Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5b2e51162af47f4a498b456c/80
Foto: Pixabay

Šest načina kako riješiti "višak" hrane u kuhinji, a da je ne bacite

Godišnje se u Hrvatskoj baci oko 380 tisuća tona hrane, a na razini Europe ta je brojka mnogo veća, čak 88 milijuna.
Godišnje se u Hrvatskoj baci oko 380 tisuća tona hrane, a na razini Europe ta je brojka mnogo veća, čak 88 milijuna. S obzirom na to da i u svakom kućanstvu pridonosimo ovim brojkama, postoje neke sitnice koje možemo učiniti da se te brojke smanje, piše Punkufer.

1. Pravilno skladištenje hrane

Mnogu hranu ne spremimo onako kako bi ju trebali pospremiti pa se brže pokvari. Primjerice, većinu voća treba tržati u hladnjaku. Jedino voće koje može bez problema stajati vani su banane, sve ostalo najbolje je staviti u frižider, osim ako ga nećete pojesti u roku od 2, 3 dana. A i banane treba držati podalje od ostalog voća jer će brže dozoriti odnosno istruliti.

Također, voće i povrće nemojte prati dok ga ne krenete jesti ili pripremati jer će vlaga ubrzati proces propadanja. Ali, povće očistite od zemlje i korijena. Meso i ribu ne moramo napominjati da držite u frižideru, osim ako su konzervirani.

No čak i u frižideru dobro je namirnice pospremiti u staklene posude u kojima će duže zadržati svježinu.

2. Iskoristite otpatke

Prije nego ih bacite u kompost, ako ga imate, neke stvari možete iskoristiti u kuhanju. Primjerice koru od luka, ostatke mrkve ili celera možete iskoristiti za temeljac u kojega ubacite i kosti koje trenutno imate. No, kosti nemojte kasnije bacati u kompost.

3. Ostaci ručka/večere

Možda niste ljubitelj ponavljanja jednog obroka dvaput u danu, ali bolje i to nego baciti sasvim ispravnu hranu, zar ne? Ono što vam ostane, možete si iskoristiti i za gablec idući dan, samo pravilno pospremite i pripazite da znate koje namirnice smijete zagrijavati, a koje ne. Primjerice, krumpir i gljive nije dobro podgrijavati, narezanu glavicu luka treba pospremiti u aluminijsku foliju i slično.

4. Zamrznite višak

Naravno, svi smo navikli na zamrznutu punjenu papriku i sarmu, no isto možete napraviti i s mnogim drugim jelima, a bit će ukusni kao i kada ste ih pripremili svježe.

5. Napravite domaći sirup od prezrelog voća

6. Donirajte

Naravno, nećete donirati ostatke ručka, ali ako ste primijetili da ste natrpali kuhinjske ormariće i špajzu s previše namirnica poput riže, tjestenine, brašna, suhih mahunarki i sličnih namirnica, donirajte lokalnim udrugama koje pomažu socijalno ugroženima.

hr Sun Aug 19 2018 13:57:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc73fa29111ca1558b4568/80
Foto: Pixabay

Mladi luk: Česti zdravstveni problemi koje zeleni dio rješava za tren

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka

Alternativna medicina mladi luk smatra nevjerojatno vrijednom i zdravom namirnicom koja djeluje na tijelo iznutra i izvana.

Osim što pomaže kod prehlade i snižavanja visokog krvnog tlaka, mladi luk ima protuupalna svojstva, te djeluje protiv gljivica, stresa i umora.

U nastavku provjerite koje to zdravstvene probleme brzo rješava zeleni dio mladog luka.

1. Upala grla

Izrežite stručak zelenog dijela na komadiće, dodajte mu malo naribanog đumbira i soli te sve zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu te zagrijte. Toplu kompresu umotajte u još jednu krpu ili ručnik te stavite na upaljeno područje.

2. Natečene noge

Stručak zelenog dijela mladog luka kuhajte nekoliko minuta. Blenderom ga izmiksajte (ako treba dodajte vrlo malo vode), dok se smjesa ne pretvori u pastu. Tom pastom namažite natečene dijelove nogu.

3. Odčepljivanje nosa

Zgnječite malo zelenog dijela mladog luka i njegovim sokom natopite komad vate ili dvije blazinice. Takvu mokru kompresu stavite na nos i područje sinusa. Luk će aktivirati sluznicu i odčepiti dišne kanale. - piše Zadovoljna

hr Sun Apr 21 2019 16:09:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc3f5929111c3b558b4572/80
Foto: PIXABAY

Instagram testira novu opciju koja bi mogla biti pogubna za karijere influencera

Instagram bi mogao uvesti promjenu koja će mnoge influencere dovesti do ludila. Postoji mogućnost da u budućnosti broj lajkova koje je pojedina fotka dobila bude nedostupan publici.
Jane Manchun Wong, koja se bavi istraživanjem društvenih mreža, otkrila je da Instagram već testira ovu opciju i screenshotove objavila na Twitteru. 

"Želimo da se vaši pratitelji fokusiraju na sadržaj koji dijelite, a ne na količinu lajkova koje dobivate. Za vrijeme ovog testiranja samo će osoba koja je podijelila objavu moći vidjeti koliko je lajkova dobila", stoji u obavijesti.

Glasnogovornik Instagrama za The Verge je izjavio da opciju "u ovom trenu" ne testiraju, no da "traže način na koji bi se smanjio pritisak s korisnika". 

Bitno je napomenuti da Instagram i Facebook neprestano testiraju nove opcije, no da mnoge od njih nikad ne zažive, piše Index.hr

hr Sun Apr 21 2019 12:00:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cbc2bb329111c1e558b456b/80

Tri umaka od hrena koja se savršeno slažu sa šunkom

Hren je nezaobilazni dodatak blagdanskih stolova. Najčešće se od njega rade umaci koji sjajno idu i uz tradicionalnu uskrsnu šunku. U nastavku pronađite recepte za tri varijante umaka od hrena.

1. KLASIČNI UMAK OD HRENA

- 8 dag hrena
- 2 dcl bistre mesne juhe (pileće, goveđe ili druge, a možete koristiti i bistru povrtnu juhu)
- malo soli

Ogulite hren i naribajte ga na sitno. Budite oprezni prilikom ribanja jer će hren uzrokovati suzenje očiju. Zagrijte juhu ili temeljac do vrenja pa s time prelijte hren. Posolite i pustite da se ohladi.

2. UMAK OD HRENA S VRHNJEM

- 5 dag ribanog hrena
- 2 dcl kiselog vrhnja
- malo soli i papra
- 2 velike žlice limunovog soka ili octa

Oguljeni i naribani hren pomiješajte s vrhnjem. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu te na kraju umiješajte limunov sok ili ocat, ovisno o tome koji okus više volite.

3. UMAK OD HRENA S JABUKOM

- 8 dag hrena
- 1.5 dcl bistre mesne juhe (ili povrtne)
- 1 srednja jabuka
- sol
- 1 mala žlica octa

Hren ogulite i naribajte pa ga prelijte vrelom juhom. Kada se ohladi, dodajte naribanu jabuku, sol i ocat pa promiješajte, piše zadovoljna.hr

hr Sun Apr 21 2019 10:37:20 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f31ab4b47398562c8b45be/80

Zašto se mijenja datum Uskrsa?

Na Uskrs se obilježava Kristovo uskrsnuće, kao i njegova pobjeda nad smrću i grijehom.
Nekada se u Crkvi Uskrs nije slavio u svim krajevima podjednako, ali uvijek je bio u svezi sa židovskom Pashom.

Isus je proslavio posljednju večeru, proživio svoju muku i smrt i uskrsnuće za vrijeme toga židovskoga blagdana koji se slavio 14. dana mjeseca Nisana. 

Nisan je sedmi mjesec židovskog kalendara, a odgovara našem početku proljeća, odnosno ožujku i travnju.

Prema pravilu Katoličke crkve datum Uskrsa se određuje kao prva nedjelja nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja pa je zato Uskrs pomični blagdan.

hr Sun Apr 21 2019 08:44:51 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .