Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5e8c997029111c69d08b4771/80
Foto: Pixabay

Njemački turisti ne žure iz Dalmacije: U Omišu brojke na oko 80% lanjskog prometa

Iz Turističke zajednice grada Omiša potvrđuju nam kako su brojke do 18.8.2020., bile na oko 80% lanjskog prometa

Iako je Njemačka stavila Splitsko-dalmatinsku županiju na svoju crvenu listu, turiste koji se trenutno u njoj nalaze, a ni Hrvate s njemačkom adresom, to ne brine. Oni uglavnom nastavljaju planirani odmor.

Obitelj Schmidt iz Stuttgarta udobno se smjestila u izletnički čamac koji vozi uz rijeku Cetinu. Iako su ga rezervirali samo za sebe, s obzirom na situaciju, ipak nisu bili raspoloženi za fotografiranje.

- Mi smo tu već dva tjedna i ostajemo još jedan kako smo i planirali. Ja radim s ljudima, tako da je veća mogućnost da se zarazim u Njemačkoj nego na odmoru. - objašnjava Danijel. Kažu da mediji prikazuju situaciju u Hrvatskoj gorom nego što jest, no u Omišu nisu po prvi puta tako da su znali što ih očekuje i kako će izgledati njihov smještaj. Vrlo su pozitivno iznenađeni načinom kako se svi pridržavaju pravila. - piše Deutsche Welle.

Statistički dobra sezona

Iz Turističke zajednice grada Omiša potvrđuju nam kako su brojke do 18.8.2020., bile na oko 80% lanjskog prometa. 

- Tradicionalno naši najvjerniji gosti uvijek su Poljaci, a potom Nijemci. Oni obično dolaze svake godine na isto mjesto tako da ih ni situacija s koronom nije spriječila. - kazuje Petra Bartulović, direktorica TZ-a. Što se tiče odlazaka Nijemaca od trenutka kad je županija stavljena na crvenu listu, razlika od prošle godine i sada je vrlo mala, budući da je to inače razdoblje kada završavaju godišnji odmori, potvrđuje nam Petra.

I u omiškoj zagori u kućama za odmor slična situacija. Na parkirališnim mjestima još se mogu vidjeti automobili njemačkih registarskih oznaka. Upravo tu se gosti osjećaju najsigurnije. 

- Iznajmili smo cijelu kuću za sebe i prijatelje, tu smo već dva tjedna, a za vikend idemo doma onako kako smo planirali. - kazuje Oliver Rockelmann te nastavlja: 

- Ujutro odemo na plažu, poslije kad zagužva idemo u smještaj i uživamo na bazenu, svi se pridržavaju pravila, pa ne vidimo nikakav problem.

 Već su se pripremili, kaže, gdje će na povratku kući stati na testiranje, a od velikih kolona i čekanja ne strahuju, „što bude, bit će“.

Ove godine bez velikih obiteljskih druženja

Svake godine u ljetnim mjesecima, svoju kuću u Glavini Donjoj u općini Imotski posjećuje i Vesna Grančić. S obzirom da je Imotski ove godine bio proglašen žarištem, pravila su se malo promijenila, no to svakako nije utjecalo na plan odmora. 

- Mi smo već bili ovdje kada nas je zatekla ta situacija. No ipak ovdje smo u svojoj obiteljskoj kući, dok u Njemačkoj živimo u manjoj zgradi. - objašnjava Vesna. Ove godine u Imotskom su otkazana sva događanja, a klasična obiteljska okupljanja su također izostavili.

- U samom gradu Imotskom smo bili svega dva puta i ulice su bile puste, mene je najviše pozitivno iznenadilo da su se čak i u crkvi pridržavali pravila i držali rastojanje, što je za svaku pohvalu. - kaže Vesna 

Istog je mišljenja i Klaudija Keck koja ni ove godine nije htjela propustiti dolazak u svoju obiteljsku kuću u Dućama. - piše Deutche Welle.

- Mi se cijele godine veselimo i čekamo ljeto. Budući da sam zaposlena u zdravstvenom sektoru vrlo sam svjesna situacije. Upravo zato ove godine nismo poveli moje roditelje koji pripadaju u rizičnu skupinu. Ja i moja obitelj smo bili pasivniji te nismo obilazili ostalu rodbinu kao inače. Mislim da u ovakvim trenutcima svi imaju razumijevanja. Nadam se da će ovo sve uskoro proći, pa će biti dovoljno vremena za ponovna obiteljska druženja. - zaključuje Klaudija. 

hr Thu Aug 27 2020 18:20:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f6b31efdaf72dbba48b45b4/80

SPLIT Obustava prometa zbog radova na izgradnji Primoštenske ulice

Iz Grada mole građane za strpljenje.
Zbog radova premještanja telekomunikacijskih instalacija na trasi Primoštenske ulice koja je u izgradnji, za sav promet bit će privremeno zatvoren dio spoja prometnice Put sv. Lovre prema Makarskoj ulici i prema Ulici Put ispod sv. Lovre u vremenu od 8 sati u četvrtak 24. rujna 2020. pa do 5 sati u petak, 25. rujna 2020. godine.

Radovi će se obavljati na mjestu označenom crvenom crtom na priloženoj fotografiji.- Podsjetimo, radovi na izgradnji dionice prometnice s infrastrukturom - Primoštenske ulice na Žnjanu, koja će se tako spojiti s raskrižjem ulice Put sv. Lovre i Kotorske započeli su u svibnju. Vrijednost ugovorenih poslova koje su investitori Grad Split i Vodovod i kanalizacija d.o.o. nakon provedenog postupka javne nabave sklopili s tvrtkom Građevno Zec d.o.o. je 2.062.325,00 kuna s PDV-om. Molimo građane za strpljenje zbog izvođenja ovih neophodnih radova u sklopu izgradnje Primoštenske ulice, poručuju iz Grada Splita.
hr Wed Sep 23 2020 13:31:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ebe4f096f2ab8bd298b45e7/80

Gradonačelnica Supetra o izborima u SDP-u: 'Nikome nisam dala javnu podršku'

Apelira na prekid međusobnih optuživanja.
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković oglasila se povodom informacije u jednim dnevnim novinama da je prvo podržavala Grbina, a potom Kolara u izborima za SDP.

- Kao i u svim prijašnjim situacijama kad me se svrstavalo uz drugoga kandidata, kako nikome nisam dala javnu podršku kako ne bi doprinijela daljnjim podjelama u stranci i stvaranju tzv. klanova.

I prije me se, bez moje volje svrstavalo u razne struje i grupacije usprkos činjenici da sam to po svaku cijenu htjela izbjeći. Moja jedina želja je raditi za SDP, doprinijeti stvaranju jače i bolje stranke svojim iskustvom i znanjem kojem sam stekla baveći se politikom. Kampanja još traje ali ovim putem želim pozvati sve kandidate na fer borbu, prvenstveno iznošenjem svojih politika i ideja za stranku. Mišljenja sam da međusobno blaćenje i prozivanje koje je u ovom trenutku već došlo do vrhunca jednostavno nije pravi način.

Mislite na članove, mislite na budućnost naše stranke. Apeliram na prekid ovih međusobnih optuživanja kojima svakodnevno svjedočimo jer ona samo stvaraju još veći razdor među nama.

Svi kandidati su uspješni članovi SDP-a, ljudi koji obnašaju ili su obnašali odgovorne i zahtjevne dužnosti a međusobno prozivanje i dokazivanje nečije druge nesposobnosti ne pomaže nikome od nas.

Sutra ćemo svi zajedno ponovo u nove bitke i izbore, a izgovorene riječi će biti teško zaboraviti i ostavit će gorak okus ustima svih. SDP Supetar i ja osobno uvijek ćemo raditi za dobrobit stranke , nastaviti dobivati izbore kao i do sada, provoditi ideje socijaldemokracije, a svaki član, pa tako i ja ima pravo izbora koje će konzumirati na biračkom mjestu, napisala je Marković.
hr Wed Sep 23 2020 13:21:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f2ba629daf72d7a578b4591/80
Foto: Twitter - Ured predsjednika RH

Milanović o Janafu: 'Ja nisam nervozan, bijesan sam. Plenković sigurno nije ništa znao i to je skandal!'

Milanović je na pitanje novinara rekao da SOA o tome nije imala informacije.

- Tko je odgovorana osoba u ovoj zemlji!? Što je tu odgovornost premijera? Njemu to nije rečeno, ali mu je moralo biti. Njemu su to morali reći! Ali ne, još 10 mjeseci smo mi čekali i plaćali da bi se na kraju sa 100.000 kuna uhvatilo dva gradonačelnika (HDZ-ova i SDP-ova), a imali smo čovjeka s 2 milijuna kuna - rekao je Milanović, prenosi Jutarnji.hr.

 - Premijer je čuvar državnih tajni, nema informiranije osobe u zemlji od njega. On možda nije bio dostupan jer se sve brzo odvijalo, ali je nakon toga morao biti informiran jer o tome ovise njegove buduće odluke. On nije brifiran, i to je skandal - rekao je Milanović. 

- To je razina povjerenja koju građani moraju imati prema premijeru ili će je u protivnom voditi suci iz Strasbourga, novinari i oni koji kartaju po klubovima - smatra Milanović koji se u dijelu o kartanju referirao na suca Ivana Turudića.

- Možda u tijeku akcije nije bilo vremena da premijer to sazna, u trenutku kada se nosio velik novac. Imate, kolokvijalno rečeno, kamion kokaina. Nećete uhvati Pabla Escobara, to je jasno, ali imate corpus delicti, morate uhiti nekoga. Ako premijer tu nije informiran i ne reagira možemo odustati od države. Ovdje se radi o jednom krimiću - zaključio je Milanović.

Predsjednik je dodao da mi ne znamo je li taj novac predan: 

- Mi nemamo dokaz nego indicije. A mogli smo imati dokaz ali odustali smo od upada na mjesto. Da je operacija tada prekinuta, imali bismo taj dokaz. No, mi smo u narednih 10 mjeseci dobili novu informaciju da je netko trebao predati 100.000 kuna.

Milanović je na pitanje novinara rekao da SOA o tome nije imala informacije. 

- To nije njihov posao. To je malo više od kokošarenja i oni se time ne bave - rekao je Milanović. 

- Premijer govori da sam nervozan. Nisam, ja sam bijesan. Mislim da se on u ovoj situaciji nalazi zbog neznanja i li gluposti svojih suradnika. Neovisnost jedne institucije, konkretno DORH-a, ne znači neznanje i neinformiranost o bilo čemu. Ako nisi ulovio lava, na kraju si mi donio očerupanu kokoš. Lava preskačeš jedino ako loviš King Konga. Ovo je bio King Kong, imaš ga na dlanu, 2 milijuna kuna je u pitanju, i onda si gledao kamo ide i znao si što se događa i nisi ga uhitio. Zašto? Ja imam pravo to pitati i to pitanje mora postaviti i osoba bez pravnog obrazovanja koje se često mistificira - rekao je Milanović. 

- Idemo dalje, imenovanje Dragana Kovačevića na čelo Janafa uzrokovat će štetu toj firmi jer će se žaliti druge tvrtke koje nisu dobile posao zbog posla koji je dobio Petek, a koji je kriminalan.

Na pitanje o tome tko je sve bio u Kovačevićevom klubu, Milanović je rekao da se radi o puno osoba, ali da je problem samo u sucima koji su tamo bili. 

- Suci se moraju izolirati od takvih stvari, naročito suci Županijskih sudova koje je imenovala politika i koji su prema vlastitom priznanju bili loši studenti - rekao je Milanović. 

- Ovo je ozbiljan skandal, neke točke na kojima društvo može otići u krivom smjeru. Kakva je to samostalna institucija, tko će ih imenovati, što će oni raditi - zaključio je.

hr Wed Sep 23 2020 12:50:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5f0464b2daf72dc82a8b466a/80

ZADARSKA ŽUPANIJA Pet novooboljelih, jedna osoba na respiratoru

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Na području Zadarske županije pet je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je o muškim osobama s područja Grada Zadra (4) i Sukošana (1). Testirane su 202 osobe, pod aktivnim nadzorom su 364 osobe, a istekao je za njih 7327. 

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 19 bolesnika od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

hr Wed Sep 23 2020 12:18:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .