Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a5db19db9e03eb64e8b456d/80
Foto: Pixabay

Evo što trebate znati o novom porezu ukoliko kupujete preko interneta

Hoće li vam se digitalni shopping u Kini i drugim zemljama izvan Europske unije isplatiti i nakon ukidanja oslobođenja plaćanja poreza na mala dobra? Ostaje za vidjeti

Europska unija iduće godine planira ukinuti oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost za pakete male vrijednosti (do 22 eura, odnosno oko 160 kuna) kupljene izvan njenih granica.

Dio je to porezne reforme koja bi trebala biti dovršena do 2012. godine i u proračune država članica donijeti oko milijardu eura više nego dosad, a e-trgovcima oko pet milijardi eura uštede. 

Iznos nije mali - prihodi hrvatskog proračuna za ovu godinu trebali bi biti nešto veći od 17 milijardi eura - ali niti naročito veliki uzme li se u obzir kako je vrijednost e-trgovine u Uniji procijenjena na više od 600 milijardi eura. 

Hrvatska, kao članica Unije, morat će također provesti tu odluku. Što to konkretno znači za vas? Pa, ako ste među razmjerno malim brojem ljudi koji kod nas redovno ili često nešto naručuju iz Kine i drugih zemalja, očekujte poskupljenje za bar 25 posto, koliko kod nas iznosi stopa PDV-a (bar dok premijer Andrej Plenković ne ispuni obećanje i smanji ju).


Moguće značajno povećanje cijena

Tako će proizvodi koji su koštali 100 kuna koštati barem 125, a za one koji su koštali 160 morat ćete izdvojiti 200 kn. 

Kažemo 'barem' zato što treba pričekati ne bi li vidjeli ne samo kako će to biti regulirano kod nas (hoće li, recimo, ostati na snazi oslobođenje od plaćanja carina za dobra male vrijednosti), već i kakva će praksa biti. Samo naplaćivanje carine moglo bi poskupiti te proizvode minimalno za dodatnih 60 kuna, što bi cijenu proizvoda iz navedenih primjera sa sto diglo na blizu dvjesto, odnosno 260 kn.

'Trenutna regulacija omogućuje manipuliranje vrijednošću pošiljki pa se nerijetko događa da se pošiljke skuplje od 160 kn označavaju jeftinijima kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a. 

Tako smo imali situaciju u Sloveniji da je Pošta Slovenije zbog sumnji u naznačene vrijednosti paketa pristiglih iz trećih zemalja provjerila više od 80 tisuća pošiljki i otkrila da je na 58 posto njih bila naznačena manja vrijednost od stvarne, a sve kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a', rekao je tportalu Darko Dujič,  izvršni direktor tvrtke Ceneje.

Cijeli članak pročitajte ovdje.



Facebook komentari

hr Sat Jan 27 2018 18:33:19 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5907772fb4739834688b462b/80

Što kažu znanstvenici o tome koliko nam vode dnevno treba

Za one kojima je muka popiti preporučenih osam čaša vode dnevno, znanstvenici imaju dobru vijest - ne vrijedi isto pravilo za sve.

Po stručnjacima je 'osluškivanje' vlastita organizma najbolji način da se utvrdi kada nam je dosta vode. 

To zvuči dosta neodređeno, ali znanstvenici s australskog sveučilišta Monash utvrdili su da je ljudima, u trenutku kad je organizmu tekućine dosta, vodu teško gutati. 

Dakle, 'osluškujte' vlastito grlo. 

"Potrebno je raditi ono što vaš organizam traži - pijte vodu kad ste žedni, a ne po utvrđenom rasporedu", kaže Michael Farrell, glavni autor studije objavljene u časopisu  Proceedings of the National Academy of Sciences.

Farrell i njegovi kolege zatražili su od 20 sudionika istraživanja da piju vodu u dvije situacije, nakon naporna vježbanja, kad su bili žedni i poslije, kad su vodu morali piti 'na silu'. 

U drugom su slučaju morali uložiti triput više napora da popiju zadanu količinu vode - što je bio jasan znak da tijelo regulira pretjeranu konzumaciju na način da je fizički otežava.  

Odnosno, objašnjava Farrell, refleks gutanja postaje sputan nakon što je popijena dovoljna količina vode. 

Dakle, kad je posrijedi mit o osam čaša vode na dan, dobra je ideja ostati hidriran, ali pritom treba slušati vlastito tijelo.

Treba istaknuti i da previše vode može biti pogubno. Prekomjeran unos tekućine može dovesti do hiponatremije, odnosno oticanja stanica tijela, što posljedično dovodi do grčeva, mučnine, povraćanja, gubitka svijesti, a u ekstremnim slučajevima i do smrti. 

Facebook komentari

hr Thu Feb 22 2018 11:19:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8e90c42af47f97068b46eb/80
Foto: Instagram

Pipi djevojka se odvažila na nešto novo: Prva tetovaža Ane Sasso

Predivna missica odlučila se ukrasiti svoje tijelo prvom tetovažom...
Ana Sasso istetovirala je na svojoj podlaktici riječi faith, hope i love, kao i jedno srce. Riječ je o njenoj prvoj tetovaži, a sve je podijelila sa svojim pratiteljima na Instragramu. 

Bivšu miss Jugoslavije i popularnu Pipi djevojku rijetko se može vidjeti u javnosti, no svoje obožavatelje tu i tamo obraduje objavama na društvenim mrežama. Missica koja se titulom okitila prije 35 godina, i danas izgleda zanosno, baš kao i u danima najveće slave. 


Facebook komentari

hr Thu Feb 22 2018 10:44:44 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a8e7cac2af47fcc068b46d4/80

Znate li koja je najprljavija stvar u vašoj kući (a nije wc školjka)?

Kao društvo opsjednuti smo čistoćom. Brišemo sve površine u našem domu antibakterijskim sredstvima možda i više nego bismo trebali.

No, obavljamo li svo to čišćenje na pravi način i je li naš dom zbog toga doista sigurniji?

U nekim slučajevima, oprez je zaista prijeko potreban kao, na primjer, kod rukovanja sirovim mesom. Naime, treba biti oprezan da se eventualne štetne bakterije ne bi raširile po čitavom prostoru. Zbog toga bi trebalo preispitati i staru naviku pranja kokoši prije nego je se stavi u lonac na kuhanje, piše BBC, prenosi Jutarnji list.

Budite zato pažljivi sa sirovim mesom i ne perite piletinu. No što je s ostalim površinama u kući? Koliko dobro njih čistimo?

Bacanje novca?

Da bi se dobio odgovor na to pitanje, tim BBC-jeve emisije 'Trust me, I'm a Doctor' regrutirao je tri obitelji i dao im pomičnu kuhinjsku radnu plohu.

Na početku su si sudionici morali temeljito površinu plohe prebrisati antibakterijskim maramicama, nakon čega su se plohama mogli normalno služiti kao što to obično rade u svojim kuhinjama. Poanta je bila vidjeti koliko će dugo plohe ostati čiste i bez bakterija.

Na analizu u laboratorij su poslani brisevi ploha iz raznih etapa njihovog korištenja.

'Prvi bris uzet je oko sat vremena nakon početka korištenja ploha i već tada je moguće vidjeti dokaze o razvoju bakterija i gljivica', rekla je mikrobiologinja Lynn Dover.

Drugim riječima, mikroorganizmi se na radnoj površini pojavljuju odmah nakon čišćenja antibakterijskim sredstvom.

'Uzorak uzet nakon 12 sati pokazuje dramatičan porast u broju bakterija i različitih vrsta plijesni.'

Zaključak je da kupovinom i korištenjem antibakterijskih sredstava vjerojatno uzalud bacate novac i vrijeme jer ne samo da će bakterije i gljivice ponovno doći, već su neke od njih potpuno bezopasne, a druge čak i vrlo korisne za održavanje zdravlja.

Kvake i držači

U svoj toj brizi oko čistoće, često se usredotočujemo na radne površine, a zaboravljamo na neke druge dijelove kuhinje koji su možda i prljaviji.

Studija koju je proveo NSF International, uključivala je 22 obitelji koje su zamoljene da kroz period od 30 dana uzimaju briseve s kuhinjskih površina, mobitela, kvaka na vratima i sličnih mjesta kako bi se mogla napraviti analiza koja bi pokazala koja su mjesta najzagađenija koliformnim bakterijama (uključujući i E. Coli). Ironično, najviše takvih bakterija bilo je na pomagalima za čišćenje poput spužvi i krpa za brisanje posuđa.

Čak 75 posto spužvi za pranje suđa bilo je kontaminirano koliformnim bakterijama. Osim njih, te su bakterije nađene i na drugim mjestima:

45 % kuhinjskih odvoda

32 % radnih površina

18 % dasaka za rezanje

Analizirane su i površine u kupaonici, a koliformne bakterije nađene su na 27 posto držača za četkice za zube i 9 posto ručkica ormara.

Iako većina koliformnih bakterija nije posebno opasna, njihovo prisustvo pokazatelj je generalnog onečišćenja i prisustva fekalnih bakterija.

Fekalne bakterije do kuhinje ne dolaze zbog kontakta s ljudskim izmetom, već preko sirovog mesa koje je često kontaminirano takvim bakterijama.

Najveći rasadnih bakterija su kuhinjske krpe koje su najpogodnije za njihovo razmnožavanje jer su najčešće vlažne i mokre.

Doktor Chuck Gerba, prosefor mikrobiologije na Sveučilištu Arizona, slaže se da su kuhinjske spužve i krpe među najprljavijim predmetima u svakom kućanstvu.

Njegova studija je pokazala da prosječna daska za wc ima oko 50 bakterija po četvronom inču (6,5 cm2), dok na istoj površini spužve ili kuhinjske krpe ima između milijun i deset milijuna bakterija.

Drugim riječima, vaša kuhinjske spužva je oko 200.000 puta prljavija od zahodske školjke.

Facebook komentari

hr Thu Feb 22 2018 09:59:31 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5904383bb47398fd5e8b462c/80

Razina stresa kod oca u trenutku začeća utječe na razvoj djetetovog mozga

Kako znanost napreduje tako je sve vidljivije da je začeće novog bića puno više od spajanja jajne stanice i spermija

Dosad se mislilo da je za razvoj djeteta u trbuhu ključno psihičko i fizičko stanje majke, njezin životni stil i prehrana, no prema najnovijim otkrićima, na razvoj bebe uvelike utječe i očevo psihičko stanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Maryland, predvođeni neuroznanstvenicom Tracy Bale, otkrili su da razina stresa kod oca utječe na razvoj mozga kod djeteta, piše Život i stil.

Naime, ako je otac u trenutku kada je začeo dijete bio pod stresom, to je utjecalo na kvalitetu njegove sperme, odnsno na RNA, genetski materijal koji pomaže odrediti koji će geni utjecati na razvoj mozga.

Ukoliko je otac pod stresom, na razvoj djetetovog mozga utjecat će geni koji će ga učiniti manje otpornim na nepovoljne uvjete iz okoliša, odnosno teže će se kroz život nositi sa stresom. Drugo istraživanje pokazalo je još jednu zanimljivu činjenicu.

Znanstvenici sa Sveučilišta Adelaide otkrili su da osim sperme i jajne stanice te ostalih dosad poznatih faktora, dijete oblikuje i sjemena tekućina te njezina interakcija sa ženskim spolnim organima. Kako znanost napreduje tako je sve vidljivije da je začeće novog bića puno više od spajanja jajne stanice i spermija. 

Facebook komentari

hr Thu Feb 22 2018 09:06:49 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .