Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5cb3716229111ce6498b456b/80
Foto: TZ

Nakon sira i janjetine, Pažani zaštitili i sol

Iznimno bogata mineralima, fine strukture i bez teških metala paška je sol među najboljima na svijetu

Nakon paškog sira i paške janjetine Pažani su uspjeli oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla zaštititi i svoju poznatu sol.

Iznimno bogata mineralima, fine strukture i bez teških metala paška je sol među najboljima na svijetu.

Od 9. stoljeća proizvodi se sol u Paškom zaljevu, sol koja sada nosi i Europsku oznaku izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla koja potrošaču jamči da kupuje autentičan i kontroliran proizvod, priznate kvalitete i lokalnog podrijetla.

''Specifičnost paške soli je da je sitne granulacije, da je iznimno bijele boje, da je upravo zbog tog završnog načina proizvodnje se može sačuvati njena kvaliteta da nema utjecaja vanjskih. Udio minerala u samoj soli je nešto veći u odnosu na ostale soli'', objašnjava Kristina Želehovski Musa, rukovoditeljica kontrole kvalitete Solane Pag.

Kombinira se tradicionalna i moderna industrijska proizvodnja. Iz salamure, odnosno guste morske vode iz koje je već isparilo 90 posto tekućine, upumpavanjem pare u kristalizere isparava ostatak vode i ostaje sol.

Sol proizvedena u ljeto 2018. godine čuva se u rinfuznom skladištu, a onda će se dalje pakirati i distribuirati na tržište

U Paškoj solani radi se cijelu godinu. ''U tri smjene proizvede se 140 do 150 tona soli. U ovom našem skladištu svaka ova greda iznosi 1.000 tona, ima ih 13. Dakle, skladište bude puno od početka do kraja'', kaže Ante Redić, bravar u industrijskoj kristalizaciji Solane Pag.

Lani je proizvedeno 16.300 tona Paške soli i 1.680 kilograma solnog cvijeta, kristalića koji se ručno beru s površine salamure

''Sol koja se proizvodi dolazi direktno u silose, apsolutno nema nikakvog doticaja (ljudskog) s tom soli. Iz silosa ide direktno u naše dozatore. Direktno iz dozatora u kutijice'', objašnjava Edi Babačić, poslovođa na pakiranju soli Solane Pag.

Zbog dna Paškog zaljeva bogatog školjkama koje su prirodni pročistači mora, morska voda ima vrlo niske vrijednosti teških metala,  znatno niže od prosječnih vrijednosti za Sredozemno more, pa paškoj soli malo koja može konkurirati, piše vijesti.hr

hr Sun Apr 14 2019 19:44:18 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5842e61e1eea8f1b118b46b8/80
Foto: Facebook

Policija upozorava: "Širi se nova e-mail prevara, ne nasjedajte!"

U posljednjih se nekoliko dana javljaju građani koji su na sv oje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte

Policija je ponovno odaslala upozorenje svim građanima oko potencijalnih internetskih prijevara koje ovih dana kruže. 

Kako ističu, u posljednjih se nekoliko dana javljaju građani koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže određeni iznos u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili. - prenosi Zimo

- Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke, te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. - ističu iz policije.

Također, u elektronske sandučiće građana često dolaze poruke s lažne Microsoft domene u kojima se traži da na lažnoj Microsoftovoj stranici unesu svoje korisničko ime i obnove svoju lozinku. U konkretnom slučaju radi se o pokušaju krađe osobnih podataka te počinitelji na ovaj način mogu preuzeti kontrolu nad elektroničkom poštom žrtve.

- Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke. - savjetuju iz policije.

hr Wed Apr 24 2019 14:45:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/588f07b73387e607008b45ba/80
Foto: DalmacijaNews

Split: Požar u podrumskom stanu u Matoševoj ulici, stanari evakuirani

Na teren su izašli vatrogasci JPV-a i DVD-a s tri vatrogasna vozila i kola Hitne pomoći

Iza 12,30 sati izbio je požar u podrumskom stanu u centru Splita, u Matoševoj ulici 15. Na teren su izašli vatrogasci JPV-a i DVD-a s tri vatrogasna vozila i kola Hitne pomoći.

Kako doznajemo, stanari zgrade u kojoj je izbio požar su evakuirani te će biti vraćeni kada bude u potpunosti sigurno. 
hr Wed Apr 24 2019 14:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5cc0311629111c345a8b457d/80
Foto: Dalmacija News

Imotski: Kreće naplata ulaznica na jezera i tvrđavu Topanu

Cijene su nešto promijenjene u odnosu na prošle godine

Grad Imotski će od 01. svibnja započeti s naplatom ulaznica na jezera i tvrđavu Topanu. - javlja 

Cijene su nešto promijenjene u odnosu na prošle godine i sada iznose:

–  10 kn po osobi – grupno djeca

–  15 kn po osobi – djeca individualno

–  20 kn po osobi – grupno odrasli

–  30 kn po osobi – odrasli individualno

hr Wed Apr 24 2019 11:49:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bade7c8cb557a8ea08b4ee8/80
Foto: MUP

"Faktori rizika": Policija provodi akciju u prometu

Cilj je prevencija prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama

Danas, od 13:00 do 17:00 sati na području PU splitsko-dalmatinske provest  će se akcija u prometu „Faktori rizika“, a sve u cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama.

 Aktivnosti policije tijekom  akcije biti će usmjerene na sankcioniranje najtežih prekršaja kao što su vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Sve sudionike u prometu podsjećamo na obvezu poštivanja odredbi zakona o sigurnosti prometa na cestama, te ih pozivamo da odgovornim ponašanjem doprinesu povećanju razine sigurnosti u cestovnom prometu.

hr Wed Apr 24 2019 10:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .