Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/546f65d21899428f7a000a21/80
Foto: Damir Krajač / CROPIX

Hanžeković: Nitko nema monopol na glupost

U Saboru je na dnevnom redu rasprava o HRT-u, odnosno o utjerivanju dugova od građana koji su dužni zbog RTV pristojbe. Radi se o Mostovom prijedlogu izmjena Zakona o Hrvatskoj radio televiziji, na temelju kojega bi HRT ubuduće sam trebao naplaćivati pristojbu građanima
Nikola Grmoja (Most) kazao je, među ostalim, da prijedlog o HRT-u nije usmjeren protiv svih odvjetnika, nego onih koji su "izgradili svoja carstva, pogotovo medijska", prozivajući vlasnika jednog takvog carstva, koji ujedno utjeruje ovrhe za HRT: "Posebno je jasno odakle dolaze udari na Most, dolaze pogotovo iz HANZA medije".

Marijan Hanžeković, vlasnik Hanza Medije, za N1 je komentirao Grmojine riječi:

- Nitko nema monopol na glupost - kazao je Hanžeković, "glupost je raširena, a Mostov je prijedlog protuustavan i ruši cijeli pravni sustav, ali s obzirom tko ga je radio - ne čudi me da tako izgleda".

- Ta grupa ljudi svojim niskim populizmom pokušava pridobiti ljude. U svim normalnim sustavima socijalni problemi se trebaju rješavati preko centara za socijalni rad, te ovaj pokušaj da se riješe preko ovršnog zakona, govori da oni nemaju pojma ni o reformama ni o pokušaju dizanja hrvatskog gospodarstva - kaže nam Hanžeković.

Komentirajući Grmojinu izjavu kako iz Hanza Medije stižu udari na Most, Hanžeković kaže: 

- To je glupost, ja ne vodim uređivačku politiku, ja sam samo vlasnik medija u kojima novinari slobodno pišu o onome što misle da je relevantno.

Facebook komentari

hr Tue Oct 18 2016 13:38:36 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580cfa651eea8f46758b468f/80
Foto: Dalmacija News

Šuma na Marjanu umire?

Brojni građani zabrinuti su da je na djelu uništavanje šume sa ciljem da se oslobodi prostor za gradnju novih objekata na Marjanu

Sušenje stabala alepskog bora na Marjanu koje je poprimilo zabrinjavajuće i nikad do sada evidentirane razmjere postalo je glavna tema u Splitu. Brojni građani zabrinuti su da je na djelu uništavanje šume sa ciljem da se oslobodi prostor za gradnju novih objekata na Marjanu - piše Index.

Koharević: Čekamo nalaz mjerodavne institucije, u ovom trenutku nitko ne može reći što se zbiva sa šumom na Marjanu

Direktor Park šume Marjan Robert Koharević ne želi komentirati prozivke, tek kaže da nije sklon vjerovati u takvu priču.

- Ne želim ništa komentirati i ulaziti u diskusije, čekamo nalaz mjerodavne institucije, a to je Hrvatski šumarski institut u Jastrebarskom. Danas, u ovom trenutku, nitko ne može reći što se zbiva sa šumom na Marjanu - kazao nam je večeras Koharević.

Od konca kolovoza osušilo se nekih 300 stabala alepskog bora na sjevernoj padini Marjana u dužini od nekih kilometar, od Lubinskog porta prema Spinutu i Varošu. Crta stabala koja su promijenila boju jasno je vidljiva. Prizor djeluje zlokobno, a nespokoj kod Splićana izaziva i nedoumica oko uzroka sušenja.

Dosadašnje analize nisu pokazale prisutnost parazita nematode, niti je ustanovljen drugi uzrok masovnog pomora stabala na Marjanu.

Srđan Marinić, tajnik Društva Marjan, već neko je vrijeme u vezi sa Milanom Arvayem, sudskim vještakom za šumarstvo, od kojeg su zatražili mišljenje o sušenju borova te utjecaju građevinskih radova koji se obavljaju na samoj granici Park šume u Puntarskoj ulici.

Arvay je nedavno izradio elaborat procjene stanja šume za potrebe projekta kojeg provodi Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u partnerstvu sa Društvom Marjan, Udrugom BIOM i Ekonomskim fakultetom u Splitu.

Marinić: Šuma se nije njegovala zadnjih 40 godina

Marinić podsjeća da su on i Duška Boban, kao članovi Društva Marjan, istupili iz Upravnog vijeća Park šume jer su ustanovili niz nepravilnosti oko održavanja šume te su o svemu obavijestili gradonačelnika Baldasara i vijećnike. Ništa se nije dogodilo pa su slučaj predali DORH-u.

- Vidjeli smo da ne valja, stabla umiru, mjere koje su se trebale provoditi nisu se provodile. Društvo Marjan je već nekoliko puta upozorilo da se na Marjanu ne provode mjere predviđene Programom gospodarenja. Samo se sjeklo, a nije sadilo. Šuma se nije njegovala zadnjih 40 godina - kazao je Marinić.

Kraj alepskog bora na Marjanu: "90-godišnja stabla počinju umirati"

Arvay se nije začudio posljednjim zbivanjima sa šumom na Marjanu.

- Ništa čudno. Imamo mnoštvo recentnih fotografija sa desecima gljiva na jednom stablu. To je znak da su stabla u slaboj fiziološkoj kondiciji i u fazi kada ih napadaju sekundarni štetnici. Šumar to prepoznaje kao početak kraja jedinke stabla. Treba otpočeti obnovu šume. Pustimo na stranu, stres ili palete - primarnog štetnika. Šumu i stabla treba osmatrati, šumom gospodariti, ovo se ne bi dogodilo da se šuma obnavljala. Mogućna životna starost alepskog bora je 150 godina, očito da sada 90-godišnja stabla počinju umirati. I to će vrlo brzo biti katastrofalno sušenje. Kod crnogoričnih stabala to se dešava u kratkom periodu. Bojim se da sada nema pomoći s bilo kakvom pravilnom dijagnozom za stabla Park šume Marjan. Sušenje je očito započelo, liječenje je trebalo početi prije. To liječenje se zove biološka obnova šuma - smatra Arvay.

Drži kako je problem što Park šuma Marjan nema podmladak. Cijeni da će nastavak vrste biti vrlo bolan i predlaže da se odmah krene u akciju. Obnova u prugama, krugovima, postupno, svake godine pet do 10 posto površine.

Radovi u Puntarskoj sigurno su imali negativan utjecaj na stabla na Marjanu

Arvay smatra i da su radovi u Puntarskoj ulici sigurno imali utjecaj na stabla na Marjanu. Dopušta da je moguć utjecaj i na udaljenost veću od 200 metara, i da se radi o utjecaju koji je apsolutno negativan, kako fizički tako i emocionalno.

- Njegov opstanak je vezan primarno za tlo u kojem se ukorjenjuje, iz kojeg se hrani i s kojim komunicira. Ako je tlo utjecano, uznemiravano, nestabilno, to sigurno ima negativan utjecaj na biljku, u ovom slučaju drvo - smatra Arvay. 

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 22:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/580e62251eea8fd67d8b458f/80
Foto: Wikipedija

Država prodala 1,91 posto dionica Sunčanog Hvara

U utorak, 25. listopada treba se održati i izvanredna skupština Sunčanog Hvara na kojoj se, prema pozivu objavljenom na Zagrebačkoj burzi, treba donijeti i odluka o povlačenju dionica te tvrtke sa Zag

Na javnoj dražbi na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak je prodano 1,91 posto dionica koje je država imala u Sunčanom Hvaru, a te su dionice prodane za ukupno oko 8,9 milijuna kuna, objavljeno je na Burzi - prenosi tportal.

Naime, spomenutih 1,91 posto dionica CERP je prodavao u tri paketa - dva su paketa bila s po 120.000 ili 0,62 posto dionica, a za svaki je početna cijena bila 2,88 milijuna kuna, dok se u trećem paketu prodavalo 130.213 dionica ili 0,67 posto dionica, s početnom cijenom od gotovo 3,13 milijuna kuna.

Sva su tri paketa prodana za početne cijene pa će od prodaje 1,91 posto dionica Sunčanog Hvara država dobiti ukupno oko 8,89 milijuna kuna. 

Prema izvješću Burze, dionice Sunčanog Hvara prodane su putem brokerske kuće Interkapital vrijednosni papiri. 

Po zadnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), država odnosno CERP u Sunčanom Hvaru je prije današnje prodaje na javnoj dražbi imala ukupno 2,08 posto dionica.

Većinski vlasnik Sunčanog Hvara je Prime Tourist Resorts (Cyprus), koji drži 90,14 posto dionica, dok Orco, bivši suvlasnik Sunčanog Hvara, ima 2,32 posto dionica. 

Prime Tourist Resorts (PTR) je početkom travnja ove godine sklopio ugovor o prijenosu 46,17 posto dionica Sunčanog Hvara, a nakon što su sklopili ugovor i s Orcom stekli su još 15,77 posto dionica te tada objavili da raspolažu s ukupno 61,95 posto dionica. PTR je u ljeto ove godine objavio i ponudu za preuzimanje preostalih dionica Sunčanog Hvara, a u toj je ponudi stekao daljnjih 30,51 posto dionica Sunčanog Hvara. 

Inače, u utorak, 25. listopada treba se održati i izvanredna skupština Sunčanog Hvara na kojoj se, prema pozivu objavljenom na Zagrebačkoj burzi, treba donijeti i odluka o povlačenju dionica te tvrtke sa Zagrebačke burze. 

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 21:34:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5809ba6f1eea8f0a718b4602/80
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

HDZ za izbore potrošio 3,16 milijuna kuna više nego je uprihodovao

Po dosad objavljenim izbornim troškovima, najviše je novca u izbornoj kampanji potrošio Most (2,2 milijuna)

 HDZ je u kampanji za prošle izvanredne parlamentarne izbore potrošio 3,16 milijuna kuna više nego je uprihodovao, stoji u HDZ-ovu Financijskom izvještaju o financiranju izborne promidžbe za izbore za zastupnike u Hrvatski sabor 11. rujna.

 HDZ je u ponedjeljak, sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, na svojim mrežnim stranicama objavio da su prihodi financiranja izborne promidžbe ukupno iznosili 10,409.165 kuna, od čega je 7,156.165 kuna bilo od donacija, a 3,253 milijuna iz vlastitih sredstava. Pritom je evidentirano 938 donacija od fizičkih i pravnih osoba. 

 Rashodi su iznosili 13.569.851 kuna i bili su za 2.016.354 kuna manji nego za prošle parlamentarne izbore u studenome 2015. godine. U HDZ-u navode kako će manjak prihoda od ukupno 3.160.685 kuna biti podmiren iz naknade troškova izborne promidžbe na ime osvojenih zastupničkih mandata.

 Inače, HDZ za sada prednjači po izbornim troškovima, dobivenim donacijama i ostvarenoj razlici između prihoda i manjka, no za konačan zaključak treba pričekati da svoja izvješća s rokom do srijede, 26. listopada u ponoć, javno objave i Narodna koalicija, Koalicija za premijera zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te koalicija Jedina opcija koju je vodio Živi zid.

 Po dosad objavljenim izbornim troškovima, najviše je novca u izbornoj kampanji potrošio Most (2,2 milijuna), a slijede IDS (965 tisuća kuna), koalicija HDSSB-a i Konzervativaca (840 tisuća), Laburisti (676 tisuća), SDSS (443 tisuće).

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 19:05:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5720e2380890d205028b459d/80
Foto: Miroslav Lelas

U srijedu u Spaladium Areni počinje 20. međunarodni sajam Saso

Ove godine na sajmu će nastupiti izlagači iz Slovenije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Srbije i Hrvatske, a predstavit će 620 različitih brendova

Ovogodišnji, 20. međunarodni sajam Saso, održat će se u Spaladium Areni od 26. do 29. listopada. Riječ je o najznačajnijem gospodarskom skupu u regiji, a ove godine na Sasu će se predstaviti izlagači iz šest europskih zemalja koji će predstaviti ukupno 620 brendova. Osim devet specijaliziranih sajmova, u sklopu ovogodišnjeg Sasa održat će se pet stručnih konferencija, gospodarski susreti B2B i radionice za obrtnike. Nastupit će više od sto izlagača iz Slovenije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Srbije i Hrvatske.

Sanja Vuković Veić, direktorica tvrtke Sajam Split koja je prije 20 godina na Žnjanu pokrenula prvi ovakav sajam, kaže kako je zajednička nit koja povezuje sve sajmove od početka mogućnost da svi izlagači nađu partnere u Splitu i naprave iskorak na tržištu.

- Mislim da bi našim sugrađanima, između ostalog, bilo zanimljivo doći na sajam zato što mogu doznati kako doći do bespovratnih sredstava pri energetskoj obnovi stambenih zgrada jer će stručnjaci iz Ministarstva graditeljstva prezentirati novi natječaj. Naši izlagači su se pobrinuli za brojne i vrijedne nagrade kao što su grafički tablet, UPS za kućanstva i urede, set za liječenje, bušilice, kao i idejno rješenje kako preurediti stan. Dovoljno je sa Saso selfijem doći po nagradu - najavila je Vuković Veić. 

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU integracije, Anđelko Katavić, pohvalio se kako su u zadnje tri godine sufinancirali 283 projekta te da trenutno sudjeluju u financiranju projekta koji bi poduzetnicima trebao pomoći da svoje proizvode plasiraju na tržište.

Ela Žižić, pročelnica gradske Službe za gospodarstvo, turizam, međunarodne i europske fondove, za ovaj je sajam rekla kako je postao simbol okupljanja poslovne industrije. Najavila je da će Grad i ove godine biti sudionik na konferencijama te dodala kako oni smatraju da sajamska industrija značajno utječe na turizam i punjenje turističkih kapaciteta izvan sezone.

Na ovogodišnjem Sasu Hrvatska gospodarska komora suorganizator je i sudionik na 9. Danima građevinara na kojima će održati Okrugli stol na temu "Nedostatak radne snage - prilike i mogućnosti rješavanja hrvatskog paradoksa". 

- Također, na 13. Danima arhitekata sudjelujemo u okruglom stolu na temu "Novi turizam i prostori grada Splita - zamke i mogućnosti", 11. Energetskom summitu, te sjednici Grupacije održavanja čistoće - rekao je Rade Maršić, voditelj odsjeka za promet i veze, te graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Županijske gospodarske komore. 

Saso obuhvaća niz međunarodnih specijaliziranih sajmova: Sajam graditeljstva, Sajam drvne industrije, Sajam metalne industrije, Sajam alata, strojeva i opreme, Sajam obrtništva, male privrede i poduzetništva i SEKO-Sajam ekologije. Održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Facebook komentari

hr Mon Oct 24 2016 18:54:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .