno hrana s biološki aktivnim djelovanjem na organizam, koja pomaže očuvanju zdravlja i utječe na mnoge tjelesne funkcije - piše 24sata

 Najvažnija namjena funkcionalne hrane je da pomaže u prevenciji bolesti te da poboljša fizičko i psihičko stanje čovjeka.

- Znanstvenim istraživanjima utvrđeno je da svojim hranjivim svojstvima med potiče vitalne procese i jača prirodne obrambene sposobnosti organizma, kaže dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva i direktorica tvrtke Biorad.

 Dodaje kako med blagotvorno djeluje na intelektualne sposobnosti jer sudjeluje u metabolizmu glukoze i fosfora. Olakšava uspostavljanje normalne probavne funkcije nakon bolesti, djelujući na pravilno izlučivanje probavnih sokova, peristaltiku crijeva i pravilnu apsorpciju hranjivih tvari iz crijeva u krv.

 - Med je jedna od najrjeđih namirnica na koju se kod ljudi razvija alergijska reakcija iako je zbog prisutnosti peludi potencijalan alergen - napominje dr. sc. Hegić. Kaže kako neki liječnici čak i preporučuju med u svrhu prevencije alergija na pelud kako bi organizam stalnim izlaganjem manjim koncentracijama stvorio vlastita antitijela, no tu se prvenstveno podrazumijeva uzimanje meda iz vašeg okruženja, od lokalnih pčelara i iz godišnjeg doba u kojem se javlja alergija.

Podatak istraživanja na 8000 muškaraca, koji u knjizi “Apiterapija - liječenje pčelinjim proizvodima” navodi i slovenski liječnik prim. dr. Peter Kapš, pokazala su da oni ljudi koji svakodnevno uzimaju po 15 grama meda (jednu veliku žlicu) žive godinu dana dulje od onih koji ne jedu med. A budući da med sadrži antioksidanse koji sprečavaju tvorbu krvnih ugrušaka, u ispitivanoj je grupi bilo i manje srčanih i moždanih udara.

- Med se uzima tako da se rastapa u ustima kako bi povukao svu potrebnu vlagu. Naime, u ustima otpočinje prvi dio probave, pa ga želudac tad lakše prihvaća. Ako i nakon uzimanja meda na ovaj način imate osjećaj “težine u želucu”, popijte oko decilitar tekućine, mlijeka, vode ili soka - kaže dr. sc. Hegić.

Izrazito važni za sve pčelinje proizvode koji se svakodnevno koriste su sastav i kvaliteta te je jedno od opravdanih pitanja gdje kupiti kvalitetan domaći pčelinji proizvod. Odgovor glasi - direktno od pčelara.

Pelud ili cvjetni prah bogat je rutinom (bioflavonoid, vitamin P) koji je i snažan antioksidans, te se koristi i protiv povišenog krvnog tlaka, u sprečavanju razvoja bolesti vena, smanjuje i propusnost kapilara poboljšavajući cirkulaciju krvi te smanjuje koncentraciju lošeg LDL kolesterola. Propolis i matična mliječ moćni su dodaci prehrani.

Matična mliječ, kraljica pčelinjih proizvoda, jedina je poznata tvar koja prodire kroz ovojnicu nadbubrežne žlijezde i čisti je od toksina, kao i kroz ovojnicu mozga regenerirajući stanice. Propolis pak djeluje protiv virusa, gljivica i bakterija, te je snažan antioksidans, što je posebno važno kad “zavlada” gripa.

Fitoterapeuti ističu da se ljekovita svojstva svih biljaka pojačavaju upravo uporabom meda, pa se zato preporučuje zaslađivanje biljnih čajeva medom koji djeluje kao biokatalizator i pojačava pozitivno djelovanje biogenih fitokomponenata, objašnjava dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva. A ako imate problema s gastritisom, slovenski apiterapeut Vlado Pušnik u knjizi “Apiterapija” navodi da je med kod kroničnoga gastritisa najbolji prijatelj želuca.

Sastav, okus i boja meda

Med se sastoji od fruktoze i glukoze, organskih kiselina, enzima i krutih čestica. Boja može varirati od gotovo bezbojne (npr. bagremov med) do tamnosmeđe. Može biti tekući, viskozni ili kristaliziran. Aroma može varirati, ali mora potjecati od izvornog bilja.

Med djeluje na cjelokupno zdravlje

Lijekovi imaju jednu ili više aktivnih sastavnica, pa zato i djeluju ciljano kod određenih bolesti. Kod pčelinjih proizvoda sastav je kompleksniji, pa zato ne možemo reći da neka vrsta meda djeluje na određeni tip bolesti (npr. med za jetru, bubrege...).

Propolis djeluje na bakterije i čuva crijevnu mikrofloru

Antibakterijsko djelovanje propolisa jače je izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok). Učinak mu je slabiji od antibiotika, ali je manje toksičan, ne izaziva rezistenciju i ne oštećuje crijevnu mikrofloru.

Medu se ne smiju dodavati prehrambeni aditivi

U pravilniku o medu stoji da, kad se med stavlja na tržište kao med ili se upotrebljava u bilo kojem proizvodu namijenjenom za konzumaciju, medu se ne smije ništa dodavati, uključujući prehrambene aditive kao i bilo kakve druge dodatke. Med mora, koliko je to moguće, biti bez organskih i anorganskih tvari stranih njegovu sastavu.

Za niži kolesterol salatu začinite mednim octom

Medni ocat dobiva se posebnim postupkom fermentacije meda. Cijeli je niz blagodati uporabe mednog octa, a najvažniji je svakako regulacija kolesterola u krvi, što je posebno važno u vrijeme blagdana, kaže dr. sc. Hegić.

Apiinhalacije pravi su hit u ovo doba godine

To su inhalacije različitim kombinacijama pčelinjih proizvoda posebno pripremljenim za inhaliranje. Posebno je dobro inhaliranje propolisa u zraku, što pomaže kod blažih oblika prehlada, sinusitisa i gripe.

15 recepata s medom za različite tegobe: 

1. Opuštanje

Za relaksaciju prije spavanja uzmite čaj od kamilice zaslađen bagremovim, amorfnim ili livadnim medom.

2. Za grlo i sinuse

Med u saću pomaže kod bolesti uha, grla ili sinusa. Pet do šest puta dnevno po 15 minuta žvačite med u saću, a nakon toga ispljunute vosak.

3. Za jetru i žuč

Mješavinu limunova soka, meda i maslinova ulja u omjeru 1:2:3 konzumirajte po jednu žlicu prije jela. Pomaže kod bolesti jetre i žuči.

4. Za bolove u trbuhu

Kod kroničnoga gastroenterokolitisa stručnjaci smatraju da je najbolja kombinacija uporaba meda, peluda i propolisa zbog odličnog enzimskog djelovanja.

5. Za želučanu kiselinu

Kod pojačanog lučenja želučane kiseline uzima se dva sata prije jela otopljen u mlakoj vodi, dok se pri manjku želučane kiseline uzima rastopljen u toploj vodi, pola sata prije obroka.

6. Olakšava iskašljavanje

Kod problema povezanih s kašljem i iskašljavanjem te kod ostalih problema dišnog sustava ruski autor N. P. Jojriš konstatirao je još 1966. da je odlična uporaba cvjetnog, kestenova ili livadnog meda, od 100 do 120 g dnevno, ali ne dulje od tri do pet dana.

7. Za kronični gastritis

Za kronični gastritis mogu se upotrebljavati i med od metvice ili livadni. Potrebno ga je uzimati oralno, 1-2 grama dnevno po kilogramu tjelesne težine, i to maksimalno 20-30 dana, nikako ne dulje, a ukupnu dnevnu količinu podijelite na tri uzimanja.

8. Važna je za žene u menopauzi

Matična mliječ pomaže u regeneraciji i oporavku nakon bolesti, smanjuje alergijske reakcije, djeluje na bolju apsorpciju kalcija i obnavljanje kostiju, regulira rad endokrinih žlijezda te djeluje na regulaciju krvnog tlaka. Uzimajte jedan gram na dan minimalno 30 dana.

9. Za probavu - med, suhe šljive i maslinovo ulje

Pojedini apiterapeuti za bolju probavu sugeriraju mješavinu od 100 g lanenih sjemenki, 100 g suhih šljiva, 1 dl maslinova ulja te 500 grama kristaliziranog cvjetnog meda.

10. Med s ehinaceom

Pomiješajte 20 grama meda s 0,1 posto ekstrakta ehinacee. Pomaže kod podizanja imuniteta. Brojne studije dokazale su reputaciju ehinacee kao imunostimulansa koji povećava razinu faktora koji pospješuju upalni proces i povećavaju broj leukocita u krvi, pospješuje zacjeljenje tkiva. Odrasli i djeca starija od 12 godina trebali bi uzimati jednu žličicu pripravka, dva puta dnevno, najdulje 10 dana. Zatim uzmite 20 dana pauze i ponovite po potrebi.

11. Zbogom podočnjacima

Kod pojave bora i tamnih podočnjaka savjetuje se uporaba čiste svježe matične mliječi, tako da se na čistu suhu kožu nanese matična mliječ, a nakon 10-15 minuta preko toga umasira med. Ostavite na licu 20-ak minuta i isperite čajem od metvice ili zelenim čajem.

12. Cvjetni i livadni za imunitet

Za podizanje energije, regeneraciju organizma i imunitet pomiješajte cvjetni ili livadni kristalizirani med sa svježe mljevenim peludom u omjeru 1:1 kg te u mješavinu dodajte 100 g sirovog (nativnog) mljevenog propolisa. Slična kombinacija koja je nešto bogatijeg mineralnog sastava dobiva se ako pomiješate med od crnogorične i bjelogorične medljike uz dodatak meda od amorfe, repice, kestena, livade suncokreta i drače.

13. Protiv upala, kašlja i gripe

Kod raznih upalnih procesa koristite đumbir u kombinaciji s medom i limunom. Pomiješajte čajnu žličicu đumbira u prahu s 200 g kristaliziranog cvjetnog ili suncokretova meda te jednu žlicu mješavine dodajte u 2 dl limunade i odmah popijte. Ako tu istu mednu mješavinu dodate u mlaki čaj s limunom, učinkovito će pomoći kod kašlja, prehlade i gripe.

14. Med i pelud za povišen tlak

Napravite smjesu svježeg peluda i meda u omjeru 1:1. Koristite jednu žličicu pola sata prije obroka. Upotrebljavajte kontinuirano mjesec do mjesec i pol te nakon desetodnevne pauze ponovite postupak. Pripravak čuvajte u staklenoj bočici na hladnome mjestu.

15. Protiv akni medna maska

Kod dehidrirane kože lica kao i kod pojave mladenačkih akni sugeriraju se medne maske.
Na čistu i još vlažnu kožu lica nanesite jednu žlicu livadnog meda, ostavite da odstoji 20-ak minuta i isperite čajem od kamilice. 

Cijeli tekst možete pročitati na 24sata

Facebook komentari

hr Wed Nov 09 2016 13:31:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a928a842af47f16118b4569/80
Foto: PIXABAY

U 82. godini preminula Adela Jugović, dugogodišnja kostimografkinja šibenskog kazališta

U subotu u poslijepodnevnim satima nakon duđe bolesti preminula je Adela Jugović, dugogodišnja krojačica i kostimografkinja HNK u Šibeniku.

- Hvala joj za prijateljstvo, suradnju i uvijek dobro raspoloženje. Počivala u miru – napisao je na svom Facebook profilu producent šibenskog kazališta Željko Koloper Keke, piše Šibenik.in

U Šibenskom kazalištu je radila još od početaka, a brojni sugrađani se na društvenim mrežama opraštaju i prisjećaju zajedničkih trenutaka.

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 11:06:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a9283f02af47f340f8b45b7/80
Foto: PIXABAY

Alergija na kravlje mlijeko: Dobiva li vaše dijete dovoljno kalcija?

U današnje vrijeme često se događa da dijete 'pati' od alergija koje uključuju isključenje pojedinih namirnica iz njegove prehrane
Najbolji način nadoknade kalcija u djetetovoj prehrani iz koje je isključeno kravlje mlijeko je dati mu zamjenu za isto, bilo da se radi o sojinom, ili nekom drugom biljnom napitku (rižino, zobeno ili bademovo mlijeko).

Ono što je važno napomenuti da je najbolja zamjena za kravlje mlijeko upravo napitak napravljen od mahunarke - sojino mlijeko obogaćeno kalcijem, piše klokanica.hr

Uz alergiju na kravlje mlijeko često se dijagnosticira alergija i na soju, onda su alternative druga biljna "mlijeka", međutim tada treba znati da ova mlijeka imaju vrlo niski udio bjelančevina i masti, zbog čega djetetovu prehranu istima treba obogatiti.

Osim mlijeka, kalcij je sadržan i u namirnicama kao što su zeleno lisnato povrće (kelj, kupus, špinat, blitva) te rabarbara, repa, brokula, zatim mahunarke i proizvodi od mahunarka (posebno tofu), zob, sušeno voće (smokve, šljive), orašasti plodovi, losos, srdela i morski plodovi, no iz nekih biljnih izvora iskoristivost je manja zbog pojedinih spojeva koji ometaju apsorpciju (fitinska kiselina u zelenom lisnatom povrću i mahunarkama).

Budući da djeci treba veća količina nutrijenata s obzirom na rast i razvoj, a s druge strane ne mogu pojesti veće količine navedenih namirnica, djeci koja ne piju mlijeko, uz zamjenu za mlijeko povremeno se preporučuje dati suplementaciju tekućim kalcijem (kalcij citrat). 


Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 10:38:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a927df42af47f08108b4586/80
Foto: PIXABAY

Crno vino može pomoći borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni

Crnom vinu dosad se pripisivao niz dobrih učinaka na zdravlje, od jačanja rada srca do snižavanja rizika od šećerne bolesti, a novo istraživanje sugerira da sadrži tvari koje mogu pomoći u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni.

Znanstvenici su otkrili da sastojak vina poznat kao polifenol pomaže borbi protiv štetnih bakterija u usnoj šupljini, prenosi BBC.

No stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se sada crno vino mora piti u većim količinama.

Ranija istraživanja sugerirala su da su zdravstvene koristi od polifenola povezane s time da se radi o antioksidansima koji štite tijelo od štetnih slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da polifenoli mogu osnažiti zdravlje djelujući u suradnji s 'dobrim' bakterijama u probavi.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry znanstvenici su proučavali mogu li polifenoli iz vina koristiti zdravlju usne šupljine.

Znanstvenici su uspoređivali učinke dva polifenola iz crnog vina u odnosu na sjemenke grožđa i ekstrakt crnog vina na bakterije koje se zalijepe za zube i desni i izazivaju naslage na zubima, karijes i bolesti desni.

Utvrdili su da polifenoli iz vina i ekstrakti smanjuju sposobnost bakterija da se prilijepe no polifenoli su bili učinkovitiji.

U kombinaciji sa Streptococcusom dentisani - za kojeg se vjeruje da je oralni probiotik koji stimulira rast dobrih bakterija polifenoli su bili čak i bolji u blokiranju patogenih bakterija.

To bi otkriće moglo voditi u nove mogućnosti dentalnog liječenja.

Znanstvenici priznaju da je ograničenje njihova istraživanja to da je provedeno izvan ljudskog tijela na stanicama koje su simulirale tkivo desni. Oni također napominju da metaboliti koji se stvaraju probavom polifenola, koja počinje već u usnoj šupljini mogu biti odgovorni za neke učinke uočene studijom.

Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje većih količina crnog vina među ostalim oštećuje zubnu caklinu.

Facebook komentari

hr Sun Feb 25 2018 10:13:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a91542f2af47f850d8b45f4/80

Postoji dobar razlog zašto nikad ne smijete ostaviti uključen Wi-Fi tijekom noći

U moru korisnih savjeta oko korištenja pametnih telefona, jedan se posebno izdvaja i trebalo bi ga ozbiljno razmotriti.

Koliko puta ste se pitali trebate li vaše uređaje tijekom noći, dok spavate, držati spojenima na internet? Razlog zbog kojeg to ne biste trebali činiti jako je logičan, piše N1.

Naime, stručnjaci upozoravaju da to ne biste trebali činiti zbog baterije koju wi-fi tako nepotrebno iscrpljuje i nanosi joj trajnu štetu.

Sličan problem možete imati i zbog uključenog Bluetootha. Tako, naime, odlaze dragocjeni "postoci" baterije - bez ikakve potrebe.

Facebook komentari

hr Sat Feb 24 2018 13:35:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .