Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b3919fbcb557aa0028b4650/80
Foto: Toma Kezić

Toma Kezić: Mladi strastveni fotograf zahvaljujući svojoj hrabrosti ostvaruje suradnje sa svjetskim imenima

Studira Dizajn, a fotografija i video donedavno bili su njegov hobi. Iako se nije nadao da će uspjeh ostvariti zahvaljujući kratkom trajanju svog prvog videa, danas se može pohvaliti s nekoliko poznatih suradnji, među kojima je i svjetski sportski brand Nike.
Toma Kezić za nekoliko dana tek će napuniti 20 godina. Međutim, već je poduzeo velike korake kada je riječ o njegovoj audiovizualnoj karijeri. Iako studira Dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, tvrdi, to mu je samo omogućilo dublje doživljavati stvari oko sebe i brže povezivati kreativne isječke. Inspiraciju nalazi svuda, a svoj pomalo 'specifičan' stil duguje vlastitom unutarnjem doživljavanju stvarnosti.

O tome kakve suradnje je ostvario, kako i što misli o medijima i dizajnu možete pročitati u intervjuu u nastavku. Toma ondje dodaje i buduće planove, a njegove radove možete vidjeti i na njegovom instagram profilu.

Tvoj ozbiljan angažman u svijetu produkcije počinje nakon što te primijetio svjetski DJ na poznatom festivalu Ultra, možeš li opisati kako si se osjećao i koliko je to koordiniralo tvoju sadašnju karijeru?

-Zapravo, prava priča je da sam napravio svoj prvi video za prijatelja i DJ-a Paul Brukensa u Central The Clubu. Taj video sam poslao svim menadžerima ondašnjih DJ-eva koji su svirali na Ultra Music Festivalu. Menadžer iz Three Six Zero (poznatih svjetskih izvođača kao Calvin Harris, Dedmau5, Frank Ocean..), te Nic Fanciullia su mi odgovorili te je tako sve počelo.

-Trideset dana nakon prvog videa snimao sam na Ultri. Teško je reći koliko je to utjecalo na moj kasniji rad, ali mogu reći da je svakako pokazalo moje mogućnosti.S obzirom na to da studiraš dizajn, koliko ti to pomaže u bavljenju fotografijom i spotovima?

-Dizajn i videografija su komplementarne discipline. Sinergijski učinak znanja, iz recimo, tipografije i videa, otvara mi nove načine kreativnog izražavanja. Pripremajući se za prijemni ispit na Dizajnu koji je iznimno kompleksan, imao sam priliku pripremati se s mentorom koji me naučio osvijestiti kreativni proces.


Namjeravaš li karijeru razvijati u smjeru dizajna?

-Teško je predvidjeti u kojem smjeru će moje osobne želje i tržište ići, s obzirom na to da je izmjena relevantnih vještina i znanja iznimno brza. Jedino što mogu reći je da ću se uvijek prilagođavati kontekstu vremena i sukladno tome mijenjati medije unutar kojih djelujem.

Što nakon svega možeš reći danas o sebi: što voliš, čemu si strastveno predan, imaš li 'slabe točke' koje bi pristao priznati?

-Volim kreativno djelovati, trenutačno je to u području videa i fotografije. Obzirom da su to relevantni mediji, ujedno su i mediji kojima sam najviše predan.

Kakve si suradnje do sada ostvario? (Koja suradnja ti je bila najveće iskustvo, a koja tvoje vlastito kreativno ispunjenje?)

-Do sada sam suradnje ostvario s Nike, TAG Heuer, MTV, Sony Music, Ultra Music, Three Six Zero, Nic Fanciulli, Vanillaz, Burak Yeter...

-Najveće iskustvo mi je bilo snimanje za DJ-a Nica Fanciullia prošle godine na Ultra Music Festivalu. Također, prvo iskustvo snimanja takvog velikog događaja koji je bilo vrlo uzbudljivo snimati.

-Što se tiče kreativnog ispunjenja, rekao bih, video koji sam radio u suradnji za Nike. Bio sam izuzetno inspiriran i pazio sam na svaki detalj. Tako da mi je na kraju trebalo 35 sati da uredim 17 sekundi videa.

 

Koji su budući planovi?

-Ovo ljeto nastavljam sa snimanjima DJ-eva. Također s Petrom Puljizom i Marijanom Jurčevićem snimam drugi spot za Kišu Armića i DJ duo Vanillaz u suradnji s Ultra Music Festivalom.
S obzirom na to da za nekoliko dana navršavam 20 godina, nastojat ću što više kreativno napredovati.
hr Mon Jul 02 2018 11:02:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c92527829111c5b128b465b/80
Foto: Iris Ban

Osnovni tečaj digitalne fotografije za osnovnoškolce

Fotoklub Split organizira osnovni tečaj digitalne fotografije namijenjen osnovnoškolcima.
Tečaj će se odvijati u dva dijela – u prvom dijelu polaznici će savladati tehnička znanja o dijelovima fotoaparata i fotografske opreme, dok je drugi dio predviđen za kreativnu stranu fotografije pa će polaznici učiti o kadru, kompoziciji i samostalno rješavati fotografske zadatke na terenu.

Polaznici tečaja moraju imati fotoaparat s mogućnošću manualnog namještanja postavki jer se od njih očekuje samostalno izvođenje zadanih vježbi koje će se naknadno pregledavati i analizirati.

Tečaj će voditi majstor fotograf Antonio Miše i njegova asistentica fotografkinja Kristina Soldić. Antonio Miše fotografijom se bavi od 2003. godine te surađuje s brojnim lokalnim i nacionalnim medijskim kućama i portalima kao i turističkim zajednicama. Član je Fotokluba Split i udruge Crometeo s kojom sudjeluje na skupnim izložbama Meteorološki kontrasti. Kristina Soldić fotografijom se bavi od 2009. i izlagala je na velikom broju skupnih izložbi. Aktivna je članica i dugogodišnja volonterka Fotokluba Split.

Cijena tečaja iznosi 600 kuna (moguće je platiti u dvije rate). Prijave zaprimamo e-mailom, na adresu info@fotoklubsplit.hr ili osobnim dolaskom u prostorije Fotokluba Split.

Prvo predavanje održat će se u četvrtak, 28. ožujka 2019.  u 20 sati u prostorijama Fotokluba Split, Marmontova 5.

hr Wed Mar 20 2019 15:47:32 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c91272929111c880f8b4691/80
Foto: Pixabay

Danas je Dan očeva: Evo što trebate znati

Prvi zapis o Danu očeva datira u vrijeme starog Babilona

Na današnji se dan uz svetog Josipa obilježava i Dan očeva. Upravo to i jest razlog zašto je kod nas odabran taj datum dok se u svijetu razlikuje datum njegova obilježavanja.

Daleke 1908. godine u SAD-u obilježen je prvi Dan očeva. Naime, u rudarskoj nesreći poginulo je više od 250 očeva, a kći jednog od njih zamolila je lokalnog pastora da održi misu za njih.

Obilježavanje Dana očeva proširilo se - kako na druge savezne države, tako i na cijeli svijet. 

Prvi zapis o Danu očeva datira u vrijeme starog Babilona. Dječak Elmesu je svom ocu napisao čestitku u kojoj mu je poželio dug život i dobro zdravlje.

Osim na današnji datum, brojne zemlje obillježavaju Dan očeva treće nedjelje u lipnju.
hr Tue Mar 19 2019 18:30:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c910a1829111c70128b45b8/80
Foto: Pixabay

Danas obilježavamo svetog Josipa: Marijinog zaručnika i Isusovog zemaljskog oca

Sveti Josip zaštitnik je Crkve i obitelji
Evanđelje Josipa opisuje kao pravednog i vjernog. Hrvatski sabor proglasio ga je 1687. godine zaštitnikom hrvatskog naroda. 

Ime Josip hebrejskog je porijekla i znači 'neka Bog priroda'.
Te riječi je u Starom zavjetu izgovorila Rahela koja je nakon duge neplodnosti rodila sina poznatog kao Josip Egipatski.

Evanđelja ne prenose niti jednu riječ koju je Josi izgovorio stoga ga se naziva i šutljivim svecem. 

Papa Pio IX progasio ga je 1870. godine zaštitnikom Crkve te zaštitnikom od sumnje i oklijevanja te zagovornikom za sretnu smrt. 

Sveti Josip zaštitnik je grada Karlovca, a najveća crkva u svijetu posvećena njemu nalazi se u Montrealu, u Kanadi.

Najčešće ga prikazuju kao srednjovječnog čovjeka sa štapom, a u naručju ili uz njega nalazi se Isus. 
Josip je bio siromašni testar iz Nazareta koji se prvi put spominje u Matejevim i Lukinim Evanđeljima napisanim oko 70. godine.


Papa Julije II molitvu caru Karlu koji je 1505. išao u bitku.

Prema predaji, onoga tko moli ovu molitvu neće zateći iznenadna smrt bez oprosta grijeha niti će biti poraženi u životnim bitkama

Moli se devet uzastopnih dana, ujutro.


O Sveti Josipe, čija je zaštita tako velika, tako jaka,
 tako izravna pred Božjom krunom, stavljam u tebe svoje  potrebe i želje.

O Sveti Josipe pomozi mi svojim snažnim zagovorom
i izmoli za mene od svog Djevičanskog Sina sve duhovne blagoslove,
kroz Isusa Krista, Našeg Gospodina,
tako da, budući da sam vezan/a tvojoj
Nebeskoj snazi, mogu iskazati svoju zahvalu
 i poštovanje Najljubljenijem Ocu.

O Sveti Josipe nikad se neću moći umoriti
 promatrajući Isusa kako spava u tvojim rukama.

Ne usuđujem se prići dok se on odmara u blizini Tvoga srca.

Zagrli ga u moje ime i poljubi Njegovu nježnu Glavu za mene,
i zamoli ga da mi uzvrati poljubac kad udahnem posljednji uzdah.

Sveti Josipe, zaštitniče umirućih, moli za nas.
 Amen.


hr Tue Mar 19 2019 16:27:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c91026929111cd80f8b4649/80
Foto: Pixabay

5 čestih grešaka koje radimo kad pohamo meso

Jeftini komadi mesa idealni su za pohanje, no pritom treba znati da će dobar okus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali.
Savršeni pohanac ima hrskavu koricu i dobro pečenu, ali sočnu unutrašnjost. Da biste postigli takvu razinu okusa, trebali biste izbjegavati ove pogreške:

1. Pohamo meso različite debljine i veličine
Veći komadi mesa trebaju više vremena za termičku obradu od onih manjih. Upravo zato trebali biste izbjegavati simultano pohanje komada mesa različite veličine i debljine (npr. pileća prsa i batke) u istoj tavi te vađenje u isto vrijeme. U suprotnom ćemo jedan komad mesa presušiti, dok će drugi ostati krvav. Umjesto toga bilo bi najbolje meso narezati na istu debljinu. 

2. Zaboravljamo na bat za meso
Jeftini komadi mesa idealni su za pohanje, no pritom treba znati da će dobar okus imati samo oni komadi koje ste prethodno omekšali. Bez obzira na to koliko ste tanke komade mesa kupili, dodatno ih stanjite batom za meso ili se možete poslužiti nekim drugim predmetom. Na taj način bit ćete sigurni da će se meso dobro ispeći. 

3. Pohamo meso koje smo netom izvadili iz hladnjaka
Ako hladan i mokar komad mesa stavimo u zagrijanu tavu, izazvat ćemo špricanje ulja na sve strane te umanjiti mogućnost za pečenje hrskava odreska. Meso bismo trebali izvaditi ih hladnjaka pola sata prije paniranja te ga obvezno posušiti papirnatim ručnikom prije stavljanja u jaje, brašno i krušne mrvice. Na taj način spriječit ćete odvajanje paniranog pokrivača od mesa kad ga stavite u vruću tavu.

4. Štedimo na mrvicama 
Da bi odrezak imao ukusan i hrskavi omotač, potrebno ga je umočiti u namirnice za paniranje nekoliko puta. Budite detaljni i prekrijte jajima, brašnom i krušnim mrvicama svaki dio površine odreska te si tako zajamčite neponovljiv gastronomski užitak. Nemojte se ustručavati i utisnite mrvice što jače u površinu mesa. 

5. Zaboravljamo na začine 
Utrljate li nešto soli u meso prije paniranja, moguće je da završni proizvod neće biti dovoljno začinjen. Posolite jaja i brašno, a u krušne mrvice možete dodati i nešto sitno nasjeckanog začinskog bilja te tako odrescima podariti dodatnu dozu okusa, piše Pun kufer

Savjet plus: 
Ne zaboravite pečeno meso staviti na papirnati ručnik kako bi upio višak masnoće.
hr Tue Mar 19 2019 15:53:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .