U Tribunju ulovljena najotrovnija riba na svijetu!

Napuhača ili fuga, najotrovnija riba riba na svijetu čiji je otrov, tetrodotoksin, 1250 puta snažniji od cijanida u petak je ponovno ulovljena u Tribunju. Ulovila ju je 9-godišnja djevojčica Marieta Bolanča. 

– Bila sam s tatom u ribolovu. Bacila sam udicu i kad sam izvukla ulov ugledala sam tu čudnu ribu. Brzo sam pozvala tatu i on mi je rekao o čemu se radi. To je najotrovnija riba na svijetu – kaže hrabra Marieta. 

Iako zna otrov ove ribe može izazvati paralizu i smrt, nije se uplašila. Istu ribu, naime, prije nekoliko godina ulovili su njen brat Lovre i sestra Filipa, tako da ovdje svi znaju da može biti opasna samo ako se pojede. I to ako je nestručno pripremljena.

Ipak, za svaki slučaj s udice ju je skinuo tata Filip Bolanča.

– Iako joj Jadransko more nije prirodno stanište, izgleda da se naselila u blizini Tribunja. U Japanu je ova riba, odnosno njeni fileti, iznimno popularna i skupa delikatesa, pa bi to trebali iskoristiti u promotivne svrhe – kaže tata Filip za 24sata.

Srebrenopruga napuhača (lat. Lagocephalus sceleratus) poznata i pod nazivom riba fugu potječe iz indopacifičkih voda, a do Jadrana je stigla preko Sueskog kanala. Dosad je uglavnom viđena i lovljena u južnim dijelovima Jadrana. Njezin otrov, tetrodotoksin, može biti opasan ako se riba nestručno priprema.

Ipak, fugu je u Japanu skupi specijalitet kojeg pripremaju posebno obučeni kuhari. 

Tata Filip Bolanča o neobičnom ulovu je obavijestio Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

– Ova je riba puno manja nego ona koju su ulovila djeca prije nekoliko godina, ali je živa i valjda će poslužiti da se nešto nauči – kaže Bolanča.  

POSLJEDNJE DODANO: