Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5db4867829111c68cb8b456f/80

Rožata bez pečenja: Hit-recept koji je osvojio internet

Vanilija i karamel tajna su neodoljive mirisne kreme koju prema želji možete "začiniti" i pokojim zrncem nara ili kompotom od jabuka...

Karamel i krema od jaja provjerena su kombinacija za brojna jela oko svijeta. Crème caramel, flan ili rožata samo su neke od varijacija, a jedna od jednostavnijih zasigurno je japanski purin. Svilenkast i kremast desert dobiva se uz tek nekoliko sastojaka i bez egzotičnih dodataka - baš kao i naša rožata.

Ulijevanjem toplog mlijeka jaja će se termički obraditi tako da nema potrebe za pečnjem, ali imajte na umu da je potrebno i ponešto strpljenja da se ne bi zgrušala, piše punkufer.hr

Sastojci za purin:

Karamel:

140 g šećera
30 ml vode
30 ml vruće vode

Krema:

10 g želatine
60 ml vode
4 velika žumanjka
80 g šećera
400 ml mlijeka
120 ml vrhnja za šlag
2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Zakuhajte vodu. Pomiješajte šećer i 30 ml hladne vode u posudi i nakon što počne mijenjati boju u zlatno smeđu lagano protresite posudu. Nakon otprilike šest minuta karamel bi trebao imati boju poput tamnijeg meda. Prebacite posudu na drvenu dasku prekrivenu vlažnom krpom pa pažljivo dodajte 30 ml vruće vode kako karamel ne bi bio previše gust. Lagano protresite posudu. Imajte na umu da bi moglo prskati pa možete navući kuhinjske rukavice.

2. Pripremite 8 posudica pa ih stavite u posudu s vrućom vodom. Zagrijte u toploj vodi kako se karamel ne bi previše stvrdnuo. Ulijte u svaku karamela.

3. Narežite 4 listića želatine u trake od oko centimetra. Stavite ih u posudu pa dodajte 60 ml hladne vode i ostavite oko 5, 6 minuta. Koristite li želatinu u prahu pomiješajte 10 grama praha s 60 ml vode i ostavite minutu pa zagrijte u mikrovalnoj na oko 30-40 sekundi i promiješajte. Listiće želatine zagrijte na pari da se otope.

4. U velikoj posudi pomiješajte žumanjke i šećer. Zagrijte 200 ml mlijeka dok ne bude toplo na dodir, ali ne i kipuće pa ga polako dodajte jajima neprestano miješajući. Zatim mješavinu s jajima prebacite na laganu vatru i neprestano miješajući zagrijte dok se ne počnu pojavljivati posve mali mjehurići, odnosno do temperature od 70°C. Dodajte želatinu pa maknite s vatre.

5. Procijedite smjesu pa dodajte ostatak mlijeka (200 ml), vrhnje za šlag i vaniliju pa promiješajte. Podijelite kremu u osam posudica. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći. 


hr Sat Oct 26 2019 19:46:46 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed4d49c6f2ab86a4b8b4699/80

JUBILARNI SPLITSKI FESTIVAL Provjerite tko će pjevati početkom srpnja na Prokurativama

Uz večer novih skladbi na programu će biti i retrospektivna večer.
Poznate su pjesme i izvođači Splitskog festivala 2020. koji će se održati početkom srpnja na splitskim Prokurativama. Na ovogodišnjoj jubilarnoj 60. glazbenoj manifestaciji, uz večer novih skladbi na programu će biti i retrospektivna večer.

Na Večeri novih skladbi Festivala zabavne glazbe Split zapjevat će, kao i obično, neka od najvećih imena glazbene scene, a priliku za osjetiti čari jedne od najljepših pozornica dobili su i mladi glazbenici i autori pred kojima je zasigurno uspješna karijera. 

Umjetnički žiri u sastavu, Eduard Gracin, voditelj glazbene redakcije Radio Splita, Katarina Perišić, voditeljica glazbene redakcije Radio Dalmacije, profesor Nenad Šiškov, skladatelj, producent i aranžer, profesor Jasminko Šetka te skladatelj i direktor Splitskog festivala Tomislav Mrduljaš, s obzirom na broj pristiglih pjesama, imao je veliku odgovornost za izabrati 22. 

1. BUDI ČOVJEK (Robert Grubišić-Robert Pilepić) IBRICA
2. ČAROBNA STVAR (Neno Belan-Alka Vuica) NENO BELAN & ZORANA KAČIĆ ČATIPOVIĆ 
3. DOĐI, UZMI DUŠU (Marko Kutlić-Aleksandar Čubrilo) ADRIANA  
4. DUGO NISAM BIO MLAD (Goran Karan) GORAN KARAN 
5. FALI MENI ONA (Pero Kozomara-Sanja Tafra) JOLE
6. IDEM JUGU SVOM (Hari Rončević) HARI RONČEVIĆ 
7. IZDALO ME MORE (Filomena Puljiz/Josip Grgantov-Filomena Puljiz) FILOMENA 
8. KAD DUŠA BOLI (Mladen Grdović-Nenad Ninčević) MLADEN GRDOVIĆ
9. KAKO SAMO MATER ZNA (Tonći Huljić-Vjekoslava Huljić) LORENA
10. MAKA MAKA (Pero Kozomara-Lući Tukić) KLAPA RIŠPET
11. MENI TRIBA MIRNO MORE (Boris Oštrić) BORIS OŠTRIĆ & RIBARI 
12. NE ZAMIRI VILO (Tedi Spalato-Nenad Ninčević) TEDI SPALATO 
13. NEMA BOLJE (Ines Prajo-Arijana Kunštek) IVO PERKUŠIĆ
14. NIJE DOVOLJNO (Marko Matijević Sekul/Maja Kolarić/Boris Kolarić) ČIVRO
15. O TEBI OVISAN (Marko Tolja) MARKO TOLJA 
16. OSTAJEM TU (Vinko Barčot) TOMISLAV BRALIĆ & KLAPA INTRADE
17. PISMA SPLITA (Želimir Škarpona/Dalibor Musap-Nedo Zuban) TENORI DALMACIJE
18. PJEVA MI SE ALI NEMAM S KIM (Branimir Mihaljević-Nenad Ninčević) GIULIANO
19. SAMO MI SE JAVI (Fedor Boić-Nenad Ninčević) ALEN NIŽETIĆ  
20. SVE DO KRAJA (Jasminko Šetka-Ružana Kovač) KLAPA PRASKA
21. TO NE MOGU PODNIT (Darko Bakić) PETAR DRAGOJEVIĆ
22. VOLI ME GODINAMA (Marija Mirković) FRAJLE
hr Mon Jun 01 2020 12:12:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ed28c0e6f2ab8774b8b459a/80

From Hong Kong with love: Sretan Dan državnosti!

Popularni Kinez objavio je novi video u kojem još jednom iskazuje ljubav prema Hrvatskoj
Popularni “Imotski Kinez“ objavio je još jedan video u kojem pjeva našoj domovini, a ovom prigodom čestitao je i Dan državnosti. Video je objavila i Facebook stranica Imotski crnjaci, a obožavatelji su se uskoro javili s brojnim komentarima podrške i oduševljenja.

- Dajte čovjeku državljanstvo!“, “Veći domoljub od slučajnog predsjednika“, “Odmah ga na Pantovčak...“, 
samo su neki od brojnih komentara.

Kako zvuči izvedba pjesme Od stoljeća sedmog s kineskim naglaskom, poslušajte u videu.


hr Sat May 30 2020 18:38:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5bf26c480e4938f5198b4603/80
Foto: Wikipedija

Čak pet hrvatskih otoka završilo na popisu uglednog portala Business Insider

Popis je portal objavio još 2018. godine, a svake ga godine 'osvježe' i nadopune voditelji turističkih agencija iz cijeloga svijeta i najpoznatiji svjetski putopisni blogeri.
U trenutku kada značajan dio Europe nakon uspješne borbe protiv korona virusa ponovno otvara svoje granice, portal Business Insider objavio je popis 100 otoka koje bi svi rado posjetili - a na njemu je i čak pet hrvatskih otoka.

Popis je portal objavio još 2018. godine, a svake ga godine 'osvježe' i nadopune voditelji turističkih agencija iz cijeloga svijeta i najpoznatiji svjetski putopisni blogeri. Evo kojih se pet bisera Jadrana ove godine našlo na listi Business Insidera:

Vis

Vis je bio zbog svog strateškog položaja sve do kraja 1980-ih bio zatvoren za gotovo sve posjetitelje, posebno za strance, pa se turizam nije razvio. Nakon osamostaljenja Hrvatske, turizam se počeo razvijati, a Vis je danas među najpopularnijim otočnim odredištima u Hrvatskoj, dijelom i zbog toga što se tek nedavno počeo razvijati pa je na taj način sačuvao svoj izvorni šarm i ljepotu, netaknutu od moderne turističke industrije.

- Na otoku nema ni kampova za turiste jer je sve do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća Vis bio vojna baza, napisao je Renee Sundgren iz Topdeck Travela.

- Kako se otok polako počeo otvarati, stranci iz cijelog svijeta na Vis su počeli dolaziti uživati u autentičnom ambijentu, kulturi i kulinarskom delicijama. Svatko tko traži mir, pronaći će ga na predivnim plažama Visa i njihovim skrivenim uvalama, dodao je.

Šolta

- Na Šoltu ćete se zaputiti kako bi osjetili tradicionalni otočni život i pobjegli od gužve, rekla je glasnogovornica internetskog portala za uspostavljanje cijena TravelSupermarket Emma Grimster.

- Na ovaj se brdoviti otok strmih obala i rustikalnih sela može doći trajektom iz Splita. Šolta je poznata po medu od divljeg ružmarina i maslinovom ulju koje se pravi od plodova više od tisuću godina starih stabala masline. Svi koji dođu na otok mogu biti probati lokalnu kuhinju, dodala je.

Mljet

- Mljet je najistočniji veći otok u Dalmaciji i jedan od najzavodljivijih jadranskih otoka, rekao je direktor tvrtke müvTravel Michel Karam.

- Uspostava nacionalnog parka otok je učinilo atraktivnijim, ali ni od tad na Mljetu nema gužve. Posjetitelji uglavnom gravitiraju ka turističkoj enklavi oko Pomene, a ostatak otoka praktički je netaknut i nudi dozu mira koja stvarno oduzima dah, dodao je.

Brač

- Hvar i Vis su jako lijepi, ali jako su popularni među turistima. Ako tražite nešto malo mirnije, ja bih vam definitivno preporučio Brač, rekao je izvršni direktor KAYAK Europe John-Lee Saez.

- Malo je jeftiniji od Hvara i pokazuje prirodnu ljepotu Hrvatske. Uživat ćete na bijelim kamenim plažama i u autentičnoj hrvatskoj kulturi. Ako radite turneju po otocima, morate ga posjetiti, kaže on.

Hvar

- Poput većine dalmatinskih otoka i Hvar ima idilično plavetnilo i pješčane plaže, r ekao je Leon Sicilliano, video producent u Business Insideru i Insideru.

- Preporučio bih vam da unajmite moped i s njim pokušate obići nepristupačne plaže i zabaviti se. Sam grad Hvar noću je jako veseo i živ, svježu ribu možete naći mnogim restoranima, a i lokalni kafići imaju dobru ponudu, pišu 24 sata.

hr Fri May 29 2020 14:08:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5ebdc84e6f2ab8fb298b458e/80

Provedite ovaj vikend u restoranu Rus u Žrnovnici uz odličnu spizu i povoljne cijene!

Restoran nudi i usluge cateringa
Ovaj vikend u restoranu Rus možete uživati u domaćim specijalitetima i ugodnoj atmosferi s vašim najmilijima.

Nude se domaći specijaliteti po povoljnim cijenama. Tako je na meniju divljač s njokama za 60 kuna, mesna plata za 100 kuna te pizza za samo 30 kuna.

Restoran Rus, smješten uz rijeku Žrnovnicu, mjesto je koje možete rezervirati i za domjenke, obiteljske svečanost, poput krštenja i svadbi. Također možete dogovoriti i catering! 

Dobra spiza je zagarantirana!
Rezervirajte svoje mjesto na broj 091 472 0080! Osoblje restorana Rus vas čeka!
hr Fri May 29 2020 10:44:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .