Article

http://www.dalmacijanews.hr/files/59ef6994b9e03e7e8e8b45f7/80

Cro Demoskop: Pada potpora HDZ-u i Vladi, Plenković najnegativniji

U ovomjesečnom istraživanju 76,8 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 74,4 posto iz listopada

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno početkom listopada (od 31. listopada do 04. studenog), pokazuje učinke najnovijih događaja vezanih uz slučaj Agrokor na političku scenu, odnosno na percepciju pojedinih političkih aktera. - piše N1

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom studenog (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-59%), HDZ bi bio relativni pobjednik izbora. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 31,3 posto (što je za 2,2 postotna boda manje u odnosu na zabilježeni rejting stranke s početka listopada kad je iznosio 33,5 posto).

Istovremeno, vodeća je opozicijska stranka, SDP u posljednjem mjesečnom istraživanju zabilježila rast izborne podrške koja sada iznosi 22,9 posto (prema 22,1 posto iz listopada). Rast izborne potpore zabilježio je i Most na trećem mjestu čiji je aktualni izbor od 8,7 posto za skoro jedan postotni bod veći od onog otprije mjesec dana (tada je iznosio 7,8 posto). Slijedi Živi zid na četvrtom mjestu s identičnim porastom od 0,9 postotnog boda te sada bilježi izbor od 7,5 posto (početkom listopada 6,6 posto). HSS je peti s izbornom podrškom od 3,1 posto (prije mjesec dana 2,9 posto), dok je Stranka rada i solidarnost BM 365 na šestom mjestu s izborom od 2,3 posto (jednako kao i prethodna dva mjeseca). Podršku iznad jedan posto bilježi pet stranaka: Neovisni za Hrvatsku (2 posto), IDS (1,4 posto), te HNS, HSP AS i Glas po 1,2 posto. Četiri su stranke s izborom manjim od 1 posto: Pametno (0,8 posto), HSU (0,7 posto), HSLS i HDSSB (po 0,4 posto). Ostale stranke bilježe skupni izbor od 2,6 posto, dok je 12,2 posto neodlučnih.

Predsjednica iza "Nitka"

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara treći mjesec zaredom se nalazi "Nitko" (niti jedan političar), odnosno za 23,3 posto hrvatskih građana nije niti jedan hrvatski političar najpozitivniji (u odnosu na prošlomjesečnih 21,7 posto). Na drugom je mjestu predsjednica Grabar Kitarović koja je najpozitivnija domaća politička osoba za 14,0 posto hrvatskih građana (prije mjesec dana izbor je iznosio 15,3 posto).

Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 11,1 posto izbora. Slijedi Ivan Pernar sa 6,9 posto izbora (što je ujedno njegov i najveći izbor otpočetka "plasmana" na ljestvicu najpozitivnijih političara; istovremeno je zabilježio i najveći skok pozitivnog doživljaja u mjesec dana jer je njegov izbor poskočio za 3,3 postotna boda u odnosu na izmjerenih 6,6 posto iz listopada). Na petom mjestu je Davor Bernardić s 5,8 posto (u listopadu 3,9 posto). Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Anka Mrak Taritaš (5,7%), Božo Petrov ( 4,0%), Zoran Milanović (2,6%), Damir Krstičević (2,1%) i Tonino Picula (1,3%).

U ovomjesečnom istraživanju 76,8 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 74,4 posto iz listopada.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 20 posto (prije mjesec dana 18,7 posto). Drugo mjesto dijele "svi političari" kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 14,3 posto (prije mjesec dana 16 posto). Na trećem je mjestu Zlatko Hasanbegović s izborom od 10,9 posto (prije mjesec dana 12 posto). Milorad Pupovac se zadržao na četvrtom mjestu sada s izborom od 8,7 posto (prije mjesec dana 10,1 posto). I na ovoj se ljestvici Davor Bernardić nalazi na petom mjestu s izborom 8,1 posto (u odnosu na 6,7 posto izmjereno početkom listopada). Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Zoran Milanović (3,6 posto), Kolinda Grabar Kitarović (3,6 posto), Tomislav Karamarko (2 posto), Gordan Maras (1,9 posto) i Milan Bandić (1,2 posto).

Raste broj onih koji smatraju da zemlja ide u krivom smjeru

Smjer kretanja zemlje (kao svojevrsni pokazatelj društvenog optimizma) podupire 16,9 posto građanki/građana u odnosu na 17,9 posto iz listopada. U ovomjesečnom istraživanju 76,8 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 74,4 posto iz listopada. Kakav je smjer zemlje ne zna 6,2 posto građana/ki. Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a i iznosi 58 posto (u listopadu 60,1 posto), dok je među glasačima glavnog koalicijskog partnera HNS-a taj udio niži i iznosi 33,6 posto. Među glasačima vodeće oporbene stranke SDP udio društveni optimista je značajno niži i iznosi svega 6,6 posto.

Razina potpore politici Vlade RH u trinaestom mjesecu njezina mandata iznosi 30,1 posto (prema 35,2 posto iz prethodnog mjerenja iz listopadu). Kad je riječ o ne podršci politike Vlade u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 55 posto (u listopadu je iznosila 52,6 posto). Doživljaj rada Vlade RH, osim kroz kriterij podrške politici Vlade, mjeri se i kroz školsku ocjenu. Jednako kao i za podršku politici Vlade, negativni je trend zabilježen i za ocjenu rada Vlade RH koja ovaj mjesec iznosi 2,21 (prije mjesec dana ocjena je bila 2,25). Kad je riječ o biračima stranaka pozicije i opozicije, najvišu ocjenu Vlada bilježi među glasačima HDZ-a (3,44), dok je najniža ocjena zabilježena među glasačima stranke Živi zid (1,56).

Predsjednica republike je za svoj rad dobila stabilnu trojku, odnosno 3,07 (u odnosu na 3,12 koliko je izmjereno početkom listopada). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 2,00 (u listopadu 2,10).

Tema mjeseca i dalje Agrokor

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca događaji unutar i oko Agrokora najčešći su izbor za 69,8 posto hrvatskih građana/građanki. To je drugi najviši rezultat zabilježen za neku temu/događaj otpočetka mjerenja u siječnju 2004. godine. Prvi najviši rezultat zabilježen je također u slučaju Agrokor (na početku izbijanja krize taj je izbor iznosio rekordnih 71,6 posto).

Za usporedbu, drugi događaj koji je do izbijanja afere Agrokor bio na vrhu izbora izmjeren je početkom srpnja 2013. godine nakon ulaska Hrvatske u opunopravno članstvo EU (tada je iznosio 54 posto). Tako su ovi događaji vezani uz Agrokor značajno utjecali na opću percepciju političkih i društvenih odnosa, pa i na doživljaj pojedinih političara, stranaka i institucija. Osim ove teme, još su samo tri događaja zabilježila izbor viši od četiri posto: Horvatinčić oslobođen krivnje na suđenju u Šibeniku za pomorsku nesreću (8,5 posto), dugotrajna društvena kriza u zemlji (5,1 posto) i posjeta predsjednice Grabar Kitarović Rusiji (4,1 posto). Četiri su događaja zabilježila izbor veći od jedan posto: katalonsko proglašenje neovisnosti i držanje Hrvatske (1,9 posto), predaja potpisa za zabranu pobačaja (1,3 posto), smjena izbornika nogometne selekcije, pobjeda nad Ukrajinom i dodatne kvalifikacije za SP u Rusiji (1,1 posto), te vojni pozivi i popuna šest pukovnija rezervnog sastava Hrvatske vojske (1,1 posto). Svi su ostali događaji zabilježili izbor ispod 1 posto. - piše N1

Facebook komentari

hr Sun Nov 05 2017 11:11:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59e4cd5cb9e03e14838b4600/80

SDP za referendum o gradnji crkve u četvrti Split 3

SDP gradskog kotara Split 3 u četvrtak je predložio referendum o gradnji crkve u toj gradskoj četvrti, u blizini raskrižja Ulice Brune Bušić i Poljičke ceste, kao najbolje rješenje na dobrobit svih stanovnika.

"Referendum, uz kvalitetnu javnu raspravu, a bez neprihvatljivog etiketiranja sudionika rasprave zbog izrečenih stavova, bio bi najbolje rješenje za raspravu oko Detaljnog plana uređenja (DPU) na lokaciji sjeveroistočno od raskrižja Ulice Bruna Bušića i Poljičke ceste", istaknula je koordinatorica SDP-a za kotar Split 3 Sara Paligorić.

Naglasila je kako bi o razvoju kotara Split 3 trebali odlučivati svi njegovi stanovnici, a ne donositi odluke "na zboru političara" i kasnije ih prezentirati kao stajalište građana.

Paligorić osobno smatra da na lokaciji uz raskrižje Ulice Bruna Bušića i Poljičke ceste ne treba graditi crkvu, već da ondje treba smjestiti tržnicu i povećati obuhvat zelenih površina i garažno-parkirališnih mjesta.

"Želim da Split 3 ostane primjer kvarta koji je urbanistički uspješno uređen, što je poznato širom Europe i svijeta, na dobrobit njegovih stanovnika," istaknula je Paligorić te dodala kako je upravo na tom primjeru "legitimna i potrebna" kritika nekvalitetnog sustava planiranja prostora i razvoja Splita, o čemu svjedoče brojne devastacije.

Rekla je i da su mediji prenijeli da se većina prisutnih na zboru građana u prostorijama Gradskog kotara Split 3, u srijedu izjasnila da podržava izgradnju crkve, a mnogobrojni građani uopće nisu ni mogli ući na skup pa ni izreći svoje mišljenje.

"Građani kotara Splita 3 teško su mogli doći do izražaja od političara i njihovih pratitelja koji su govorili na zboru, a žive u drugim gradskim kotarima poput Žnjana, Ravnih njiva, Gripa, Visoke, Mertojaka...Zbog neadekvatnosti prostora mnogobrojni građani našeg kotara, uključujući i moju malenkost, nisu uopće došli u mogućnost ući u prostorije Gradskog kotara Split 3, a kamoli sudjelovati u raspravi. Žalosno je da je u raspravi puno važnija bila snaga decibela nego snaga argumenata," ustvrdila je Paligorić komentirajući zbor građana u srijedu na večer u prostorijama Gradskog kotara Split 3.

Na tom zboru građana, kojeg je organizirala stranka Pametno, vodila se žučna polemika između pristaša i protivnika planirane gradnje crkve u toj splitskoj četvrti, u župi Blatine- Škrape.

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 16:03:04 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/58f86cabb473982b3b8b45c1/80

Grabar-Kitarović: Počast žrtvama najprimjerenije je odati u tišini

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u četvrtak kako je odlučila u tišini pokloniti se žrtvama ratnih zločina u Ahmićima i Križančevu selu u središnjoj Bosni jer je to, po njezinu sudu, najbolji način da se oda počast nedužno stradalima.
"Vjerujem da ste već primijetili da na takva mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini i jednostavno pokloniti se žrtvama, razmišljati o prošlosti no prije svega s nakanom da se ta prošlost nikada ne ponovi", kazala je Grabar-Kitarović novinarima u Vitezu nakon nenajavljenog posjeta Ahmićima i Križančevu selu gdje je odala počast žrtvama i položila cvijeće na spomen obilježja.

Predsjednica je u Ahmićima odala počast Bošnjacima ubijenima u travnju 1993. godine u napadu HVO-a, a u Križančevu selu žrtvama napada Armije BiH u prosincu 1993. godine u kojemu su ubijena 44 Hrvata.

Predsjedničina je poruka kako bi nakon svega trebalo gledati ka budućnosti odnosno jačanju dobrih odnosa, ne samo između Hrvata i Bošnjaka nego i svih građana središnje Bosne i BiH.

Hrvatska se predsjednica nakon obilaska Nove Bile i posjeta tamošnjoj bolnici, gdje se gradi novo krilo uz financijsku potporu Hrvatske od 1,5 milijuna kuna, u Vitezu sastala s predstavnicima tijela vlasti u općinama središnje Bosne a nakon toga novinarima je kazala kako je zadovoljna jer vidi napredak u tom dijelu BiH.

"To je način da ljudima pomognemo kako bi ovdje ostali živjeti", kazala je predsjednica. Kazala je i kako Hrvatska mora nastaviti ulagati u ta područja te kako se nada da će gospodarski oporavak u Hrvatskoj omogućiti da ta ulaganja budu sve veća.

Istaknula je kako je njena temeljna poruka Hrvatima u tom ali i svim drugim krajevima BiH da je Hrvatska uz njih i to ne samo u smislu očuvanja njihovih političkih prava odnosno konstitutivnosti kao naroda nego i ravnopravnosti s drugim narodima.

Ocijenila je da je gospodarsko i socijalno stanje jamac opstojnosti Hrvata u BiH, ali da je važna je i politička dimenzija, odnosno reforme koje bi omogućile pravnu sigurnost hrvatskom narodu da bi se očuvala njegova konstitutivnost i ravnopravnost s drugim narodima a istodobno osigurao napredak BiH na putu ka članstvu u Europskoj uniji, u čemu je Hrvatska "apsolutno spremna pomoći".

Ulazak BiH  u EU je bitan, rekla je Grabar-Kitarović, jer će i to pomoći opstanku Hrvata u toj zemlji.

Iznoseći ukupni dojam o posjetu BiH predsjednica je kazala kako je ishodom veoma zadovoljna jer je dijalog ključni način rješavanja problema, posebice među zemljama koje su toliko vezane jedna za drugu. Potvrdila je kako je i na radnoj večeri s bosanskohercegovačkim dužnosnicima u srijedu u Sarajevu nastavila dijalog o otvorenim međudržavnim pitanjima.

"Nastavili smo prijateljski razgovor. Dogovorili smo se oko nekih otvorenih pitanja kako ćemo krenuti dalje", kazala je predsjednica no nije iznosila potankosti razgovora vođenih u srijedu navečer.

Dodala je kako je iznimno važno održati kontinuitet razgovora kako na političkoj tako i na tehničkoj razini.

"Važno je da ne šaljemo jedni drugima poruke preko medija nego da iskreno i otvoreno razgovaramo", istaknula je hrvatska predsjednica.

Ponovila je kako projekt Pelješkog mosta nije upitan.

"On će se graditi i on nije uperen protiv interesa BiH", kazala je.

Hrvatska je predsjednica nakon posjeta Vitezu otputovala u Žepče, Usoru i Derventu. U Derventi će se oko 17.30 sati sastati s predstavnicima HKD-a Napredak i razgovarati o položaju Hrvata u Republici Srpskoj.

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 15:45:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/5a426870b9e03e65398b457f/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

"Zima se predomislila": Najavili snijeg pa promijenili prognozu

Nije Dunja jedina dala krivu prognozu jer istu je prekjučer objavio Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), norveški Yr.no i brojni drugi meteorološki servisi koji su za vikend prognozirali snijeg, a za idući tjedan velike hladnoće

Nakon što je najavila da će ovoga vikenda Hrvatsku napokon zabijeliti snijeg, RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar ubrzo je objavila da je prognoza bila kriva. - javlja 24sata

Uz hashtag #krivaprognoza, Dunja je napisala: "Zima se ipak predomislila. Moj bed. Pucajte, slobodno."

Umjesto snijega i velikih hladnoća, stići će nam tek nešto kiše, a iako će se jutarnje temperature kretati oko nule, one dnevne bit će u plusu, ponegdje čak i do 10 stupnjeva.

Nije Dunja jedina dala krivu prognozu jer istu je prekjučer objavio Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), norveški Yr.no i brojni drugi meteorološki servisi koji su za vikend prognozirali snijeg, a za idući tjedan velike hladnoće.

Situacija se promijenila jučer. Tijekom dana Yr.no je promijenio prognozu, a jutros je to učinila i većina drugih meteo servisa. - piše 24sata

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 14:17:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
http://www.dalmacijanews.hr/files/59faf29db9e03e649a8b459b/80
Foto: Vlada RH

Počinje kampanja protiv rada na crno

Trenutne procjene EU-a navode da oko 16 posto BDP-a otpada na neprijavljeni rad, a to nije samo rad na crno

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je u četvrtak da počinje dvotjedna kampanja protiv rada na crno, u sklopu EU projekta "Stop radu na crno" vrijednog milijun eura, a cilj je osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima takvog rada.

- Ideja nam je u slijedeća dva tjedna osvijestiti građane i poslodavce o svim negativnim aspektima rada na crno. Tim sredstvima se ojačala radna inspekcija, a s kampanjom završava projekt u kojem Hrvatska sudjeluje zajedno s partnerima iz Njemačke i Slovačke. - rekao je Pavić novinarima ispred Banskih dvora.

Hrvatska je, ističe, malo iznad EU prosjeka po udjelu rada na crno. "Ne trebamo time biti zadovoljni, posebice jer nam se poslodavci u sezoni, pogotovo u građevinskom sektoru, javljaju da ima dosta rada na crno i da ta nelojalna konkurencija utječe na njihovo poslovanje", kaže Pavić.

Trenutne procjene EU-a navode da oko 16 posto BDP-a otpada na neprijavljeni rad, a to nije samo rad na crno, dodao je ministar.

Pojasnio je kako postoji pet oblika rada na crno - da se radnik uopće ne prijavi, da se prijavi na pola radnog vremena, a radi puno radno vrijeme, da se radnik prijavi na puno radno vrijeme, ali na minimalnu plaću, nezakonito zapošljavanje stranaca i neisplata dodatnog rada.

Facebook komentari

hr Thu Jan 18 2018 13:22:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .