NOVE OSOBNE ISKAZNICE Imat će posebni čip koji će sadržavati biometrijske identifikatore

Na današnjoj sjednici vlade ministar unutarnjih poslova kazao je da se novim zakonom uvelike mijenja osobna iskaznica, piše Index.hr.

Osobne iskaznice nakon stupanja zakona na posebnom čipu će sadržavati biometrijske identifikatore: prikaz lica i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima, rekao je Božinović.

Navedeno zahtijeva uredba EP-a i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje, a koja je stupila na snagu u kolovozu prošle godine, a izravno se primjenjuje u svim državama članicama od kolovoza 2021. godine, obrazložio je Božinović.

Sukladno odredbama Uredbe, izmjenama i dopunama zakona izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenja, dakle trajno, na način da je dobna granica s navršenih 65 podignuta na 70 godina starosti. Za građane s navršenih 70 godina starosti osobna iskaznica će se izdavati s rokom važenja od pet godina, kao i do sada, rekao je.

– Izgled osobne iskaznice mijenja se s odredbama Uredbe tako da će ona na prednjoj strani sadržavati dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske otisnutu u negativu, u plavom pravokutniku, okruženu s 12 žutih zvjezdica koje simboliziraju EU, rekao je.

Tim promjenama, rekao je Božinović, omogućilo bi se korištenje elektroničke osobne iskaznice i na mobitelima, ne samo na osobnim računalima.

Daje se mogućnost građanima da mogu pristupati elektroničkim uslugama te pravovaljano elektronički potpisivati dokumente korištenjem mobitela ili tableta, rekao je.

U ovim slučajevima odgovarajuće programsko rješenje za pokretne uređaje, odnosno ID aplikacija, zamijenila bi potpisni certifikat koji je na osobnoj iskaznici. Bitno je naglasiti da korištenje odgovarajućeg programskog rješenja za pokretne uređaje građani neće dodatno plaćati, istaknuo je Božinović.

Predviđeno je da zakon stupi na snagu 2. kolovoza 2021. godine.

Prijedlog je na vladi jednoglasno prihvaćen.

POSLJEDNJE DODANO: