Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5881cdc61eea8fe1118b45d5/80

Ovo su grešake koje radimo kada doručkujemo

Pokušajte započeti dan s dva tvrdo kuhana jaja i jabukom, ili jogurtom u koji ste dodali chija sjemenke...

Bez obzira kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može poboljšati vaše zdravlje i pozitivno utjecati na opseg vašeg struka. Problem nastaje kada biramo kalorijske 'bombe', odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan učinak od željenog.

1. Izbjegavamo proteine
Kremasta kava i kolačić poput muffina čest je izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, izvan doma. Riječ je o finoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina.

Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte započeti dan s dva tvrdo kuhana jaja i jabukom, ili jogurtom u koji ste dodali chija sjemenke. 

2. Pretjerujemo sa sokom

Voćni sok može biti odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Za usporedbu, jedna prosječna naranča ima oko šezdeset kalorija dok čaša soka od istog voća gotovo dvostruko više.

Pritom valja znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u obilju u prirodnoj voćki. Nova studija objavljena u časopisu Appetite pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni tlak od onih koji to čine tek povremeno. - upozorava zadovoljna.hr

3. Jedemo krive masti
Poznato je da tijelo treba masti da bi moglo normalno funkcionirati. No to ne znači, da treba s njima pretjerivati, a osobito ako je riječ o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca ili slanine. Poznata njujorška nutricionistica Bonnie Taub-Dix predlaže pravilnu distribuciju masnoća, pa za doručak preporučuje kombinaciju zdravih masti poput grčkog jogurta s malo nasjeckanih oraha.

4. Dodajemo umjetna sladila
Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posljedica na naša tijela. Studija iz časopisa Nature je pokazala da umjetna sladila mogu narušiti ravnotežu bakterija u želucu koje rezultiraju pojačanom potrebnom za fruktozom kako bi se osjećali zadovoljnima.
Nutricionist Brooke Alpert iz tvrtke B Nutritious sugerira ispijanje kave bez ikakvih sladila, ali s dodatkom začina poput cimeta koji će potaknuti rad metabolizma.

5. Predugo čekamo na doručak
Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon nekoliko sati od buđenja, odnosno tek kad vas podsjeti kruljenje želuca, veće su šanse da ćemo 'pretjerati' s konzumacijom hrane, te završiti s kakvom kaloričnom 'bombicom' u ruci. Iako ne postoji službeni raspored kada bismo trebali jesti prvi obrok u danu, valja pripaziti da nam tijelo nije izgladnjeno.

6. Ne pazimo na veličinu namirnica 
Vjerovali ili ne, no veličina namirnice utječe i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa sveučilišta Penn State je pokazala da osobe pojedu i do osamdeset kalorija više po obroku kada konzumiraju žitne pahuljice manjeg oblika.

Glavni razlog za to je što mjere željenu količinu 'odokativnom' metodom. Umjesto toga, koristite se kuhinjskom vagom i pojedite upravo onoliko hrane koliko treba vašem organizmu.

7. Jedemo preobilne obroke
Preskakanje doručka nepovoljno utječe na organizam kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretit će tijelo, usporiti metabolizam te vas uspavati. Umjesto toga treba birati obroke sastavljene od uravnoteženog omjera proteina i ugljikohidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana. - piše Zadovoljna

hr Tue Apr 10 2018 08:28:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adc33222af47f217f8b4962/80

Mia Pojatina je Miss Universe Hrvatske 2018!

Lijepa Mia dolazi iz Nove Gradiške, ima 22 godine i diplomirala je na medicinsko laboratorijsku dijagnostiku na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Petnaest godina svira klavir a dvanaest godina trenira odbojku. Bavi se boksom i pjeva u slobodno vrijeme.

U glamuroznom finalu izbora Miss Universe Hrvatske 2018. za titulu najljepše borilo se devetnaest djevojaka iz cijele Hrvatske. One su svoje natjecanje započele još u petak na preliminarnom natjecanju koje je uključivalo opsežan intervju sa članovima žirija te bodovanje u kupaćem kostimu. 

Najuspješnijih deset ljepotica sa preliminarnog natjecanja prozvano je pozornici spektakularnog finala u izravnom televizijskom prijenosu na hrvatskoj televiziji kao Top10 i one su nastavile netjecanje za titulu najljepše predstavljajući se u dnevnim kombinacijama KiK Textilien, kupaćim kostimima Pletix i naočalama Sherri Hill, te elegantnim večernjim haljinama američke dizajnerice Sherri Hill uz cipele svjetski poznatog dizajnera Gimmia Baldininia. Za savršene frizure ljepotica brinuli su se Hairvetica i Schwarzkopf, a za make up tim vizažista Estee Lauder.

Top5, u koji su se plasirale Danijela Galeković, Mia Pojatina, Silvana Došen, Zlata Stefanova i Suzana Blažanović imalo je priliku odgovarati na pitanja žirija. Drugom pratiljom proglašena je Silvana Došen iz Splita, a prvom pratiljom Danijela Galeković iz Zagreba. Titula Miss fotogeničnosti pripala je također novoizabranoj missici Miji Pojatini, koju su izabrali fanovi putem društvenih mreža Instagram te službene Facebook stranice Miss Universe Hrvatske zbrajanjem lajkova dok je kao Miss simpatičnosti odabrana Silvana Došen od strane ostalih natjecateljica.

Mia, koja je okrunjena od Shanaelle Petty, dobila je čast predstavljati Hrvatsku na najprestižnijem svjetskom izboru ljepote Miss Universe 2018. krajem godine, a kući je ponijela nagrade u vrijednosti oko dvjesto tisuća kuna među kojima se ističe stipendija na fakultetu ZŠEM.

NAGRADE MISS UNIVERSE HRVATSKE 2018:

- Stipendija Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM), u vrijednosti do 20.000 Eura 
- Cipele BALDININI
- Kontrola vida i briga o zdravlju očiju u KLINICI SVJETLOST
- Unikatna zlatna ogrlica „Miss Universe“ ZLATARNE DODIĆ
- Poklon bon BTC-a u vrijednosti 1.200,00 Eura
- Torbica LANCELFESTINA sat, poklon HETAGROUP d.o.o.
- Učenje engleskog jezika u jezičnom centru BERLITZ
- Poklon bon PLETIXA u vrijednosti 2.500,00 kuna
- Modna kuća SHERRI HILL omogućuje posudbu cocktail i večernjih haljina za posebna događanja u godini mandata
- Vikend za dvoje u MARINI FRAPA u godini mandata
- SAMSONITE kofer
- Poklon paket SCHWARZKOPF PROFESSIONAL proizvoda za njegu kose
- Poklon paket dekorativne kozmetike ESTEE LAUDER
- Poklon bon KiK TEXTILIEN u vrijednosti 1.000,00 kuna
- Njega kose u HAIRVETICA za trajanja mandata 

U glazbenom dijelu programa najprestižnijeg izbora ljepote u Hrvatskoj nastupili su Jacques Houdek i Goran Karan, dok su program vodili Mario Sedmak i Miss Universe Hrvatske 2005., Jelena Glišić. Iz prvih redova izbor su gledale i nekadašnje nositeljice titule Elizabeta Burg, Ivana Delač, Ivana Mišura, Renata Lovrinčević,  Marijana Rupčić, Natalija Prica , Snježana Lončarević, Sarah Ćosić, Lana Obad, Barbara Ljiljak koje će sigurno svojim savjetima olakšati novoizabranoj Miss što bolji plasman na svjetskom izboru. Specijalna gošća izbora bila je gospođa Ivana Trump koja je samo za ovu prigodu stigla iz Amerike kao članica žirija rado se fotografiravši sa bivšim missicama.


hr Sun Apr 22 2018 09:02:03 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adc2e612af47fd8898b46e3/80
Foto: D.N.

Marulićevi dani: Predstavljena knjiga Tomislava Bogdana "Prva svitlos"

Knjiga obuhvaća jedanaest studija, povijesnopoetičkih rekonstrukcija djela dubrovačke i dalmatinske renesansne književnosti.
Sinoć je u Splitu, s početkom u 18.30 sati u prostorijama HAZU-a, održana promocija knjige Prva svitlos, autora Tomislava Bogdana. Riječ je o studiji  o hrvatskoj renesansnoj književnosti, a izdala ju je Matica hrvatska. Knjigu su predstavili David Šporer i Bratislav Lučin, kao i sam autor. 

Tomislav Bogdan rođen je u Splitu, a  komparativnu književnost i filozofiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje danas radi kao profesor na Katedri za stariju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku. Autor je triju znanstvenih knjiga Lica ljubavi: status lirskog subjekta u kanconijeru Džore Držića (Zagreb 2003), Ljubavi razlik:. tekstualni subjekt u hrvatskoj ljubavnoj lirici 15. i 16. stoljeća (Zagreb 2012) i Prva svitlos: studije o hrvatskoj renesansnoj književnosti (Zagreb 2017). Napisao je i više od stotinu članaka u nizu leksikonskih i enciklopedijskih izdanja te je priredio nekoliko zbornika znanstvenih radova.

- Ovaj poetičan naslov, Prva svitlos, to je sintagma koju sam posudio od jednog dubrovačkog pjesnika sa sredine 16. stoljeća, a to je Dinko Ranjina. On je tom sintagmom označio prve dubrovačke pjesnike renesansne na narodnom jeziku Šiška Menčetića i Džoru Držića, smatrajući ih i nazivajući ih ocima vlastite književnosti, dakle prvom svitlošću koja je zasvijetlila na domaćem parnasu. Ja sam tu sintagmu proširio, njezino značenje sam, preuzevši od Dinka Ranjine, proširio na proizvode naše renesansne književnosti u cjelini, i na nekakvo veliko poštovanje i divljenje koje prema tim proizvodima zapravo osjećam. Čini mi se da je ono što je nastalo od kraja 15. do kraja 16. stoljeća nešto ponajvrijednije od naše starije književne kulture i kulture općenito, i da je disproporcionalno bogato u odnosu na prostor i kadrovski potencijal u kojemu je nastalo- u jednom malom pojasu priobalnom, među malobrojnim stanovništvom, od mlaobrojnih autora, pred malobrojnom publikom, a bogatije nego u ijednoj drugoj slavenskoj književnosti, čak i nego u nekim neslavenskim književnostima velikih europskih naroda u to vrijeme. I to je nešto što me oduvijek intrigiralo i privlačilo, pogotovo pitanja početka takva prestrukturiranja u književnoj kulturi.- kazao je o knjizi sam autor. 

- To je razdoblje treće četvrtine 15. stoljeća do polovice 16 stoljeća  i tome vremenskom rasponu je posvećen najveći broj ovih studija, iako ne sve. Teme nekih studija sežu sve do početka 17. stoljeća. To je ono što me oduvijek intrigira, što me i dalje privlači i na čemu mislim i dalje raditi, a to je to pitanje kako je tako bogata, zanimljiva i vrijedna književnost nastala gotovo ni iz čega. Ne apsolutno ni iz čega nego gotovo ni iz čega zato što je taj diskontinuitet između književnoga srednjovjekovlja i ove rascvale bogate renesansne umjetničke rime i književnosti veći nego u književnoj kulturi drugih europskih naroda, zato što nismo imali bogatu autorsku književnost srednjovjekovlja na narodnom jeziku. Naši pjesnici koji su se pojavili krajem 15. i početkom 16. stoljeća u mnogočemu su morali krenuti iz početka, stvoriti elementarne razine književnoga teksta i postupke, u većoj mjeri nego neki njihovi kolege u drugim većim europskim književnostima. Meni je taj proces toga vrlo naglog, izrazito plodnog prestrukturiranja, njegovi počeci, nešto što me trajno privlači i što je i dalje nedovoljno osvijetljeno, odakle ti počeci i to novo što se u naslovima studija spominje. I zato sam ovu sintagmu Dinka Ranjine koju on primjenjuje na dvojicu dubrovačkih takozvanih bioskura, ja sam proširio u njezinu značenju na plodove književnoga stvaranja u cjelokupnoj našoj renesansi, osobito u ranoj.- pojasnio je Bogdan.

- Tu ima 11 studija, one nisu sve što sam radio u proteklih deset godina. One su vrlo intencionalno odabrane, povezane zajedničkim temama i metodama koje se u njima primjenjuju i u tome smislu nadam se da je knjiga dovoljno zaokružena i koherentna, i nadam se da će biti korisna onima koji će se tim temama baviti.- zaključio je autor.

hr Sun Apr 22 2018 08:45:45 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adb27042af47f78888b46c7/80
Foto: Instagram/Anasplate

Kako je to biti vegan: "Veganizam podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane"

Ana je veganka već tri godine, a svakodnevno sprema različitu hranu koju dijeli sa svojim pratiteljima na Instagramu
Ljeto se polako bliži, a velika većina krenula je vježbati i hvataju "zadnju slamku spasa" prije nego dođu na plažu. Na putu do teretane često odustanemo pa tražimo alterativnu zamjenu, a to ponekad može biti i prehrana. Što se tiče zdrave prehrane nije ju lako održavati, a par savjeta odlučili smo potražiti od Ane Jagarinec, koja je već tri godine veganka i sama priprema užinu i ručak. Posjetite profil na Instagramu, Anasplategdje možete pronaći različite recepte. 

Prvo smo Anu pitali da nam objasni što to znači biti vegan

Definiciju ''veganizma'' vrlo je lako pronaći i ona se danas koristi češće nego ikada, a podrazumijeva način života, a ne samo izbor prehrane, kao što mnogi danas misle. Veganizam je, stoga, životni stil kojim se teži isključiti i smanjiti eksploataciju i iskorištavanje životinja u svrhe ishrane, odijevanja, testiranja ili zabave. Vegani ne jedu meso niti ostale proizvode životinjskog podrijetla poput mlijeka i mliječnih proizvoda, ribe, jaja i slično.

Koliko je teško raditi užinu, ručak svaki dan i je li skupo biti vegan? 

- Već tri godine svako jelo većinom pripremam sama. To je bio potpuno moj izbor i stvorio je kod mene jednu dobru naviku i pripremu za život. Isprobala sam brojne recepte, koristila i pokušala dijete i na kraju došla do spoznaje o namirnicama koje mi najviše odgovaraju, a njih je stvarno puno!

Biti vegan nije teško, ali u početku je izazov, posebice ako se prije toga vaša prehrana temeljila isključivo na bjelančevinama iz namirnica životinjskog podrijetla.


- Mislim da je sve stvar navike pa tako i ovo. Veganska prehrana je skupa ako ju želite učiniti skupom, to jest ako odabirete proizvode koji nisu neophodni za uravnotežen i zdrav život. Ako odlučite kupovati organsko ili ako kupujete dodatke prehrani bez kojih zaista možete – platit ćete više. Također, bitno je istaknuti da su ustrajnost i priprema ključ - dok ta promjena ne postane navika. Ne uspjeti se pripremiti znači pripremiti se za neuspjeh - upravo to me vraća na put kada se osjećam demotivirano u bilo kojoj situaciji, a ne samo u prehrambenim i životnim navikama. Priznajem da biti vegan, iako ne volim nikakva etiketiranja, zahtjeva trud i ustrajnost, ali svaki dan sam zahvalna što činim to za sebe i za one oko sebe.

I za kraju, možete li s nama podijeliti dva recepta koja bi se svima mogla svidjeti..

Ljubičasta superfood smoothie zdjelica

U blender stavimo:

1/2 banane
1 žlicu chia sjemenki
1 žlicu praha sjemenki konoplje
2 žlice zobenih pahuljica
1 šalicu sojinog mlijeka
2 velike jagode
1/2 šalice zamrznutih borovnica

Na kraju ukrasimo s drugom polovinom banane, još jagoda, orašastim plodovima (orasima, indijskim oraščićima, lješnjacima i bademima), malo sjemenki suncokreta i chia sjemenkama i, na kraju, goji bobicama! 

Tahini dressing

1 žlica tahinija
1 žličica jabučnog octa
1 žličica soka od limuna
1 žličica maslinovog ulja
1 žličica prehrambenog kvasca
Prstohvat češnjaka u prahu
Prstohvat soli i papra (dodajte ako želite)
Po želji: možete dodati i druge začine kao što su kumin, origano itd.

Kako napraviti:
U maloj zdjeli kombinirati tahini s toplom vodom da ga razrijedi (smjesa će se zgušnjavati s vremenom) i dobro promiješati. Dodajte sve ostale sastojke i začine i kombinirajte dok se ne formira glatka smjesa. Moja je bila gusta u ovom trenutku pa sam dodala još tople vode dok nisam dobila pravi dressing. Savršen za preliti po hrani ili kombinirati u salatama. Uživajte! 

hr Sat Apr 21 2018 15:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5adaef602af47fb68d8b4569/80
Foto: PIXABAY

Predstavljen priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’

U Gradskoj knjižnici Sinj splitski pravnik Marlon Macanović jučer, 20. travnja predstavio je svoj motivacijsko – pravni priručnik ‘Kako pronaći posao i pobijediti nezaposlenost?’.

Autor knjige i sam je prošao kroz dugotrajni period nezaposlenosti, nešto više od dvije godine, pa je koristeći vlastita iskustva i znanja prikazao brojne načine za pronalazak zaposlenja te pojasnio metode za osiguranje nužne egzistencije tijekom perioda nezaposlenosti, piše ferata.hr

"U knjizi sam objavio koje su metode nužne za osiguranje egzistencije tijekom tog perioda nezaposlenosti. Ja sam pokazao opseg prava obveza radnika za vrijeme trajanja nezaposlenosti i sve one stvari na koje treba paziti (otkazni rok, javne natječaje, molbe, životopise…). Pojasnio sam kako osnovati vlastitu firmu ili obrt, ako osoba ide putem samozaposlenja te ukazao na neke mjere koje daje Hrvatski zavod za zapošljvanje", kazao nam je Marlon Macanović.

Ovaj priručnik je, kaže, pisao oko 3 mjeseca.

"Svjesno sam išao na jedan mali format. Knjiga ima 50 stranica jer sam htio da bude brza, protočna i da ljudi imaju informacije na jednom mjestu."

hr Sat Apr 21 2018 09:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .