Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5caf345829111ce6408b4580/80

Bulj: Ovu otrovnu vodu danas nosim u Sabor pa nek vladajući piju vodu koju pije narod Šibensko-kninske županije

Za kraj je naveo da će u Saboru tražiti hitno rješavanje ovog problema, te pozvao Naconalni park Krku, Šibensko-kninsku županiju, sve mjerodavne udruge, te institucije da se oglase i snažno uključe s ciljem sprječavanaja ove katastrofe i spašavanja pitke vode.
Saborski zastupnik Mosta, Miro Bulj, poznat po svom eko-aktivizmu, gdje se najviše istaknuo u borbi protiv gradnje plinske elektrane na Perući, kao i ukazujući na ekološke probleme u Nacionalnom parku Plitvička jezera, danas je na mjestu događaja ukazao na ekološku katastrofu koja prijeti stanovnicima i Nacionalnom parku Krka.

Bulj se spustio do rječice Orašnice, desne pritoke Krke te pokazao prisutni Industrijski otpad koji sadržava mazut, teški metal i raznorazne otrovne kiseline.

- Dragi prijatelji, pogledajte što je ovo što ulazi u rijeku Krku, tko zna što je sve ovo, a ovo je samo na jednom mjestu. Pogledajte samo ovu vodu koju sam ulio u bocu, pogledajte kako ovo izgleda, a ovo je voda koju piju Šibenčani, ovo je katastrofa koja ulazi urijeku Krku“, rekao je Bulj.

Istaknuo je da je osjetio potrebu doći do rječice Orašnice, ponovno upozoriti na katastrofu do koje je došlo jer smatra da svi moramo biti svjesni da je dosad naš najveći potencijal bila upravo čista, bistra voda i da to ne smijemo izgubiti. Naveo je da je prestrašan ovakav odnos prema rijeci Krki koja je biser, simbol Šibensko-kninske županije.

- Ovo je nevjerojatno, ovo je epski ekocid, ovo je više nego sramotno. Jučer sam govorio o ovome u Saboru, lokalni političari upozoravaju, udruge upozoravaju... Inga Kukolj iz eko udruge „Krka“ Knin istaknula je da tvornica DIV, Tomislava Debeljaka nema vodoprivrednu ni okolišnu dozvolu. Zamislite što to znači za Šibenik, za zaleđe i našu Dalmatinsku zagoru. Mi umjesto da zaštitimo Zagoru baš zbog pitkih voda kao najvećeg resursa, pogledajte što interesne skupine rade našoj djeci, našoj budućnosti. Jučer sam uputio dopis ministru okoliša, govorio sam glasno u Saboru i bit ću još glasniji, ne samo to da u biti glasan, nego ću im odnijeti ovu vodu u Sabor i neka oni piju vodu koju pije narod Šibensko-kninske županije.“, rekao je Miro Bulj.hr Thu Apr 11 2019 14:35:21 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842e61e1eea8f1b118b46b8/80
Foto: Facebook

Policija upozorava: "Širi se nova e-mail prevara, ne nasjedajte!"

U posljednjih se nekoliko dana javljaju građani koji su na sv oje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte

Policija je ponovno odaslala upozorenje svim građanima oko potencijalnih internetskih prijevara koje ovih dana kruže. 

Kako ističu, u posljednjih se nekoliko dana javljaju građani koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže određeni iznos u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili. - prenosi Zimo

- Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke, te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. - ističu iz policije.

Također, u elektronske sandučiće građana često dolaze poruke s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku. U konkretnom slučaju radi se o pokušaju krađe osobnih podataka te počinitelji na ovaj način mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.

- Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke. - savjetuju iz policije.

hr Wed Apr 24 2019 14:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f07b73387e607008b45ba/80
Foto: DalmacijaNews

Split: Požar u podrumskom stanu u Matoševoj ulici, stanari evakuirani

Na teren su izašli vatrogasci JPV-a i DVD-a s tri vatrogasna vozila i kola Hitne pomoći

Iza 12,30 sati izbio je požar u podrumskom stanu u centru Splita, u Matoševoj ulici 15. Na teren su izašli vatrogasci JPV-a i DVD-a s tri vatrogasna vozila i kola Hitne pomoći.

Kako doznajemo, stanari zgrade u kojoj je izbio požar su evakuirani te će biti vraćeni kada bude u potpunosti sigurno. 
hr Wed Apr 24 2019 14:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc0311629111c345a8b457d/80
Foto: Dalmacija News

Imotski: Kreće naplata ulaznica na jezera i tvrđavu Topanu

Cijene su nešto promijenjene u odnosu na prošle godine

Grad Imotski će od 01. svibnja započeti s naplatom ulaznica na jezera i tvrđavu Topanu. - javlja 

Cijene su nešto promijenjene u odnosu na prošle godine i sada iznose:

–  10 kn po osobi – grupno djeca

–  15 kn po osobi – djeca individualno

–  20 kn po osobi – grupno odrasli

–  30 kn po osobi – odrasli individualno

hr Wed Apr 24 2019 11:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

"Faktori rizika": Policija provodi akciju u prometu

Cilj je prevencija prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama

Danas, od 13:00 do 17:00 sati na području PU splitsko-dalmatinske provest  će se akcija u prometu „Faktori rizika“, a sve u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

 Aktivnosti policije tijekom  akcije biti će usmjerene na sankcioniranje najtežih prekršaja kao što su vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjećamo na obvezu poštivanja odredbi zakona o sigurnosti prometa na cestama, te ih pozivamo da odgovornim ponašanjem doprinesu povećanju razine sigurnosti u cestovnom prometu.

hr Wed Apr 24 2019 10:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .