Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5a76cee19e3133ac008b46d3/80
Foto: PIXABAY

Novosti za građane bez dopunskog osiguranja: Uskoro će se naplaćivati svaki odlazak kod liječnika

Oni koji liječniku idu bez dopunskog osigurana morat će plaćati više. Prema novoj odluci HZZO-a, za liječničke usluge morat će se odvajati više od 10 kuna, koliko se sada plaća prilikom prvog i kontrolnog pregleda.

Do sada se za dolazak kod liječnika jedan dan, popraćen vađenjem krvi drugi dan i dolaskom po nalaze treći dan, plaćalo 10 kuna. Prema novoj odluci HZZO-a, od 8. veljače će se svaki zasebni dolazak plaćati 10 kuna, to jest za prethodno spomenuti proces pacijenti će morati izdvojiti 30 kuna, piše dnevnik.hr

"Nismo sretni s time s obzirom da će se medicinske sestre morati više baviti administracijom, a manje medicinom", rekao je Vikica Krolo iz Udruge obiteljskih liječnika.

U HZZO-a su sve pojasnili na primjeru.

"Doktor će pacijentu prilikom jednog posjeta skinuti šavove. Pacijent koji nema dopunsko osiguranje platit će 10 kn ukupno sudjelovanja. Ako se pacijent tijekom dana vrati svojem doktoru jer je zaostao konac ili rana krvari, pacijent neće plaćati. (...)Ako se pacijent, međutim, tijekom dana vrati u ordinaciju svojeg doktora zbog drugog razloga npr. grlobolje pa doktor obavi prvi pregled, pacijent bez dopunskog osiguranja platit će sudjelovanje od 10 kn za taj dolazak zbog drugog razloga", stoji u odgovoru HZZO-a.

Naplaćivat će se i konzultacije

U udruzi pacijenata kažu da će se na odluku žaliti.

"Bilo kakve izmjene koje se događaju moraju biti vezane za promjenu zakona i svaka naplata bi bila zapravo naplata koja se ne smije dogoditi", rekla je mr. sc. Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Liječnici kažu da će se nova odluka primjenjivati i za konzultacije, to jest da će se i one naplaćivati 10 kuna.

"To spada u opis posla primarne zdravstvene zaštite. Liječnici su dostupni pacijentima koji su ih upravo za to izabrali. Kada pacijent nazove liječnika, on mu je dužan javiti se na telefon ili e-mail", rekla je mr. sc. Karačić.

Telefonske konzultacije će, kažu u HZZO-u, i dalje biti besplatne. No, za one u četiri oka pacijent bez dopunskog će ipak morati posegnuti u novčanik.

hr Sun Feb 04 2018 10:14:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5be1ae320e4938e1048b456f/80
Foto: PIXABAY

Split parking poziva stanovnike Spinuta na javnu tribinu o parkingu u njihovom kotaru

Gradska tvrtka Split parking u suradnji s gradskim kotarom Spinut organizira javnu tribinu na temu prometa u mirovanju na području Spinuta. Tribina će se održati u srijedu, 23. siječnja s početkom u 17:30 sati u prostorijama kotara Spinut (Matoševa 29).
Na tribini će biti predstavljeni rezultati analize postojećih i potencijalnih parkirnih kapaciteta, procjena broja vozila u kotaru, kao i podaci o zauzetosti parkirnih mjesta prikupljeni putem postavljenih senzora i aplikacije Split parking. Također, predstavnici splitskog komunalnog poduzeća prikazat će i rezultate provedene terenske ankete sa stanovnicima Spinuta na temu parkinga u tom kotaru.

Cilj ove tribine je pronaći moguća rješenja koja će olakšati problem nedostatka parkirnih mjesta koji je u ovom kotaru posebno izražen. U Splitu ima 92.000 registriranih vozila te oko 25.000 legalnih parkirnih mjesta, a 7000 je pod naplatom i ovo je izazov koji se odnosi na cijeli grad, no u svakom kotaru postoje specifične situacije i problemi s kojima su najbolje upoznati upravo stanari. 

- Pozivamo zato stanovnike Spinuta da prisustvuju tribini i poslušaju rezultate, postave pitanja, ali i daju svoje prijedloge kako bismo zajedno pronašli najoptimalnije rješenje za njihov kotar. Tribina je već održana u kotaru Bačvice s pozitivnim reakcijama stanara, sada je na redu Spinut, a biti će održane i u ostalim kotarevima o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena - poručuju iz Split parkinga.


hr Tue Jan 22 2019 10:02:18 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58167f521eea8fb08b8b4581/80
Foto: wiseGEEK

Mještani Sućurja napokon imaju liječnicu: Makedonka se jedina prijavila na natječaj

Nova je liječnica dio staža odradila u Makedoniji, a u Hrvatskoj je trebala polagati šest dodatnih ispita
Uz plaću se nudio i stan te godišnji bonus od 50.000 kuna, ali na natječaj se nitko nije javljao, stoga se troje liječnika iz Jelse svakodnevno izmjenjivalo u Sućurju.

Oko 300 pacijenata od ponedjeljka ima liječnicu, mladu Makedonku koja se javila na natječaj koji je otvoren ljetos i na koji se dosad jedino ona javila.

Nova je liječnica dio staža odradila u Makedoniji, a u Hrvatskoj je trebala polagati šest dodatnih ispita koje je položila, što je obvezno kako bi joj se priznala inozemna diploma.

- Ovo je prvi put u povijesti našeg županijskog Doma zdravlja da nam dolazi raditi netko tko nije iz Hrvatske. Kolegica je zadovoljila sve uvjete natječaja, položila je sve ispite, dobila je sve papire, od MUP-a višekratno tražene suglasnosti i danas joj je prvi radni dan. Napokon da u Sućurju pacijenti opet imaju svog liječnika za stalno", rekao ravnatelj Dragomir Petric.
hr Tue Jan 22 2019 09:04:45 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58335be41eea8f70da8b4599/80
Foto: FB

Nacional: Tolušića se htjelo uništiti montiranim fotografijama s prostitutkom i kokainom

SOA je provjerom utvrdila da su fotografije lažnjaci

Kokain i kurva trebali su poslužiti za kompromitaciju Tomislava Tolušića, ministra poljiprivrede i potpredsjednika Vlade, piše novi Nacional koji donosi i navodne falsificirane fotografije ministra s prostitutkom. 

Tjednik tvrdi da se željelo politički uništiti potpredsjednika Vlade te tako izazvati potres u Banskim tvorima. U ovom pokušaju obračuna, Tolušić se, piše Nacional, našao na meti izuzetno sofisticiranih kriminalaca koji su u kompleksnoj operaciji planirali u medijski prostor plasirati eksplozivne, ali falsificirane fotografije. 

Nacionalu su sporne fotografije s prostitutkom dostavljene prije nekoliko dana od nepoznatog pošiljatelja, kako piše tjednik. Za fotografije je doznala i SOA koja je o tome informirala i premijera Andreja Plenkovića. Nakon dva dana analize agenti SOA-e su utvrdili kako je riječ o falsifikatu, navodi Nacional čija difitalna forenzika ipak nije utvrdila da je riječ o lažnjacima, piše vijesti.hr

hr Tue Jan 22 2019 08:54:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/590ae303b47398de708b45c8/80
Foto: Pixabay

Sva goriva na benzinskim postajama od danas su skuplja, jeftiniji jedino autoplin

Prosječna cijena dizela je 9,51 kunu, a prosječna cijena benzina od utorka je 9,43 kune.

Od utorka su na benzinskim postajama u Hrvatskoj više cijene goriva.

Prema cijenama objavljenima na internetskoj stranici Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena dizela je 9,51 kunu, dok je prije tjedan dana bila za 10 lipa niža.

Prosječna cijena benzina od utorka je 9,43 kune, za razliku od prošlog tjedna kada je cijena litre iznosila 9,39 kuna.

Poskupjelo je i plinsko ulje pa je cijena po litri od ovog utorka 5,12 kuna. Jeftiniji je jedino autoplin i to za lipu - prošlog tjedna prosječna cijena iznosila je 4,32 kune, a od danas je 4,32 kune, piše dnevnik.hr

hr Tue Jan 22 2019 08:39:14 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .