Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/5c061ee70e4938c1378b457a/80
Foto: Pixabay

Postoji samo jedan prirodni način kako produžiti život božićnom drvu

Bor, jela, smreka... što god izabrali za božićno drvo, postoji opasnost da vam se počne trusiti prije no štopod njega stavite darove. Da vam se to ne bi dogodilo, držite se ovih važnih savjeta

Božićno drvce nikad neće trajati vječno, no vijek mu se ipak može barem malo produžiti ispravnim održavanjem. To znači što niža temperatura prostorije u kojoj ga držite, dovoljno vlage u zraku i redovito dohranjivanje stabla vodom. Razmišljajte o božićnom drvcu kao o velikom cvijetu, a o njegovom stalku kao o velikoj vazi, piše tportal.

Za početak, prije no što drvo nataknete u stalak, otpilite mu pet-šest centimetra donjeg dijela; baš kao što vam cvjećari savjetuju da potkrešete stabljike cvijeta prije stavljanja u vazu. Zimzelena drva vlagu i hranjive tvari crpe kroz korijenje. Kad ih posječete počinju venuti. Šest do osam sati nakon sječe na odsječenom dijelu, poput kraste na ranici, nastaje sloj koji sprečava gubitak, ali i uzimanje vode. Podrezivanjem se stablu daje mogućnost da ponovno počne upijati vodu.

Ne stavljajte u vodu ni viagru ni aspirin

Drva mogu popiti puno više vode od buketa cvijeća. Provjeravajte količinu vode u zdjelici ispod bora i redovito je dopunjujte mlakom vodom. Prestane li drvo upijati dodu, ponovno ga potkrešite za novih pet-šest centimetra. Obična voda bit će dovoljna. Ne slušajte savjete mudraca koji tvrde da je u vodu dobro dodati malo mješavine gaziranog pića i izbjeljivača, spreja za kosu, viagre, sredstava za dohranjivanje ili aspirin. Ništa od toga nije djelotvorno, dokazala je svojedobmno i ekipa Mythbustersa. Dapače, samo ćete si upropastiti Božić.

Može li se ikako uporiti proces odumiranja? Sudeći po eksperimentima, biljni hormon etilen, kojeg drvo počinje proizvoditi desetak dana nakon što ga posijeku, glavni je okidač opadanja iglica. Mućkanje po hormonima moglo bi dakle pomoći no to zahtijeva teško nabavljuvu opremu i kemikalije. Neki su znanstvenici produžili vijek trajanja božićnom drvetu tako što su ga stavili u plinsku komoru i izložili ga 1-metoksiklopropenu. U kontroliraniom uvjetima to je dalo rezultata no ne bismo vam preporučili da to pokušavate u svom domu.

Neki skupi i opasni načini održavanja

Druga tehnika uključuje dodavanje aminoetoksivinilglicina u vodu. Imajte na umu da, ako ga i nađete u slobodnoj prodaji, 25 miligrama AVG-a stoji tristotinjak eura. Stvar je prilično toksična pa riskirate iritaciju kože, ozljede očiju i akutno trovanje organizma.

Stoga, držite se prehranjivanja drveta običnom vodom. Ili, još bolje, kupite mladicu zajedno sa zemljom pa je nakon praznika posadite u vrtu ili pošumite kakvo ogoljelo brdo. Ima ih u izobilju.

hr Tue Dec 04 2018 07:42:58 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5821aad51eea8f2ca08b4630/80
Foto: Wikipedija

Male tajne za pripremu neodoljivog jela iz djetinjstva

Jeste li kao mali voljeli špinat na mlijeku? Vjerujemo da jeste, iako mi poznajemo i one koji nisu, ali ga zato sada obožavaju...

Nema osobe koja, voljela ga ili ne, barem jednom nije probala špinat na mlijeku. Recepti za ovo „vrtićko“ jelo variraju i razlikuju se u detaljima, netko sitnije nasjecka špinat, netko grublje, netko doda češnjaka, netko ne, netko dodaje i kiselo vrhnje, no kako god ga napravili, špinat na mlijeku je jednostavno i zasitno jelo koje ćete sa zadovoljstvom počistiti s tanjura. Još ako uz njega ispečete koje jaje na oku i napravite kremasti pire krumpir (ma može i neki šnicl na naglo), imate ćete pravi, pravcati obrok!

Sastojci:

1 kg svježeg špinata
30 g maslaca ili 3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 režnja češnjaka
dva prstohvata soli
500 ml mlijeka

Priprema:

1. Špinat operite, odstranite tvrđe stabljike pa ga stavite u duboki lonac, prelijte hladnom vodom i stavite kuhati. Kad zakuha, prokuhajte ga jedno 5-6 minuta, potom ocijedite i ohladite. Špinat ustinite oštrim nožem.

2. U dubljoj tavi otopite maslac ili zagrijte ulje, dodajte brašno pa ga zažutite (pazite da vam ne zagori). Maknite tavu s vatre pa dodajte protisnuti ili sitno sjeckani češnjak, čim češnjak zamiriše, dodajte usitnjeni špinat i zalijte polovicom mlijeka te vratite na vatru. Kuhajte na srednje jakoj vatri, čim se zgusne dodajte ostatak mlijeka pa posolite i kuhajte dodatnih 10-tak minuta. Prema ukusu dodatno začinite solju i paprom po želji.

3. Poslužite uz pečena jaja na oko i pire krumpir, piše punkufer.hr

hr Tue Dec 18 2018 20:27:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1942460e493896538b45ea/80
Foto: Pixabay

Zašto je zimi važno utopliti noge?

Dokazano je da hladna stopala povećavaju rizik od obolijevanja od gripe. Prema riječima dr. Rona Ecclesa, koji je ovaj slučaj proučavao više od 25 godina, loša cirkulacija može prouzročiti razne bolesti, jer ljudi imaju viruse i bakterije u sebi koje hladna stopala aktiviraju i tada dolazi do problema.

Prema riječima liječnika, u hladnim zimskim danima veoma je važno utopliti noge.

Kada se stopala ohlade, vene u nosu se suze, i taj proces usporava da temperatura tijela opadne, a bijela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija nalaze se upravo u krvi, pa tako imunitet opada, piše N1.


hr Tue Dec 18 2018 19:54:11 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c1911b10e4938aa548b456a/80
Foto: Getty Images

Zamatate ostatke hrane u aluminijsku foliju? Nemojte!

Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.
Prosinac je vrijeme u kojem ćemo, najvjerojatnije, najčešće koristiti aluminijsku foliju. Osim za pečenja, mnogi će je upotrebljavati i za spremanje ostataka obroka u hladnjak. Iako da gotovo nema kućanstva u kojem se to nije napravilo barem jednom, stručnjaci savjetuju kako je to jako loša odluka.  

Ostaci hrane mogu ostati svježi u hladnjaku i do četiri dana ako se pravilno skladište. Mnogima to znači staviti ostatke hrane na tanjur i prekriti aluminijskom folijom i pospremiti u hladnjak do iduće konzumacije. 

Ipak, ma koliko jednostavno to sve izgleda, ipak bismo to trebali izbjegavati. Neke bakterije, poput Bacillus cereus, ostaju na namirnicama i nakon kuhanja, a ostaci hrane koji ostaju na sobnoj temperaturi dulje od dva sata, odlična su "hrana za bakterije" koje će se dalje brzo razmnožiti, upozorava američki Washington State Department of Health. 

Prekrivanje hrane aluminijskom folijom ostavlja dovoljno zraka bakterijama da se razmonažavaju na hrani koju pospremate u hladnjak stoga bismo trebali izbjegavati skladištiti na takav način. Puno bolja opcija je hranu spremati u posude u koju neće ulaziti zrak kako bi namirnice dulje ostale svježe, upozorava Lindsay Malone, nutricionistica i dijetetičarka iz Cleveland Clinic. 

Pojasnila je kako je zlatno pravilo pospremanja ostataka hrane u plitke posude kako bi se hrana brže i lakše ohladila u hladnjaku i spriječilo se širenje bakterija, piše vecernji.hr
hr Tue Dec 18 2018 16:26:56 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
http://www.dalmacijanews.hr/files/5c18f8c70e493897538b45bc/80
Foto: Damira Kalajžić

'Gigantski' Mišo Kovač osvanuo u Splitu na Prokurativama

Brojni Splićani se fotografirali s 'gigantskim' Mišom Kovačem

Splićani su danas ostali ugodno iznenađeni kada su na Prokurativama ugledali 'gigantskog' Mišu Kovača od 2,5 metra koji u prepoznatljivoj pozi s raširenim rukama 'pozdravlja' sugrađane. Prokurative, pozornica mnogih kulturnih zbivanja u gradu pod Marjanom nije bez razloga izabrana za ovaj 'performance' jer se upravo tamo više od pedeset godina održava jedan od naših najstarijih glazbenih festivala – Splitski festival, gdje je Mišo 1971. godine  pobijedio s pjesmom 'Proplakat će zora', koja se prodala u više od 300 000 primjeraka. 1977. s klapom Maslina i pjesmom 'Noćas ćemo zemlji k'o materi reći' još jednom osvaja Grand prix na Splitskom festivalu, a nakon pobjede na istom festivalu 1980. godine donosi odluku da više neće nastupati na festivalima. Za koncertom vlada ogroman interes, a pitanje dana je kada će Spaladium Arena biti rasprodana.


Ulaznice za koncert koji ne smijete propustiti su u prodaji  putem sustava Eventim i Croatia Tickets i to po cijeni: 99 kuna za parter te 129 kuna za tribine.  Požurite i na vrijeme osigurajte svoje mjesto u dvorani i zajedno s prvim brkom estrade pjevajte pjesme uz koje smo svi odrasli.


Ulaznice za koncert možete kupiti i online na stranici Eventima te na Croatia Tickets.

hr Tue Dec 18 2018 14:41:10 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .